Pelit ja vihjeet

Lataa Ylivieskan käsiohjelma Ylivieska_kasiohjelma_180218_web

Vesa Varmasen vihje-ja kommenttipaketti 18.2.2018

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 3
Henry Bollström, H.V. Tokka (2) kiersi viimeksi alun kolmatta kunnes pääsi kuoleman paikalle, mistä puristi varmaan voittoon. Aiemmin tosi epävarma hevonen on alkanut uusissa käsissä menemään ravia. Kuntonsa puolesta H.V. Tokka pystyy tässä pärjäämään. En tiedä mikä vaikutus Ylivieskan tiukoilla kaarteilla on hevosen laukkariskiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos hyvin lähtevä vahva H.V Tokka menee vain ravia, niin on aika tavalla sama miltä paikalta sillä ajaa.

Henry Ala-Korpi, Tasaista työtä tekevän Taifunin (8) pitäisi pystyä olemaan tässä ravilla viiden porukassa. Yrittävä, mutta hieman turhan tasavauhtisen tamman voitto olisi melkoinen yllätys, mutta juoksun onnistuessa Taifun voisi olla jopa toton nurkilla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sisärataa pitkin koetetaan ajella.

Varustemuutokset: Ei tule.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Antti Ala-Rantala, Kaustisen kymmenes sija ei kerro totuutta Bewitch Boy (1) tämän hetken tilanteesta. Yritin alussa johtoon, kun kuvittelin pääseväni sinne. Kaverille ei yllättäen kelvannut selkä eteen, ja alku mentiin aika tavalla täyttä. Pakitin 600 m jälkeen johtavan perään. Keulapaikasta kiinni pitänyt sammui eteen jo 700 m ennen maalia. Tipahdimme sen takana porukan hännille. Kun mahdollisuudet olivat menneet, niin ajelin tuon jälkeen vain maaliin. Hevosen kunnossa ei ole vikaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bewitch Boy lähtee kovaa. Tilanteen mukaan mennään. Keulajuoksu käy. Selkäreissun perästä ruunalla on terävä pätkä loppuun.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Hannu Hietanen, Jaksava Bajkal Craff (3) pystyy kirimään loppua hyvin. Ylivieskan viimeistä kaarretta on vaikea kiertää kovin ulkoa, joten jos verkkainen avaava jää alussa liian kauas kärjestä, on lopussa hankala nousta ihan kärkikamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bajkal Craff menisi rinnalta johtavan rinnalta, jos se sinne pääsisi. Jos matkalla ei pidetä vauhtia, niin aikaisin kiriin on lähdettävä.

Jari Hietala, Omega Leader (6) oli tallimme toisen hevosen tapaan kipeä Lahdessa. Tällä oli seuraavana aamuna yli 39-astetta lämpöä. Tamma sairasti tuon jälkeen vielä toisen vastaavan taudin. Hyvin Omega Leaderiä on päästy liikuttamaan. Kaikki pitäisi olla ihan ok, eikä mitään sellaista ole ilmennyt, josta pitäisi olla huolissaan. Ollakseen terävimmillään tämä tarvinnee nyt kuitenkin jonkun startin alle. Omega Leaderin viime kausi ei mennyt ihan odotetusti. Hevonen oli koko vuoden jollakin tavoin hieman alamaissa, ja jotain pientä puuttui. Oulun voittokin tuli suurelta osin hyvän juoksupään ansiosta. Nyt Omega Leader on ollut kotona yhtä rento kuin mitä se oli parhaimmillaan olleessaan vuoden 2016 76-voiton aikoihin. Hieman varauksilla vielä tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Omega Leader lähtee kovaa. Jollei tamma ole erimieltä, niin vielä tässä kohtaa yritetään saada selkäreissu. Sen perästä sitten lopussa koetetaan, jos on varoja.

Varustemuutokset: Normikamppeilla aloitetaan.

Susanna Lipponen, Vasta viime kuussa talliin tulleella Winner Journeyllä (7) on käyty pari kertaa radalla. Kovimmillaan noilla kerroilla on menty vain 25-vauhtia. Tässä hieman katsotaan miten tämän pienen ja näpsäkän hevosen kanssa jatketaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvällä lähtijällä ajetaan kisassa tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Hevosella on ensi kertaa pitkät hokit alla kilpatilanteessa. Kotona niistä ei ole ollut tälle haittaa. Winner Journey saa nyt ilmeisesti ensi kertaa taakseen jenkkikärryt.

Petri Klemola, Paradise Leaderille (9) jäi Oulun kovassa lähdössä kuolemanpaikalla, eikä hevosta voi syyttää. Tätä on tuon jälkeen pikku hiljaa hoidettu. Tamma on ollut kotona yllättävän rauhallinen ja hyväntuulinen kotona. Tällä kertaa odotan Paradise Leaderiltä tallimme hevosistamme enemmän.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksu sopii, joten ysirata ei ole ollenkaan huono paikka.

Varustemuutokset: Pari kisaa on nyt ajettu käännettävillä lapuilla. Niillä ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

Juhani Kärki, Cousin Evertin (10) ajo ei onnistunut Seinäjoella. Harjoitusotteiden perusteella ruuna tuntuisi olevan tulollaan, ja uskoisin ruunan tekevän tässä jonkinlaisen juoksun. Tallissamme on ollut hevosia kuumeessa. Tällä ei ole ollut ainakaan vielä mitään ongelmia, ja torstaina ajettujen treenienkin perusteella kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tämä kisa ajetaan takaa. Viimeisellä puolikkaalla ei sitten enää jarrutella.

Varustemuutokset: Tampereella Cousin Evertillä oli puolilaput. Niillä se jäi keulassa painamaan liikaa ohjille. Ilman lappuja ruuna on turhan laiska. Vetolappupäitset olivat viimeksi ensi kertaa käytössä. Kokeen vuoksi vedin ne auki, mutta tuolla juoksulla niiden vaikutuksesta ei saanut tietenkään täyttä kuvaa. Samaa varuste on silmillä tässäkin kisassa.

Markus Porokka, Suosikin taakse kiinni jäänyt, hyvin harjoitellut Just For Me (11) oli Kuopiossa odotuksiin nähden pettymys. Voimia olisi ollut, mutta kaarteissa oli ongelmia. Jouduin tukemaan hevosta sekä loppukurvin että maalisuoran. Otettujen verinäytteiden perusteella kaikki pitäisi olla kunnossa. Vaikka Just For Me on varmaan hieman terävämpi ilman kenkiä, niin ykkösasia tälle on selän terveys. Tuonkin kohdan pitäisi olla kunnossa. Viime esityksen jälkeen kysymysmerkkejä on tietenkin ilmassa, mutta oikein hyvin treenanneen hevosen kanssa en lähde tähänkään kisaan ihan ilman toiveita.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alun perin oli sellainen käsitys, että pärjätäkseen Just For Me tarvitsisi juoksupaikan lähellä kärkeä. Viime syksynä kunnossa olleessaan tämä tuli loppua hyvin, vaikka joutui kirissä avaruuskaistoille.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Hannu Hietanen, Huippuaikojen jälkeen Turoruutulla (1) on ollut ongelmaa ravin ja hengen kulun kanssa. Pakkaskelien ansiosta hevonen on tuntunut kotona jonkin verran paremmalta. Startteja tarvitseva ruuna ei ole vielä läheskään parhaimmillaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Turoruutu on kilpaillut vähän voltista. Porissa hevonen lähti ryntäämällä matkaan, ja laukka tuli. Lähtöpaikka on paras mahdollinen kovaa avaavalle Turoruutulle, jota ei voi startissa ottaa oikein kiinnikään. Tilanteen mukaan sillä tässäkin ajetaan.

Varustemuutokset: Normaaleilla varusteilla jatketaan.

Markus Porokka, Iikori (2) ravasi loppusuoran paremmin kuin vuosiin. Juoksupaikka johtavan takana oli tälle vähän liian hyvä. Vasta kun voittajan selkä irtosi lopussa edestä, niin ori innostui paremmin menemään. Vastus on kova, ja maltillisin tavoittein kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Iikori avaa voltista suhteessa selvästi liukkaammin, ja tällä lähtötavalla se pääsee tosi kovaa matkaan. Keulasta tai kuolemasta kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Viime starttiin varusteita koetettiin riisua. Ravi oli matkalla huonompaa, joten vehkeissä palataan entisiin.

Martti Ratinen, Vilma Lyydia (4) jäi marraskuussa hyvässä kunnossa suunnitellulle tauolle. Lumipoluilla on hyvä antaa hevoselle perustreeniä. Reippaampaa ei ole päästelty. Vilma Lyydia on ollut kotona hirmurauhallisena. En tiedä mistä se kertoo, ja onko sillä vaikutusta kisakäytökseen. Loppukeväästä tällä on ollut kiimojen takia huonompia jaksoja. Näin talvella ja keskikesällä tuota ongelmaa ei ole ollut. Jostain kausi piti vain käynnistää, eikä tähän kisaan ole tarkempia tulostavoitteita. Tärkeintä olisi ehjä aloitusstartti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vilma Lyydia on hieman turhan innokas startissa, ja tauko voi vielä lisätä paineita. Ravilla liukkaasti lähtevän tamman olisi selästä ollut helpompi päästä kunnialla matkaan. Ei erityistä taktiikkaa, kuski saa ajaa sen mukaan miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Ei tule.

Juha-Matti Paavola, Fiiling (5) teki jo viimeksi Kaustisella ihan hyvän juoksun. Viime vuonnakin se oli ensimmäisissä tauon jälkeisissä aika helpoissa tehtävissä nahkea. Odotan laiskan treenarin starttien myötä pikku hiljaa parantavan. Muuten aika ravivarma Fiiling on huippukunnossa ollessaan ollut joskus startissa turhan innokas ja laukannut. Tuon takia sillä ei alkuun juurikaan satsailtu. Hokit eivät ole tälle etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksupaikalla Fiilingille ei ole isoa merkitystä. Ravilla koetetaan matkaan päästä ja ajaa viimeinen tuhat kiihtyvällä vauhtia.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Reijo Heiskanen, Pikkukahvelille (6) tuli viime kesänä hankosidevamma toiseen etujalkaan. Asiantuntijoiden mielestä se ei ollut kuitenkaan kovin pahanlaatuinen. Harjoittelussa ei ole ollut taukoja. Kesällä treenit tehtiin uittamalla ja sen jälkeen on ajeltu normaalisti. Kerran viikossa on menty nyt reippaampaakin. Ikää on tullut taas vuosi lisää, ja kotona hevonen ollut paremmin ohjastajan hallittavissa, ja se on jopa suostunut kävelemään. Tarkempaa virettä on tietenkin vaikea tietää, mutta ainakin aiemmin ori on pysynyt heti muiden mukana. Pahimmassa tapauksessa ylivireys voisi olla haittana tässä tilanteessa. Pikkukahveli on käynnistänyt kautensa ennenkin Ylivieskassa. Kurvissa sijaitseva talliportti on ollut tälle aina hankala kohta. Täällä tuo paikka sijaitsee keskellä takasuoraa. Terve hevonen on ollut treeneissä hyvänoloinen. Tässä hieman katsotaan, että missä ollaan menossa. Jostakin vain piti taas aloittaa, eikä tähän kisaan ole sinänsä sen suurempia tulostavoitetta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Pikkukahveli on normaalin virtava, niin sillä ei kannata laukan vaaran takia alkaa selkiä eteen hakemaan.

Varustemuutokset: Ei tehdä.

Antti Ala-Rantala, Hyvän startin Vermossa tehnyt Fjeldstad Goggen (7) on torstain treenienkin perusteella nousukunnossa. Seinäjoella ori kävi auttamassa tallikaverin koelähdöstä läpi. Taukoa tuli taas, mutta viikolla tehty reipasvauhtinen treeni paikkasi tilannetta. Toissa kesän vireeseen on vielä matkaa. Tässä on riittävän kovia vastassa, joten voitto tulisi yllätyksenä. Hyvällä reissulla neljän sakkiin voisi olla saumoja. Jatkossa hevosen esityksiä kannatta seurata

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puolihyvään loppuspurttiin kykenevälle orille haetaan tässä nättiä selkäreissua.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Henry Ala-Korpi, Hyvänoloinen Kurir Brodde (1) palvelee ohjastajaa,  eikä se kaahota liikaa. Juoksun onnistuessa Kurir Brodde pystyy tässä menestymään, ja on päivän paras pärjäämissaumani.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta koetetaan ajaa, jos sinne päästään.

Varustemuutokset: Ei muuteta.

Mauri Jaara, Adrianne H:n (5) juoksu epäonnistui viimeksi, kun se oli 13-vauhtisen kolmannen puolikkaan aika kirissä kolmannella radalla. Normaalisti treenattua tammaa hoidettiin kisan jälkeen, ja kaikki hevosella pitäisi olla hyvin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Adrianne H ei ole enää  ollut niin paineissaan, joten uskon tamman selvittävän voltin viitosradan kunnialla. Tammalle käy vähän kaikenlaiset juoksut, kunhan se ei joudu revityksiin mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Keijo Hakala, Hell Raceria (7) auttaa, kun se pääsee lähtemään yksin matkaan. Vuoden ekastartin perusteella ruuna on hyvässä kunnossa. Tasaisen kivasti suorittavalla Hell Racer on tässä mahdollisuudet kolmen sakkiin, ja kaiken mennessä nappiin, voisi Hell Racer jopa voittaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hell Racer ei ole kovin nopea alussa, joten keulaan se ei tässä päässe. Juoksupaikalla ei ole tälle isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Ei todennäköisesti tule.

Tapio Björkroth, Marraskuussa talliin tulleessaan Allyhills Dream (8) ravasi kuin islannin poni, mutta mitään vikaa hevosesta ei löytynyt. Nyt ravi toimii moitteitta. Pitkä tauko huomioiden ruuna teki Kaustisella ihan mukavan esityksen. Treenien perusteella startti vei eteenpäin. Toivotaan, että hevonen on nyt 20 metriä parempi kuin viimeksi. Uskon, että Allyhills Dream alkaa jossain kohtaa pärjäämään, eikä totosija olisi tässäkään yllätys.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ysiradalta hevonen saa hyvän sisäratajuoksu, ja Ylivieskan tälle mahdollisesti hieman hankalista kaarteistakaan ei pitäisi olla nyt haittaa.

Varustemuutokset: Allyhills Dream löi Kaustisella hieman toiseen takaseen, joten taakse laitetaan putsit. Muuten samat varusteet.

Petri Klemola, Rapid Leader (9) ei ollut viimeksi huono. Esitys oli kuitenkin hieman turhan tasainen. Hevosen kunnossa ei ole sinänsä vikaa, mutta viimeinen vaihde on tuntunut puuttuvan. Tämä startti ajetaan, ja sen ruunaa huolletaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rapide Leader lähtee hyvin voltistakin. Kuski saa luovia alussa niin paljon eteenpäin kuin pääsee. Toivotaan, että kiriin löytyy hyviä selkiä eteen.

Varustemuutokset: Kevyemmillä päävehkeillä koetetaan saada hevoselle paremmin yritystä.

Hannu Hietanen, Vaikka Rapid Leader (9) on suorittanut viime starteissaan ihan asiallisesti, niin näin talviaikaan lopusta puuttunut aavistus terävyyttä. Viimeksi hevonen sai tasaisen reissun johtavan rinnalla, ja olisin odottanut sen ottelevan hieman tiukemmin voitosta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rapid Leaderillä on ajettu aika vähän voltista, mutta toissa startin perusteella se pääsee tälläkin lähtötavalla hyvin matkaan. Ruuna pystyy kirimään vähän kauempaakin takaa kamppailuun mukaan.

Jarmo Niemelä, Koko viime vuoden kilpaillut Gunvald (12) piti välillä suunnitellun tauon. Kotona on ollut hyvät paikat treenata, ja ruuna on tuntunut harjoituksissa ihan asialliselta. Viime kaudella aloitusstartissa juoksu ei onnistunut, ja tulos oli sen takia huono. Vastusta on nytkin ihan riittävästi, mutta tämän kanssa on aina lähdetty vähän pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksu menee täältä miten menee. Toivotaan, että mukavasti lähtevä Gunvald saa kulkea hetken selässäkin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ari Lappalainen, Lessons In Loven (13) juoksu epäonnistui Jyväskylässä startista alkaen sen verran pahoin, ettei vireestä saanut oikein selvää juoksu. Mitään kovin varmaa ei uskalla lähteä nyt lupailemaan. Vaikka Lessons In Loven ravissa ei ole kengät alla vikaa, niin ilman niitä se on saavuttanut parhaat tulokset.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viitosrata on isolle menijälle pikkuisen hankala lähtöpaikka. Toivotaan, että päästään tästä ravilla liikkeelle. Tämä on tuntunut viihtyvän paremmin vapaalla radalla. Mahdollisuus hevoselle annettaan, jotta nähdään missä sen kanssa ollaan menossa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Henry Ala-Korpi,. Olin välillä viikon verran poissa.  Umberto Croftin (1) valmennuksen hoitanut henkilö kertoi minulle jälkeenpäin hevosen käytöksestä. Tuosta päättelin, että Umberto Croft alkaa olla vireessä. Torstaina ajamissani kolmessa vedossa paineita oli riittävästi, ja kaikki tuntuisi olevan kunnossa. Totosijalle on odotukset.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Umberto ei painanut Seinäjoellakaan keulasta liika ohjille. Lähtöpaikka on hyvä. Vielä tässä kohtaa en halua kokeilla ajaa keulasta, kun ruunalla on selkäreissun perästä hyvä pätkä loppuun.

Varustemuutokset: Sanoilla jatketaan.

Henry Bollström, Sairaspaussilta palaava Mr Malcom (4) on luokaltaan näihin lähtöihin hyvä peli. Tämän valmentaja hevoset ovat tulleet yleensä aika valmiina tauolta. En tiedä onko vire heti ihan huipussaan. Lapputavaraa Mr Malcolmin pitäisi normaalisti tällaisessa tehtävässä olla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovalle lähtijälle haettaneen vielä tässä nättiä reissua.

Sari Parviainen, Mr Malcom (4) jäi syksyllä vanhan vaivan takia paussille, mikä vielä kahden sairastetun flunssan takia vielä pitkittyi. Vuosi vuodelta tätä on treeneissä aina vain vähemmän prässäilty, eikä ruuna tunnu sitä tarvitsevankaan. Kotona esittämiensä otteiden perusteella Mr Malcolm tuntuisi olevan ihan mukavalla mallilla, ja hyvillä mielin starttiin tullaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mr Malcomille käy vähän kaikenlaiset reissut, ja tässä aika sopivan oloisessa seurassa ajetaan tilanteen mukaan.

Eino Tuomi, Oliminille (9) jäi Rovaniemen lokakuun voitossa vielä varaa. Esitys seuraavassa startissa Bodenissa oli 15,7-tuloksesta huolimatta sen verran iso pettymys, että hevonen päätettiin jättää tauolle. Asiallisesti treenannut Olimin alkaa tulla taas pikku hiljaa kuntoon. Lähtöpaikka on näin paussilta ihan sopiva. Korotettuihin rahoihin olisin tyytyväinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Olimin on keulasta vaikea ohitettava. Selkäjuoksulla ruuna ei ole pystynyt ihan yhtä hyviin suorituksiin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Juha-Matti Paavola, Välillä laukkoihin sortunut Fade To Jam (12) on mennyt taas parempaan suuntaan ja hevonen suorittaa taas ihan ok-tasolla. Parhaimmillaan Fade To Jam on ollut parhaimmillaan kesän kovavauhtisissa kisoissa ilman takakenkiä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaan matkavauhdin hyvin kestävälle orille on aina parempi mitä kovempaa kisassa mennään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8
Ari Lappalainen, Alvena Sonjalla (1) oli polkema kantapäässä, minkä takia se jäi pois yhdestä startista. Nyt tuo haitta on pois päiväjärjestyksestä. Ailahteleva tamma on ollut vaikea ennakoitava. Hyvänä päivänään Alvena Sonja menee sekunnin kovempaa kuin huonona. Ainakin neljän sakkiin sopivalta lähtöpaikalta on odotukset.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alvena Sonja menee keulastakin, mutta selkäreissua tässä todennäköisesti tavoitellaan.

Varustemuutokset: Alvena Sonjan esitykset esim. Tampereella ei vastanneet kuntoa. Tamma lopetti yrittämisen kun korvat avattiin kisan aikana. Parissa viimeisessä ne on avattu jo pari minuuttia ennen starttia. Tuo ainakin toistaiseksi tuottanut paremman tuloksen.

Henry Bollström, Startista nopea Alvena Sonja (1) vaatii juoksun kärjen läheltä, joten lähtöpaikka on tammalle etu.

Markus Porokka, Errol Boko (4) saapui Oulussa pitkästä juosten maaliin. Jos suunta on pysyy samana, ruuna voi niin jatkossa jossain pärjätäkin. Tässä hevosta ei mielestäni tarvita kuin mahdollisiin ufokaksaripeleihin. Toivotaan, että Errol Boko tulisi edelleen hyvin perille asti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovalle lähtijälle tavoitellaan selkäreissua.

Varustemuutokset: Varusteisiin tehdään ihan pientä hienosäätöä.

Henry Ala-Korpi, Tauon jälkeisen vaatimattoman esityksen jälkeen Saxo Holmsminde (6) oli saanut tiukempaa treeniä. Se oli niiden myötä terävöitynyt, joten suoritus viime kerralla oli valmentajalle pettymys. Jäätyään loppumatkasta vetämättömään selkään hevonen ei lähtenyt enää kunnolla vauhtiin. Palautuminen tuosta kisasta ei ollut sujunut aivan toivotusti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viime esitysten jälkeen ennakkotaktiikkaa on vaikea alkaa suunnittelemaan.

Varustemuutokset: Silmille saatetaan laittaa jotain lappuja.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Jarmo Hietaniemi, Sillankorvan Toivon (1) voitto Kaustisen kevyessä tehtävässä oli aika helppo, ja lopussa päästiin vähän himmailemaan. Tässä hevonen joutuu tuosta esityksestä parantamaan, ja kyvyt joutuvat jo selvästi kovempaa syyniin. 30-vauhteihin kykenevän ruunan uskoisin pystyvän ehjällä juoksulla 35-tulokseen. Ravilla Sillankorvan toimii hyvin, mutta laukan sattuessa hieman turhan totinen on vaikea hallittava.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaikki juoksupaikat käyvät. Ehkä johtavan rinnalta olisi tässä vaiheessa mukavinta ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Henry Bollström, Lahjakkaan oloinen R.R. Kierre (6) piti Jyväskylässä kovan hevosen lopussa takanaan. Kisassa tultiin viimeiset 200 m tähtikyytiä. R.R. Kierteellä on alkuun pieni vaara lähteä peitsillä, minkä takia se on hieman epävarma alkuun. Jyväskylässä tamma lähti suhteellisen varmasti matkaan. R.R. Kierre oli pääsyy tulla näihin raveihin ajamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun ensimetrit päästään ravia, niin sen jälkeen R.R. Kierteen kanssa pystyy tekemään ratkaisuja.

Varustemuutokset: Tuskin tulee.

Sari Parviainen, R.R. Kierre (6) on  juossut nyt yhden startin. Sen sai uralleen hyvän aloituksen, kun hevosen kannalta kaikki kisassa sujui oikealla tavalla. Ensimmäiset 1500 m ajettiin nätisti ajettiin, ja vasta lopussa vauhti kiihtyi. Toiveikkaana tähänkin starttiin tullaan. Tamma painaa kuskin mukaan kaarteissa hieman sisäänpäin, joten Ylivieskan tiukkojen kurvien sujuminen on pieni arvoitus.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehjä juoksu.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Keijo Hakala, Rata oli Viimeksi Oulussa Ellin Karamellille (10) liian napakka, eikä se pysynyt ravilla. Tuollaisissa olosuhteissa sille on tullut ennenkin laukkoja. Asiallisessa kunnossa jo pitempään olleella tammalla on kapasiteettia, ja uskon hevosen pystyvän parantamaan aikaansa. Aiemmin Ellin Karamelli oli porukassa arka, mutta se on parantanut tuossakin suhteessa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kohtuullisen hyvin matkaan pääsevä Ellin Karamelli täytyy yrittää pitää alussa rauhallisena. Matkan aikana tällä voi sitten pikku hiljaa lisätä kierroksia. Juoksupaikalla ei ole Ellin karamellille isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Susanna Lipponen, Kiieksen Tulella (16) on tässä takamatkaa enemmän kuin tarpeeksi, joten ihan kärkeen nouseminen tuntuu ennalta liian vaikealta. Kuopiossa volttia pyöritettiin pitkään, mikä oli tälle vaikeaa, eikä kuskin mukaan ravilla matkaan pääsemiseen ollut toiveita. Lämmityksiäkin tehtiin normaalista poiketen vain yksi. Napakan alustan tarvitsevalle hevoselle myös mureneva rata oli haitta. Ensimmäinen puolikas on tälle vaikea, eikä hevosta voi tuossa vaiheessa päästää menemään. Laukat ovat pahoja, ja jos yksi tulee niin, sitten tulee muitakin. Jos lämmitellyssä hyvin menevä ja vauhtia ottava Kiieksen Tuli esittäisi vastaavia otteita kisatilanteessa, niin se pystyisi pärjäämän tätä kovemmissakin tehtävissä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että hevonen menee ravia.

LÄHTÖ 10
Mauri Jaara, Staro Of Libertyllä (11) oli Bodeniin vain kolme starttia alla, ja ruuna laukkasi kokemattomuuttaan ekakaarteeseen mentäessä. Kykyjä hyvin treenanneella Staro Of Libertyllä  on paljon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun täältä Staro Of Liberty pääsee rauhassa matkaan. Tällaiseen lähtöön ei voi olla mitään etukäteistaktiikkaa. Pitää katsoa miten juoksu lähtee menemään. Staro Of Liberty jaksaa mennä, joten sillä voi tehdä ratkaisuja jo varhaisessa vaiheessa kisaa.

T4-vihje
Keskisen kauden aloitusraveissa moni alueen hevonen käynnistää ravivuotensa, ja suhteellisen iso osa hevosista on tauolta palaajia. Se tekee lähtöjen ennakkoarvioinnista vielä normaalia haasteellisemman tehtävä. Tuo seikka näkyy erikoisen selvästi kylmäveristen ylimmässä sarjassa, missä on mukana monta tosi kovaa paussilta palaavaa tai palailevaa hevosta.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Varmaehdokas Kun eturivin muut liukkaat avaavat ovat tauolta tulijoita, voi reippaasti lähtevä Bewitch Boy (1) pitää keulat aika vaivattakin. Ruuna saattaa päästä vetämään keulassa mieleistään vauhtia, jolloin lopun ohitusyritykset voivat olla vaikeita. Myös selkäjuoksu käy. Sellaisessa tapauksessa Bewitch Boyn saanee aloittaa kirinsä tosi läheltä kärkeä.

Yllättäjäehdokkaat Petri Klemolan mukaan kotona mainiolta tuntunut Paradise Leader (9) saanee tästä oikean makean sisärata reissun. Paikka voisi olla vaikkapa johtavan takana, mistä Ylivieskan pitkällä loppusuoralla tamma voi pystyä hyökkäämään ykköseksi. Just For Me (11) oli mukana Kuopion reippailla alkumetreillä, mikä saattoi viedä tauolta palaajana maitohapoille. Ravi ei kaarteissa toiminut kunnolla. Loppusuoralla selkä toppasi eteen, eikä ruuna saanut enää vaihdetta päälle. Markus Porokan mukaan Just For Me on treenannut oikeinkin hyvin. Startissa on edessä liukkaat selät, ja terävästi lähtevän ruunan juoksun onnistumiseen on edellytyksiä. Seinäjoen kovavauhtisen ensimmäisen tuhannen ulkoradoilla roikkunut ja vasta toisen kierroksen alussa sisemmäksi päässyt Cousin Evert (10) sinnitteli rehdisti maaliin asti. Pari starttia ovat saattaneet karistaa taukopölyt hevosen harteilta, ja juoksun hieman ikävistä alkuasemista onnistuessa, ei pärjääminen reipastempoisessa kisassa ole mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on kolme aikaa tiukkaa starttaria. Bewitch Boy (1) ottanee sisäradalta alussa johtopaikan haltuunsa. Kuskin ajotaktiikkaan vaikuttanee ulkoa tulevan paineen määrä, mitä on ennalta aika vaikea arvata. Räväkästi kiihtyvä Omega Leader (6) on ollut kova johtopaikalta, mutta näin paussilta tulevalla tammalla saatetaan haluta ajaa selästä. Suomen uransa tässä aloittava Winner Journey (7) seuraa sekin autoa tosi tiiviisti. Keulajuoksukin käy mainiosti, joten alussa ajettaneen jonkin matkaa eteenpäin. Kuskin ajotaktiikka uudella, tauolta palaavalla ajokilla ratkennee ns. tilanteen mukaan. Reipas alkuvauhti  hyödyttäisi ennen kaikkea hitaasti käynnistyvää, mutta vahvasti loppua tulevaa Bajkal Craffia (3). Asiallisesti kiihtyvä Noble Heart Nova (5) voi saada aika kivatkin asemat parijonosta. Suljetulta radalta starttaava Paradise Leader (9) ei pääse nyt hyödyntämään lähtönopeuttaan, mutta ysiltä sen uskoisi saavan kivan imujuoksun lähellä kärkeä. Ykköseltä avataan kovaa ja kakkoselta kohtuullisesti, joten juoksun onnistumiseen on saumoja. Just For Meellä (11) saatetaan suunnata ulkoradoille jo aika varhaisessa kisaa. Cousin Everetillä (10) on hieman nihkeä selät edessään. Huonolla tuurilla ruuna saattaa jäädä alussa aika hännille, ja pärjääminen jää loppukirin varaan.

A: 6,7,1,9,3,11    B: 10,5,2    C: 4,8

T4-2 / LÄHTÖ 5
Varmaehdokkaat Reijo Heiskasen käteen treeneissä hyvältä tuntunut Pikkukahveli (6) on ollut usein heti tauolta aika valmiissa iskussa. Pieni lähtö suosii vapaalta radalta parhaitten menevää Pikkukahvelia, joka ehjällä juoksulla voi pystyä avaamaan kautensa voitolla. Viime vuoden tapaan starttien myötä parantanut Fiiling (5) on luotettavampi ravaaja kuin kaksi pahinta vastustajaansa. Kun hyvin toimivalle huippulahjakkuudelle käy vielä monenlaiset reissut, on pärjäämiseen edellytyksiä.

Arvoitus Hienon viime kauden tehnyt Vilma Lyydia (4) ei ole aiemmin urallaan pitänyt näin pitkää taukoa. Kun paussi saattaa vielä lisätä tamman ennestäänkin intotason turhan korkeaksi, on perustreeniä saaneen tamman esitys tähän kohtaan pikku kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Paalun koko kolmikko pystyy avaamaan voltista aika reippaasti. Laukatta matkaan päästessään hieman ryntäämällä voltista liikkeelle lähtevä Turoruutu (1) voisi olla ensimetreillä vikkelin. Kiinnikään ei voi oikein ottaa, joten keulasta saatetaan ajaa. Jos reippaasti avaava Iikori (2) ei pääse johtoon, niin Markus Porokka suunnitteli ajavansa sillä johtavan rinnalta. Jamas Victor (3) on periaatteessa hyvä starttari. Kolmosradalta (vaikka vastustajaa ei ole ollut ulkopuolella) on ruunalla ollut tapana puskea lähtötilanteessa hieman ulospäin, joten keulaan pääsy voi olla tässä hankalaa. Mukavasti voltista avaavalle Fiilingille (5) käy Juha-Matti Paavolan mukaan vähän kaikenlaiset reissut, myös paikka johtavan rinnalla. Kun osanottajamäärä on vähäinen, päässee ori joka tapauksessa aloittamaan kirinsä aika läheltä kärkeä. Vilma Lyydia (4) on nopea voltista, mutta alun vähän turhan suuri innon määrä, (jota tauko voi vielä lisätä) aiheuttaa sisäradan paikalta laukkariskin. Asiallisesti matkaan pääsevällä Pikkukahvelilla (6) ajettaneen pienessä lähdössä jo varhaisessa eteenpäin, kun vahvan hevosen takana selkiä ei kannata laukkavaaran takia eteen etsiskellä.

A: 6,5    B: 4,2,3    C: 7,1,9,8

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Varmaehdokkaat Viimeksi juoksunkulun uhriksi joutunut Adrianne H (5) teki kahdessa edellisessään mainiot loppuvedot. Viitosrata ei ole tammalle ihan vaaraton. Ravilla matkaan päästessään liukas avaava saanee hyvät asemat. Suomessa uran avausvoitolla aloittanut Kurir Brodde (1) on kehityskelpoisen oloinen nelivuotias. Isolle hevoselle ykkösrata on sopiva lähtöpaikka. Keulaan pääsy on mahdollista. Sieltä vielä hieman tasavauhtinen, mutta rehdinoloinen ruuna voisi pystyä pitämään kaikki vastustajat maaliin asti takanaan.

Yllättäjäehdokas Mainiosti harjoitelleen Lessons In Loven (13) taulu on mennyt huonoon kuntoon. Seinäjoella laukka tuli starttiin. Jyväskylässä juoksu lähti menemään heti alusta asti mönkään. Tuossa startissa tamma tuli kuitenkin puolilupaavasti maaliin. Jotta nähtäisiin missä ollaan menossa, niin Ari Lappalaisen mukaan hevoselle aiotaan antaa mahdollisuus. Tuo tietää rohkeaa ajoa, jolloin kaikki voi olla mahdollista.

Juoksunkulku arvaus Eturivin hevosista kukaan ei ole mikään huippunopea kiihtyjä. Kahta lukuun ottamatta kaikki pääsevät kuitenkin hyvin matkaan. Sisäradan turvin Kurir Brodde (1) voi pystyä pitämään muut ulkopuolellaan. Jos tuo onnistuu, aikoi Henry Ala-Korpi pitää asemista kiinni. Myös Adrianne H:lla (5) voitaisiin kokeilla keulajuoksua. Muille selkäreissu taitaa olla toivotumpi vaihtoehto. Paalun osanottajista kukaan ei lähtene väkisin johtoon pyrkimään, joten kärkihevonen voi saa vetää aika pitkäänkin haluamaansa vauhtia. Gunvald (12) ja Lessons In Love  (13) kykenevät molemmat omaan juoksuun. Niillä voidaan ajaa jo matkalla eteenpäin, mikä on ollut yleensä Ylivieskassa takamatkalaisille pärjäämisen ehto. Hieman tasaisesti starteissaan suorittanut Rapid Leader (9) voi hyvänä avaajana saada asemat kohtuullisen läheltä kärkeä. Veturiksi kiriin ei lähdettäne, vaan vetävä selkä pyrittäneen löytämään eteen.

A: 5,1,12,13    B: 7,9,3,8    C: 4,15,11,2,4,10,16

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1
Varmaehdokas, Mr Malcom (4) aloitti viime kautensa juhannuksena Vieremällä. Esitys kovavauhtisessa kisassa yli puolen vuoden tauolta oli varsin mainio. Edulliselta lähtöpaikaltaan ruunalla on tässä saumat päästä johtoon. Potentiaaliset paineen antajat näyttäisivät olevan tässä aika vähissä. Rehti ruuna voi saada vetää kisaa haluamallaan tempolla, ja kyetä pitämään paikkansa perille asti.

Yllättäjäehdokas Namureissun sisäradalla mahdollisesti saava Eino Tuomen mukaan asiallisesti harjoitellut Olimin (9) voisi pystyä nousemaan lopussa voittokamppailuun mukaan.

Juoksunkulku arvaus. Umberto Croft (1) lienee nopein ensimetreillä. Henry Ala-Korpi ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halunnut ajaa keulasta. Hänen mukaan selästä terävästi spurttaavalle ruunalle kelvannee paikka johtavan takana. Eteen kelvannee mainiosti hyvin autoa seuraava Mr Malcom (4), jolle vetotyötkin sopivat. Elit Enricon (2) menestys on ollut parasta, kun se on saanut nätin imureissun sisäradalla, ja sellaista taas yritettäneen. Todays Popularille (6) juoksu johtopaikalla olisi mieleen, mutta sinne pääsemiseen lähtönopeus ei tässä riittäne.

A: 4,1    B: 9,2,12,8,6    C: 7,5,3,10,11

T4-systeemit
Pieni:  6,7,1,9,3,11 (10,5)    6,5 (4,2)    5,1,12,13 (7,9)    4 (1,9)    =  60 riviä
Suuri:  6,7,1,9,3,11,10,5,2 (4,8) 6,5 (4,2)    5,1,12,13,7,9,3,8 (4,15) 4,1 (9,2) = 256 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Troikan huterat tukipilarit  Kahdelle lahjakkaan oloisella suomenhevoselle tämä on vasta uran toinen startti. Molemmat aloittivat varsinaisen kilpailemisen helmikuun alussa vakuuttavilla voitoilla. Kummankin vauhdit ovat jo tässä vaiheessa hyvällä tasolla. Toisella ilman vetoapua matkannut, ja 500 m ennen maalia keulaan painutut R.R. Kierre (6) piti Killerin maalisuoran valiovauhdissa näihin sarjoihin hyvän hevosen varmasti takanaan. Henry Bollströmin mukaan alku pitää ottaa peitsivaaran takia tarkasti, eikä valmentaja ollut varma kaarteiden sopivuudesta viisivuotiaalle tammalle. Hyviä otteita jo Nuorten lähdöissä esittänyt Sillankorvan Toivo (1) otti Kaustisen pienessä ja aika kevyessä seurassa keulasta vaivattoman voiton. Jarmo Hietanimen mukaan ruuna on kulkenut harjoitusraveissa pätkiä alta 30-kyytiä. Hevonen on hänen mielestä vielä hieman totinen, ja tuon takia ravilla meno ei ole taattua.

Yllättäjäehdokkaat Tällaisessa periaatteessa kylmäveristen lähes nollasarjassa monenlaiset yllätykset suuntaa ja toiseen ovat mahdollisia.

Juoksunkulku arvaus Sillankorvan Toivo (1) ja Lintsari (2) ovat nopeita startista. Kumpi juoksee alussa keulassa on aika vaikea arvata. Ravinsa kanssa taas tuskaillut nopea Puulan Poika (7) saattaa sännätä heti kärkikamppailuun mukaan. Varsinkin kahden viimeksi mainitun saattaa laukka yllättää missä kohtaa kisaa tahansa. R.R. Kierteellä (6) otettaneen ensimetrit hieman varovasti, ja sen jälkeen päästellään päättäväisesti eteenpäin. Jos Ellin Karamelli (10) on hyvin askelillaan (rata ei hevoselle liian napakka), niin myös se liittynee jo aika varhain kärkiporukkaan mukaan. Tähän seuraan varsin rutinoitunut Nopsa Palma (15) lähtee heti etenemään tasaisesti kohti kärkeä. Kiieksen Tulelle (16) ensimmäiset sadat metrit ovat vaikeita, ja se voi jäädä 100 m pakiltaan jopa vielä lisää. Laukat ovat Susanna Lipposen mukaan pahoja. Jos ensimmäinen hyppy tulee, niin sitten niitä on tullut yleensä lisääkin, ja peli on sitä myötä menetetty. Rymistä kiinni saadessaan vahva ruuna lähtenee jyräämään vauhdilla kohti kärkeä.

A: 6,1,10 B: 2,7,15,16    C: 14,8,12,5,4,13

Muut lähdöt

1.    6. Humphrey Lee – 7. Florentina – 11. Caldera Amour – 3. Rainbow Giant –                        9. Gusten Gold – 1. Keep Calm (8. Vilma’s Golden Boy – 2. Swamp’s Rose)
2.    4. Blady Saga – 9. Olympia Candy – 2. Timothy Ace – 11. Pops’ Sunset –                              3. Gideon Star – 10. Vallastar (7. River’s Lastchance– 6. Crossfire Can –                  1. Axiomatic)
3.    2. H.V. Tokka – 3. Sävelen Sointu – 10. Iinan Kolibri – 11. Rankkari –  8. Taifun                (7. Lötens Elina – 13. Ralli-Tähkä)
8.    7. Cash Lane – 2. Tip Chip – 8. Strait Iron – 3. Jailhoude Diablo –  1. Alvena Sonja  (4. Errol Boko)
10.    11. Staro Liberty – 2. Filled With Hope –12. A Nice Officer – 9. Because I Love You – 4. Can Conor – 6. Giant Leap (10. Mountain Delight – 1. Bongo)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen