Pelit ja vihjeet

                 

Web-käsiohjelmaan pääset klikkaamalla kuvaa.

 

Vesa Varmasen sanalliset vihjeet ja tallikommentit luettavissa alta ja ladattavista myös PDF-tiedostona.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Kauhanen, Moto Motolla (2) oli viime vuonna pikku probleemaa, mutta nyt hevosella tuntuisi olevan kaikki kunnossa. Uskoisin orin pystyvän tällä hetkellä 40-alitukseen. Lähtö näyttää Moto Motolle ihan kivalta aloitustehtävältä, ja hyvillä mielin starttiin tullaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nuorelle oriille juoksu vapaata rataa pitkin on varmaan tässä kohtaa parempi. Treenien perusteella Moto Moto osaa mennä myös keulasta. 

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan perusvehkeillä ajoittavalle Moto Motolle saatetaan laittaa jotain pikku lappuja silmien eteen.

 

Hannu Hietanen, Asiallisen tuntuisen Tulen Pojan (8) ravi on kotona luistanut, eikä se ole tuntunut niin epävarmalta, mitä taulusta voisi päätellä. Jos homma sujuu yhtä hyvin kilpailutilanteessa, niin ei ole mahdotonta, että hevonen nousisi takamatkalta totokamppailuun mukaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman tarkkaillen vielä tässä tunnusteluluonteisessa kisassa joudutaan ajamaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Minulla ei ole tietoa, että millä varusteilla Tulen Pojalla on aiemmin ajettu. Meiltä se aloitta ihan perusvehkeillä.

 

Niko Jokela, Minun ajamistani starteista Suvi-Hellu (9) teki ensimmäisessä parhaan esityksensä. Epävarmuudesta on ollut haittaa. Toisten takana tamma ei ole ollut innostunut kilpailemaan. Varusteita on yritetty koko ajan muutella, ja samalla linjalla jatkettaneen. Toivotaan, että Suvi-Hellu olisi nyt terävämpi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravia kisa yritetään läpi ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pientä muutosta varusteisiin jälleen tehdään.    

 

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Madickens Solman (3) tuntui Vermossa koko matkan hyvältä ja varmalta. Hyvän jakson omaavasta hevosesta kehittynee ajan myötä ihan asiallisen menijä. Lapsellinen ruuna on edelleen porukassa hieman epävarma.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vermossa ekakertaa auton takana ollut Madickens Solman lähti harjoituslähdössä varsin reippaasti. Harjoituslähtöön taas mennään, ja vähän sen perusteella katsotaan, että miten kisassa kokeillaan ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Nyt alle tulee pitemmät hokit kuin mitkä oli Vermossa.

 

Miika Tenhunen, Lahjakkaantuntuisen Dazzling Pressin (4) kyvyt olisivat viime vuonna sinänsä voineet riittää kolmivuotiaiden ikäluokkalähtöjen ajamiseen, mutta se kävi turhan kuumana. Ei niinkään itse lähdössä, vaan sitä ennen ravipaikalla. Löydettyjen oikeiden varusteiden ja uusien starttia edeltävien käytäntöjen ansiosta tamma toimi kauden avauksessaan paremmin. Mikkelin taukokisassa hyvän esityksen johtavan rinnalta tehnyt Dazzling Press tuntui ottaneen startin hyvin. Paikat aukesivat ja hevonen on ollut treeneissä notkeampi, joten uskoisin tamman parantavan tähän kisaan. Harjoituksissa Dazzling Press on mennyt muutenkin oikein mainiosti.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Joskus oikeinkin kovaa matkaan päässeen Dazzling Pressin annetaan lähteä mitä se lähtee, ja katsotaan sitten, mihin päästään.  

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tuntuu, että Dazzling Pressille on löydetty oikeat vehkeet, joten niitä ei ole tässä kohtaa syytä lähteä muuttelemaan.

 

LÄHTÖ 3

Jukka-Pekka Kauhanen, Hyvässä kunnossa olevan Express Even (2) pari viime lähtöä on ollut yllättävänkin kovatasoisia. Niissä loppua on tultu vauhdilla, ja vaikka tamma on tullut lujaa maaliin, niin ihan kärkisijat ovat jääneet saavuttamatta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ok-lähtevän Express Even voitto on keulajuoksulla. Tamma osaa tulla muultakin paikoilta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Miia Sirviö, Destination Onen (2) alkutalvi treenien suhteen meni oikein mukavasti. Ruuna sai suomenhevosten tapaan kahlata umpihangessa. Tuon jälkeen olosuhteet ovat olleet meillä heikkoja, kun metsätiet ovat olleet aika ajoin liian kovia ja jäisiä, tuon takia treeneissä on jouduttu pitämään huileja. Vaikka hevonen on tuntunut ihan mukavalta harjoituksissa, niin matalalla profiililla tähän kokeiluluonteiseen kisaan vielä tullaan. Pärjääminen on myös kiinni jo jonkin verran kilpaa juosseen huumorista. Tässä kohtaa olisin tyytyväinen jo rahasijaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa päättää, miten hän kovaa avaavalla hevosella ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan normaalivehkeillä tauolta aloitetaan.

 

Heikki Rytkönen, Oulussa muuten asialliselta vaikuttaneella Kunnaan Einarilla (5) oli ongelmia pidon kanssa, ja ravi hieman katosi loppumatkasta. Ennen tuota kisaa tehdyissä harjoituksissa hevonen oli ollut ihan mukavanoloinen. Viime keskiviikkona Kajaanin radalla otetuissa vedoissa ruuna oli vielä paremmantuntuinen. Välillä hieman motivaatio-ongelmista kärsinyt Kunnaan Einarin mieli on ollut nyt paremmalla mallilla. Kaiken onnistuessa jonkinlainen pärjääminen ei tulisi kauhean yllätyksenä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kunnaan Einar ei ole mikään karmea starttiraketti. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle sopivinta. Kaiken ollessa kohdillaan, on Kunnaan Einarille käynyt monenlaiset reissut. Kuski saa ajaa parhaaksi katsomallaan taktiikalla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin viimeksi kuin Oulussa taas mennään. Kuopion joulukuun kisassa Kunnaan Einarilla oli vetolaput. Niitä käytettäessä ruuna vain hiljensi.  

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Miika Tenhunen, Olin tyytyväinen Essi Van Pressin (2) Joensuussa tauolta tekemään starttiin. Mikkelissä tamma oli pettymys, kun se ei ottanut odotetusti vauhtia. Mitään selvää syytä tuohon ei ole löytynyt. Essi Van Press on treenannut jäisillä alustoilla, joten Mikkelin radan pehmeä pinta saattoi olla hevoselle äkkiseltään hankala. Koko ajan hyvin harjoitellut Essi Van Press palailee tietenkin tosi pitkältä tauolta, mutta koko ajan tamma lähenee normaalikuntoaan. Luokaltaanhan Essi Van Press on mielestäni tällaiseen porukkaan aika kova. Nyt startteja on jo alla, joten pärjääminen on mahdollista.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Harvoin voltista kilpaillut Essi Van Press pääsi Joensuussa hankana pidetyltä neloselta ongelmitta matkaan, joten kakkosradalta ei pistä olla isoa laukan vaaraa. Puolireippaasti avaavalle tammalle käy vähän kaikenlaiset juoksupaikat. Johtavan rinnalta en tosin tässä kohtaa mielellään ajaisi. Jos keulaan päästään, niin sieltä voitaisiin kokeilla ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan. Tauon jälkeisen kisan avovehkeillä juosseella Essi Van Pressillä oli viimeksi vetopallot korvissa.

 

Ville Pohjola, Voltissa hieman peitsien sekaista menevälle Super Classicille (5) ensiaskeleet viitosradalta voivat olla hieman hankalia. Niistä selvittyään ruuna lähtee liukkaasti matkaan. Tauluaan jonkin verran parempi Super Classic teki jossakin kisassa hyvän esityksen, kun juoksu meni sen kannalta sopivasti.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Super Classic tarvitsee tarkan juoksun.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Hyvin treenaavan Leon Dahlian (6) pärjäämistä on odotettu jo jonkin aikaa. Tammikuun alun taukostartissa hevonen oli varmaan hieman tukkoinen. Vielä loppukaarteessa ruuna tuntui hyvältä, mutta maalisuoran puolivälissä veto hieman tyssäsi. Väsynyt Leon Dahlia ei ollut, mutta saattoi olla, ettei se vain saanut vielä tuossa kohtaa tarpeeksi irti. Viimeksi Leon Dahlia häirittiin kiihdytyssuoralla laukalle. Lähtöpaikkaan olen tyytyväinen. Leon Dahlialle on parempi, kun sillä saa tehdä voltista isomman kaarroksen. Esim. jokin nelosrata olisi voinut olla ruunalla hankala.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Leon Dahlia ei ole juoksuriippuvainen. Ruuna pääsee hyvin matkaan, ja jos keulat saadaan, niin sieltä koetetaan ajaa.   

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan. Viime starttiin Leon Dahlialle vaihdettiin puolilappujen tilalle vedettävät. Ne silmillä hevonen tuntui lämmittelyssä ihan ok-oloiselta.

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Lappeessa Tuittura (2) kamppaili ekakertaa lauantailähdössä hyvien hevosten seurassa mainiosti johtavan rinnalta. Varmistunut hevonen on mennyt monella tapaa eteenpäin, ja tamma alkaa pikkuhiljaa suorittaa sillä tasolla kuin mitä siltä on odotettu.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sopivan lähtöpaikan saaneelle Tuitturalle juoksuasemalla ei ole isoa merkitystä. Sarjat ovat nousseet, ja jonkin verran juoksua Tuittura jo näissä tehtävissä tarvitsee. Vaikka tamma voi ajaa jo hieman paremmin, juoksun pitää mennä kuitenkin jollakin tavoin suoraviivaisesti.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ryhmälähdöissä Tuitturalla on ollut hieman erilaiset kärryt takana, joiden kanssa se päässyt jonkin verran paremmin matkaan.

 

Niko Jokela, Alvaron (3) on tehnyt kahteen viimeiseen oikein hyvät juoksut. Oulussa paremmalla tultiin viimeisellä takasuoralla ohi, mutta ihan asiallisesti tämä juoksi maaliin asti.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alvaron ei tunnut kauhean nopealta, niin siihen nähden ihmeen kovaa se on auton takaa matkaan päässyt. Keulajuoksukin tuntuu sopivan hevoselle.

 

Mauri Jaara, Ravivarma, esityksiään parantanut Likusteri (12) on saanut nyt ikävän lähtöpaikan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta voittonsa ottanut Likusteri osaa tulla takaakin. Tällaiselta lähtöpaikalta kirissä saatetaan tarvita jo apujakin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.  

 

Niko Jokela, Vuorenvarmasti keulasta Oulussa mennyt Likusteri (12) teki tuossa kisassa hyvän juoksun, ja varaakin jäi vielä jonkin verran. Joskus aiemmin Likusteri on ollut hieman vino, mutta nyt se juoksi suorassa.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Niko Jokela, Sisällä juosseelle Moonlight Blackille (3) ei löytynyt viimeksi lopussa kunnolla kiritilaa. Ihan asialliselta tuntunut, jyvin lähtevä ori voi saada tässäkin jotain.

 

Niko Jokela, Jeppas Roulettella (5) ajettiin keulasta, kun sinne satuttiin pääsemään. Vaikka ruuna jäi toiseksi, niin sinnikkäästi se juoksi perille asti.

 

Ville Pohjola, Caldera Amour (6) sai jalkaansa jonkinlaisen ihan oikean haavan ja joutui pitämään pikkuisen taukoa. Voi olla, ettei hevonen ole heti ihan terävimmillään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vallankin talven pitävillä alustoilla Caldera Amour on pääsyyt tosi liukkaasti liikkeelle. Kivaa juoksua hevoselle lähdetään tässä kohtaa hakemaan.  

 

Mauri Jaara, Oulussa laukan jälkeen hyvän esityksen tehneelle Rue De Roille (7) tuli Bodenissa hyppy kiihdytykseen. Kuski epäili olleensa kovilla ensimetreillä liian hätäinen. Harjoituksista saamieni tietojen mukaan hevosella pitäisi olla kaikki edelleen kunnossa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rue De Roille käy monenlaiset, kun se vain ravaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Rue De Roi jatkaa samoilla varusteilla.

 

Jasmiina Aho, Viime alkuvuonna hyvin ennen menneelle Just A Flirtille (8) tuli myöhemmässä vaiheessa kautta ongelmia. Alkusyksyn starteissa hevonen kävi tosi kuumana ja ohjastajan oli pidettävä sitä tiukasti kiinni. Tutkimuksissa käytiin, mutta mitään vikaa ei löytynyt. Edellisenä talvena treeneissä hieman vasemmalla ohjalla ollut Just A Flirt oli jonkin verran vino. Tuota ei kuskin mukaan kisatilanteessa näkynyt. Nyt hevonen on ravannut harjoituksissa moitteitta. Kilometrejä on paljon alla, joten sen puoleen kunto pitäisi olla kohdallaan. Kovimmillaan on kuitenkin ajettu koppakärryt takana vain 28- ja 34-vauhteja, joten laiskalta treenarilta voi vielä puuttua herkkyyttä. Just A Flirtin pärjääminen tässä kohtaa on itsellenikin täysi kysymysmerkki. Menestystä ei voi luvata, mutta toisaalta hyvän luokkansa takia Just A Flirt ei ole juoksun onnistuessa välttämättä ihan mahdollisuuksia nytkään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravia pitäisi kisa päästä läpi. Lähtöpaikka on huono, joten vaikka Just A Flirt avaisi hyvin, niin alussa joudutaan pakittamaan perälle. Ylivieskassa on pitkä loppusuora. Siinä kohtaa sitten koetetaan, että kuinka korkealle on mahdollisuuksia.  

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Just A Flirt kilpailee nyt ekakertaa oikeat hokit alla, ja tuon sopiminen pitkät askeleet omaavalle hevoselle on ennalta arvoitus.

 

LÄHTÖ 8

Hannu Hietanen, Viime vuonna hyvin välillä mennyt Helun Kuva (5) joutui pitämään kurkunpäätulehduksen taukoa. Ravia mennessään tamma on tullut mainiosti perille asti. Hevosen tämän hetken tilanteesta minulla ei ole tarkempaa tietoa.

 

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Marjo Ahonen, Viikko sitten Jyväskylän radalla Melina Morella (3) oli pidon suhteen isoja ongelmia, eikä pieni kovapotkuinen hevonen tamma päässyt alussa oikein mihinkään. Esitykseen olin tuo huomioiden ihan tyytyväinen. Ennen kisaa otetuissa ratahiiteissä hyvin mennyt Melina More on ollut muutenkin mainio treeneissä. Viime kesänä kiima-, allergia-, ja lievistä mahaongelmista kärsinyt on ollut hyvä talvikeleillä. Sopivalta lähtöpaikalta Melina Moren pitäisi pystyä tässä oikean päivänään pärjäämään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tuosta Melina Moren pitäisi normaalisti päästä kovaa matkaan. Tamma on osannut juosta keulasta, ja ollut sieltä hyvä vastamaan ohitusta yrittäville.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Niko Jokela, Melina Moren (3) esitys Jyväskylässä olisi erikoinen. Ekatuhannella nopea menijä ei päässyt mihinkään. Vaikka hevonen ei tullut riehumalla maaliin, niin ei se heittänyt hommaa sikseenkään. On paljon mahdollista, ettei rata sopinut Melina Morelle. Startti alla tamma parantanee.

 

Mauri Jaara, Cheval De Fer (5) joutui lähtemään Oulussa hieman liian aikaisin kolmannelle, kun yksi vastustaja pysähtyi eteen. Hevosen huumori meinaisi välillä hieman loppua, mutta maalisuoraa sujui kuitenkin ihan asiallisesti. Tuntuu, että koko ajan treeneissä hyvin mennyt Cheval De Fer on saanut pikkuisen lisää uskoa tekemiseensä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa päättää, millä taktiikalla hän hyvin lähtevällä Cheval De Ferillä kisan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Niko Jokela, Oikein hyvältä tuntuneen Cheval De Ferin (5) viime startti meni juoksun suhteen aika tavalla käteen. Hevonen vaikuttaa hieman veikeältä. Pitkän kirin aikana Cheval De Fer lopetti välillä yrittämästä, mutta lähti sitten uudestaan menemään.

 

Ville Pohjola, Maize (6) kävi viimeksi ennen starttia kuumana, ja kulutti voimiaan siihen. Kunnossa oleva tamma teki kisassa taustalta toivottomista asemista ok-kirin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Maize lähtee aika liukkaasti, mutta alkuun satsattaessa tamma saattaisi olla matkalla hieman turhan meneväisenä. Ainakaan kuolemasta en haluaisi tällä ajaa.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Amiraal Victor (7) palasi viime kisaan tauolta. Näin jälkeenpäin ajatellen ajoin tuon lähdön turhan passiivisesti. Ruuna pääsi liian myöhään irti, ja rohkeammalla ajolla olisimme voineet olla toisena maalissa. Hyvän esityksen Oulussa tehnyt Amiraal Victor on vauhtikestävä ja nopea hevonen, joka voi juoksun luonatessa tässäkin pärjätä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asiallisesti lähtevän, hieman juoksua tarvitsevan Amiraal Victorin lähtöpaikka olisi tietenkin saanut olla hieman sisempänä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Ville Pohjola, Hyvässä kunnossa olevan Exploding Annan (8) olisi kuulunut voittaa viimeksi, mutta se heitti loppusuoralla vapaalle. Hevonen ei ole erityisen sähäkkä startissa, joten tällainen lähtöpaikka ei ole sille iso miinus.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viime juoksun perusteella Exploding Annan kirinajoituksen kanssa pitää olla aika tarkkana.

 

LÄHTÖ 10

Hannu Hietanen, Yhdessä kohtaa starteissaan ihan väsymättömältä tuntuneen Weronan (1) tehot olivat välillä hieman kateissa. Saattoi olla, että se oli piilevästi sairas. Nyt hevonen on ollut taas treeneissä normaalintuntuinen. Ravilla Weronalla on tässäkin pienet pärjäämissaumat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ykkösrata ei ole Weronalle ihan paras lähtöpaikka auton takana. Kasi olisi ollut sopivampi. Ravia koetetaan kisa läpi päästä.   

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.   

 

T4-vihje

Ylivieskan kauden avausravien ratapeli vaikuttaa ennalta aika haasteelliselta. Tasaisia koitoksia sekoittavat vielä tauolta palaajat. Johonkin kohteeseen voi tulla vaikeastikin arvattava merkki. Tuon takia hyvä tukipilari yhteen osalähtöön pitäisi olla, mutta sen hevosen esiin nostaminen ei ole etukäteen ollenkaan helppoa.

 

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Kunnossa ollessaan Destination One (2) olisi näistä alkuasemista sopivalta tuntuva ankkuri riville. Keula ja maili ovat olleet nopealla avaajalle ehkä paras yhdistelmä, mutta ykkösiä on tullut myös 2100 m matkalla. Viime keväänä ruuna avasi kautensa ykkössijalla. Tässä uudesta valmennuksesta aloittava ruuna palaa kisaan kolmen ja puolen kuukauden tauolta, eikä harjoittelu ole Miia Sirviön mukaan sujunut kelien takia ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Lähtökohtaisesti tuollainen hevonen on aika heiveröinen tukipilari lapulle, mutta oikein mitään muutakaan en pystynyt tähän kohtaan keksimään.

 

Yllättäjäehdokas Viimeksi tammalähdössä kärjen tuntumasta kolmannen kierrosta 300 m ennen maalia laukannut Supermans Girl (6) on tehnyt Suomen starteissaan tauluaan paremmat esitykset. Lähtöpaikka on vain tavallisesi matkaan pääsevälle hevoselle aika ulkona. Epävarman tamman ottamat laukat ovat olleet monesti pahoja, mutta ehjällä sopivasti menneellä juoksulla rehdisti perille asti puurtava Supermans Girl ei ole välttämättä ihan ulkona kisasta. Jos peliprosentit pysyvät matalina, voisi hevosen ottaminen lapulle olla aiheellista.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Liukkaasti lähtevä Capricorn Lindy (1) on ollut joskus vapaalta radalta sen verran meneväinen, että selkä haluttaneen eteen. Jos kovaa avaavan Destination Onen (2) asiat ovat heti paussilta kohdiltaan, niin vetotyöt otettaneen hoidettavaksi. Glamour Checkin (3) ja Noble Heart Novan (4) lähtönopeus ja tämän hetken vire eivät edellyttäne alun kamppailuun osallistumista. Oulun montekisassa välillä ihan mukavasti edenneen Kunnaan Einarin (5) ravi katosi loppumatkalla. Heikki Rytkösen mukaan hyvin viimeistelyissä suorittanut ruuna ei ole ihan huippunopea lähtijä, mutta sen verran Kunnaan Einar kuitenkin osaa lähetä, että uran voitoista kaksi on tullut koko matkan johdon perästä. Sisäratareissun perästä sitkeästi kirivä Supermans Girl (6) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Ravilla kohtuudella matkaan pääsevä Snowline Acen (7) toinen viime vuoden voitoista tuli keulajuoksulla. Tuo paikka ei olisi hieman tasaiselle menijälle ollenkaan hassumpi, mutta täältä ruunan saattaa olla vaikea sinne päästä. Usein hitaasti käynnistävälle Kamikaze Toomalla (8) kasirata on melkoinen miinus. Ykkössija edellyttää ravilla menoa ja sopivasti mennyttä juoksua. Ratojen 9-11 hevoset palaavat pitkiltä tauoilta, enkä osaa ennustaa niiden roolia kisassa. Amaranth Artist (12) kärsii nopeana avaajana suljetusta lähtöradasta. Tamman viime kauden toinen ykkössija tuli kesällä maililla vastaavalta lähtöpaikalta. Kahden kuukauden paussilta, hieman kotona laiskasti treenaavan Amaranth Artistin ihan kärkeen sijoittuminen vaatii varmaan aika tavalla tuureja juoksun suhteen.

 

A: 2,5,1,7    B: 12,6              C: 11,8,3,10,9,4

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Tähän, kuten muihinkin tämän Ylivieskan T4-kohteisiin ei hyvän ankkurin löytäminen ole helppoa. Viimeksi kiihdytyssuoralla häirittynä laukannut Leon Dahlia (6) ei vielä edelliskerran taukokisassa kestänyt keulassa ihan perille asti. Jukka-Pekka Kauhasen mukaan hyvin treenaavalla hevosella on nyt startteja alla ja samalla taktiikalla vedon voisi riittää pidemmälle.

 

Yllättäjäehdokas Viime kaudella johtavan takaa Kajaanissa niin kovaa hevosta kuin Minto’s Romeota lopussa ahdistellut Ramona Win (7) voisi saada tässä tarvitsemansa reissun.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Wille Caramell (1) ei ollut voltista ihan ensiaskelillaan erityisen ripeä. Nätti reissu sisäradoilla saattaa olla tähän kohtaan sopiva vaihtoehto, kun viime juoksusta tuli ruunalle aika raskas. Essi Van Press (2) käynnistyy tälläkin lähtötavalla ihan mukavasti.  Viime kaudella vain kerran kilpailemaan päässyt tamma parantaa starttien myötä. Miika Tenhunen oli tyytyväinen tamman kauden aloitukseen Joensuussa. Mikkelissä esitys oli vaisu, mutta tuohon hän piti todennäköisenä pehmeää rataa, joka oli täysin erilainen kuin millä Essi Van Press oli tottunut harjoituksissa juoksemaan. Luokallaan tamma ei ole ulkona voitonkaan suhteen. Castor U.M. (3) pääsee myös kohtuudella matkaan. Voltin nelonen ei nopea paikka lähteä, ja kautensa aloittava Last Finn (4) voi jäädä huonolla tuurilla nyt häntäporukoihin. Ville Pohjolan mukaan viitosrata ei ole paras mahdollinen voltissa hieman askeliaan hakevalle muuten hyvin käynnistyvälle Super Classicille (5). Hänen mielestä tauluaan jonkin verran parempi ruuna on tehnyt jonkin ihan hyväkin esityksen, kun reissu on ollut mieleinen. Super Classicille yritettäneen saada asemat sisäradalta mahdollisimman läheltä kärkeä. Hyvin lähtevälle Leon Dahlialle (6) tavoiteltaneen keulajuoksua, vaikka Jukka-Pekka Kauhasen mukaan myös muunlaiset reissut käyvät. Oulussa jostain syystä startin hieman pummannut Ramona Win (7) on normaalisti ripeä tälläkin lähtötavalla. Juoksupaikka johtavan takana olisi varmaa tammalle ihanteellinen. Wilda Tigern Jackille (10) volttilähtö ja selkäjuoksu sopinevat oikein mainiosti. Jos Katri Suomiseen treeniin palanneen vire vajaan neljän kuukauden tauolta tässä kautensa aloittavalla ruunalla on kohdillaan, ei menestys tässä sopivalta vaikuttavassa seurassa hirveästi yllättäisi.

 

A: 6           B: 2,10,3,7                C: 5,1,4,8,9

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Aika hyvätasoinen porukka on kovin tasainen. En ainakaan ilman tietoa peliprosenteista kykene ehdottamaan, että kenet aika leveältäkin vaikuttavan kärjen hevosista voisi jättää lapulle ilman seuraa.

 

Yllättäjäehdokas Jos kunnossa olevan Sorjan Säihkeen (5) askellus olisi jo hieman sulavampaa, ei kärkisijakaan kuullosta aivan utopialta.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Markin Satu (6) pääsi Oulussa kuutoselta asiallisesti matkaan.. Markin Sadun ei ole ollut auton takana koskaan sisäradoilla.  Joillakin kerroilla tammaa ei päästetty alussa menemään, joten ykköseltä saattaa olla laukkariski olemassa. Asemista pidettäneen kiinni, jos johtopaikka irtoaa. Lappeessa pääosin johtavan rinnalta matkannut, ja sieltä hyvän sitkaan esityksen tehnyt Tuittura (2) ei ole ollut erityisen terävänä siivekkeen takana, joten kakkonen on varmaan hevoselle lähes ideaalinen alkuasema. Viimeksi tästä selvästi kovemmassa seurassa ensimmäiset 1500 m vetäneen Alvaronin (3) lähtönopeus saattaa riittää johtopaikan saamiseen. Asiallisessa kunnossa olevan Sorjan Säihkeen (5) ravi ei ole ollut ihan niin sulavaa kuin mitä se on parhaimmillaan ollut. Askelluksen ollessa täysin kohdallaan tamma on avannut auton takaa aika kovaa. Henkan Huilulla (6) ei ole ollut tapana jäädä kiihdytyksessä muiden jalkoihin. Viime startissa pieniä piristymisen merkkejä esittänyt Mylverin Yrjö (7) ei ole niitä nopeimpia alussa, ja huonolla tuurilla ruuna saattaa tippua seiskalta aivan peräporukoihin. Tovin Lento (8) on nopea startista. Oriilla on tainnut olla tauolta palatessa liikaa paineita, kun ravilla meno on ollut tuossa kohtaa usein liian vaikeaa. palaa kisaan tauolta. Tasaisesti suorittava. Kauden toisessa startissa, Oulussa jo ihan kivasti suorittanut Hilma Hilpeämieli (9) on aika tasainen menijä, jonka voittoa ajatellen olisi hyvä päästä juoksemaan kärkipäässä. Tamma on toisen kerran auton takana, ja on vaikea päätellä, että mihin paikkaan hevonen ysiradalta päätyy matkaamaan. Tasaistakin tasaisempi Tarmo Ite (10) kiriin toisella kierroksella niin korkealle kuin ehtii. Vaikka mukavaan kuntoon noussut Uutelan Myrsky (11) saattaa olla edellä mainittua hieman terävämpi, niin näiden kahden hevosen suorittamisessa ei taida olla isoa eroa missään suhteessa. Viimeksi koko matkan johdon perästä helppoon voittoon pitäneellä Likusterilla (12) on tässä edessään aivan erilainen iltapuhde. Ruunalla ei ole pätevää näyttöä, että se kykenisi kiertämään kaukaa takaa ykköseksi.

 

A: 3,2,12,11,5     B: 1,9,10         C: 7,6,8,4

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokas Sarjamääritys huomioiden ravien parasta antia tarjoava T4:n päätöskohde, troikka- ja duolähtö on myös pelillisesti sekä mielenkiintoinen että haastava. Ilman tietoa peliosuuksista säännöllisesti startannut ja varmasti suorittanut Jeppas Roulette (5) tuntuu ennalta niukasti parhaalta. Asiallisilla esityksillä kahdessa viimeisessään hopealle yltänyt ruuna on saanut mainion lähtöradan, josta juoksun onnistumiseen pitäisi olla hyvät saumat.

 

Yllättäjäehdokas Just A Flirtin (7) ykkössija tauolta ja näistä alkuasemista ei ole tietenkään erityisen todennäköinen. Mutta jos luokaltaan kisan eliittiä oleva ruunan peliprosentit jäävät yksinumeroiseksi, niin lapulle ottaisin hevosen mukaan.

 

Arvoitus Ennen pikku taukoa elämänsä huippuiskussa olleen Caldera Amourin (6) tarkempi vire kuukauden starttivälillä on jonkinlainen kysymysmerkki.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista M.T. Justawinnerin (1) Oulun juoksusta tuli seiskalta vielä hankalampi kuin osattiin odottaa. Lähes koko kierroksen kolmannella roikkuneen tauolta palaajan puutuminen lopussa oli väistämätöntä. Nätin reissun kärjen lähellä tarvitsevan, ajoittain mukavasti käynnistyvä hevosen alkuasema on nyt paljon sopivampi. Epävarmasti pitkään esiintyneellä The On And Onlyllä (2) startti jouduttaneen ottamaan aika tavalla varmapäälle. Hyvin kiihtyvä, tasaisen kivasti viimeisissään suorittanut Moonlight Black (3) voisi olla alussa nopein. Keulastakin voidaan ajaa, jos sopivaa veturia ei ole tulossa eteen. Selkäreissu tuntuisi kuitenkin hieman todennäköisemmältä valinnalta. Vaisulla esityksellä Suomen uransa aloittanut M.T.On The Heels (4) ei ole ollut erityisen räväkkä lähtijä. Asiallisesti siivekettä seuraava Jeppas Rouletten (5) nopeus ei ehkä riitä aivan alkumetreillä. Toissa kisan tapaan ruuna voisi kuitenkin kyetä etenemään jo varhaisessa vaiheessa kärkeen. Jeppas Rouletelle tuntuvat tällä hetkellä sopivan sekä keula- että selkäreissut. Johtopaikka voisi irrota kiihdytyksessä tosi terävästi auton takaa avaavalle Caldera Amourille (6). Jonkin verran alkumatkasta juoksua tarvitsevalle ruunalle selkäjuoksu voi olla edellisempi, kun parhaat menestykset on saavutettu tuolla taktiikalla. Rue De Roi (7) on tullut kahteen viimeiseen laukat alkuun, joten starttiin ei ehkä uskalleta satsata nyt ihan täysillä, ja menestys jää loppukirin varaan. Tauolta palaava Just A Flirt (8) tarvinnee jonkin startin alle. Parhaimmillaan vahvasti loppusuoraa tulevan hevosen menestyksen oljenkorsi tässä kohtaa taitaa olla selkeästi ylivauhtinen kisa, kun kohtuullisen lähtijän lähtörata on näinkin ulkona. Paussilta tulevan sisäratajuoksusta hyötyvälle Mint Chocolle (9) ysi vaikuttaa tähän tilanteeseen oikein käyvältä. Salama Sea (10) on ollut omimmillaan maililla ja keulasta, joten tässä tehtävässä menestystä ei voi alkaa lupaamaan. Toisaalta ruunan suoritukset ovat olleet aina tosi vaikeasti ennakoitavissa. Viime kaudella pohjoisen raveissa sopivilla juoksuilla pärjänneen Dee Stormin (11) ykkössijaan huonolta lähtöpaikalta ja suoraan tauolta on etukäteen vähän vaikea uskoa.

 

A: 5,6,7         B: 3,8            C: 1,9,10,11,4,12,1

T4-systeemit

A: 2,5,1,7,12,6 (11,8)       6 (2,10)   3,2,12,11,5,1,9,10 (7,6)                                         5,6,7,3,8 (1,9)                                         = 240 riviä

B: 2,5,1,7,12,6 (11,8)          6,2,10,3,7 (5,1)       3,2,12,11,5,1,9,10 (7,6)                                  5 (6,7)                     = 240 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-idea Killerin taukokisassa olosuhteet olivat Melina Morea (3) pahasti vastaan, eikä hyvän pidon tarvitseva tamma päässyt Marjo Ahosen mukaan ensimmäisellä tuhannella yhtään mihinkään. Melina More oli viime vuonna aika valmis heti paussilta. Ratahiittejä oli jo viime kisaan alla, joten nyt vielä startti alla oivan talvihevosen terävyyden pitäisi olla hyvällä tasolla. Mielijuoksun saamisen mahdollisuudet ovat mainiot, ja sopivalta lähtöpaikalta Melina More voi olla oikeana päivänään tähän kisaan muille vaikea vastustaja.

 

Yllättäjäehdokkaat Kuntoonsa nähden Maize (6) saattaa kerätä liian vähän huomiota peleissä. Jos Seinäjoella Ville Pohjolan mukaan ennen lähtöä turhan kovilla kierroksilla käyneen tamman mieli pysyy nyt rauhallisempana, ei jonkin värinen mitali tunnu mahdottomuudelta. Myös pirteänä tauolta palannut Amiraal Victor (7) voi sopivasti menneellä juoksulla nousta lopussa kamppailuun mukaan. Vaatimattoman taulun takia ruuna saattaa unohtua turhan monelta troikkakupongilta.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Viimeksi kovassa avauksessa mukana ollut Dainamin (1) tarvinneen kivan imureissun, minkä mukavasti kiihtyvä tamma ykköseltä saanee. Tauolta saapuva Giant Leap (2) ei ole ollut yleensä erityisen ripeä. Melina More (3) nopea lähtijä, joka Marjo Ahosen mukaan vastaa johtopaikalta hyvin ohitusta yrittäville. Kun tuosta on vielä todisteena tamman keulasta ottamat voitot, niin ajotaktiikasta ei pitäisi olla epäilyksiä. Adrian Joujou (4) paikkasi viimeksi alkulaukkansa mukavasti. Ravilla kovaa lähtevä ruuna on jäänyt joskus painamaan hieman liikaa ohjille, joten selkää saatetaan kaivata eteen. Koko ajan hyvin treenanneen Cheval De Ferin (5) pärjääminen on paljolti psyykestä kiinni tällainen. Hyvin kiihtyvälle ruunalle lähtörata on etu, kun Cheval De Ferille epämieluisat lopun ohitukset jäänevät vähemmällä. Asiallisesti autoa seuraava Maize (6) seuraili Oulun kisassa alun hieman liian lähellä ylivauhtia vetänyttä keulahevosta, eikä veto riittänyt aivan perille asti. Seinäjoella hänniltä kohtuudelle kirineellä Maizen juoksun onnistumiseen pitäisi olla jonkinlaiset mahdollisuudet. Tauolta Jukka-Pekka Kauhasen mielestä suorituksella taas aloittanut Amiraal Victor (7) käynnistyy mukavasti. Siistin reissun saadessaan ruuna osaa tulla mukavasti loppua. Mainiossa kunnossa kilpaileva Exploding Anna (8) ei ole niitä ihan nopeimpia starttareita, joten kasirata voi tietää lisämetrejä. Vaikka tamma kykenee omaan juoksun, niin hieman puutteellisen rytminvaihtokyvyn omaavalle hevoselle viimeisen ohittaminen ei ole ollut aivan yksinkertaista. Ville Pohjolan mukaan kirin ajoituksen kanssa pitää olla aika tarkkana, kun tamma Oulussa heitti maalisuoralla vapaalle, kun peli voiton suhteen tuntui selvästä. Jos Haze Checkin (9) asiat ovat kohdillaan, on lähtöpaikka tammalle tosi mainio. Kärjen läheltä parhaitten mennyt True Lance (10) voi tuureilla saada tästä tarvitsemansa juoksun lähellä keulaa, jolloin troikkasijat voisivat olla sen ulottuvilla. Aika vaivattomilla reissuilla menestyneelle Enjoy Boostille (12) tällainen lähtöpaikka on harmillinen.

 

A: 3                       B: 10,5,4,6,8,1,7,9                            C: 2,12,11

 

Muut lähdöt

 

  1. Moto Moto 8. Tulen Poika –9.Suvi-Hellu –6.Sippitili R – 4.Uljas Eljas– 5.Kimman Jepukka – 7.Kömin Poika – 3.Jarppi (1.Verattaren Tähti)
  2. Madickens Solman – 4.Dazzling Press – 11.Cankus Up And Go – 10.Cosmic Soul – 1.Steam Vici – 9.Baby Challenger– 5.Incredible Train – 2.No Hard Feelings (7.Calypso T.J. – 6.Silweera)                                                       
  3. Express Eve – 1.Spectre – 3.Pearly Jadessa – 7.Yes I Will – 5.Bowie Savoy – 6.Lovis Lini (8.Mentalist)
  4. Ruhvanan Urho – 6.I.P. Riimi – 5.Helun Kuva (3.Vincent Lax)
  5. Sigismund – 3.Pelin Sälli – 5.Tuuliniemen Bella – 4.Humu-Venla (1.Werona)

            

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen