Pelit ja vihjeet

Ylivieskan 14.7. ravien käsiohjelma

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

Tässä PDF-versiona vihjeet ja kommentit.

LÄHTÖ 1

Miika Tenhunen, Rehulan Huvi (1) on mukavanoloinen ja ravivarmantuntuinen aloittelija. Lappeenrannan uran avauksessa ruuna laukkasi häiriön takia alussa, mutta tuon perästä se teki ihan kivan esityksen. Laiskan pulskea hevonen terävöityi startin ansiosta, ja meni muutenkin eteenpäin. Vastus näyttää ainakin paperilla sellaiselta, että juoksun onnistuessa myös aivan kärkeen pitäisi olla mahdollisuudet.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rehulan Huville pitäisi tässä vaiheessa käydä aika tavalla kaikenlaiset juoksut.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Sanna Kulju, Pitkään lähes toivottomalta täryjyrältä tuntunut Saran Velitouho (2) yllätti meidät täysin. Erään suomenhevostamman kanssa otetulla hiitillä se syttyi yhtäkkiä menemään. Aina laihdutuskuurilla ollut vankka ruuna oli perjantain viimeistelyissä hyväntuntuinen. Saran Velitouho jaksaa mennä, eikä sen kuntopohja ihan hevillä petä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Saran Velitouho on aiemmin laukannut paljon. Toivotaan, että hevonen menee taas ravia.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Oulaisten paikallisravikisan varusteisiin lisättiin linturauta, kun Saran Velitouho painaa aika tavalla ohjille. Ainakin treeniolosuhteissa varuste on toiminut.

 

Mika Jauhola, Ajamani Oulaisten paikallisravikisan Saran Velitouho (2) on yllättävä tuttavuus. Kisassa tultiin viimeinen tuhat 33-kyytiä, eikä tämä hävinnyt paljoa voittaneelle, näissä sarjoissa hyvin menestyneelle Turpeiselle. Suhteellisen ravivarman oloisen Saran Velitouhon pärjäämiseen tässä tehtävässä on tuon esityksen perusteella vähän pakko uskoa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei mitään erityistoiveita juoksun suhteen.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Oulaisissa sopiviksi havaituilla varusteilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Lexus Lloyd (2) ei ole paha laukkaamaan. Kauhavalla ravilla pääsy hankalalta nelosradalta ei onnistunut. Ori otti heti ensiaskelilla pahan laukan. Taustalta hevonen teki hyvän nousun kolmanneksi. Tässä vaiheessa alle 20-tulokseen kykenevästä Lexus Lloydista pitäisi mielestäni ajan kanssa tulla ihan kohtuullinen kilpuri.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla matkaan pitää yrittää päästä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan normaaleilla varusteilla jatketaan.

 

Mauno Laurila, Hulda Marie (3) oli hyvä Kauhavalla. Mainiosti 15-lopetuksessa perille asti tullut tamma ei hävinnyt tuossa kisassa kuin hyvälle hevoselle. Aloittelijalla on tietenkin laukkariski aina olemassa. Treeneissä Hulda Marie on jatkanut entisellä tasollaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että Hulda Marie lähtee ja menee ravia.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Panu Ahonen, Haapajärvellä Steam Vici (14) oli aivan ok. Tuossa kisassa loppukaarteessa oli hieman ahdas paikka, eikä ruuna malttanut mennä ravia. Ilman laukkaa Steam Vici olisi tuolla kertaa jotain saanut. Näin kaukaa pärjäämistä on vaikea lähteä arvailemaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eteenpäin täältäkin on lähdettävä ajamaan.

 

LÄHTÖ 3

Hannu Hietanen, Ihalemmelle (3) on ollut tosi hankalaa päästä voltista ravilla liikkeelle, joten sillä on ajettu näitä ryhmälähtöjä. Kaustisella hyvän esityksen tehnyt tamma oli oikein sitkeä keulasta. Juoksun onnistuessa Ihalempi voi tässäkin pärjätä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Omista haluistaan kovaa avaavan Ihalemmen vauhtia ei pysty alussa oikein säätelemään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Hannu Hietanen, Tasavauhtinen Slovari (8) ei pysynyt Seinäjoen kovassa alkuvauhdissa mukana. 800 ennen maalia ottamansa laukan jälkeen ori tuli tapansa mukaan hyvin maaliin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Slovari on päässyt nykyään auton takaa ravilla matkaan. Tällainen paikka sopii sille, kun se saa lähteä rauhassa matkaan

  

T4-1 / LÄHTÖ 4

Antti Isomaa, Pitkältä tauolta palannut Big Boss Kemp (2) paransi Härmän startin ansiosta treeneissä paljon, joten Kaustiselle oli odotuksia. Esitys tuossa lähdössä oli kuitenkin pettymys. Epäilen vaisuuden johtuneen siitä, ettei sillä oli alla pitämättömät takakengät. Ruunalle tuli tuossa kisassa lyöntejä jalkoihin. Ne on hoidettu, eikä tuosta asiasta pitäisi olla haittaa. Big Boss on olemassa hyvä hevonen, joka on edelleen parantanut treeneissä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vielä tässä kohtaa Big Boss Kempille saatetaan ajaa nätisti ja hevoselle haetaan suojajuoksua.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pidon varmistamiseksi takana on nyt hokkikenkä, mutta muuten samoilla varusteilla jatketaan.

 

 

Petri Klemola, Smart Leader (3) ei ole ollut tämä vuoden starteissaan niin letkeä kuin aiemmin. Se on ollut epävarma, ja laukkoja on tullut. Mitään isompaa vikaa ei ole löydetty. Yhtä paikkaa jalassa on hoidettu. En osaa näin ennalta sanoa, onko siitä ollut apua. Millään täysin varmalla fiiliksellä kisaan ei lähdetä. Tämä startti on hevosella jonkinlainen välietappi, jolla sitä yritetään viedä askel kerralla parempaan suuntaan. Peleissä Smart Leader kannattaa mielestäni pitää mukana.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulapaikka ei ole kovaa lähtevälle Smart Leaderille mitenkään elintärkeä. Letkeästi menevä ruuna rauhoittuu menemään myös johtavan rinnalta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Hannu Hietanen, Smart Leader (3) ei ole vielä tällä kaudella ihan sellainen kuin toivottu, kun laukat ovat pilanneet esityksiä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Smart Leader on tainnut ottaa lähes kaikki voittonsa keulasta. Toisaalta tässä kohtaa ravilla meneminen on tärkeää.

 

Sanna Kulju, Coys Rainin (4) treenitauosta tuli aiottua pidempi, kun ravin kanssa oli sakkaamista.  Nyt hevonen on ollut taas kotona ihan normaalina. Kovempaa ei ole treeneissä ajettu, mutta sitä tällä ei yleensäkään tehdä. Vain pikku pätkiä on menty vauhdilla, joten ihan terävimmillään ruuna ei välttämättä heti ole.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Näin alkuun Coys Rainin olisi kiva saada nätti reissu, kun joistain talven juoksuista tuli sille aika raskaita.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan samoilla mennään kuin millä on aiemminkin menty.

 

Mika Jauhola, Valmentaja tuntien Coys Rainilla (4) kaikki pitäisi olla kunnossa, kun se on starttiin ilmoitettu.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nättiä selkäjuoksua näin paussilta lähdetään vielä tavoittelemaan. Katsotaan sitten lopussa, kuinka korkealle on mahdollisuuksia.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen.

 

Niko Jokela, Toissa startissaan Kajaanissa voimissaan pussiin jäänyt ja Kauhavalla hyvän esityksen tehnyt Global Treasure (5) oli minulle viimeksi pikku pettymys, kun se ei kyennyt saamansa sopivan reissun perästä haastamaan kärkiparia. Jostain syystä välillä turhan kuumana käynyt ruuna on ollut nyt taas starteissaan rauhallisempi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa lähtevälle Global Treasurelle olisi parasta, jos se pääsisi matkaamaan sisäradalle keulan lähelle.

 

Miika Tenhunen, Essi Van Pressin (8) polvi murtui joulukuun startissa, ja uran pelättiin olevan jo ohi. Polvi saatiin pultattua jo seuraavana päivänä kiinni, mikä oli varmaan pelastus. Paraneminen on ollut eläinlääkärienkin mukaan yllättävän nopeaa. Reilun kuukauden verran hiittejä on nyt otettu. Yhdessä niistä ajettiin reippaampaa. Siinä Essi Van Press oli oikeinkin hyvä. Tähän kisaan ei ole vielä menestys paineita, ja aika passiivisella taktiikalla on tarkoitus mennä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alkuun ei satsata. Toivotaan, että parijonosta löytyy jonkinlainen paikka. Ainakaan johtavan rinnalta en halua ajaa. Mieluimmin jäädään vaikka porukan hännille.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Treenibalanssilla ja ihan kotivarusteilla vielä tässä ajetaan.

 

Niko Jokela, Älyttömän hyvään iskuun päässyt Jimmy Ray (11) on tehnyt kaikissa viime starteissaan hyvät esitykset. Vermossa loppua lujaa kirinyt ruuna ei hävinnyt kovassa seurassa voittajallekaan kuin kolme kymmenystä. Viimeksi vain hyville hevosille hävinneen Jimmy Rayn pitäisi juoksun onnistuessa pystyä tässä pärjäämään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Myös kovasta vauhdista kiriin kykenevä Jimmy voi tässä sopivan reissun perästä pystyä ohittamaan lopussa useamman vastustajan. Reipas tempo olisi meille etu.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman kenkiä monta starttia peräkkäin juossut Jimmy Ray menee nyt kengät, mikä on pieni miinus. Alla sillä on tosi kevyt kenkä.  

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Marika Parviainen, Etujalassa olleen haavan takia Oulusta poisjäänyt Hillbilly Bruce (1) joutui olemaan ennen Vieremää helpommalla. Tuon takia kisan kova avaus oli sille hankala. Startti vei hevosta eteenpäin ja kotonakin on päästy ajamaan suunnitellusti, joten parempaa pitäisi olla nyt luvassa. Treeneissä Hillbilly Bruce on ollut ihan normaalinoloinen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hillbilly Bruce ei ole ollut erityisen innokas kiertelijä. Se on ollut paras kärjen läheltä selkäreissulla. Ominensa reippaasti avaava Hillbilly Bruce on ollut joskus keulasta laiskan pulskea, mutta tällaisessa tehtävässä sieltäkin voidaan koettaa ajaa. Kokeneelle kuskille ei ole tarpeen antaa ajo-ohjeita.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Aivan samoilla varusteilla jatkettaneen.

 

Samuli Sinkkonen, Salama Sealle (7) on etu, kun paikka eturivissä. Perjantain viimeistelyissä hevonen oli hyvänoloinen. Ylivieskan rata on tälle kahdessa suhteessa hieman haasteellinen. Täällä ei ole varsinoita valjastusta varten. Salama Seata stressaa, kun se joutuu seisomaan käytävällä. Ylivieskan rata on joskus aika karkea, mistä voi olla haittaa ilman kenkiä kilpailevalle Salama Sealle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta ajetaan, jos sinne päästään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jos olosuhteet sallivat, niin kaikki kengät otetaan pois. Jos tuo ei ole mahdollista, niin vain edestä kengät riisutaan pois, ja laitetaan putsit etujalkoihin.

 

Antti Lahtinen, Viime elokuun hankosidevamman takia kahdeksan kuukauden tauon pitänyt, lumihangessa harjoituksensa kahlanneen Boy Named Suen (8) kevään hyvät esitykset heti tauolta yllättivät. Laidunkelit olivat kesäkuun alussa mainioita, ja viiden startin setin jälkeen hevonen sai hieman vetää henkeä. Vain paria välipäivää lukuun ottamatta se on saanut koko ajan liikettä. Aivan normaalilta ruuna on harjoituksissa tuntunut. Boy Named Sue on uudellekin kuskille helppo ajettava.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lujaa avaamaan pystyvälle Boy Named Suelle käy vähän kaikenlaiset reissut. Kova tempo suosisi jaksavaa hevosta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Aina ilman kaikkia suojia juosseen Boy Named Suen kanssa ei ole vielä koskaan käytetty mitään oljenkorsia, ja samalla linjalla edelleen jatketaan.

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Mauno Laurila, Helun Kuva (1) on vähän joko tai hevonen, joka pitää koettaa saada rauhoittumaan. Hyvänä päivänään ruuna voisi pystyä tässäkin pärjäämään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ajaisin Helun Kuvalla mieluiten selässä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muutoksia ei ilmeisesti tehdä

 

Hannu Hietanen, Lahdessa Krannin Pihlan (4) juoksu ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, kun sen käyttämä toisen radan letka oli kierros ennen maalia kaukana kärjestä. Oikein hyvän esityksen tehnyt tamma kiri vahvasti loppua. Härmän maililla Krannin Pihla oli mukana ylisarjassa, eikä sitäkään esitystä voi moittia. Pärjäämisen edellyttää juoksua kärjen tuntumassa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva paremmin vapaalta radalta kuin toisten takaa yrittävälle Krannin Pihlalle.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Krannin Pihla olisi ihan parhaimmillaan ilman kenkiä, mutta tämä kisa ajetaan kepulit kengät alla. Tuolla balanssilla ajettiin myös viimeksi, ja siinä kisassa tamma teki mainion juoksun. 

 

Niko Jokela, Tosi hyvässä kunnossa oleva Hipatsu (7) pääsi Härmässä läpi takarivistä. Hevonen teki tuossa kisassa johtavan rinnalta mainion juoksun.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vapaalle radalle päästessään Hipatsu menee pätkän vähän turhankin kovaa, joten melko pitkään sillä olisi hyvä päästä ajamaan selissä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Seinäjoella aika kuumana käyneen Hipatsun kuolaimet vaihdettiin viime kisaan, ja hevonen oli hyvin ajettavissa. Samoilla varusteilla edelleen jatkettaneen.

 

Antti Isomaa, Carmikas (9) oli viimeksi pettymys. Vielä takasuoran alussa se meni helponnäköisesti, ja odotin jo voittoa. Kuskin mukaan hevosen lihakset menivät juntturaan. Hidastaminen ei johdu tällä päättömyydestä. Oriilla on ollut aina lihasongelmia, ja tuoreen syönti oli saattanut pahentaa niitä. Hyvin torstain välihiitillä suorittaneen Carmikkaan terveyspuoli on nyt kunnossa, ja jos elimistö sunnuntaina pelaa, niin voisi ori olla tässä kärkikamppailussa mukana.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Parhaimmallaan ollessaan Carmikas on pystynyt kiertelemään takaakin. Enin osa menestyksestä on tullut silloin, kun hevonen on saanut juosta kärkiporukoissa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kaustisen kisaan kengitystä kevennettiin, ja tuosta saattoi olla haittaa. Tähän kisaan Carmikkaan kengät vaihdettiin, ja sen ansiosta hevosen pitäisi päästä nyt reippaammin matkaan.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Panu Ahonen, Pitkältä tauolta palanneella Prin Holzilla (4) eri ollut ajettu ennen Kaustista reippaampaa, joten kisan tappavan kova tempo oli tälle hankalaa. Prin Holzilta into loppui, ja se heitti homman sikseen. Tuota sille on sattunut aiemminkin. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tuosta esityksestä ei kannata mennä vetämään, kun hevonen oli rennon ja hyvätuulisen oloinen. On mielenkiintoista nähdä, mitä tähän kisaan hieman tehokkaammin viimeistelty Prin Holz nyt startissa tekee.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tosi kovaa avaavan Prin Holzin rattailla kuski saa valita haluamansa ajotaktiikan.

 

Miika Tenhunen, Joka starttiin eteenpäin mennyt Kalles Kalas (7) oli jättihyvä Mikkelin raskaissa olosuhteissa ja tuossa kisassa sillä jäi paljon voimia käyttämättä. Balanssi ja varusteet ovat löytyneet pikku hiljaa kohdalleen. Tuon ansiosta hevosen lopussa hajoillut ravi on saatu kohdalleen, ja tyyli mennä on parantanut. Jos Kalle Kalas jatkaa tässä viimekertaisella tasolla ja juoksu onnistuu, niin voittokaan ei tunnu ihan mahdottomalta ajatukselta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kalle Kalasille olisi iso etu, jos se pääsisi juoksemaan sisäradalle.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla varusteilla kuin Mikkelissä jatketaan.  Kengät otetaan pois, jos olosuhteet sallivat.

 

Miika Tenhunen, Nyt hyviä esityksiä tehneen Berto Vaikkon (9) viime startti Kaustisella meni piloille, kun vastustaja pysähtyi sen eteen viimeisellä takasuoralla. Vasta loppukaarteessa tilaa saanut ruuna hyvissä tuli voimissaan maaliin. Vaikka takarivi on tälle miinusta, niin juoksun onnistuessa Berto Vaikko ei ole ihan ulkona voitonkaan suhteen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eturivi olisi ollut Berto Vaikkolle iso etu.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Monta starttia kengittä juosseelle Berto Vaikkolle voidaan joutua laittamaan nyt kengät alle, mikä olisi sille jonkinlainen miinus. Kengitys tiedot tämän hevosen kohdalta kannattaa tarkistaa.

 

Panu Ahonen, Classical Winnerillä (10) on ollut kovissa porukoissa hankalia lähtöasetelmia, eikä se ole kyennyt menestymään. Radalta 11 rahasija olisi tässä seurassa kova juttu.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Classical Winner seuraa muita helposti, mutta kierteleminen ei ole sille enää mieleen. Ruuna voisi jossain tehtävässä keulan läheltä pystyä vielä pärjäämäänkin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Classical Winner menee edelleen ilman kenkiä.

 

LÄHTÖ 8

Miika Tenhunen, Viimeksi saamallaan juoksulla mahdotonta nousujohteisia startteja tehneen Cameleo Pressin (8) oli menestyä. Kiihtyvällä vauhdilla ajetussa kisassa tamma lähti kierros ennen selässä kolmannelle. Vetoapu oli huono. ja loppu kaarteen hevonen joutui tulemaan neljättä pitkin. Maalisuoraa Cameleo Press kiri kovaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan mihin paikkaan parijonossa puolireippaasti lähtevällä Cameleo Pressillä täältä päästään. Tammalle ovat käyneet vähän kaikenlaiset reissut.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samat kuin viimeksi, mutta nyt ajetaan kengät alla. Tuolla ei pitäisi olla isoa merkitystä viime starteissaan hyvin ravanneelle Cameleo Pressille.

 

Panu Ahonen, Mukavasti alkustarteissaan pärjännyt Incredible Train (9) ei ole tuntunut kilpailijana vielä ihan valmiilta. Rima nousee edellisiin kertoihin verrattuna, joten tarkkaa pärjäämistä on vaikea lähteä ennustamaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Laiskasti matkalla menevällä Incredible Trainilla voi ajaa ajoissa eteenpäin, jos tempo sitä vaatii. Ruunan parasta ominaisuutta, hyvää lopun tulemista, pitää yrittää hyödyntää.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Incredible Trainilla kokeiltiin keväällä ajaa ilman lappuja, mutta siitä seurasi ongelmia. Tuon jälkeen laput ovat olleet käytössä, ja ruuna on toiminut moitteitta.

 

Hannu Hietanen, Mama’s Hopella (11) viimeksi ajamassani startissa Oulussa hevonen oli omaksi itsekseen mahdottoman hyvä, ja paljon parempi aiemmissa.

 

Niko Jokela, Haapajärvellä aivan kohtuudella suorittanut Lovely Fling (12) oli jostain syystä Kajaanissa tuhat jälkeen vaikeuksissa, ja jouduimme keskeyttämään.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Mika Jauhola, Tornion startistaan Rovaniemellä raa’asti parantanut Frank (3) tuntui tuossa kisassa ihan väsymättömältä. Tuon esityksen perusteella sillä ajettiin maanantaina Bodenissa rohkeasti. Kuoleman paikalla juossut ruuna kangistui 300 m ennen maalia seitsemänneksi. Valmentajan mukaan startti vei kuitenkin hevosta eteenpäin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvänä ollessaan vähän kaikki juoksupaikat tuntuvat käyvän Frankille.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Martti Pellikka, Vahvan esityksen Vieremällä tehnyt Feel On Fire (4) on mennyt hyvin starteissaan. Uran ensimmäiseen autokisaan lähtöpaikka vaikuttaa ihan sopivalta. Autolähtö ei ole yleensä hevosille ongelma.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kokeillaan lähteä ravilla matkaan ja katsotaan minne päästään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Balanssia hieman kevennetään, mutta muuten samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 10

Mauno Laurila, Halsualla monella takamatkojen hevosista ajettiin alku ulkoratoja, joten pääsimme Vatrikin (1) 40 pakilta johtavan taakse matkaan. Sieltä emme päässeet kuitenkaan lopussa pois, ja voimia jäi käyttämättä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ainakin Härmässä hyvin auton takaa lähteneellä isolla ruunalla voi ajaa vähän paikalta kuin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varustemuutoksia tuskin tehdään.

 

Panu Ahonen, Pieni askelin kesän aikana eteenpäin mennyt Naapurin Kauhu (2) on tehnyt starteissaan tasaista jälkeä. Pärjääminen tässä edellyttää yhä hieman parempaa suoritusta. Valmentaja on käynyt Naapurin Kauhun kanssa autolähtöharjoituksissa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Varmalla ja puolinopealla starttarilla koetetaan ajaa mahdollisuuksien mukaan eteenpäin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kenkien poisottamisesta tähän starttiin on ollut puhetta.

 

Hannu Hietanen, Tilun Tarulla (9) oli jalkavaivaa, mihin se sai hoitoa. Tamma on tuntunut nyt treeneissä paremmalta. Kun Tilun Taru menee kisassa ravia, niin se pystyy näissä sarjoissa menestymään. Ehjällä juoksulla sillä on tässäkin jonkinlaiset pärjäämisaumat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Olisi hyvä, jos selkä pysyy startissa edessä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tilun Taru juoksee tässä kengät alla ja muutenkin aivan normivarusteilla.  

 

T4-vihje

Vain kauden yhdessä startissa toiseksi jäänyt, muut voittanut Boy Named Sue juoksun onnistuminen maililla kasiradalta on T4-pelin jonkinlainen avainkohta.

 

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Tänä vuonna Smart Leader (3) on tehnyt myös tälle vuodelle useamman hyvän suorituksen, mutta voittamaan se ei ole vielä onnistunut kertaakaan. Viime kauden ykkösistä suurin osa tuli johtopaikalta, minne ruunalla on tässäkin mahdollisuudet päästä. Seinäjoen kesäkuun ensimmäisessä startissa porukkaa vetänyt Smart Leader joutui päästämään lopussa kaksi vastustajaa ohitseen. Eturivin parhailla paikoilla on muitakin nopeita lähtijöitä, mutta Petri Klemola uskoi monenlaisten reissujen käyvän hevoselle, myös juoksun johtavan rinnalla. Kisaan on kuukauden starttiväli, joten mikään kiveen hakattu tukipilari Smart Leader ei tähän kohtaan ole.

 

Yllättäjäehdokas Härmässä tosi pitkältä tauolta mukavasti aloittanut Big Boss Kempin (2) Antti Isomaan arveli kärsineen seuraavassa startissaan takapään pito-ongelmista. Hänen mukaan edelleen treeniotteet ovat edelleen, joten kyvykäs hevonen voisi tässä mainiolta lähtöpaikaltaan pärjätä.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Lähes kaikki eturivin osanottajat seuraavat autoa tiiviisti. Kolmelta sisimmältä radalta starttaa hyvät avaajat, joille kaikille vetotyöt ovat sopineet jossain kohtaa uraa mainiosti. Valnes Garyyn (1) tämän ja viime vuoden ykköset tulivat koko matkan johdon perästä mailin matkalla. Nyt juostavaa on puolikierrosta enemmän, joten sopiva veturi voitaisiin kelpuuttaa eteen. Reilun kahden vuoden tauolta kilpailemisen taas aloittanut Big Boss Kempille (2) saatetaan tässä vaiheessa pitää selkäjuoksua parempana vaihtoehtona.  Smart Leaderillä (3) yritettäneen päästä hallintapaikalle. Paussilta palaavalle, asiallisesti kiihtyvälle Coys Rain (4) suunniteltiin vielä nättiä reissua. Vain kohtuullisesti liikkeelle pääsevälle Ingrossolle (6) kuutonen on hieman ulkona. Sitkeästi perille asti tulevan ruunan rattailla toivottanee ylivauhtista juoksua. Tuloksekkaan loppukauden viime vuonna tehnyt Essi Van Press (8) tulee kisaan pitkältä tauolta. Tässä tehtävässä pärjääminen ei ole varmaankaan mitenkään erityisen tärkeää. Vaikka tamma on melkoinen starttiraketti, niin kuski ei aikonut kasiradalta satsata alkuun. Vaikka mainioon iskuun noussut Jimmy Ray (9) osaa tulla myös takaa, niin pärjääminen radalta 11 on aina paljon tuuristakin kiinni.

 

A: 3,11,2 B: 4,8,6,1        C: 7,9,12,10

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Lähes täydellisesti tällä kaudella onnistunut Boy Named Sue (8) kohtaa aika sopivantuntuiset vastustajat. Sen puolesta voittoa ajatellen kaikki tuntuisi olevan kohdillaan. Ylivieskan maililla kiihdytys tapahtuu tiukkaan kurviin, joten lähtöpaikalla on iso merkitys. Radalta kahdeksan juoksun sujuminen onnellisissa merkeissä on tällä kaviouralla vielä epävarmempaa kuin monella muulla. Boy Named Sue kerää täysin ymmärrettävästi kovat kannatuslukemat. Kun laukkakaan ei ole aivan tuntematon askellaji, niin tähän mahdollisesti värikkääseen amatöörimittelöön hevonen ei ole mikään aivan ihanteellinen ankkuri.

 

Yllättäjäehdokas Heti askelillaan nopea Hillbilly Bruce (1) ottanee ekakeulat, ja saanee tässä juoksun joko keulassa tai heti sen takana. Jalassa ollut haava esti Oulun startin ja haittasi valmistautumista Vieremälle. Nyt tilanne on tuossa suhteessa parempi, eikä tauluaan paremman Hillbilly Brucen pärjääminen olisi iso yllätys.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Amatöörilähtö ja maili tekevät juoksunkulun ennustamisesta usein ylivoimaisen vaativan tehtävän, ja tässäkin on iso vaara olla totaaliseen väärässä. Oulusta pikku jalkaongelman takia poisjäänyt Hillbilly Bruce (1) oli Juhannuksena Vieremällä tukkoinen, ja väsyi kovaan avaukseen. Tosi nopea lähtijä pystynee pitämään sisäradalta kaikki ulkopuolellaan. Vaikka ruunalle on usein tarjottu selkäreissua, niin lyhyellä matkalla myös keulasta saatetaan koettaa ajaa. Parhaimmillaan oikein terävästi käynnistyvän Bail Out Kemp (2) parhaat menestykset ovat tulleet johtopaikalta, joten sinne saatetaan nytkin pyrkiä. Vain kohtuullisesti käynnistyvälle Samuel Raylle (3) koetettaneen tarjota se tarvitsema nätti reissu.  Hyvin siivekettä seuraavalla Pitbullilla (4) satsattaneen alkuun, eikä aggressiivinenkaan taktiikka ole poissuljettua. Glamour Check (5) ja Billy Wanton (6) saatavat jäädä alussa takajoukkoihin. Mainiosti kiihtyvällä Salama Sealla (7) Samuli Sinkkonen aikoi ajaa vetotyöt mielessä seiskalta rohkeasti eteenpäin. Boy Named Sue (8) on takanaan räväkkä, mielellään keulasta ajava ohjastaja, joka saattaa suunnata kasiradasta huolimatta heti startista eteenpäin. Sopivan reissun tarvitsevalle Dirk Diggler Sisulle (9) lähtöpaikka vaikuttaa varsin edulliselta. Parhaitten vapaalta radalta pärjänneellä Cankus Thunderbalilla (11) saatetaan heti tilaisuuden tullessa suunnata eteenpäin

 

A: 8           B: 1,7,11,9      C: 2,4,6,12,10,5

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas, Osanottajamäärältään vähäinen, mutta arvioinnin kannalta vaikeusasteeltaan vaikeaan kisaan on hankala mitään erityisen realistista lähteä ehdottelemaan. Härmässä juhannuksena kunnialla saamansa rajun reissun kunnialla kestänyt Hipatsu (7) on ainoa mieleen tuleva vaihtoehto. Viime starteissaan paljon laukkaillut ruuna voi peliprosenttien selvittyä osoittautua kuitenkin melkoisen epäedulliseksi valinnaksi.

 

Yllättäjäehdokas Jos Mauno Laurilan hieman joko tai hevosena pitämälle Helun Kuvalle (1) sattuu se oikea päivänsä, ei mikään sijoitus ole ihan mahdottomuus.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kahden sisimmän radan Helun Kuva (1) ja Mathilde (2) käynnistyvät yleensä aika verkkaisesti, varsinkin jälkimmäinen. Tavanomaisesti avaava Siina Tähti (3) päässee alussa niiden etupuolelle. Kohtuullisesti lähtevälle mukavassa kunnossa olevalle, hieman tasavauhtiselle Krannin Pihlalle (4) vapaan radan reissu tuntuu Seinäjoen kesäkuun startin perusteella sopivan mainiosti. Tässä hevonen voisi vaikka päästä juoksemaan keulassa. Parhaimmillaan asiallisesti kiihtyvä Takenote (6) on ollut nyt alkuun epävarma, ja roolia juoksutapahtumien suhteen en osaa arvata. Hipatsu (7) ei ole ollut voltista erityisen hyvä pääsemään matkaan. Niko Jokela kaavaili ajavansa ruunalla pitkään selässä. Pienessä nousukunnossa olevalle, normaalisti lähtevälle Kömin Lennolle (8) kiri säästellään edelleen päätöspuolikkaalle. Carmikas (9) tuntuisi porukan liukkaimmalta starttarilla. Pikku hiljaa paranneelle orille keulajuoksu on käynyt, joten sellaistakin tässä sopivassa tehtävässä saatettaisiin kokeilla.

 

A: 7,9,4       B: 8,1,3,6      C: 10,2,5             D: 11,10

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokas, Tehtävään sopivan kandidaatin esiin tuominen ei ole tähänkään kohtaamiseen helppoa. Matkana on maili, joten lähtökiihdytystapahtumilla ja tuloksesta on paljon kiinni. Mukavaan kuntoon noussut Kalle Kalas (7) on saanut Ylivieskan takasuoralle aika epäedullisen lähtöradan. Juoksun onnistuminen riippuu paljolti sisäpuolelta starttaavien taktiikkavalinnoista. Tietyissä tapauksissa keulaan pääseminenkin voisi olla mahdollista.

 

Yllättäjäehdokas Prin Holz (4) voi olla nyt startti alla ja paremmin viimeistelynä aivan eritasolla kuin Kaustisen taukojuoksussaan. Mielimatkallaan huippu nopea avaaja saanee kuski valitseman juoksun, eikä pärjääminen ole aivan mahdotonta.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Jixy-ajossa toiseksi johtavan seurannut ja viimeksi kiihdytykseen laukannut terävästi kiihtyvä Mentha (1) on pärjännyt mainiosti johtopaikalta, Jos tamma onnistuisi pitämään startissa muut ulkopuolellaan, niin asemista pidettäisiin varmaan mieluusti kiinni. Prin Holz (4) on kuitenkin melkoinen starttiraketti, jota voi olla vaikea vastustaa alkumetreillä. Kaustisen hurjavauhtisen mailin kyyti oli pitkältä tauolta palanneelle ruunalle liikaa, ja into loppui viimeisellä takasuoralla. Parhaimmillaan ollessaan Prin Holz on mennyt myös hyvin keulasta. Joskus johtopaikalta hieman kierroksilla käyneelle hevoselle voisi tässä olla kohtaa turvallisempi vaihtoehto päästää sopiva selkä veturiksi. Jos Prin Holzin takana päädytään edellä mainittuun taktiikkaan, voisi Kalles Kalisille (7) avautua reitti vetotöihin. Tuo tehtävä ja lyhyt matka olivat ruunalle hyvä yhdistelmä Ruotsin uran aikana. Tasaisen mukavaan kuntoon noussut Berto Vaikko (9) juoksu Kaustisen tasokkaassa 75-porukassa oli epäonninen. Tässä ruuna kohtaa sopivammat vastustajat, eikä juoksun onnistuessa ykkössija ole mahdottomuus. Starttitilanteessa ohjastajalla on kinkkinen valinta. Yleensä auton takaa ysiltä kannattaa aloittaa toisen radan hevosen takaa, mutta nyt tuolla paikalla on aika verkkainen avaaja. Kaustisen ykkössijan tuottaneen kisan perusteella selkäreissu käy tällä ruunalla mainiosti, joten ykkösen perään startissa mentäneen. Kisa voidaan joutua ajamaan kengät alla, mikä olisi Berto Vaikkolle miinusta.

 

A: 7,9,1,4      B: 12             C: 6,3,2,10,11,5,8

T4-systeemit

A: 3,11,2,4,8,6,1 (7,9)        8 (1,7)       7,9,4,8,1,3,6 (10,2)                                           7,9,1,4,12 (6,3)                                 = 245 riviä

B: 3,11,2 (4,8)       8,1,7,11,9,2,4,6 (12,10)            7,9,4,8,1,3,6 (10,2)                     7 (9,1)                                       = 168 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Todella lupaavasti ja nousujohtoisilla esityksillä uransa aloittanut Feel On Firen (4) jääminen ehjällä juoksulla troikkasijojen ulkopuolelle olisi melkoinen shokki.

 

Arvoitus: Frank (3) palasi maanantaina Bodenissa (startti ei näy Hippoksen tiedoissa) edellisten suoritustensa tasolle, ja maililla viimeiset 900 m johtavan rinnalla juossut taipui lopussa aika kauas kärjestä. Rovaniemellä ruuna kesti saamaan vaativan reissun hienosti ja meni täyden matkan läpi 15,5-kyytiä. Ero edellisiin ja viime esitykseen oli valtava. On aika vaikea arvata, että kummalla, toisistaan merkittävästi poikkeavalla tasolla Frank sunnuntaina suorittaa.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kohtuullisesti autoa seuraava Star Credit (1) voi saada tässä tarvitsemansa imureissun, jolloin mitalikin voisi olla mahdollinen. Samoille sijoille saattaisi tasaisesti joka kohdassa kisaa menevällä, aika sitkeästi perille asti tulevalla River’s Last Chancella (2) olla saumoja. Frank (3) avasi maanantaina viitosradalta suhteellisen mukavasti, ja selvästi paremmin kuin aiemmilla kerroilla auton takaa eturivistä. Tässä ruunalla voisi olla mahdollisuuksia jopa keulareissuun. Feel On Firen (4) rattailla kuskilla ei ole tässä seurassa välttämätöntä pakkoa satsata alkuun, kun omaan juoksuun kykenevällä hevosella ratkaisut voi tehdä myös matkan aikana. Asiallisesti lähtevillä Costaseralla (5) ja Barbossa Beyoncella (6) saatetaan koettaa johtopaikalle. Caldera Amour (9) voi saada ysiltä oikein kivan sisäreissun, eikä jonkin värinen mitali ole ihan utopistinen ajatus. Takarivin lähtöpaikka saattaa olla aika arvoitukselliselle, hyvin avaavalle Youana Meshille (9) miinustekijä.

 

A: 4             B: 3,2,10,5,6,9            C: 7,8

 

Muut lähdöt

 

  1. Rehulan Huvi – 2.Saran Velitouho – 4.Joihurilla 6.Pexi – 7.Hissun Arita
  2. Lexus Lloyd – 11.Harmicrobot Tinker – 3.Huldamarie – 5.E.V. Igor– 12.Macchiato – 7.Isak Star – 13.Thirst For Live (10. Franco Des Thirons – 4.Juice – 6. Goros Pepper – 8.French Candy – 9.Bluehil’s Missille)
  3. Ihalempi – 5.Tovin Lento – 8.Slovari – 4.Pankeri – 6.Vuaran Viima – 2.Aika-Otus – 7.Sarinan Sisu (1.Nirppis)
  4. Cameleo Press – 1.Fast Hero 11.Knickerbocker – 9.Incredible Train– 3.Justice For Jam – 4.Lasse H (5.Timo Frontline – 11.Mama’s Hope – 2.Elma Sol)
  5. Weeti – 9.Tilun Taru – 1.Vatrik – 6.Pelin Sälli – 8.Omelia Rok (5.Aristokraatti – 3.Majatalon Tähti)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen