Pelit ja vihjeet

Pääset lukemaan käsiohjelman tästä: Ylivieska_kasiohjelma_190929_web.

VIHJEET 29.9.2019pdf

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Kivarin Quickstepin (1) kanssa jäimme Bodenissa alussa ulos roikkumaan. parijonosta ei löytynyt paikka, ja jouduimme pakittamaan ihan hännille. Kisassa mentiin koko ajan yllättävänkin kovaa, eikä hevonen syttynyt enää menemään. Kivarin Quickstep on ollut tuon jälkeen treeneissä normaali ja uskon sen parantavan tähän kisaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta ymmärrettävästi koetetaan ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Lämmityksen jälkeen katsotaan, että avataanko nyt hevosen korvia jonkin verran.

 

Niko Jokela, That’s Lady (10) lähti Seinäjoella viitoselta laukalla matkaan. Emme saaneet paikkaa parijonosta, ja jouduin ajamaan ulkoratojen kautta johtavan rinnalle. Tuo oli hevoselle ymmärrettävästi liikaa, ja se puutui lopussa. Uskon, että That’s Lady kykenee parantaa viimeksi tekemäänsä aikaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Koetaan saada nyt sievempi juoksu, ja katsotaan mihin That’s lady lopussa sitten riittää.

 

Ville Pohjola, Lähtöpaikka oli viimeksi huono, ja Funny Surprise (12) jäi roikkumaan ulkoradoille. Hevonen oli sen verran paineissaan, että jos olisin ottanut sitä voimakkaasti, niin se olisi tukehtunut siihen.  Loppumatkasta tamma alkoi hukata raviaan ja laukkasi. Tuon juoksun perusteella, jossa kaikki meni pieleen, minulle on vaikea arvioida, että on hevosen tämän hetken suoritustaso. Paikallisraveissa juostu aika kertoo ehkä parhaitten sen, mikä tässä lähdössä on realismia. Ainakin voitto tuntuu näin kaukaa liian paljon vaaditulta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä homma menee välttämättä selkäjuoksuksi.

 

LÄHTÖ 3

Jukka-Pekka Kauhanen, Westcoast Melodyllä (7) olisi kapasiteettia, mutta ongelmiensa takia sitä ei ole saatu vielä priimaksi. Ravivaikeuksien takia hevonen ei mene ihan suorassa. Kun kaikki saadaan kohdilleen, voi hyvän moottorin omaava Westcoast Melody riittää aika pitkälle.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Wipeout (10) on tosi ravuri, jolla veto ei meinaa pysyä vielä koko aikaa päällä, ja hevonen on toistaiseksi aika ajettavaa mallia.

  

T4-1 / LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Tekemänsä hyvän juoksun perusteella Erica Field (1) tuntuisi olevan kunnossa.

 

Torsten Rabb, Madam’s Viggo Boylla (5) ongelmaa ravin kanssa. Kävimme Tampereen jälkeen Seinäjoella klinikalla, mutta mitään isompaa vikaa ei löytynyt. Alkuviikolla ajetuissa treeneissä ravi sujui ongelmitta. Käyn vielä ennen sunnuntaita ajamassa tarkistusajon. Jos kaikki ei ole kohdillaan, jää hevonen pois. Madam’s Viggo Boy on minulle tähän kisaan ennalta jonkinlainen arvoitus. Kaiken ollessa kohdillaan odottaisin sen sijoittuvan viiden sakkiin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Madam’s Viggo Boy on mennyt hyvin sekä keula- että selkäjuoksuilla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Edessä on nyt hieman raskaampi balanssi, mutta muuten samoilla varusteilla jatketaan.

 

Heidi Turunen, Useammasta syystä Dexterous (12) ei suorittanut Kajaanissa ihan omalla tasolla. Kaviossa olleen ongelman takia se joutui juoksemaan rautakengässä. Lisäksi kokeilimme ajaa ilman sekkiä. Tuo ei sopinut, ja hevonen juoksi pää polvissa. Umpiravuri ei laukannut kisan aikana, mutta heti maalin tulon jälkeen se meni kierroksen verran laukkaa. Kisan jälkeen hevosen heikkopaikka oikea etunen oireili taas, ja treenit on jouduttu ottamaan tosi varovaisesti. Tuon takia voi olla, ettei Dexterous ole tähän starttiin välttämättä ihan parhaassa terässään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun lähtöpaikka on tällainen, niin toivotaan, että keulassa pidetään mahdollisimman kovaa vauhtia yllä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Nyt alumiinit voitaneen laittaa taas alle. Sekki palaa varusteisiin, mutta muuten samoilla jatketaan.

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Niko Jokela, Kiss To The Devil (2) kompuroi Rovaniemen loppusuoralla kolmossijan. Taulunsa mukaisessa kunnossa olevan tamma kaipaisi loppuun hieman lisää puristusta.

 

Miika Kattelus, Oletan, että Pirya Rok (3) jatkaa edelleen samanlaisessa vireessä kuin mitä se oli viime startin aikaan. Vaikka tamman ei kuulu olla ykkössuosikki, niin kupongille Pirya Rok kannattaa mielestäni ottaa mukaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevälle Pirya Rokille käy selkä- ja keulajuoksut,

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pirya Rok on ottanut voittonsa ilman kenkiä. Nyt kengät ovat alla, mutta en usko tuolla seikalla olevan isoa merkitystä hevosen suorittamiseen. Päävehkeisiin tehdään pientä hienosäätöä, jotta Pirya Rok juoksisi vielä hieman suoremmassa.  

 

Antti Ala-Rantala, Ravivarman ja nopean Mountain Twinklen (7) kunto on kohdillaan. Auton takaa hyvissä olosuhteissa 15–16-aikaan kykenevä tamma voisi pystyä tässä täyden matkan volttilähdössä 17,5-tulokseen. Mountain Twinkle on itse itsensä pahin vihollinen, joten mikään ongelmaton varma se ei T4-kuopongille ole. Voitto ei yllätä, muttei myöskään sijoittuminen 3-5 sakkiin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mountain Twinkleä ei voi alussa käskeä, koska sillä voi jäädä tuolloin vaihde päälle. Keulapaikkakin käy, jos sinne ajamatta päästään. Selkäreissu on turvallisempi. Kokeillaan pudottaa tamma johonkin kohtaan parijonoon. Sopivalla juoksulla pitemmänkin kirin kestävällä Mountain Twinklellä voi lähteä reissuun jo viimeisen takasuoran alussa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Takakenkien poisottamista harkittiin, mutta kengät alla kisa todennäköisesti ajetaan. Muutenkin samoilla jatketaan.   

 

Jari Autio, Tallimme kaikki lämpöiset ovat olleet tänä kesänä kipeinä, ja Olly Jumper (9) oli alussa huonoimmassa kunnossa. Kaksi kotona normaalina ja pirteinä ollutta hevostamme aloitti taas kilpailemisen tiistaina Tampereella. Kumpikaan ei jaksanut juosta kisassa kuin puolimatkaa. Ennalta on vaikea tietää, että mikä Olly Jumperin tilanne on. Parasta toivoen ja pahinta peläten sitä lähdetään tähän starttiin kokeilemaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rohkeasti kilpaa koetetaan ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Luonnonjuoksijan kanssa mitään temppuja ei ole tarvinnut kokeilla, ja samalla linjalla nyt jatketaan.  

 

Mauri Jaara, Ditchback Duke (16) on kokeen perusteella ihan hyvässä kunnossa. Mahdoton on kuitenkin mahdotonta, ja näin huonosti sopivassa sarjassa sen on varmaan liian vaikeaa nousta kärkisijoille.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka Ditchback Duke osaa kiertää, niin tässä sitä taitaa olla jo liikaa.

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Pasi Impola, Pankerilla (3) on kilpailutilanteessa ollut loppu kohdallaan, mutta alku on ollut hankalaa. Alun raviongelmiin ei löytynyt selitystä. Paljosta ei ole kiinni, että kaikki palaset olivat kohdallaan, mutta pieni osuus yhä puuttuu. Treenien perusteella Pankerin pitäisi pystyä parempaan kuin mitä starteissa on nähty. Lyhyestä starttivälistä en usko olevan ainakaan haittaa. Metkutus on kova hevonen, ja haastajan asemasta kisaan lähdetään

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos starttiin uskaltaisi satsata, niin Pankeri voisi päästä aika kovaa liikkeelle. Nyt pitää yrittää vain selvittää alkumatka ravilla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ravilla menemisen varmistamiseksi varusteisiin tehdään edelleen pikku viilauksia, muttei mitään isoa.  

 

Petri Rojo, Hyvässä olevan Underligin (6) viimeisen kurvin ongelmat ovat pudottaneet sijoituksia. Ruuna on kammennut niissä ulospäin, ja menettänyt siinä kohtaa paljon aikaa. Heinäkuun Vieremän kisassa ruuna jäi loppukaarteessa hiljentäneen vastustajan taakse, ilman sitä se olisi ollut aika lähellä lähdön voittanutta Metkutusta. Juoksun onnistuessa starteissaan viimeisiä kierroksia 24–25-vauhteja tulleella Underligillä voisi olla tässä pikku yllätyssaumat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevä Underlig voi kyetä ottamanaan edeltä lähteviä heti parikymmentä metriä kiinni.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Juha-Matti Paavola, Metkutukselta (7) otettiin Forssassa takaa kengät pois eikä se päässyt normaalisti matkaan. Lopun ori suoritti kuitenkin ihan nätisti. Metkutuksen esitykset eivät ole viimeiseen viiteen vuoteen suuremmin heitelleet. Lämpimillä ilmoilla paremmin menevä ori huonontaa nyt pikku hiljaa kelien kylmetessä. Porukassa innokkaimmin menevälle Metkutukselle tällainen lähtötilanne ei ole ihanteelleinen, kun parijonossa on isoja välejä.  Kohtuullisessa kunnossa olevalla hevosella lähdetään kisaan ajamaan, ja katsotaan sitten miten meidän käy.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaisesti porukkaa lähdetään ajamaan kiinni.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ikinä Metkutuksella ei ajeta enää ilman kenkiä. Muuten samoilla varusteilla taas mennään.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mia Kjellman, Cutthecrap (2) on ollut jo pitempää hyvässä kunnossa, mutta juoksut eivät ole onnistuneet. Vaikka esitykset olivat hyviä myös lämpimillä kesäkeleillä, niin nyt ilmojen viilettyä hevoseen on tullut treeneissäkin aivan eritavalla paineita. Lähtöpaikka on kerrankin hyvä. Uskon, että juoksun onnistuessa Cutthercrap pystyy tässä pärjäämään. Parhaimmillaan tämä on ollut talvikeleillä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puolihyvin lähtevällä Cutthecrapillä pitää keulasta ajaa koko ajan vetopäällä. Tuolta paikalta ruuna voisi olla vaikea ohittaa. Myös selkäjuoksu käy. Johtavan rinnalta Cutthecrap ei ole tehnyt totta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Cutthecrap on ehkä hieman parempi ilman kenkiä, joten jos olosuhteet sallivat, ne otetaan pois. Muuten samat varusteet, eli esim. jenkit jatkavat perässä.  

 

Kari Alapekkala, Lujaa lähtenyt Luna De Paris (5) meni matkalla omista haluistaan reipasta, eikä minun tarvinnut kuin istuskella. Hyvän esityksen tehnyt tamma otti kisassa varman voiton.

 

Antti Ala-Rantala, Oulussa johtavan rinnalta viimeisellä takasuoralla kompuroinut ja kuudenneksi (tuloksissa väärin) lopussa jäänyt Basswood Grove (11) ei ollut huono tuossakaan kisassa. Iso, hieman arka hevonen ei ole takarivin paikalta outouttaan kuskille helppo ajettava. Vaikka Basswood Grove on ok-kunnossa ja syyskelit suosivat kookasta menijää, niin silti pitäisin tässä totosijaa myönteisenä yllätyksenä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Parijonossa ajetaan, ja lopussa katsotaan, mihin on rahkeita.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Etukengät otetaan pois ja muutenkin samoilla jatketaan.

 

Mia Kjellman, Crossfire Bonfire (12) ei ole kesäkuumalla parhaimmillaan, ja tuon takia se sai pitää parin kuukauden tauon. Seinäjoella hevonen oli koko viimeisen tuhannen kiinni sisäradalla. Pussissa perille tullut Crossfire Bonfire oli kuskin mukaan maalissa voimissaan, eikä mitään apuneuvojakaan aukaistu. Kunto on kohdallaan, mutta lähtöpaikka vie paljon pärjäämismahdollisuuksia. Vaikka tämän oli alkuvuodesta hankala juosta hokit alla, niin läpi talvi on tarkoitus kilpaa ajaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Crossfire Bonfire on pärjännyt myös takaa. Tältä paikalta on tiedossa kiertämistä, ja Ylivieskan kurveissa tuo voi olla ruunalle hankalaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Crossfire Bonfire juoksee nyt kengät alla. Tähän aikaan radat eivät ole enää niin nopeita, joten tuolla seikalla ei ole hevoselle isoa merkitystä. Muuten jatketaan samoilla varusteilla.

 

LÄHTÖ 8

Niko Jokela, Ajamassani Ylivieskan startissa Wallaby (1) laukkasi, mutta muuten hevonen ei ollut olleenkaan huonontuntuinen. Esitys Kokkolassa oli pettymys

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ainakin voltista Wallaby lähti mainiosti. Toivotaan, että saa tästä hyvä hyvän juoksun.

 

Antti Ala-Rantala, Kaustisen tosi kovatasoiseksi osoittautuneessa lähdössä pikkuisen kisatilanteessa jännittävä Flirt Fortuna (2) veti ilmaa sisäänsä. Kun lähtöpaikka oli vielä huono, ei tuon kisan tulokseen kannata tuijottaa. Oulussa ruuna oli pitkän starttivälin takia hieman tahmea. Tauluaan paremmassa kunnossa olevalla Flirt Fortunalla on pitkästä aikaa hyvä lähtöpaikka, ja mainiossa iskussa olevalle hevoselle on tarkoitus antaa mahdollisuus.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka rinnalta lähtevä tuttu hevonen avaa kovaa, niin keulat yritetään saada.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jottei hevonen nostaisi viime kerran tapaan häntää, ja vetäisi tuon takia ilmaa sisäänsä, niin häntä sidotaan kiinni. Muuten samoilla jatketaan.  

 

Juha-Matti Paavola, Fade To Jam (4) on tasainen kilpailija. Sopivien juoksutapahtumien jälkeen ruuna teki Oulussa loppuun kohtuullisen hyvän kirin. Ylivieskan viimeinen kaarre on ollut viime aikoina Fade To Jamille hankala, ja laukkoja on tullut.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Fade To Jam ei ole mikään taktiikkajuoksujen hevonen. Tasaisen kova, kiihtyvä matkavauhti olisi tälle sopivinta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Fade To Jam on kiltti hevonen, jota ei viitsi varusteiden vaihtamisella säikytellä.

 

Petri Rojo, Ihan hyvältä hevoselta tuntuvalla Builder’s Caviarialla (5) ollut ongelmia, kun se on tänne meidän talliin tullut. Ajatetun ratahiitin perusteella ruunasta ei saatu oikein minkäänlaista kuvaa, joten kuski ehdotti, että se ilmoitettaisiin tähän kisaan. Tämä on Builder’s Caviarille aivan testistartti, johon ei ole isompia ennakko-odotuksia. Liukkaalla nurmella hevonen loukkasi hieman toista etustaan, ja mukana oleminen ratkeaa vasta sunnuntaiaamuna

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nätisti koetetaan ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan perusvehkeillä aloitetaan. Kuvista on hieman katsottu, että varusteilla hevosella on kilpailtu.

 

Mauri Jaara, Mainion esityksen viimeksi tehnyt Wilda Tigern Jack (6) oli jo talliin tullessa hyvässä kunnossa, mutta terävyyttä siihen on saatu meillä jonkin verran lisää.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pienessä lähdössä ei ole koskaan ihan yksinkertaista ajaa. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, minkälaiseen taktiikkaan pyritään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hevosella on kaikki ollut hyvällä mallilla, joten varusteita ei ole syytä lähteä vaihtamaan.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Niko Jokela, Norinan (2) ajatus karkasi viimeksi talliportin kohdalla, ja hieman homman poisheittänyt tamma laukkasi takasuoralla. Lopun ajoin sitten vain varman päälle, ja varojakin jäi jonkin verran. Toivotaan, että alkuvuodesta eteenpäin mennyt Norina petraa edelleen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Helposti lujaa menevää Norinaa ei voi kurkkuongelmien takia ottaa oikein kiinni, vaan sen on annettava mennä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Antti Ala-Rantala, Siiri Veillä (9) on ollut tänä vuonna autolähdössä eturivin paikka viisi kertaa. Vielä ennen starttia rauhallisena ollut tamma on muuttunut siivekkeen takana tosi paineiseksi, ja vain kerran olen onnistunut saamaan sen ravilla matkaan. Hieman alussa ylihätäiselle menijälle tämäkään lähtöpaikka ei ole ongelmaton. Jos pääsemme ensimmäiset 300–400 ravia, niin enää matkalla tämä ei ole ollut paha laukkaamaan. Sarja suosii 30–31-tulokseen kykenevää hevosta. Tämä on vähän sellainen joko-tai-hevonen, joka voi olla tässäkin kisassa kolmen sakissa tai sitten kymmenes.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Siiri Vein voi heittää parijonosta jo kohtuu aikaisin reissuun, eikä hieman tasaisella jumputtajalla kannata lyhyttä kiriä yrittää.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Niko Jokela, Vaikka ottaa huomioon lyhyen matkan edullisuudenkin, niin Milda Makter (10) oli Oulussa edellisstartteihin verrattuna parempi. Vinoudesta kärsinyt hevonen juoksi nyt suorassa, eikä se ollut maalissakaan nyt tyhjä. Iän myötä lisää nopeutta saanut Milda Makter olisi vielä parempi, jos sitkeyskin saataisiin paremmaksi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa voltista lähtevä Milda Makter voi ohittaa tässä alussa montaa edeltä lähtevää. Milda Makterille selkäreissu on tarpeen.

 

Juha-Matti Paavola, Kohtalaisen hyvän juoksun viimeksi tehnyt Tarmo Ite (12) oli lopussa väsynyt. Jos hevonen tuosta esityksestä vielä hieman parantaisi, niin se voisi pystyä kamppailemaan nyt korotetuista rahoista.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan, miten homma lähtee menemään. Hieman yksitahtinen menijä ei ole kovin juoksuriippuvainen, joten juoksun suhteen ei ole ennalta isompia toiveita.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Mauri Jaara, Kuopion lähdössä mentiin koko matkan kovaa. Humppa Heikki(14) meni sen mitä pääsi, eikä tasaista suorittajaa tuosta esityksestä voi moittia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Humppa Heikki lähtee asiallisesti, ja jonkun matkaa pitää yrittää ajaa eteenpäin.

 

Niko Jokela, Laareni (16) oli viimeksi aivan liian innokkaana ja se painoi jo auton takana kovasti ohjille. Parempana ollessaan hevonen on ollut rauhallisempi. Asiallisessa tuntuisessa kunnossa oleva Laareni on paljon kyvykkäämpi ja parempi hevonen kuin mitä taulu näyttää. Jos kisan oma, paalulta lähtevä ajokkini menee koko matkan ravia, voi 60 m takamatkalta starttaavan Laarenin vaikea saada sitä kiinni.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aika meneväiselle Laarenille volttilähtö ja tilanne, jossa se pääsee paalultaan yksin matkaan, voi käydä aika hyvin.

T4-vihje

Ratapeliin kuuluvat molemmat lämminveristen laadukkaat autokisat tuntuisivat hevosten osalta ihan normaaleilta arvioitavilta. Amatöörifinaalilähtöjen ajotaktiikkojen suhteen olen aika ymmälläni, mikä takia saatan olla tulojärjestyksien suhteen noissa kohteissa vielä tavallista pahemmin hakoteillä. Kahteen muuhunkaan T4-kohteeseen en osaa nimetä yhtä yksiselitteistä suosikkia.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Vaikka Erica Field (1) ei ole välttämättä alussa nopein, niin jo matkalla tamma voi pystyä hankkiutumaan johtoon. Mieliasemistaan hyvään syysvireen noussut tamma voisi olla ensimmäisenä maalissa.

 

Yllättäjäehdokkaat Juoksutapahtumien arvoituksellisuuden takia yllätykset ovat mahdollisia, mutta sen tekijää ei ole aavistustakaan.

 

Arvoitus Ongelmiensa takia harvakseltaan kilpailemaan päässyt Dexterous (12) on hyvä hevonen. Periaatteessa ihan mainiosta esityksestä huolimatta ruuna ei ollut Kajaanissa ihan parhaimmillaan. Moni asia olikin Heidi Turusen mukaan tuossa kisassa sitä vastaan. Vaivoja on ollut  myös viime startin jälkeen. Valmentaja hieman varoitteli, ettei hevonen ole välttämättä kilttien treenien takia ihan terävimmillään. Silti yli puolet uransa starteissa voittanut Dexterous saattaa olla mahdoton takana pidettävä.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Lähes kaikki ohjastat tämänkertaista ajokkiaan tässä ensimmäisen ja viimeisen kerran. Tässä esitetty skenaariolle arvauskin tuntuu liian varmalta ilmaisulta. Kuopiossa asiallisesti johtavan rinnalta kolmanneksi kestänyt Erica Field (1) on hyvä lähtijä, jolle keulapaikalla juokseminen olisi etu. Ulkoa tullaan kuitenkin kovaa. Hard Chipillä (2) tuskin pystytään osallistumaan alun kamppailuun, mutta Pittbull (3) syöksähtänee raketin johtoon. Vaikka aika meneväinen ori ei rauhoitu aina selkäänkään juoksemaan, niin vapaata voi varsinkin näin täydellä matkalla olla vielä pahempi vaihtoehto. Vain kohtuullisesti siivekettä seuraavalle Calgarylle (4) lähtöpaikka saattaa olla juuri ja juuri tarpeeksi sisällä, jotta tasainen kirijä pystyisi nousemaan lopussa otteluun mukaan. Parhaimmillaan mukavasti kiihtyvä ja hyvin startissa toimiva Madam’s Viggo Boy (5) on kyennyt hyvänä ollessaan mainion suorituksiin vähän paikalta kuin paikalta. Capucetton (6) hieman rajallisia kiri voimia ei kannata tuhlata alkuun liikaa. Reippaasti lähtevä Hataar De Brave (7) tarvitsee myös aika nätin reissun. Asiallisella suorituksella Kajaanissa tauolta aloittanut Kiss Sånna (9) on puolihyvä avaaja. Saadessaan hyvän paikan läheltä kärkeä tamma voi nousta maalisuoralla kärkitaistoon mukaan. Parhaitten vapaalta menevä Cankus Thunderball (11) on tehnyt sisäradalta tasaisia esityksiä, ja vastaavaa voi myös tässä odotettavissa. Omaan juoksuun kykenevälle, rehdille Dexterousille (12) tällainenkaan lähtöpaikka ei ole välttämättä voiton este.

 

A: 1,12,5,4     B: 8,3,11              C: 10,9,6,2,7

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat tammahyvityksen ansiosta kisan voittaja löytynee paalulta. Antti Ala-Rantalan mukaan Mountain Twinkleä (7) ei voi hätistellä alussa, muuten kaasu voi hirttää kiinni. Nykyvire edellyttää tässä menestymistä, jos hevonen vain pysyy rauhallisena. Hyvistä alkuasemistaan Pirya Roc (3) saattaa päästä keulaan, mikä voisi edistää mukavasti suorittavan tamman voittotoiveita.

 

Yllättäjäehdokas (?) Aika suurella todennäköisyydellä sisällä kivan juoksun saavalle Haze Checkille (1) pitäisi olla tässä mahdollisuudet pärjätä.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Hyvityksen takia kaikki paalulta starttaavat ovat tammoja. Lähes kaikki niistä ovat aika ripeitä ensiaskelillaan, ja on hankala tietää kuka on alussa nopein. Tasaisessa kunnossa kilpaileva Haze Check (1) uran ainoa voitto on johtopaikalta joten vetotyöt saattavat kiinnostaa. Niko Jokelan mukaan Kiss To Devil (2) suoritti hänen ajassaan startissa vain tasaisesti, joten saattaa haluta selän eteen.  Piraya Rokin (3) uran ensimmäinen tolppa tuli keulasta koko matkan johdon perästä, joten juoksu kärjessä pitäisi käydä. Muiden mukana kiihdytyksessä pysyvän Adrian Joujoun (4) ajotaktiikkaa en ala arvailemaan.  Superbadin (5) uran molemmat tolpat ovat paikallistasolla. Porin kakkossijassa tamma teki johtopaikalta asiallisen esityksen. Tarkan selkäreissun tarvitseva Finosåfin (6) ei osallistune alun kamppailuun. Antti Ala-Rantalan mukaan Mountain Twinklellä (7) ei voi satsata liikaa alkuun, kun tammalla voi jäädä painamaan liikaa ohjille. Selkäjuoksua hän piti ajokilleen varmempana vaihtoehtona. Jos keulapaikka tuntuu olevan vaivatta tarjolla, niin sieltäkin voidaan päästellä. Olly Jumper (9) pyörähtää voltista vauhdikkaasti, ja tapansa mukaan Jari Autio aikoi ajaa kilpaa. Viime starteissaan vaisuna ollut, mutta parempaan kykenevä Pica-Pica Oak (10) pääsee tällä lähtötavalla asiallisesti matkaan. Viime esityksensä perusteella mukavassa kunnossa oleva Ellen Ray (11) on hyvä startista. Ditchback Duke (16) pystyy tekemään vähän pitemmänkin kirin, mutta tällä kertaa kierrettävää saattaa olla jo liikaa.

 

A: 7,3       B: 1,5,2,9,16,10,11,15                   C: 4,6,12,8,13,14

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas, Lyhyt starttiväli ja harvakseltaan olevat lähtöpaikat saattavat auttaa Pankerin (3) sujuvammin matkaan, jolloin mainiossa kunnossa olevan hevosen voittokantaan palaaminen ei olisi todellakaan mikään yllätys.

 

Yllättäjäehdokas Petri Rojon mukaan Undeligille (6) viimeinen kaarre on ollut hankala, jos hevonen on joutunut siinä kohtaa ulkoradoille. Pienessä lähdössä tuosta ei pitäisi olla isoa vaaraa. Heinäkuun tasoituslähdössä Metkutuksella oli 20 m vähemmän kiinniotettavaa Underligiin nähden. Underlig oli loppukaarteessa hieman kiinni vastustajan takana. Saatuaan kiritilaa maalisuoran alussa se tuli voittajan kanssa aika vauhtia maaliin. Tässä asetelmat eivät Juha-Matti Paavolan mukaan suosi Metkutusta eikä virekään ole enää kelien kylmettyä ihan yhtä kova, joten voimasuhteet ovat voineet tasoittua jopa ratkaisevasti.

 

Arvoitus Ykkössarjoissa tälläkin kaudella menestyksekkäästi kilpaillut Metkutukselle (7) edes 100 m takamatkaa ei ole liikaa, jos ori innostuu ottamaan pitkät tyhjät tilat kiinni. Juha-Matti Paavola ei ollut tuosta asiasta ennalta täysin varma.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Yksin paalultaan lähtevälle Tovin Lennolle (1) keulajuoksu on käynyt, ja Oulussa pientä nousukuntoa esittänyt ruuna saattaakin johtaa kisaa pitkään. Kahden viime suorituksen perusteella hieman alamaissa oleva Koskelan Helemi (2) käynnistyvät aika tasaisesti. Viiteen viimeiseensä laukkoihin sortuneen Pankeri (3) rattailla alkumatka pitänee ottaa aika tavalla kieli keskellä suuta. Takana olevan 40 m tyhjän tilan ansiosta ori saa mennä jonkin matkaa aika rauhassa, mikä voi hieman helpottaa alun vaikeuksia. Hyvin avaava Kömin Lennolla (4) ajettaneen pitkään sisärataa pitkin. Hieman tasavauhtisella Corinalla (5) lähdettänee ajamaan mahdollisuuksien mukaan eteenpäin. Mainiosti istuvan sarjan itselleen löytänyt Underlig (6) on aika nopea voltista, ja usein melkoisen suoraviivaisesti ajava kuski voi päästellä heti aika rohkeastikin kohti kärkeä. Niko Jokela kaavaili ajavansa ruunalla pitkään selässä. Metkutuksella (7) on peräti 100 m takamatkaa, joten jos pitkät tyhjät välit ei innosta oria juoksemaan, voi kärjen kiinniottaminen olla vaikeaa.

 

A: 3,7         B: 6,1           C: 5,4

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokas, Kovassa kunnossa oleva Coy’s Rain (10) hieman tarkka kirin ajoittamisen suhteen. Liian aikaisin ruunan kanssa ei kannata johtoon pyrkiä. Tuon nähtiin taas viimeksi Oulussa, kun Wilda Tigern Jack vyöryi loppusuoralla vääjäämättä ohi, toki Coy’s Rain ottamalla vauhdikkaalla kolmannella puolikkaallakin oli osuutensa asiaan.

 

Yllättäjäehdokas (?) Viimeksi Seinäjoella parhaan esityksenä pitkästä aikaa tehnyt Cutthercrap (2) ei ole mikään starttiraketti, muttei hidaskaan alussa, joten kakkosrata on hevoselle paras mahdollinen lähtöpaikka.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Asiallisen juoksun Oulussa kuukauden starttivälillä tehnyt Heady Hunter (1) on terävä startista. Parhaat esitykset ruuna on tehnyt keulapaikalta. Vire ei ole välttämättä vielä ihan huipussa, joten asemat sopivan veturin takana saattaa houkuttaa.  Mukavasti kiihtyvä Cutthercrap (2) on valmiiksi toisella radalla, mistä hevonen saada kivan reissun läheltä kärkeä. Mia Kjellman piti keulajuoksua hevoselle parhaana. Selkäreissukin käy, mutta paikka johtavan rinnalla ei, Hyvin autoa seuraavalle Odette Broddalle (3) haettanee tässä hieman heikosti istuvassa sarjassa nättiä reissua. Super Classic (4) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Ylivauhtisessa kisassa aika tasaisesti joka kohdassa kisaa suorittavalla hevosella voi olla parhaat pärjäämisaumat. Titan Rainin (6) ja Grappenin (7) lähtöpaikat ja viretilat eivät edellyttäne starttiin satsaamista. Tässä seurassa Bumblebee Laday (9) tarvitsee nätin sisäratajuoksun, joten lähtöpaikka tuntuu oikein käyvältä. Basswood Grove (11) on Antti Ala-Rantalan mielestä aika omanlaisensa menijä, joka voi olla sitä huonosti tuntevalle ohjastajalle aika haasteellinen ajettava. Hevonen on ollut muutenkin vaikea arvioitava, joten oikein mitään sen osalta en osaa ennustaa. Keulasta parhaitten menestyneen Crossfire Bonfiren (12) pärjääminen näistä asetelmista edellyttänee hevosen kannalta edullisia juoksutapahtumia ja kirissä vetäviä selkiä eteen.

 

A: 10,2,5,1     B: 12,4,11   C: 6,3,9,7

T4-systeemit

A: 1,12,5,4,8,3,1 (10,9)    7,3,1,5,2,9,16,10,11,15 (4,6)    3 (7,6)   10,2,5,1 (12,4)  = 280 riviä
B: 1,12,5,4 (8,3)     7,3,1,5,2 (9,16)         3,7,6,1 (5,4)              10,2,5,1 (12,4)        = 320 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Uransa kangerrellen aloittanut Noriinaa (2) ei voi Niko Jokelan mukaan kurkkuongelmien takia ottaa kiinni, vaan sen on annettava mennä. Viimeksi Oulussa tamman ajatus karkasi talliportin kohdalla, ja se heitti vapaalle. Laukka tuli, ja muut saavuttivat reilussa johdossa ollutta hevosta. Nyt kuski osaa varautua tuohon vaaraan paremmin. Vaikutus jäänee ainakin pienemmäksi, mikä on kovemmassa porukassa tarpeen. Toimiessaan sukutamma voi olla tässä edullisessa sarjassa liian vaikea kiinni otettava.

 

Yllättäjäehdokkaat Ainakaan ilman tietoa kertoimista, en osaa ennalta osoittaa tässä aika matalassa 16 hevosen kylmäveristen tasoituksessa yhtä yksittäistä troikkakertoimen nostajaa.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Noriina (2) lähtenee vetämään laumaa vauhdilla, ja ilman ajatuskatkoja tamma voi säilyttää paikkansa perille asti. 20 m pakin hevosista usealla lähtö pitää ottaa aika tavalla varman päälle. Startin ajoituksen onnistuessa Almera Rok (8) voisi päästä ihan kohtuudella matkaan. Epävarmalle Siiri Veille (8) sisäradan lähtöpaikka on hankala. Jos ja kun alun vaikeuksista päästä irti, aikoi Antti Ala-Rantala suunnata tasaiselle menijällä kohti kärkipäätä. Terävästi voltistakin avaava Milda Makter (10) voi olla jo takasuoran alussa aika hyvällä sijalla. Hieman yksitahtisen Tarmo Iten (12) rattailla Juha-Matti Paavola aikoi ajaa tasaisesti eteenpäin. Einon Into (13) ja Humppa Heikki (14) päässevät normaalia vauhtia matkaan. Joskus hieman ryntäämällä liikkeelle lähtevällä Etusorjalla (15) starttiin satsaaminen voi olla hankalaa. Tähän porukkaan hyvät vauhdit omaava Laarenille (16) saattaa Niko Jokelan mielestä olla eduksi, kun se pääsee yksin paalultaan matkaan. Hän uskoi hevosen pysyvän nyt rauhallisempana. Laareni ei ole täältä vaaraa joutua myöskään johtavan rinnalle, mikä paikka ei tunnu olevan oriille kovin mieluinen.

 

A: 2       B: 16,10,8,12,5,14,13,9,7,11                       C: 1,3,6,4,15

 

Muut lähdöt

 

  1. Lyyti – 1.Erämies– 6.Tuikun Tepe 3.Maisamiina – 8.Iinan Lispet – 4.Ralen Rätinä
  2. Kivarin Quickstep – 3.Taquer – 7. Iganzio – 5.Irwin Star – 11.Juice – 10.That’s Lady – 12.Funny Surprise (13.French Candy)
  3. Village No Vodga – 6.Slick Vick – 9.Pearly Jadessa – 5.Knickerbocker – 8.R.R. Sam’s Joy – 10.Wipeout – 7.Westcoast Melody – 4.Thrist For Live – 12.E.V. Lilian – 3.Lindy’s Big Boy – 11.Rain’s Banshee
  4. Wilda Tigern Jack 4.Fade To Jam – 1.Wallaby – 3.Titan Arrow (2.Flirt Fortuna– 5.Builder’s Caviar)

 

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen