Pelit ja vihjeet

Ylivieskan 7.6. ravien käsiohjelma

Ylivieskan 7.6. vihjeet pdf

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

 

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Kauhanen, Hyvityksen Pyry (6) teki Oulussa ok-startin. Kisassa mentiin loppumatkasta hyvää vauhtia, ja maaliin tultiin tosi kovaa. Koko kisan ajan miestä palvellut tamma piti lopussa varmaan voittoon. Hyvityksen Pyrylle pyritään etsimään tällaisia sopivia lähtöjä, joissa hieman katsastetaan, että kannattaako meidän osallistua derbyyn ja muihin ikäluokkalähtöihin mukaan. Volttilähdönkin pitäisi onnistua. Suomenhevosilla on aina jonkinlainen laukan vaara. Jos Hyvityksen menee ravia, niin pärjäämään kisaan tullaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan hieman, miten juoksu lähtee menemään. Takamatkan kovia ei voi jäädä kuitenkaan liikaa odottelemaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Impola Pasi, Tauolta palaileva Pankeri (13) ei vielä ole vielä aivan notkeimmillaan, joten ihan kärkisijat tulisivat tässä kohtaa yllätyksenä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pankerin pärjääminen ei ole niinkään kiinni juoksutapahtumista, kuin siitä miten hyvin loppua tuleva ori saa rytmin päälle.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Aivan samoilla varusteilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 2

Kimmo Kärkkäinen, Kuopiossa mentiin koko matka kovaa, eikä Chumlee (4) kyennyt lopussa parantamaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Chumlee ei ole mikään starttiraketti, mutta sillä voi ajaa koko tasaisen reipasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

 

Marko Hakkarainen, Zio Paperone Jet (7) on hyvä ja jaksava hevonen. Ison hevosen jalat eivät tahdo alkumatkasta mahtua alle, johon kohtaan laukkavaara on olemassa. Jos Zio Paperone Jet menee ensimmäiset 400 m ravia, niin pärjäämään sen pitäisi tässä pystyä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei muuta toivetta juoksun suhteen, kun että Zio Paperone Zet menisi alun ravilla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Zio Paperone Zet on nyt paljon kevyemmässä balanssissa, mistä pitäisi olla sille hyötyä. Sellainenkin mahdollisuus on olemassa, että paikan päällä kuskin kanssa neuvoteltua päädytään ottamaan kengät pois.

 

Miika Tenhunen, Cameleo Press (8) on ihan kyvykäs varsa, joka ei ole henkiseltä puolelta vielä ihan valmis. Voltista tamma käy hieman turhan kuumana. Kun sopivampia tehtäviä ei ollut tarjolla, niin se ilmoitettiin mukaan tähän, vaikka sarja ei ole ihan kaikista sopivin. Viime kerran 17-ajasta Cameleo Press menee hieman eteenpäin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puolireippaasti avaava Cameleo Press menee paremmin selästä. keulasta se ei tee lähimainkaan totta. Kuopiossa jouduin hieman pakotettuna ajamaan johtopaikalta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteisiin ei tule muutoksia.

 

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Cheval De Fer (2) oli viimeksi tauon takia ylipörhäkkäänä startissa, ja laukka tuli. Vieremän sateen kastelemalla raskaalla radalla takaa oli tuon jälkeen mahdoton tulla. Samassa kunnossa edelleen jatkava Cheval De Fer voi sopivalta lähtöpaikaltaan seurailla pitkällä maalisuoralla ainakin rahasijalle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa lähtevä Cheval De Fer saanee tästä hyvän juoksun.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Marko Hakkarainen, Radetzkyltä (5) poistettiin loppuvuodesta irtopala jalasta. Vaikka hevonen ei ole huono sen jälkeisissä starteissa, niin ihan viimeistä pykäläänsä se ei pystynyt lyömään silmään. Radetzky on kyvyiltään paljon parempi hevonen kuin mitä se on viime lähdöissään esittänyt.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Matkana on maili, ja hyvällä lähtijällä pyritään startissa muiden matkaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.  

 

Hannu Korpi, Jillian Boko (8) teki Vermossa kohtalaisen startin alkuun, vaikka olikin odotuksiin nähden hienoinen pettymys. Seinäjoen kovassa vauhdissa tamman ravi hieman hajoili, joten päätimme pitää kuukauden treenitauon. Hyvin maanantain viimeistelyissä mennyt Jillian Boko voisi huonosta lähtöpaikastaan huolimatta olla se kisan musta hevonen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksua täältä lähdetään tavoittelemaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengitystä on hieman muutettu viime kerrasta. Muuten samoilla jatketaan, ja korvat pidetään yhä kiinni.

 

Tuomas Pakkanen, Delissa (12) on saanut mailille huonon lähtöpaikan, josta pärjäämien on vaikeaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Delissa ei hyödy nyt hyvästä lähtönopeudestaan. Täältä joudutaan ajamaan aika tavalla sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Miika Tenhunen, Tähtihotti (5) on minulle tuttu hevonen, kun se oli meillä viime vuonna treenissä. Valmentaja on käynyt ajamassa sillä meillä. Kolme viikon sitten osallistuin ruunalla harjoitusraveihin. Kajaanissa Tähtihotti teki asiallisen esityksen, vaikka ei ollutkaan heti tauolta ihan terävimmillään. Hevoselle teki varmaan hyvää, kun se sai nyt startin kroppaansa. Pitempi matka käy hyvin vahvalle hevoselle

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tähtihotille käy vähän kaikenlaiset reissut. Harjoitusraveissa hevonen oli hyvä keulasta.

 

Hannu Korpi, Tauolta positiivisesti aloittanut Tulipallo (7) menee sillä lailla ihan mukavasti. Ennen viime kisaa tamma oli saanut olla helpommalla. Ehkä tuosta syytä meno oli hieman tahmeaa, eikä yritystä ollut ihan riittävästi. Vielä torstaina iltapäivällä on tarkoitus lennättää hevosta treeneissä. Tässä sillä on vastassa muutama kova, joten sijoitus neljän sakissa tyydyttäisi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa ajaa puolireippaasti lähtevällä Tulipallolla, kuten hän parhaaksi näkee.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viimeksi Tulipallolla oli vetolaput, eikä niistä ollut ainakaan hyötyä, joten nyt palataan normilappuihin.

 

Harri Kotilainen, I.P. Vapari (12) haparoi Haapajärvellä lähtöön. Viimeisellä puolikkaalla se sai loikkarin silmään, ja voitto oli lopulta helppo. Orille on tullut lyhyessä ajassa tosi paljon vauhtia lisää, mutta epävarmuutta on edelleen ilmassa. Sarja ei ole tässä sille ihan osuvin. Tiheästi starttaamisesta hyötyvälle hevoselle on ollut harvakseltaan sopivia lähtöjä, joten kun palkinto oli hyvä ja matka sopiva, niin se päätettiin ottaa mukaan reissuun. Sijoitusta on vaikea lähteä veikkaamaan, mutta ravia mennessään I.P. Vapari ei ole välttämättä ulkona kärkikamppailuista.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla pitää yrittää matkaan päästä ja löytää sopivat asemat parijonosta I.P. Vapari menee kaikilta paikoilta. Sille ei ole isoa eroa juokseeko se keulasta vai johtavan rinnalla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jotain päävehkeitä tekisi mieli vaihtaa, mutta kun I.P. Vapari on mennyt nyt näinkin mukavasti, niin varustekokeiluja ei uskalla tehdä.

 

Impola Pasi, Olin tyytyväinen Koverin (16) Rovaniemen kovassa seurassa tekemään esitykseen. Hyvissä paineissa ollut Ori jäi loppukaarteessa vetämättömään selkään. On vaikea sanoa, olisiko sijoitus parantanut, jos tilaa olisi tullut aiemmin. Härmän kauden avauksessa ekakaarteen laukassa saattoi mennä vaikka voitto. Talvi päästiin treenaamaan hyvin. Pärjääminen näistä asemista on paljolti juoksun onnistumisestakin kiinni.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Koveri ei ole vielä ihan huippuvireessä. Parhaimmillaan ollessaan sillä voisi tehdä ohituksia heti alkuun. Tässä vaiheessa kautta yritettäneen ajaa sievemmin, kun useampaan spurttiin ei ole vielä välttämättä varaa. Kiriin olisi kiva saada vetävä selkä eteen.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Koveri jatkaa aika tavalla samoilla varusteilla.

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Tapani Kinnunen, Tammikuussa meille tulleen Esmeralda Jonsin (2) mahaa ja vähän muutakin jouduttiin hoitamaan. Mukavasti Kaustisen maililla suorittanut tamma saattoi Seinäjoella hieman aristella kavioitaan, kun normaalisti hyvin avaava hevonen haparoi lähtöön. Kokkolassa Esmeralda Jons olisi voinut vaikka voittaa, jos olisimme lähteneet hieman aikaisemmin kiriin. Paikka mukaan lukien Esmeralda Jonsilla on tähän starttiin kaikki kunnossa, joten kolmen sakkiin sitä odottelen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nopealla lähtijällä voidaan kokeilla ajaa keulastakin. Ajotaktiikkaan en aio kuitenkaan puuttua, vaan kuski saa päättää siitä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kokkolassa Esmeralda Jonsilla ajettiin ilman sekkiä. Tuo tuntui sopivan sille, joten tuolla systeemillä jatketaan. Viimeksi tamma juoksi rautakengät alla, mutta nyt kengät vaihdetaan alumiinisiin

 

Tiina Koskinen, Indiana Polissilta (5) poltettiin luukikka. Tuon takia se piti taukoa. Hyvässä mallissa olevalla ruunalla on ajettu treeneissä reipastakin. Ahtaat liikkeet omaava hevonen ei ole mennyt enää nykyään hokit alla aivan toivotusti. Kyvykäs Indiana Poliss onkin kesäkelillä huomattavasti parempi. Tälle maili on sopivampi tehtävä. Kaiken ollessa kohdillaan myös täysimatka on käynyt.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa avaava Indiana Poliss saattaa olla näin tauolta aika virtavana startissa. Sisäradalle pyritään ja lopussa sitten koetetaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Indiana Poliss olisi paras ilman etukenkiä, mutta niitä ei pystytä riisumaan. Päävehkeitä laitetaan vähän sen mukaan, että minkälaisessa vireessä hevonen tuntuu olevan.

 

Panu Ahonen, Aineenvaihduntaongelmien kanssa pitkään paininut Bumblebee Laday (6) ei Kajaanin kovatuulisessa hionnut, ja vaativassa porukassa juoksukaan ei mennyt aivan helpoimman kautta. Kahdessa edellisessään tamma teki pitkästä aikaa lupaavat esitykset.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bumblebee Laday on ollut paras tarkalla sisäratajuoksulla, millaisen perästä se on kirinyt usein hyvin.

 

Panu Ahonen, M.T. Kopitar (9) pääsi viime vuonna vasta loppukesästä ihan huippuvireeseen, ja voi olla, että se tarvitsee taas startteja alle. Seinäjoen hyvän suorituksen jälkeen luotto hevoseen oli kova. Ajoin aika aggressiivisella taktiikalla. Vaikka esitys ei ollut missään tapauksessa huono, niin yksi pykälä ruunalta vielä lopussa puuttui. Tällä on ollut aina välillä ongelmaa veriarvojen kanssa, ja niin on asianlaita tälläkin hetkellä. Viimeksi otettujen kokeiden perusteella ne ovat menneet kuitenkin parempaan suuntaan ja ovat jo ihan kohtuullisella mallilla. Positiivisena seikkana on se, että M.T. Kopitar on saanut lisää nopeutta. Hyvän hevosen kanssa lähdetään kisaan pärjäämään. Juoksun onnistuessa M.T. Kopitar on tässä yksi mahdollinen voittaja.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: M.T. Kopitar ei ole hirveän nopea alussa. Alkuun kuitenkin panostetaan, ja kokeillaan saada mahdollisimman kiva juoksupaikka parijonosta. Viime kerran aika vaativan reissun takia nyt on ajettava vähän tilanteen mukaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Kimmo Kärkkäinen, Luotettavan hyvin viimeisissään suorittanut Real Steel (10) on ollut kotona viime startin jälkeen ihan. Vastassa ei näyttäisi olevan mitään aivan hirveitä menijöitä, joten jonkinlaiseen pitäisi olla mahdollisuuksia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Real Steel ei lähde toisten takaa ihan yhtä hyvin kuin vapaalta radalta, mutta jonkinlainen paikka nytkin saadaan. Tälle käyvät monenlaiset juoksupaikat. Real Steel ei ole moittinut, vaikka sillä on ajettu jo matkalla eteenpäin. Ori ei ole erityisen hyvä rytmivaihtaja, joten tasaisen reipas matkavauhti olisi sille parasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengittä juokseminen on Real Steelille elinehto. Edestä kengät otetaan pois. Taakse tulee nyt kärkikengät. Niitä ei ole aiemmin kokeiltu, mutta en usko tuon huonontavan hevosen suoritusta.

 

Mauri Jaara, Oulussa pussiin jäänyt Filius Felix (11) jatkaa kunnossa. Lähtöpaikka on Ylivieskaan tälle huono, mikä heikentää mahdollisuuksia. Juoksun onnistuessa menestyminen ei ole kuitenkaan mahdotonta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan kirissä vetävää selkää eteen.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Oulussa ajettiin ilman kenkiä. Katsotaan sitten radan tilanteen, mukaan onko tuota samaa balanssia nytkin mahdollista käyttää.    

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Tiina Koskinen, Loukkaantumisesta toivuttuaan Grand Ale (2) on mennyt taas samalla hyvällä tasolla, kuin mitä se oli viime syksynä. Vieremän jälkeen hevonen on ollut treeneissä oikein positiivinen. Maili on Grand Alen paras matka, ja lähtöpaikka on hyvä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hannu katsoo tilanteen mukaan, että miten tässä kannattaa ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Heikki Laakkonen, Ida’s Owenin (3) kummatkaan juoksut tauon eivät ole onnistuneet. Lahdessa liian löysälle mahavyö pääsi vielä matkan aikana irti, ja teki juoksemisen lopussa vaikeaksi. Hieman huonosti palautuneen ruunan veriarvoissa on ollut pientä sanomista, eikä se ole ollut aivan tavanomaisen pirteänä. Muuten se on ollut harjoituksissa aivan normaali. Maanantaina ajetuissa viimeistelyissä Ida’s Owen oli hyvä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Itsestään kovaa lähtevä Ida’s Owen on nopea ensimetreillä, joten se vienee tässä kakkosradalta keulaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Etukengät otetaan pois, jos rata on pehmeä.

 

Tiina Koskinen, Cash Lane (4) ei pääsyt näissä raveissa omaan lähtöönsä mukaan. Kun muitakaan starttimahdollisuuksia ei ollut oikein näköpiirissä, niin se päätettiin ilmoittaa tähän mukaan. Viime kertaa selvästi vaativammassa porukassa voisi onnistuneella juoksulla olla mahdollisuudet rahasijalle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Cash Lane ei ole hyvä vaihtamaan rytmiä, joten tasaisen reipas matkavauhti olisi sille parasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jotain pientä saatetaan muuttaa, mutta mitään oleellisia vaihdoksia varusteisiin ei olla tekemässä.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Tapiro Jetin (9) vaisu esitys Vieremällä ei tullut suurena yllätyksenä. Pienenä hevosena kuraiset olosuhteet ovat olleet sille aiemminkin iso miinus. Suljettu lähtöpaikka on nyt vastaan. Onneksi edessä ovat nopeat avaajat, joten juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet. Vermon kovassa seurassa sitkeän juoksun tehneen Tapiro Jetin pärjäämiseen on tässäkin saumat. Hyvin muille vastaavan voittomahdollisuudet eturivistä olisivat olleet suuremmat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa avaava Tapiro Jet on ollut selkeästi paras keulasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Rataolosuhteiden salliessa kesän kuumilla ilmoilla kaikki pärjäämiskeinot pitää ottaa käyttöön.

 

Tuomas Pakkanen, Seinäjoella mukavan esityksen tehneen Haras Du Pinin (12) on näin ikävältä lähtöpaikalta maililla hankala menestyä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä on ajettava pitkälti sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Olavi Oja-Nisula, Sävel-Taialla (2) on ajettu harjoituksissa aika varovaisesti, joten esitykset ovat olleet odotetun huonoja. Vielä vähän lihavassa kunnossa oleva hevonen on ollut aika jäykkä. Uskon, että tilanne tuon asian suhteen paranee, kun pääsemme aloittamaan uittotreenit. Viime vuonna Sävel-Taika löysi huippuvireensä vasta muutama viikko ennen kuninkuusraveja, joten en osaa olla vielä huolestunut tilanteesta. Tässä kisassa jo rahasija tyydyttäisi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aika verkkaisesti lähtevä Sävel-Taika jäänee tästä aika tavalla hännille. Lopussa sitten koetetaan, jos on varaa. Kovasta matkavauhdista olisi meille hyötyä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kenkiä otetaan vasta sitten pois, kun parantaa esityksiään.  

 

Sanna Päivike, Vieskerin Virvalle (5) voltin kakkosrata on tosi vaikea ja paineissaan ollut laukka tamma laukkasi Tampereella kiihdytykseen. Raitala ajoi hylkäyksen jälkeen lähdön mailin hiittinä, jonka hevonen kulki hieman alle 25-vauhtia. Vieskerin Virva on ollut koko ajan kunnossa, mutta onnistumisia ei ole vain syystä ja toisesta tullut. Ravatessaan Vieskerin Virva pystyy tässä pärjäämään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vieskerin Virva on vahva hevonen, jolle kova matkavauhti olisi eduksi. Tuollaisen 800 m tamma pystyy tulemaan aika reipasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät pidetään edelleen alla. Silmille tulevien varusteiden kanssa tämän kanssa on aina pientä taitelua, kun paine niiden avulla pitää yrittää saada optimaaliselle tasolle. Minulla on tähän kohtaan uusi varusteidea. Jos kuski pitää sitä hyvänä ajatuksena, niin sitä saatetaan kokeilla.

 

Tuomas Pakkanen, Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin Vilma Lyydia (4) parantaa kesän startteihin, kun se pääsee syömään vihreää. Hyvänä ollessaan Vilma Lyydian ei tarvitse hävitä tässä kenellekään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravia koetetaan liikkeelle päästä.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Kuopiossa päätöslenkin hieman alle 22-kyytiä tullut Julianne Dahlian (7) vauhdit eivät ihan riittäneet lopun kovaan rykäisyyn. Voimissaan maaliin tullut tamma ei vain päässyt kovempaa. Vermossa hevonen kiersi hyvin koko matkan. Varmistuneella ja hieman lisää vauhtia saaneella Julianne Dahlialla on hyvä kausi takanaan. Juoksun onnistuessa Julianne Dahlia on kisan yksi mahdollinen pärjääjä

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Julianne Dahlia jaksaa puurtaa, joten tasaisen kova matkavauhti olisi hevoselle etu.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengitykseen tehdään pientä hienosäätöä, mutta muuten samoilla edelleen mennään.

 

Harri Kotilainen, Liisan Tulilinnun (12) kunnossa ei ole tapahtunut vähään aikaan mitään isompia heilahduksia. Juoksun onnistuessa tamma pystyy olemaan tässä kärkiporukoissa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on Liian Tulilinnulle paras mahdollinen. Laukatta pitää vain päästä matkaan. Hevonen rauhoittuu selkään juoksemaan ja voimat säästyvät sen hyvään loppuvetoon.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 8

Tuomas Pakkanen, Sopu-Ellu (3) teki Kajaanissakin ihan hyvän esityksen, mutta tuon kovempaa se ei vaan päässyt. Jos starttien myötä eteenpäin menevä hevonen tekee tässä viime kerran tapaan ennätyksensä, niin tyytyväinen täytyy olla.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sopu-Ellu lähtee hyvin. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, miten ajetaan. Näin takamatkalta ehkä selästä mieluimmin päästellään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Harri Kotilainen, Hyviä juoksuja tehnyt Lumi-Nelli (8) on hätäinen alkuun, ja startti sillä pitää ottaa tarkasti. Odotan hevoselta hyvää suoritusta. Ehjällä juoksulla Lumi-Nelli pystyy kamppailemaan tässä kärkisijasta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lumi-Nellille käy juoksun suhteen kaikki, kunhan vain se pääsee ravilla matkaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, Hyvän startin viimeksi tehnyt Vieremällä George Birdland (1) tuli nyt jo ihan perille asti. Ruunalla on nyt paria starttia alla, joten vire voi alkaa olemaan aika mallillaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tämä on George Birdlandille unelmalähtöpaikka. Nyt pääsee valitsemaan, että mistä haluaa ajaa. Ruunalle ovat käyneet sekä selkä- että keulajuoksut.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen.

 

Panu Ahonen, Classical Winner (4) ei ole ollut normaalisti kovin erikoinen heti tauolta. Siihen nähden mainion kirin loppuun tehneen ruunan esitys Kokkolassa oli oikeinkin hyvä. Hevosessa oli ilmennyt tuon kisan jälkeen jotain pientä probleemaa, eikä osallistuminen ole vielä ihan varmaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pärjätäkseen Classical Winner tarvitsee nätin sisäratajuoksun.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman kenkiä ajetaan, jos se on mahdollista.

 

Marko Hakkarainen, Kuoleman paikalla Vieremällä juossut Replay Pellini (6) jarrutti jostain syystä viimeisen takasuoran lopussa. Väsymyksestä tuossa ei ollut kysymys, kun se lähti taas lopussa uudestaan menemään. Ruunan jalkoja operoitiin hieman viime syksynä. Tuon ansiosta se on ollut nyt paljon terveemmän ja paremmanoloinen. Odotan tältä, niin kuin muiltakin talimme hevosilta hyvää panosta näissä raveissa

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viime kerran perusteella paikkaa johtavan rinnalla pitää yrittää välttää. Muunlaiset juoksut ovat käyneet hyvälle avaajalle.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vetolaput lisätään varusteisiin. Niistä Replay Pellini on saanut aiemmin hieman lisää tarmoa.  

 

Hannu Korpi, Kahdessa viimeisessä pussiin jäänyt Grainfield Aiden (10) olisi Solvallassa juoksun onnistuessa voinut vaikka voittaa. Tauluaan paremmassa kunnossa oleva hevonen on hyvässä mallissa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Grainfield Aiden pärjännyt myös takaa, joten lähtöpaikka sopii.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vetolaput laitetaan silmille. Grainfield Aiden juoksee tässä muuten ihan normivehkeillä ja kengät alla.

 

Miika Tenhunen, Meille tulon jälkeen Kalles Kalasia (12) on hieman hoidettu ja sille on tehty lihashuoltoa. Yhdet harjoitusravit on ajettu. Niissä hevonen oli muuten ihan ok, mutta kurveissa se oli hieman vino. Tämä testikisa ajetaan hieman hiitintapaisena, jotta hevosesta opittaisiin enemmän. Mitään erityisiä odotuksia ei vielä tähän kohtaan ole.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lopussa koetetaan, jos varaa tuntuu olevan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Lämmityksen jälkeen ollaan viisaampia, millä vehkeillä tämä ekastartti ajetaan.

 

LÄHTÖ 10

Tuomas Pakkanen, Hyvällä mallilla oleva Dark Alley (9) voi pystyä takamatkoista huolimatta pärjäämään, kun kierrettäviä ei ole paljon.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ratsastaja suuntaa kovaa lähtevällä hevosella heti eteenpäin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

T4-vihje

Viimeisenä T4-kohteena ajettava Helätin-ajo vaikuttaa ennalta mystiseltä arvioitavalta. Ensimmäisessä lähdössä pari osanottajaa erottuu hieman muista. Toisella on kuitenkin kaikki kierrettävänä ja toiselle laukan vaara. Molempien epäonnistuessa kisa on voittajan suhteen aika tavalla auki. Keskimmäisenä ajettavat lämminveriottelut vaikuttavat sen sijaan ennalta aika selkeäpiirteisiltä.

 

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Koverilla (16) on ollut heti kauden kahteen ensimmäiseen starttiin ihan oikeita hevosia vastassa. Härmässä laukka tuli keulapaikalta tiukkaan ekakurviin mentäessä. Rovaniemellä Kirppu-ajossa alussa keulassa juossut ja sitten toisena sisällä matkannut ori jäi loppukaarteessa hiljentäneen keulahevosen taakse liian pitkäksi aikaa kiinni. Täyttä varmuutta Koverin vireestä ei noiden esitysten jälkeen ole. Porukan ilmeisesti selkeästi kovimmat vauhdit omaava Koveri tuntuu tähän tosi tasaiseen 2600 m kisaan ainoalta mahdolliselta ankkurikandidaatilta. Täydessä lähdössä numerolla 16 tulee kuitenkin runsaasti kierrettävää, ja voitto edellyttääkin myös onnistunutta juoksua.

 

Yllättäjäehdokas Lupaavasti pitkältä tauolta aloittanut Tähtihotilla (5) voisi olla paalun hevosista parhaat voittosaumat. Tuo kuitenkin edellyttänee takamatkan kovimpien juoksujen jonkinlaista epäonnistumista.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tässä paalulta lähtevät eivät ole yleensä loistaneet lähtönopeudellaan. Niille kaikille on yleensä tarjottu selkäreissua, joten on vaikea tietää, kuka tässä mahtaa juosta johtopaikalla. Valtroksille (1) vetotyöt kävisivät. Laiska harjoittelija on ollut aiemmin taukostarttiin hieman kankea, eikä ole kovin todennäköistä, että se pystyisi pitämään kaikki ulkopuolellaan. Aika ajoin huterasti käynnistyvällä Pontriotilla (2) alku on otettava toisinaan aika tavalla varman päälle. Rikassonille (4) selkäjuoksu on ollut hyvä vaihtoehto. Miika Tenhunen oli ajanut Tähtihotilla (5) harjoitusraveissa keulasta. Paikka oli sopinut mainiosti, joten samaan saatetaan tässäkin pyrkiä. Mihin vain tavanomaisesti voltista lähtevät Vilkkaan Tuuri (6) ja Tulipallo (7) juoksulangalta päätyvät matkaamaan, on ennalta kysymysmerkki. Ysiradalta Mikimani (9) ei pääse nyt hyödyntämään hyvää lähtönopeuttaan. Tähtituulalla (10) on alussa edessään melkoinen muuri, ja tamma voi aika ikäviin asemiin parijonossa. Normaalin kivasti liikkeelle pääsevälle Vinksahdille (11) odotettaneen kirissä vetävää selkä eteen. I.P. Vaparilla (12) alkuun laukan vaara. Heti tilaisuuden tullen vahvalla, matkan hyvin menevällä orilla saatetaan ajaa eteenpäin. Hieman tasavauhtisella Jumiinilla (13) ei voi jäädä liian kauaksi aikaa parijonoon makaamaan. Räväkästi käynnistyvä Koveri (16) voi pystyä tekemään ensimmäiset ohitukset jo lähtösuoralla. Matkavauhdin perusteella valittaneen kohta, missä vauhdikas peli käännetään hyökkäykseen.

 

A: 16       B: 12,11,5      C: 1,2,13,8,4,7,9,10,6,3,15

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Kaikissa viimeisissään tasaisen hyvin suorittanut Real Steel (10) tuntuisi ennalta kisan todennäköisimmältä menestyjältä. Lähtöpaikka on takarivissä, josta juoksun onnistuminen ei ole kuitenkaan koskaan täysin varmaa.

 

Yllättäjä? Bodenin ja Kajaanin juoksunkulut eivät mahdollistaneet Filius Felixin (11) menestymistä. Oulussa ruuna jäi lopussa johtavan taakse kaikki tallella pussiin. Ylivieskan pitkä loppusuora suosii sopivan reissun perästä vahvasti perille asti kirivää hevosta, eikä voitto ole näistäkään alkuasemista mahdottomuus.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kohtuullisesti kiihtyvälle Zunamille (1) haettanee näin tauolta alkuun nättiä sisäratareissua. Jonkin verran juoksua tarvitsevanoloisen Esmeralda Jonsin (2) parhaat menestykset ovat tulleet parijonosta loppukireillä, eikä keulasta ole taidettu koettaa edes ajaa. Kakkoselta terävä avaaja saattaa työntyä heti johtoon. Ennalta on varsin mahdotonta arvata, että minkä taktiikan kuski tässä tilanteessa valitsee. Tuolla ratkaisulla on merkittävä vaikutus juoksunkulkuun. Toissa kerralla takarivistä tosi sähäkästi matkaan päässyt Alibaba Rajmar (3) ei ollut viimeksi läheskään yhtä ärhäkkä kiihdytyksessä eikä se päässyt sisäpuolen hevosta ohi. Johtavan rinnalla ruunalla jäi kaasu hieman päälle, ja loppu meni vaikeaksi. Vetotyötkin käyvät Alibaba Rajmarille, jos se sinne tiensä löytää. Asiallisesti siivekettä seuraavalla Super Classicilla (4) tuskin osallistutaan alun kamppailuun. Vaikka Indyana Poliss (5) on räväkkä lähtijä. Näin tauolta painetta saattaa olla kattilassa aika tavalla. Vaikka hevonen onnistui alussa nappaamaan keulat, niin tauolta ja täydellä sillä tuskin pidetään asemista kiinni. Asiallisesti liikkeelle pääsevälle Bumblebee Ladaylle (6) haettanee nättiä reissua. Kauden kolmessa ekastartissa viime vuoteen verrattuna hieman tasaisesti suorittanut M.T. Kopitar (9) pystyy tekemään omaa juoksua. Tilaisuuden tullen jo varhaisessa vaiheessa kisaa saatetaan ajaa eteenpäin. Monenlaiset juoksut tuntuvat käyvän nopeiden avaajien takaa starttaavalle Real Steelille (10), joten ratkaisut sen rattailla voidaan tehdä paljolti tilanteen mukaisesti. Filius Felixille (11) toivotaan kirissä selkää eteen, jolloin ruuna on pystynyt puristamaan myös pitkän kirin päätteeksi vielä viime metritkin tehokkaasti.

 

A: 10,11         B: 3,2,9        C: 6,1,5,4,7        D:6

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat, Gran Ale (2) on suorittanut kauden molemmat starttinsa moitteettomasti. Itselleen parhaalta mahdolliselta lähtöradalta hevosella on saumat ykkössijaan. Spirit Squadin (1) veto Kajaanin 2600 m ei kestänyt johtopaikalta aivan perille. Voittaminen ei ole ollut sille helppoa ihan. Tamman molemmat Suomen tolpat ovat tulleet täällä Ylivieskassa, jonka rata tuntuu käyvän sille mainiosti.

 

Yllättäjäehdokas Keulassa todennäköisimmin juokseva Ida’s Owen (3) voi jäädä kahden huonon sijoituksen takia peleissä liian vähälle huomiolle.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Eturivissä on useampi räväkkä avaaja, joista useimmat ovat vielä nopeita heti ensiaskelillaan. Sisäradan turvin Spirit Squad (1) voi kyetä pitämään kaikki ulkopuolellaan. Vaikka selkäreissu olisi tammalle voittoa ajatellen ehkä se parempi vaihtoehto, niin mailin matkalla johtoasemista ei luovuta. Vaikka Grand Ale (2) käynnistyy sinänsä aivan asiallisesti, niin ensimetreillä se ei ehtine ihan vauhdikkaimpien kyytiin. Kakkosrata on ruunalle optimaalinen alkuasema auton takana. Ulkoa saatetaan tulla kuitenkin kovaa, ja on hieman arvailujen varassa, että mihin kohtaa parijonoa Grand Ale kiihdytyksessä päätyy. Cash Lanella (4) ei osallistuttane alun otteluun. Tiiviisti autoa seuraavalle Dribblingille (5) paikka sisäradalla kärjen lähellä olisi menestyksen kannalta edullisin. Vaikka Thai Profit (6) on heti täydessä vauhdissa, niin näin ulkoa sillä tuskin satsataan ihan kaikkea alkuun, vaan kiva paikka parijonossa riittänee. Seiskarata on epäedullinen alkuasema Ylivieskan mailille, joten vaikka Driller Man (7) on nopea lähtijä, niin täältä sillä ei välttämättä panosteta kauheasti kiihdytykseen. Tapiro Jetin (9) kuskilla on heti alkuun visainen päätös tehtävä, että kumman selän valitsee startissa eteen.

 

A: 2,1,3,6   B: 9              C: 5,7,12,8,4       D: 11,10

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokas, Materiaaliltaan laadukkaan koitoksen yksikään osanottaja ei ole esittänyt muita niin selvästi parempia otteita, jotta kykenisin esittämään tähän kohtaan perustellun tukipilarin.

 

Yllättäjäehdokas Kovaa avaava Loikkaus (3) saanee mainiolta lähtöpaikaltaan hyvän juoksun, eikä sellaisen perästä menestyminen ole mahdotonta.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kahdelta sisimmältä radalta ei avata erityisen kovaa, joten Loikkaus (3) voisi olla alussa nopein. Keulasta saatettaisiin koettaa ajaa, kun luotettavat veturit tuntuisivat oleva tässä hieman kortilla. Vilma Lyydialla (4) on alkuun laukan vaara, mutta ravilla tamma lähtee hyvin. Juoksu johtopaikalla kävisi. Sanna Päivike arveli, että Vieskerin Virva (5) voisi päästä aika terävästi auton takaa matkaan, mutta epävarmuuden takia startti on varmaan otettava aika varman päälle. Vain tavallisesti kiihtyvälle Hilin Ihmeelle (6) koetettaneen vain saada mahdollisimman kivat juoksuasemat. Toisinaan aika kivasti siivekettä seuraavan Julianne Dahlian (7) seiskalla saamaa paikkaa parijonosta en osaa arvailla. Kasiradasta huolimatta Kemun Muisto (8) on tässä yksi mahdollinen porukan vetäjä. Harri Kotilainen oli tyytyväinen Liisan Tulilinnun (12), saamaan lähtöpaikkaan, kun nyt hänen mukaan tamman voimat säästynevät paremmin sen osaamaan vahvaan loppuvetoon.

 

A: 12,5,7,3   B: 8,6,10,4                     C: 9,1,2,11

T4-systeemit

A: 16 (12,11)      10,11,3,2,9 (6,1)     2,3,1,6,9 (5,7)         12,5,7,3,8,6,10,4 (9,1)    = 200 riviä

B: 16,12,11,5 (1,2)         10,11,3,2,9 (6,1)   2 (3,1)           12,5,7,3,8,6,10,4 (9,1)    = 200 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Johtavan takaa turhan myöhään tilaa löytäneellä George Birdlandilla (9) jäi Vieremällä voimia käyttämättä. Ykkösradalta ruunalla on mahdollisuudet hallita kisaa lähdöstä maaliin asti.

 

Yllättäjäehdokkaita: Hyvin avaava Mentha (5) voisi saada tästä kivan reissun jollaisella mitalisijat voivat olla otettavissa.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Jos tiiviisti siivekettä seuraava George Birdland (1) pystyy pitämään kiihdytyskisassa kaikki ulkopuolellaan, niin asemista saatetaan pitää kiinni. Vaikka Tut A P (2) kiihtyy asiallisesti, niin johtoon sillä ei edes yritettäne tässä päästä. Wireless (3) voi kolmosradasta huolimatta jäädä alussa takajoukkoihin. Hyvin lähtevälle Classical Winnerille (4) tavoiteltaneen paikkaa sisäradalta. Kohtuullisesti viimeisissään suorittaneen terävästi avaavan Menthan (5) kaikki ykköset ovat tulleet keulasta, joten paikka saattaa kiinnostaa. Johtopaikka kävisi myös parhaimmillaan räväkästi matkaan pääsevälle Replay Pellinille (6). Tauolta palaavalla, mukavasti avaavalla Fade To Jamillä (8) tavoiteltaneen vain mahdollisimman kivaa paikka parijonosta. Vaikka Ain’t She Sweet (9) on ehkä paras keulasta, niin voittoja on tullut myös selkäreissuilla. Edessä lähdetään hyvin, ja juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet. Ruotsin menestyksen ansiosta sarjoissaan merkittävän nousun tehnyt Grainfield Aiden (10) tuntuu juoksun suhteen aika monipuoliselta hevoselta. Varsikin kovavauhtisessa kisassa menestymiseen voi olla myös näistä asemista mahdollisuudet. Kalles Kalas (12) aloittaa Mika Tenhusen valmennuksesta, ja tämä on hänen mukaan testiluontoinen kisa, jossa hevosta ollaan hieman opiskelemassa. Lähtöpaikka on kovalle avaajalle iso miinus. Tarkoitus on ajaa vielä aika nätisti, eikä pärjääminen tuntunut olevat vielä päällimmäisenä mielessä.

 

A: 1,9,10,6,5    B: 12,2,4,11,8       C: 7,3

 

Muut lähdöt

 

  1. Hyvityksen Pyry – 3.Koivikon Miisu – 16.Siron Peli – 13.Pankeri – 2.Aristokraatti – 8.Wallesmanni (4.Sallan Tuuli – 5.Laukero)
  2. Zio Pepperone Zet – 10.Cancus Xport – 1.Lovely Fling – 4.Chumlee – 5.King Kronos – 8.Cameleon Press – 9.Sundsvik Samurai – 3. Space Shooter – 11. Bustler Beyonce (6.Elma Sol)                                                       
  3. Radetxky – 1.Capesake – 9.Glimmer Creek – 6.Emmanuel De Gigue – 4.Cubus–11.Quartam De Victor – 2.Cheval De Fer (10.Crush Hoss)
  4. Lumi-Nelli – 9.Nomparilla – 3.Sopu-Ellu – 1.Pihlatuuli – 2.Passin Liinu (4.Volsuma – 6.Liiseriina)
  5. Dark Alley – 4.Eloy d’Avignere – 5.Evi – 3.Alain Boost – 2.Marielle Carjan – 8.Comet Alley (2.Estelle It)

           

 

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen