Pelit ja vihjeet

Ylivieska käsiohjelma 14.10.2018_web 

Vihje 14.10.2018

 

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

 

LÄHTÖ 2

Panu Ahonen, Steam Vici (2) oli vielä lämmityksen epävarman oloinen. Esitys itse startissa oli kuitenkin positiivinen yllätys, kun aiempaa selvästi paremmin vauhtia ottanut hevonen tuli ihan reippaasti perille. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen menijä tästä kehittyy.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voltissa oli taas viimeksi ahdasta, eikä meillä ollut kunnon lähtörataa. Valmentajan mielestä Steam Vici pystyy normaalisti lähtemään ihan hyvin liikkeelle.  Tasaisen reipasta ja ravia pyritään koko matkan ajan päästelemään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Minulle muutoksista ei ole puhuttu.

 

LÄHTÖ 3

Timo Lahti, Magic Hockenheim (8) ei ollut Kaustisella niin huono kuin miltä päältäpäin saattoi näyttää. Hevonen joutui ensimmäisessä ja viimeisessä kaarteessa väistelemään laukkaavia joissa kohti hevosen vauhti pysähtyi. Myös kengitys osoittautui liian raskaaksi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Magic Hockenheim on hieman yhden spurtin hevonen, joten alkuun ei satsata. Viimeisellä 500 m metrillä sitten koetetaan kuinka korkealle ylletään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samat, mutta kengitystä kevennetään.

 

Sonja Piiroinen, Blue Moon Stella (9) tamma jäi viimeksi johtavan rinnalle, mikä paikka oli tammalle liikaa. Lupaavasti uransa aloittanut hevonen joutui kaviovamman takia pitämään välivuoden. Hyvässä kunnossa oleva Blue Moon Stella on taas kerran kiimassa, mutta tuolla seikalla ei ole ollut isoa merkitystä suorittamiseen.  Lähtöpaikka on sopiva.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksupaikalla ei ole ollut Blue Moon Stellalle isoa merkitystä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Arto Komulainen, Blue For You (1) ajettiin vain Vieremän paikalliskisa vain hiittinä. Sijoituksesta huolimatta hevonen oli asiallisen oloinen. Terveyspuolella oli pientä sanomista, ja ruuna jouduttiin hieman hoitamaan. Valmentajan mukaan se on ollut nyt kotona hyvä, joten ihan kilpailukunnossa Blue For Youn pistäisi siis olla. Lähtöpaikka on hyvä ja matkaa sopii.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ajotaktiikka ratkeaa hieman sen perusteella, että miltä hevonen lämmitykseen tuntuu. Jos tilanne on hyvä, ja keulat saadaan, niin sieltä koetettaneen päästää.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vetolaput ovat olleet muistaakseni kerran käytössä, ja niillä Blue For You oli topakkana. Ne laitetaan taas silmille, mutta niiden käyttöön ottaminen on vielä mietinnässä.  Muuten samoilla jatketaan.

 

Janne Soronen, Herrera Boko (3) laukkasi Oulussa loppukaarteessa. Tyhjä se ei ollut, vaan ennemminkin turhan paineissaan. Ilman tuota se oli voinut olla hyvinkin toisena maalissa.  Laukalle ei ollut mitään erityistä syytä, tälle vain tulee niitä aika ajoin. Matka on hevoselle paremmin etu kuin haitta. Juoksun onnistuessa ja ravia mennessään sopivan lähtöpaikan saaneen Herrera Bokon pitäisi pystyä kampailemaan näiden vastustajien kanssa kärkisijoista.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Herrera Boko ei ole kummallakaan lähtötavalla mitenkään erityisen nopea alussa. Juoksupaikalla ei ole tälle hirveää merkitystä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Katsotaan olosuhteiden perusteella, että voidaanko etukengät ottaa pois. Tuolla seikalla ei ole kuitenkaan Herrera Bokon kannalta ratkaisevaa merkitystä.

 

Sami Vehviläinen, Asiallisesti suorittaneella Exotic Lindalla (6) on huonoja lähtöpaikkoja, eivätkä juoksut ole tuon takia onnistuneet ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Viimeksi Seinäjoella tamma ei esittänyt aivan parastaan. Haapajärvellä Exotic Linda voitti 3000 m kisan, joten matkan pitäisi sopia.  Ihan lyötynä ei tähänkään kisaan lähdetä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Haapajärven ykkönen tuli keulasta, ja tuolta paikalta Exotic Linda olisi varmaan parhaimmillaan. Toisten takaa se on hieman nihkeä. Kirissä hevosta ei kärsi ottaa oikein kiinni, vaan sen pitäisi päästä etenemään vapaasti. Exotic Linda lähtee nykyään paremmin matkaan. Auton takaakin hevosen on voinut periaatteessa päästää aika vapaasti menemään, eikä laukkaa ole tarvinnut pelätä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Exotic Lindan tämän kauden startit on ajettu kengät jalassa. Viime vuoden voittoputkensa tamma teki ilman kenkiä. Tuo balanssin käyttöön ottaminen nostaisi toiveita tämänkin tehtävän suhteen.

 

Mauri Jaara, Valmentajan mukaan jälkeenpäin osoittautui, että Pasi Von Bentz (7) oli kahden viime kisansa aikoihin sairas. Nyt kaiken pitäisi olla taas kunnossa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva reippaasti avaavalle Pasi Von Bentzille.

 

Timo Lahti, Hollywood Hills (10) oli hyvä ekastarttiin tauolta. Jos hevosella oli lähdetty ajoissa reissuun, niin se olisi voinut olla tuossakin kisassa aika lähellä kärkeä. Hyvävoimaisena ja -mielillä juoksun jälkeen ollut Hollywood Hills palautui startista mainiosti

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hollywood Hillsillä ei ole kovaa pätkää, vaan hevonen elää voimillaan. Jos matkavauhti näyttää menevän turhan hiljaiseksi, niin reissuun on suunnattava.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jos olosuhteet puoltavat, niin etukengät saatetaan ottaa pois. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Eira Evijoki, Olin tyytyväinen Eko Joyfullin (4) myös viime kerran esitykseen. Viikolla virkeänä olleella hevosella on ollut kisan jälkeen kaikki entisellään. Hyvä matkustaja on tottunut pitkiin autoreissuihin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvältä paikalta Eko Joyfullilla pitäisi olla saumat päästä keulaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Rovaniemellä Eko Joyfullilla oli hokit alla. Nyt se juoksee kesäkengässä, mutta viimekertaisilla jatketaan.

 

Kennet Granbacka, Oulun oli jonkinlaisia odotuksia, joten Dizebell Granin (5) saamaton esitys oli ollut pettymys. Hevonen oli ilmeisesti syönyt itsensä turhan täyteen, ja oli sen takia tukkoine. Viimeistelyt tehtiin eritavalla kuin pitkään aikaan, eli vasta edellisenä päivänä.  Tamma oli tuossa treeneissä pirteä ja hyväoloinen. Jotain Dizebell Granilta odotan tälläkin kertaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alkuun satsataan, ja katsotaan sitten mihin päästään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.      

 

Kennet Granbacka, Tauolta palaavan Lucas Granin (9) otteet kotona ovat olleet sellaisia, että ainakin rahasijalle ruunalla pitäisi olla mahdollisuuksia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Takarivin lähtöpaikka on Lucas Granille hankala. Startissa hevosta ei voi ottaa laukan vaaran takia kiinni, vaan sen pitäisi päästä aika vapaasti menemään. Tästä tulee selkäjuoksu, mikä käy Lucas Granille hyvin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Henry Ala-Korpi, Taifun (2) on hyvä ihan hevonen tällaiseen lähtöön. Suhteellisen ravivarma tamma on alkanut suorittamaan kisoissa tasaisen mukavasti. Viimeisiä starttejaan juokseva Taifun on saattanut hyötyä siitä, että se on kantavana.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman tasavauhtiselle Taifunille olisi parasta, jos koko matka mentäisiin tasaisen kovaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteisiin ei tehdä muutoksia.

 

Jari Kupiainen, Härmän volttistartti meni pieleen, mutta kahdessa viime autokisassa Hovingas (5) on tehnyt hyvät esitykset. Porin maililla ori teki ennätyksensä. Torstain viimeistelyjen perusteella hevosella tuntuisi kaikki olevan kohdillaan. Tässä ei ole vastassa ihan mahdottomia, joten pärjäämiseen voisi olla mahdollisuuksia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta voittaneelle Hovingakselle käy myös selkäreissu.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Henry Ala-Korpi, Herra Hurmuri (6) oli hyvä ajamassani kahdessa paikallisravikisassa. Ruuna ei hävinnyt kuin vain erisarjan Vermon Voitolle.  Halsualle Herra Hurmuri pisti sille kovasti kampoihin.  Hyvin perille asti tullut hevonen on muuttunut aiemmasta selvästi ravivarmemman oloiseksi. Tässä Herra Hurmurin voisi otella totosijoista.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Halsualla Herra Hurmuri vastasi keulasta hyvin Vermon Voitolle.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Normikamppeilla jatkettaneen.

 

Pauli Nevala, Villi-Riikka (7) joutui toissa kerran kokeessa juoksemaan yksin, eikä se osannut ottaa kunnolla vauhtia. Viimeksi sillä oli kavereita ja meno oli heti parempaa. Tässä kilpailemista taas vasta aloitellaan, ja jo sijoitus puolenvälin paikkeilla tyydyttäisi. Lahjakas Villi-Riikka on hyvässä kunnossa, eikä kaiken onnistuessa mikään tulos yllättäisi minua.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Villi-Riikalla pitäisi päästä ajamaan lähellä keulaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman suojia juokseva Villi-Riikka jatkaa samoilla varusteilla.

 

Riikka Finni, Päällykäisellä (10) oli taas kesällä hengityksen kanssa ongelmia, mitä kuumat ilmat vielä varmaan pahensivat. Syksyn mittaan niistä on päästy eroon, ja hevonen on virkistynyt. Startti kerralla on menty eteenpäin, mutta aika alkutekijöissä kuitenkin vielä ollaan. Pitkä kausi saattoi viime vuonna väsyttää ruunaa, kun loppuvuotena alkoi tulla laukkoja. Nyt hevonen on taas ravannut. Ylivieska on tämän kotirata, jossa se on mennyt mainiosti.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka Päällykäinen on voittanut keulastakin, niin tuolta paikalta kuski joutuu pitämään sitä hereillä. Selässä hevonen menee rennosti.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Kari Lehtonen, Vaikka Hamis Fameraiser (1) oli Tampereella pitkällä starttivälillä vielä hieman tukkoinen, niin esitys tuossakin kisassa oli aivan mainio. Mikkelissä 76:ssa ekatuhat mentiin tosi kovaa. Alun johtanut ja sitten johtavan takaa matkannut ruuna oli loppukaarteessa hieman kiinni. Maalisuoralla tuli tilaa, mutta hevonen ei lähtenyt enää yrittämään. Vaikea sanoa olisiko sillä ollut varoja.  Jälkeenpäin ajatellen tuo kisa olisi ehkä pitänyt koettaa ajaa keulasta. Tuonakin päivänä Hamis Fameraiser oli lämmittelyssä hyväntuntoinen. Tuon jälkeen hevosella on ollut kaikki kunnossa, ja startit tuntuvat vieneen sitä eteenpäin. Sunnuntaiksi luvattu lämmin keli ja kuiva rata, mitkä ovat isolihaksiselle Hamis Fameraiserille eduksi

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hamis Fameraiser pääsee ykköseltäkin kovaa liikkeelle. Jos keulaan päästään, niin sieltä koetetaan myös ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tällaisessa kisassa Hamis Fameraiserilta ei aleta ottamaan kenkiä pois. Hevonen laitetaan nyt hieman nopeampaan kenkään, ja tuollakin balanssilla sen uskoisi riittävän tällaisessa tehtävässä. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

 

Janne Soronen, Fleetwood Web (2) juoksi Bodenissa toisen kerran peräkkäin kuolemanpaikalla. Se ei tehnyt totta, kun se ei ollut maalissa yhtään väsynyt. Rovaniemellä ruuna oli aika virkeänä jo ennen ekalähtöyritystä. Bodenin takia varusteisiin oli lisätty vetolaput. Takaisin otetussa lähtöyrityksessä hevonen ravisteli päätään. Vetolappujen mekanismi ei toiminut itse lähdössä oikein. Ne kääntyivät jo ennen aikojaan alas. Tuo saattoi olla syynä, ettei Fleetwood Web rauhoittunut juoksemaan keulassa. Kisa jouduttiin ajamaan hokit alla. Tuossa kohtaa niistä ei ollut haittaa. Fleetwood Webillä on ollut nivelongelmia. Viikolla treeneissä on menty vain hissukseen, joten on epäselvää, mikä hokkien vaikutus on ollut vaivoihin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Fleetwood Web lähtee ihan hyvin liikkeelle, ja vähän matkan eteenpäin ajetaan. Katsotaan sitten mihin paikkaan päästään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kisa päästään ajamaan nyt kesäkengästä. Vetolaput laitetaan taas varusteisiin mukaan. Viimeksi niiden vaikutus suoritukseen jäi näkemättä.

 

Mauri Jaara, Willy Wingston (7) oli Oulussa lähtötilanteessa kovissa paineissaan, eikä ravilla matkaan pääseminen onnistunut.  Kunnossa hevonen tuntuisi olevan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Startti pitää ottaa varman päälle, ja katsotaan sitten mihin paikkaan päästään. Vaikka Willy Wingston on ollut ehkä vielä hieman parempi keulasta, niin takaakin se on voittanut.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Painamisen takia kitarauta lisätään varusteisiin, muuten samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 8

Kari Lehtonen, Iästään huolimatta Harjan Merituuli (1) oli vielä kevään starteissaan hieman varsamainen. Hevonen on mennyt viimeiseen puolentoista viikon aika yllättävän paljon eteenpäin. Suoritus ajetussa reippaammassa treenissä oli positiivinen. Tässä meillä on kovia vastassa, mutta aika varmantuntuisesti suorittanut Harjan Merituuli voisi yltää tässä 4-5 sakkiin

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kohtuullisesti lähtevällä Harjan Merituulella puuttuu vielä vauhtia, ja tasaisesti eteenpäin tästä on lähdettävä ajamaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Timo Lahti, Kaustisen Viime kerran kurarata ei ole matalat liikkeet omaavalle Marekolle (4) etu, ja siihen nähden esitys oli ihan hyvä. Parantanut Mareko voisi kyetä hyvällä radalla menemään tämän matkan 32-vauhtia läpi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Yritetään niin kovaa karkuun kuin päästään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Etupään kengitystä saatetaan hieman keventää, muuten samoilla jatketaan.

 

Sami Vehviläinen, Landen Likka (5) on tosi lahjakas aloittelija, joka on mennyt startti startilta eteenpäin. Tehtävä näyttää sopivalta, ja voitosta lähdetään taistelemaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Landen Likka on jonkin verran tauluaan epävarmempi. Ensimmäiset sadat metrit sillä pitäisi päästä ajamaan väljästi. Pätkänopea tamma on juossut lähes kaikki starttinsa keulassa. Parijonossa sillä ei ole ajettu, ja selkäreissun sopivuus on ennalta jonkinlainen arvoitus.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen.

 

Mauri Jaara, Leikillä (7) on kehittynyt koko ajan starttien myötä, ja uskon, että nelivuotiaasta tammasta tulevan ajan mittaan hyvä hevonen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsellaan miten juoksu lähtee menemään ja ajetaan sen mukaan.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Mauri Jaara, Yhdeksän kuukauden tauko näkyi Likusterin (3) Kajaanin startissa. Tuon jälkeen treeni on ollut erilaista, ja hevonen on mennyt koko ajan eteenpäin. Uskon, että Likusteri on nyt parempi kuin viime kisassa, mutta tällaisessa lähdössä on ennalta vaikea tietää mihin se riittää.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevällä Likusterilla voi ajaa keulasta, jos sinne päästään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Sonja Piiroinen, Juhannekselle (4) sattui keväällä vahinko. Se kaatui radalla ja loukkaantui siinä yhteydessä aika pahasti. Kavioiden kanssa on ollut isoja ongelmia. Piippolan harjoitusraveissa ruuna ravasi hyvin ja kulki 37-vauhteja (käsiaika tuloksissa ilmeisen väärä). Ajoin itse tuo startin, ja minulle hevonen mutkuili. Tuon ja kavioiden takia suoritus tässä kisassa on itselleni arvoitus.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juhannes toiminut Jukka-Pekka Niskasen ajaman hyvin ja toivotaan, että se tekee töitä myös tämän kuskin kanssa. Toivotaan myös, että kengät pysyvät jalassa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kavio-ongelmien takia kengitykseen on jouduttu tekemään muutoksia. Laput ja kainalosuojat jätetään pois, ja polvisuojat lisätään varusteisiin.

 

Sami Vehviläinen, Turen Touhu (6) on aika vauhdikas, mutta vielä tosi epävarma. Hevonen oli viimeksi ok, ja toivotaan, että hevonen pystyy parantamaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Turen Touhu oli selissä juostessaan varmemman tuntuinen.

 

Panu Ahonen, Pitkä tauko näkyi varmaan viimeksi tuossa, kun vasta vähän startannut Jamas Vilmerissä(14) kompuroi viimeisellä takasuoralla laukalle. Tyhjä se ei tuossa ollut kohtaa.  Ori juoksi ensikertaa keulapaikalla, millä silläkin saattoi olla osansa hyppyyn. Jamas Vilmerillä on vielä kasvurajat auki. Viime kerta ei ollut poikkeus, vaan meno on ollut muissakaan starteissa hieman epävarmaa. Tuon takia sitä ei ole voinut päästää kunnolla menemään, vaan tarkasti muutkin kisat on pitänyt ajaa. Lahjakas Jamas Vilmerin on kovakuntoinen ja vauhdikas varsa, jonka pitäisi onnistuessaan pystyä tässä pärjäämään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viime kisaa lukuun ottamatta Jamas Vilmer on juossut takana. Pikku hiljaa täältä pyritään kärjen tuntunaan etenemään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 10

Mauri Jaara, Ruhvanan Urho (1) on olemassa ihan hyvä hevonen, mutta viimeksi ruuna ei ollut vielä läheskään sellainen kuin mitä se pystyy olemaan. Ruhvanan Urho ei ole nyt käynyt meillä hiitillä, joten sn tämän hetken tilanteesta minulla ei ole tarkempaa tietoa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta ajetaan, niin pitkään kuin kyetään.

 

T4-vihje

Ylivieskassa sunnuntain lähdöt päästään ajamaan vuodenaika huomioon ottaen aivan poikkeuksellisen hienoissa olosuhteissa.  Ravien lähtöjen analysointia maustavat amatööriohjastajien SM-finaalien ratkaiseva toisen päivän koitokset. T4-peliin ei ole tarjolla yhtään kiistatonta varmakandidaattia.

 

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Melkoisen paperilla tasokkaan porukan parhaat osallistujat ovat tähän kohtaan kaikki jollain tavoin pieniä arvotuksia, joten on aika paha lähteä yhtään niistä muiden yläpuolelle nostamaan.

 

Yllättäjäehdokkaat Laajasta kärkiporukasta jonkin onnistuminen on todennäköistä, ja muusta porukasta nousu kirkkaimmalla mitalille tuntuu ennakkoon melko hankalalta.

 

Arvoitukset Blue For Youlla (1) on aika ajoin terveysongelmia. Hevosta on paikallisravien jälkeen hieman hoidettu, ja Arto Komulaisen saamien tietojen mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa. Ajotaktiikan hän aikoi päättää sen perusteella, miltä hevonen lämmityksessä tuntuu.

 

Juoksunkulku arvaus Voltista liukkaasti avaava Blue For Youlle (1) keulajuoksu käy mainiosti. Jos hevosella on kaikki sunnuntaina kohdillaan, niin itselleen sopivalla matkalla ruuna voi vetää vaikka perille.  Hyvin tälläkin lähtötavalla matkaan pääsevä Pasi Von Bentz (7) kykenee vaihtamaan terävästi rytmiä, ja tuon ansiosta se on monipuolinen juoksun suhteen. Johtopaikaltakin voi ajaa, mutta se ei ole millään tapaa edellytys pärjäämiselle. Myös Exotic Linda (6) käynnistyy voltista asiallisesti. Tammalla on tästä jonkinlainen vaara jäädä toiselle ilman vetoapua. Matkana on 2600 m, joten noita asemia koetettaneen välttää.  Paalun joillekin osanottajilla voltista matkaan pääseminen ei ole aivan yksinkertaista, joten vaikka Herrera Bokokaan (3) ei ole mikään starttihirmu, niin aika hyvän juoksupaikan se voi kyetä tässä itselleen hankkimaan. Bewitch Boy (13) tuntuisi 20 m pakin hevosista selvästi nopeimmalta lähtijältä. Startin ajoituksen osuminen kohdalleen takamatkan juoksulangan paikalta ei ole koskaan kuitenkaan varmaa. Jos tuossa onnistutaan, voi ruuna saada paikan aivan kärjen tuntumasta.  Oulussa keväällä 3100 m monta vahvaa juoksua tehneellä Hollywood Hillsillä (10) voi kaiken ollessa kohdillaan ajaa jo matkalla eteenpäin.

 

A: 7,3,1,6,10      B: 13,8,12          C: 5,2,11,4,9

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Torniossa johtavan rinnalta ykköseksi puristanut Eko Joyfull (4) teki Rovaniemen viime kerran vaikeissa olosuhteissa takapareista asiallisen esityksen, vaikka sijoitus jäi vaatimattomaksi. Lähtöpaikka on mukava asialliselle avaajalle, ja juoksunkulun suosiessa voittoon pitäisi olla saumoja.

 

Arvoitus Eturivissä on useampi nopea avaava, ja varsinkin tämän tyyppisessä kisassa kiihdytys voi mennä pitkäksi. Joku voimansa oikein jakanut, sopivan reissun kärjen tuntumassa saanut osanottaja voi korkata lopussa voiton. Kuka se voisi olla, niin en osaa arvata.

 

Juoksunkulku arvaus Amatöörilähtöjen juoksutapahtumien ennakoiminen on monesti aika hankalaa. Tässä lähestytään SM-finaalin ratkaisuhetkiä, ja pistetilanne voi vaikuttaa merkittävästi kuskien ajotaktiikoihin.  Jompikumpi sisäratojen terävästi avaavista Every Reason (1) ja Vanity Coger (2) saattaa olla alussa nopein, mutta kummallekin kelvannee nätti reissu kärjen lähellä, ja sopiva selkä otettaneen avuksi. Mukavasti autoa seuraava, johtopaikallakin viihtyvä Eko Joyfull (4) voisi olla sellainen. Dizebell Gran (5) on hyvä lähtijä, jonka vuoden molemmat tolpat ovat tulleet kärkipaikalta, joten aika tarmokkaastikin eteenpäin saatetaan pyrkiä. Cankus Thunderball (7) ei ole niitä nopeimpia alussa, joten juoksusta saattaa tulla vaikea. Kovatempoisessa kisassa hieman tasavauhtinen mutta jaksava pikku hiljaa paranteleva ruuna ei ole ulkona voitonkaan suhteen. Mukavaan kuntoon noussut Diablo Star (8) on aika hyvä lähtijä.  Kokonaiskilpailun voitosta ottelevalle Janne Räisäselle pisteet ovat tässä kohtaa tärkeitä, ja hän pelanneen hieman varman päälle. Veteraanin menestys edellyttänee aika nättiä reissua, jonka kuski pyrkineen ajokilleen antamaan. Lucas Gran (9) saattaa saada oikein namujuoksun sisäradalla kärjen takana. Vieremällä heinäkuussa takapareista kaksarisijat ottaneet Una Signora (10) ja Västerbopaperdoll (12) voisivat tuon kisan perusteella kyetä parhaimmillaan nousemaan täältäkin kamppailuun mukaan.

 

A: 4,7           B: 8,3,5,10    C: 12,9,11,6,2

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat Yhdenkään osanottajan ehdottaminen ankkuriksi ei ole tähän kohtaan erityisen vankalla jalustalla. Mukavasti kokeessa perille asti juossut Villi-Riikka (7) on kisan yksi mahdollinen porukan vetäjä. Jorma Kontion ajaman tammalla on noista asemista yksi voittokin. Vasta loppuvuodesta kautensa käyntiin saaneella Päällykäisellä (10) on tauon jälkeen pari starttia, joten esitys voisi olla terävämpi. Vuosi sitten ruuna puristi vastaavissa raveissa ykköseksi, ja muutenkin Ylivieskan kavioura on ollut hevoselle suotuisa.

 

Yllättäjäehdokkaat Tasaisessa ja arvoituksellisessa koitoksessa lähes kaikilla voi olla pärjäämissaumat. Yksittäisiä perusteltuja yllättäjiä on kuitenkin hankala poimia esiin.

 

Juoksunkulku arvaus Tämän kisan tapahtumien suhteen pätee sama kuin mitä edellisen lähdön kohdalla pohdiskelin, eli että tilanne ajajakisassa saattaa vaikuttaa merkittävästikin ajotaktiikan valintoihin. Hovingas (5) on ainakin aiemmin pysynyt auton takana nopeimpien mukana, ja myös tässä orin uskoisi olevan alussa nopein. Keulasta Hovingaksella on ajettu aika harvoin. Hyvin avaavalle Herra Hurmurille (6) saattaisi selkäjuoksu olla edullisempi vaihtoehto. Asiallisesti autoa seuraava Villi-Riikka (7) on yksi mahdollinen porukanvetäjä. Reippaasti lähtevä Svartsjöfax (8) taipui Oulussa 2600 m matkalla keulasta, joten nyt koetettaneen hakea asemat läheltä kärkeä. Päällykäisellä (10) saatetaan tilanteen vaatiessa ajaa jo ajoissa eteenpäin, mutta liian aikaisin sillä ei kannattane Riika Finnin mukaan johtoon edetä.

 

A: 7,10,5,6   B: 11,12,9,4,2,8,3,1

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokas, Hamis Fameraiser (1) on tehnyt kahdessa viimeisessään asialliset esitykset. Kari Lehtosen mielestä sopiva starttaamisen on terävöittänyt ruunaa, joten tässä on iso vaara, että kova avaaja juossee keulassa maaliin asti.

 

Arvoitukset Oulussa mailin kisan johtavan rinnalta vaivatta vienyt Fleetwood Web (2) oli Bodenissa hyvin taktikoidusta ajosta huolimatta lopussa vaisu.  Maalissa se oli hyvävoimainen, ja Janne Soronen arveli, että se ei vain viitsinyt juosta toista kertaa peräkkäin kuolemanpaikalla. Yrittämättömyyden takia viime kisaan on lisätty varusteisiin vetolaput. Uusitussa yrityksessä ruuna oli ravistellut päätään sillä seurauksella, että itse startissa varuste ei toiminut oikein, vaan laput tipahtivat heti alussa pois silmiltä. Kaasu jäi hieman päälle, ja yksi tuli keulassa juosseesta hevosesta maalisuoralla ohi. Rovaniemen rata edellytti hokkien käyttöä.  Janne Sorosen mukaan on mahdollista, että ne alla juoksemisen sai Fleetwood Webin aiemmin ongelmia tuottaneet nivelet heltymään. Tuo selviää kuitenkin vasta kisatilanteessa, kun kotona on menty viikolla vain hiljaisia vauhteja.  Lähtöpaikka on mainio, ja kaiken ollessa kohdillaan ykkössijaan pitäisi olla saumoja. Toissa kerralla asiallisesti takapareista kirinyt Willy Wingston (7) lähti viimeksi laukalle liikkeelle. Kun hyppy saatiin alas, näytti meno lupaavan helpolta.  Ehjällä juoksulla paraskaan menetys ei yllättäisi, mutta ravilla matkaan pääseminen on edelleen jonkinlainen kysymysmerkki.

 

Juoksunkulku arvaus Tiiviisti autoa seuraava Hamis Fameraiser (1) pystynee pitämään kiihdytyksessä muut kurissa. Esitys Tampereella keulapaikalta oli asiallinen, joten asemista pidettäneen kiinni. Fleetwood Web (2) pystyy avaamaan kovaa, mutta edellä mainitusta sen voi olla kuitenkin vaikea päästä alussa ohi. Paikkaa johtavan rinnalla saatetaan koettaa välttää, joten asemat keulan takana saattavat kiinnostaa. Oulussa lähtöön laukanneella Willy Wingstonilla (7) startti otettaneen hieman varman päälle, joten selkäjuoksu vaikuttaisi olevan tulossa. Kiriin lähtö, johon ei välttämättä vetoapuja tarvita, saattaisi ajoittua viimeisen takasuoran alkuun. Kuopiossa keulassa juossut ja loppusuoran laukassaan ilmeisen voittonsa menettäneen Captivaten (8) osaksi jossain kohtaa kissa voi tulla eteneminen toiselle ilman vetoapua. Nuo asemat eivät ole olleet yleensä ruunalle isokaan miinus. Sitkeästi edelleen suorittavan Flying Heelin (12) juoksukuvioita radalta 12 on vaikea lähteä arvailemaan. Mielellään kirivaiheessa selkä varmaan kuitenkin haluttaisiin eteen.

 

A: 1,2,7        B: 8,12             C: 5,9,10,11,4,3

T4-systeemit

A: I 7,3,1,6,10 (13,8)      II 4 (7,8)      III 7,10,5,6,11,12,9,4 (2,8)                    IV 1,2,7,8,12 (5,9)   = 200 riviä

B: I 7,3,1,6,10 (13,8)       II 4,7,8,3,5,10 (12,9)    III  7,10,5,6,11,12 (9,4)       IV 1 (2,7) = 240 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Jamas-Vilmerin (14) ura on alkanut lupaavasti. Vielä rutinoimaton hevonen juoksi viimeksi ekakertaa johtopaikalla. Tuo saattoi olla sille uutuuttaan vielä hankalaa ja laukka tuli viimeisellä takasuoralla. Panu Ahosen mukaan se ei ollut tuossa kohtaa tyhjä. Hän kertoi, että hevonen ei ole ollut täysin varma edellisiinkään startteihinsa. Nelivuotiaan lahjakkuuden vauhdit ovat muille tässä varmaan turhan hyvät, ja ravia mennessään Jamas Vilmerillä on taas mainiot saumat ykkösrahoihin.

 

Yllättäjäehdokkaita Näin matalaan kylmäverisarjaan parhaat yllätysideat löytyvät yleensä lämmittelyn perusteella, joita tähän kohtaan ei ole käytettävissä.

 

Juoksunkulku arvaus Varmin asia mitä juoksunkulusta voi ennakoida, on se, että laukkoja tulee. Mauri Jaaran mukaan treenien perusteella eteenpäin mennyt Likusteri (3) saattaisi olla alussa nopein. Tällaisessa häiriöalttiissa kisassa johtopaikalta on hyvä ajaa, joten asemista yritettäneen pitää mahdollisimman pitkään kiinni. Aiemman perusteella Jamas Vilmer (14) saattaa edetä kahdesta pakista huolimatta jo melko heti kärjen tuntumaan. Hyökkäyksen aloittamisen kanssa kuskilla ei tarvetta hätäillä, ja hän voi ajoittaa muita selkeästi paremmat vauhtivarat omaavan ajopelinsä kiriin lähtöhetken sopivaksi katsomaansa kohtaan.  Paljon enempää en osaa lähteä juoksunkulusta tällaiseen kisaan kuvittelemaan.       

 

A: 14       B: 3,12,5,16,13,6,11,4,8            C: 1,15,7,9,2

 

Muut lähdöt

 

  1. 3.Artie B.Zet – 1.Donera Dream – 7.Rex Express – 2.Gary Caramell – 8.Fast Icon Silveriina – 4.Dragon Lady (9.Amazing Spring – 12.Eldwind H – 11.Miss Caperina)
  2. Bwt Duracell – 6.Emilie Boost – 16.Backward’s Boy – 14.Hillbilly Danny – 8.Ditchback Duke – 11.Vicomte D’Inverne –13.Mr Casanova – 2.Steam Vici – 1.Lifesstyle Indian (9.Fighter Kiss – 4.Voyant Hope – 5.French Candy – 3.Exploding Anna – 12.Emmanuel De Gigue)                                                       
  3. Blue Moon Stella – 8.Macig Hockenheim – 2.Haze Check – 6.Jefersson – 10.Sly Cooper – 11.Garland Star – 5.Original Hope (1.Steam Albert)
  4. Landen Likka –7.Leikillä – 4.Mareko – 8.Uusi-Tuikku –6.Liiseriina–9.Helkan Terttu
  5. Metkutus –3. Takenote –4.Jonnin Joutava – 2. Tutun Impi (7.Vektorin Maine)

 

 

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen