Pelit ja vihjeet

Lataa Ylivieskan käsiohjelma Käsiohjelma 110318

Valmentaja ohjastajakommentit 11.3.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Kari Lehtonen,  Harjan Tuulen (2) vauhtien pitäisi riittää tällaiseen tehtävään. Radalla ei ole käyty, joten itsellekin on hieman arvoitus minkälaisia kyytejä hevonen pystyy menemään. Uskoisin Harjan Tuulen kykenevän kuitenkin 37-38 tulokseen tällä matkalla

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Harjan Tuulen askellus on alussa pikkuisen sotkemista. Jos tamman saa pidettyä ravilla, niin se voi lähteä ihan näppärästi matkaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Salaperäisen (7) juoksu meni Kuopiossa hieman liian vaikeaksi. Vauhtia hevonen otti kohtuullisesti, ja vastaavana se voisi pystyä tässä 37-38 aikaan. Ruunan  tarkemmasta vireestä minulla ei ole tietoa.

Santtu Raitala, Viimeksi Kiertäjän (9) lähdössä oli mukana lahjakkaita aloittelijoita. Ruuna meni sitä vauhtia mitä se tuona päivänä pääsi, muttei riittänyt kuin kuudenneksi.

Ville Pohjola,  Mylverin Yrjö (11) oli viimeksi kohtalainen, mutta odotin siltä ehkä pikkuisen enemmän. Hevonen meni matkalla hieman vasenohjaiseksi, ja kadotti siinä vauhtiaan. Jos meno on saatu nyt suoremmaksi, niin ruunan uskoisi pystyvän pari sekuntia parempaan tulokseen. Mylverin Yrjö ei ole näihin sarjoihin mitenkään erityisen epävarma, ja viime esityksestä parantaessaan sillä pitäisi olla tässä pärjäämissaumoja.

LÄHTÖ 2
Santtu Raitala, Viimeksi nelosradalta lähtöön laukannut Blady Sagalle (7) tämä lähtöpaikka sopii paremmin. Esitys oli muuten tosi hyvä, ja juoksun onnistuessa pärjäämiseen pitäisi olla kaikki mahdollisuudet.

Jukka-Pekka Kauhanen, Mar Zefyr (8) on terävä hevonen, joka kaipaisi loppuun hieman enemmän puristusta.

Santtu Raitala, Tauolta kelpo esityksen tehnyt sisärataa matkannut Vilma Golden Boy (12) jäi lopussa hieman kiinni.

LÄHTÖ 3
Santtu Raitala, Kelpo juoksun Kaustisella Starling Chick (6) sai hallita keulassa tapahtumia, ja voitto oli suhteellisen varma.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Starling Chick ei ole välttämättä auton takaa mikään starttiraketti. Eteenpäin kuitenkin alussa hieman ajetaan, ja katsotaan mihin paikkaan päästään.

Veli-Erkki Paavola, Hyvin ravannut Foxlander (7) yllätti viimeksi positiivisella esityksellä. Startti alla ruunan pitäisi parantaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kunhan vain ravi käyttää, niin Foxlander ei ole kovin riippuvainen juoksupaikasta.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Jari Hietala, Shiny Boss (1) oli megahyvä Tornion viimeistelyihin. Se kuitenkin paransi vielä starttiin. Ori pystyi kirimään hänniltä voittoon, vaikka loppukurvissa asetelmat vaikuttivat toivottomilta. Hevosta on vain pidetty kisan jälkeen liikkeessä, ja startti alla on harjoittelu nätisti. En usko, että Shiny Boss olisi mennyt huonompaan suuntaa. Positiivisin mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ykkösrata ei ole tälle ihan paras mahdollinen lähtöpaikka. Torniossa Shiny Boss laukkasi ensimmäiseen lähtöyritykseen, mutta Ville Pohjolan mukaan tuo johtui häirinnästä. Uskon, että ruuna lähtee tästä ravilla matkaan. Pitempäänkin kiriin pystyvällä Shiny Bossilla pystyy ajamaan vaikka johtavan rinnalta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Tauolta Torniossa Shiny Boss (1) sai sellaisen startin kuin mitä ennalta toivottiin, kun nätin reissun perästä lopputulos oli hyvä. Kaiken järjen mukaan ruuna pitäisi olla nyt startti alla terävämpi. Miksikään ihan varmaksi hevosta en voi kuitenkaan suositella. Voltista startti pitää ottaa hieman varman päälle. Laukka- ja pussitusvaarat ovat tältä paikalta olemassa. Jos Shiny Boss selviytyy ensimmäiseen mutkaan kunnialla, niin se jälkeen minulla on kova luotto hevoseen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla matkaan pääseminen on tärkeintä. Shiny Boss on ollut ehkä paras selkäreissulla, mutta nopealle hevoselle käy kyllä monen muunkinlaiset juoksut.

Markus Pulkkinen, Dreaming Artist (2) oli huono kahteen viimeiseen starttiin. Veriarvot olivat sekaisin, ja ruunalla päätettiin pitää treenitauko. Kaikki tuntuisi olevan kunnossa. Ennen kisaa käydään varmuuden vuoksi kuitenkin verikokeissa. Kevytrakenteinen Dreaming Artist on ollut aiemmin hyvä heti tauolta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viime voitoista yksi on selästä, toinen keulasta ja kolmas johtavan rinnalta, joten juoksupaikalla ei tunnut olevan Dreaming Artistille isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kenneth Granbacka, Ajetuissa harjoitusraveissa Dizebell Gran (3) oli parempi kuin mitä se on noissa starteissa koskaan ollut. Tämän kisan tallikaveriaan suorituskykyisempi hevonen on hölmöillyt välillä starteissaan, joten mitään varmaa en uskalla lähteä ennalta lupailemaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asiallisesti avaavaa Dizebell Grania ei voi laukkavaaran takia oikein ottaa startissa kiinni. Keulapaikalta tamma saattaisi aiemman perusteella pyrkiä ulospäin, joten selkäjuoksu olisi toiveissa.

Varustemuutokset: Dizebell Gran saattaa juosta ilman sekkiä. Muuten samat varusteet.

Markus Pulkkinen, Hyvän esityksen Kuopion helmikuun alun kovassa seurassa tehnyt Olive Smith (4) hermoili seuraavalla kerralla kuljetuksen aikana itsensä märäksi. Viimeksi kiristä tuli hieman liian pitkä. Takaa tulleelle voittajalle emme voineet mitään, mutta asiallisesti tamma piti kuitenkin kakkoseksi. Tämän kisan hevosemme ovat keskenään aika tasaväkiset, ja varmaan juoksun onnistuminen ratkaisee kumpi niistä on ennen maalissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asialliselle avaajalle toivotaan hyvältä lähtöpaikalta selkäreissua.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kenneth Granbacka, Terveenä ja pirteänä ollut Lucas Gran (6) aloitti kautensa Seinäjoella ihan hyvällä esityksellä, mistä myös kuski antoi sille antoi täydet pisteet. Torstaina ajetuissa treeneissä Lucas Gran oli mainionoloinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lucas Gran on aiemmin saattanut painaa keulasta liikaa ohjille. Viimeksi kuski olisi ajanut keulasta, mutta yksi prässi tuli liikaa. Tässä hyvin avaavalla ruunalla saatetaan kokeilla keulajuoksua.

Varustemuutokset: Mitään ei ole tarvetta muuttaa.

Santtu Raitala, Viimeksi positiivisesti yllättänyt Heart Throb Power (7) teki tauko startissaan kelpo juoksun.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvällä avaajalla koetetaan lähteä reippaasti matkaan, ja katsotaan sitten millä taktiikalla kannattaa ajaa.

Jukka-Pekka Kauhanen, Viimeksi autorikon takia poisjääneen Svadilfarin (13) esitys Jyväskylässä oli selkeästi positiivinen. Ruuna vei pitkän kirinsä asiallisesti perille asti. Yritystä oli jo vähän sinnepäin mitä sitä on parhaimmillaan ollut. Svadilfari on tässä mukana sattuvassa sarjassa. Huonoista lähtöradoista kärsinyt riskin pätikän pärjääminen on tässäkin monesta asiasta kiinni, muttei se kuitenkaan mahdotontakaan ole.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Parhaimmillaan ollessaan Svadilfari on pystynyt tekemään pitkiäkin kirejä.

Varustemuutokset: Svadilfarilla oli viimeksi umpilaput päässä, ja se oli niillä terävämpi. Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Noble Heart Nova (16) teki Oulun taukostartissaan kiltillä juoksulla ihan mukavan esityksen. Viimeksi koetin lähteä kovaa matkaa. Jäimme kuitenkin kuoleman paikalle, mikä oli ruunalle tässä vaiheessa henkisesti liian vaikeaa. Hevosen lähtönopeudesta voltista minulla ei ole tietoa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäreissua tavoitellaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Antti Ala-Rantala, Syksyllä talliin tullut Tutun Impi (3) on mennyt hyvin, ja se on kerännyt meiltä ajetuista starteista 14000 euroa. Ennätykset on juostu talvikeleillä, joten tällainen aikatasoitus on tammalle tosi edullinen. Kolmen sakkiin on odotukset. Voittokin on tietenkin mahdollinen, mutta laukan vaaran takia en uskalla suositella Tutun Impiä ihan varmaksi asti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tutun Impillä on startissa kiire nopeimpien mukaan, mikä aiheuttaa laukan vaaran. Alku täytyy ottaa varman päälle, ja saatamme hävitä tuossa kohtaa metrejä.  Lähtösuora olisi päästävä ravia. Päähän asti tuleva Tutun Impi jaksaa kyllä lopussa kiertää.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Piispanen, Ajoin Hymyn Väreellä (8) sen uran alkuvaiheissa, mutta tuossa kohtaa sillä oli jotain ongelmaa hengityspuolella. Viime starteissa esitykset eivät olleet erikoisia. Valmentajan mukaan se on ollut nyt hyväntuntuinen harjoituksissa. Hän ei kuitenkaan aja hiittejä hevosillaan, joten tamma voi tarvita jonkin startin alle ennen kuin paras vire tulee esiin. Lahjakkaalla Hymyn Väreellä on isoksi hevoseksi tosi hyvä rytminvaihtokyky. Kykyjensä puolesta se voi pystyä nousemaan sarjoissa vielä aika paljon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos startti onnistuu, niin Hymyn Väre lähtee automaattisesti kovaa. Vaikka johtoon päästäisiinkin, niin ekakierroksella jollekin hyvälle hevoselle keulat voitaisiin luovuttaa.

Veli-Erkki Paavola, Omistajaa ja valmentajaa vaihtanut Kuu-Minna (10) teki viimeksi oikein mallikkaan esityksen ja antoi itsestään positiivisen kuvan. Tässä tammalla on pari kovaa vastassa, joille pärjääminen tuntuu vaikealta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuu-Minna vaikutti lähtötilanteessa hieman hätäiseltä. Viime kerralla meillä oli juoksulanka helpottamassa tilannetta. Tältä paikalta laukatta matkaan pääseminen on pikku arvoitus. Ravilla tamma avaa terävästi.

Santtu Raitala,  Valtrauksen Tähkä (11) oli Seinäjoen 76-kisassa tauolta ihan ok, vaikka sillä ei tuolla kertaa ollutkaan ihan paras päivänsä. Jos erikoisen luoteisella ruunalla voisi joku kerta ajaa normaalisti, niin se saattaisi mennä aika kovaa. Nyt vielä joudutaan ajamaan hevosen ehdoilla. Laukkariski on edelleen olemassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on Valtrauksen Tähkälle varmaan paras mahdollinen. Kumminkin kun muita on samalla paalulla, ei voltista laukatta matkaan pääseminen ei ole tämän kanssa koskaan aivan varmaa. Pääasia juoksun suhteen onkin, että hevonen lähtisi ravilla liikkeelle.

Varustemuutokset: Samoilla mentäneen.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Petteri Joki, Viimeksi päästin Gizan Bokon (1) auton takana menemään vapaasti ja laukka tuli. Esittelyssä hevonen oli hyväntuntuinen. Edellisessään ok-juoksun tehnyt tamma meni viime kauden lopun starteissaan jostain syystä alle kykyjensä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Gizan Boko ei varmaan pääse hokit alla ihan yhtä terävästi matkaan kuin kesäbalanssissa.

Jukka-Pekka Kauhanen, Kaustisella Johnny Dahlia (3) jäi kaikki tallella pussiin, ja esitys oli selkeästi nousujohteinen. Pikku hiljaa parantava, hyvin treenaava ruuna on tarvinnut lähemmäs oikeaa virettä päästäkseen startteja alle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Parhaimmillaan Johnny Dahlia on kyennyt tekemään omia juoksujaan. Tällä ei ole tarkoituksella satsattu alkuun, ja selkäjuoksu on nytkin hyvä vaihtoehto.

Varustemuutokset: Johnny Dahlialla oli Kaustisella jenkkikärryt takana. Niistä tuntuu olevan jonkin verran hyötyä, ja tällaiselta lähtöpaikalta niitä taas käytetään.

Veli-Erkki Paavola, Seinäjoella Crystal Eye (4) jäi  lopussa kaikki tallella pussiin, eikä sijoitus kerro totuutta. Tilaa saadessaan se olisi voinut olla hyvällä tuurilla vaikka kolmas. Tämä on ollut monesti hieman haluton selkäreissulla. Viimeksi tammalla oli koko ajan täydet ohjat päällä, vaikka vauhti oli reipasta. Crystal Eye on ollut treeneissä mainio, ja mielenkiinnolla tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ajotaktiikka ratkeaa paljon sen mukaan, miltä hevonen tuntuu starttitilanteessa. Crystal Eye lähtee parhaiten, kun paikka on keskellä rataa. Keulasta ajaminenkin on mahdollista.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Sari Parviainen, Edelleen vain nättiä liikettä kotona saanut Mr Malcom (9) tuntuu menneen startin ansiosta hieman eteenpäin. Tallimme toinen hevonen ei ollut perjantaina voitosta huolimatta ihan parhaimmillaan, joten se saattoi olla sairas. Tämän terveyden tila on ollut ihan ok.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksupaikalla ei ole ollut Mr Malcomille väliä, ja kuski saa ajaa kuten parhaaksi näkee. Jos juoksu näyttää menevän hevosen kannalta turhan hankalaksi, niin en usko, että kuskin lähtemään yrittämään mitään yltiöpäistä revitystä.

Varustemuutokset: Viimeksi korvat olivat kiinni koko ajan. Nyt hevoselle saatetaan laittaa vetohuput. Tuolla muutoksella ei ole varmaan rehdille aina parhaansa tekevälle Mr Malcomille juurikaan merkitystä.

Ville Pohjola, Caraway Runner (12) on ollut hyvä kaikkiin alkuvuoden startteihin, joista ensimmäisissä sille haluttiin antaa mukavat reissut. Tornion lumipöperöradalla18-ajan voittanut Caraway Runner oli keulasta oikeasti hyvä. Lähtöpaikka on huono, muttei se ole kuitenkaan pärjäämisen este.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka Caraway Runner pystyy tarvittaessa tekemään omaa juoksua, niin kovin varhaisessa vaiheissa sitä ei aleta tässä kuolemaan kierrättämään, vaan hieman tuureihinkin luotetaan.

Varustemuutokset: Ei ole ollut ainakaan ennalta mitään puhetta.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Petteri Joki, Edellisessään ok-esityksen tehnyt Road To Victory (1) laukkasi viimeksi loppusuoran tosi kovassa vauhdissa. Syytä hyppyyn kuski ei tiennyt, mutta laukkojahan tälle on tullut ennenkin. Treeneissä Road To Victory on ollut tuon ihan hyvä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aiemmin oikeinkin terävästi voltista avannut ei ole nykyään päässyt tällä lähtötavalla erityisen hyvin matkaan. Tosin lähtöradatkin ovat olleet huonoja. Ykköseltä tämän pitäisi päästä ihan kohtuudella liikkeelle. Olen saanut viime aikoina ajaa tosi harvoin Road To Victoryllä keulasta. Sinne päästyään se on tainnut lähes joka kerta voittaa. Hampaat irvessä johtopaikasta ei aleta tappelemaan, kun paikka kärjen takanakin käy.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan

Petteri Joki, Syksyllä Radical Way (4) palasi viime starttiin tauolta. Esitys oli tosi vaisu, joten pärjäämistä ajatellen hevoselle jäi tätä kisaa ajatellen varmaan liian paljon parannettavaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Torniossa Radical Way lähti voltista terävästi ja otti helposti keulat. Kuski saa ajaa kisan mielensä mukaan.

Varustemuutokset: Vetolapuilla kokeillaan saada hevoseen lisää yritystä, mutta en tiedä onki niistä sitten apua.

Petri Klemola, Proud Leaderiltä (5) otettiin verikokeet. Arvoissa oli sanomista, ja kävi ilmi, että hevosessa oli käynyt jonkinasteinen virus. Samalla ruunaa muutenkin hieman hoidettiin. Proud Leader on ollut nyt hyväntuntuinen ja terveenoloinen. Juoksut viime starteissa eivät ole täysin onnistuneet, mutta hevonen ei ole tehnyt lopussa työtä sillä tasolla mihin se kykenisi. Samaa mukavuuden halua sillä on ollut myös hiiteissä. Hyvin suorittaakseen tälle on tärkeä, että  kaikki asiat ovat kohdallaan. Eläinlääkärin tekemän tutkimuksen mukaan tilanne tuntuisi olevan sellainen. Odotan, että Proud Leader alkaisi taas pärjäämään kunnolla, mutta en tiedä onko se jo tällä kertaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa ajaa startin sen perusteella miltä hevonen käteen tuntuu. Myös keulasta ajaminen on mahdollista.

Varustemuutokset: Kun Proud Leaderiltä on startissa avattu korvat, niin se on alkanut vain ihmettelemään. Tuota ei nyt tehdä, vaan hevosen annetaan tulla omalla painollaan loppuun asti.

Kari Lehtonen, Hyvässä kunnossa oleva Hamis Fameraiser (6) voisi pystyä tässä kolme sakkiin, mutta voitto tulisi pienenä yllätyksenä. Juoksulangan lähtöhetken ajoittaminen on kokeneellekin ohjastajalle haasteellista, joten ensikertaiselta startin onnistuminen ei ole ennalta täysin varmaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hamis Fameraiser pääsee voltista vielä suhteessa kovempaa matkaan. Jos keulaan päästään, niin sieltä koetetaan myös ajaa.

Varustemuutokset: samoilla jatketaan

Antti Ala-Rantala, Jo pitempään kunnossa ollut Haras Du Pin (7) on tauluaan paremmassa iskussa. Lähtöpaikat ovat olleet huonoja, ja taktiikkajuoksuissa juoksun kulut ovat olleet vastaan. Kolmessa viimeisessään ruuna on ollut jossain kohtaa kirivaihetta pussissa. Torstain viimeistelyissä otteet olivat oikein hyviä. Pärjäämisodotuksin tähän kisaa lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa avaava Haras Du Pin voisi ottaa tässä keulat. Jos sinne päästään, niin asemista saatetaan pitää. Selkäjuoksu ei ole kovan kirin omaavalle ruunalla ainakaan sen huonompi vaihtoehto.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Susanna Laulumaa, Olin tyytyväinen Captivaten (9) esitykseen tauolta Ylivieskassa (Oulussa). Se vei kirinsä kolmatta rataa ilman selkää hyvin perille asti. Kisan jälkeen sillä otettu vain yksi nätti hiitti, jonka perusteella startti vei, kuten olettaa sopiikin, ruunaa eteenpäin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Captivate olisi tosi nopea voltista. Takarivi voi olla tälle isokin haitta. Poisjäännin takia lähtöpaikka meni hankalaksi. Kun ruuna on ollut hitaan vauhdin aikana kiinni sisäradalla, niin se on alkanut joskus puskemaan voimakkaasti, ja juoksu on mennyt piloille. Ulos täältä pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti, vaikka sitten johtavan rinnalle.

Varustemuutokset: Vetohuput vaihdetaan mahdollisesti kiinteisiin korvahuppuihin.

Jari Hietala, Handsome Knight (11) paransi Tornion kisaan treeniotteistaan, ja oli parempi kuin mitä odotin. Startin ansiosta eteenpäin mennyt ruuna oli mainio perjantaina ajetulla hiitillä. Täydestä matkasta ei ole Handsome Knightille haittaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että voltista liukkaasti lähtevä Handsome Knight saa hyvän juoksun, jolloin se voi pystyä lopussa ohittamaan monta vastustajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Sairaspaussilta Tornioon nätillä laitolla tulleen Handsome Knightin (11) esitys ei ollut ymmärrettävästi vielä ihan kaikista terävin. Hevonen oli aika tavalla sellainen kuin mitä odotettiin. Startti vei varman ruunaa eteenpäin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tässä Handsome Knightilla on paljon kierrettävää, ja aika nätisti  vielä varmaan tämäkin kisa ajetaan.

LÄHTÖ 8
Ville Pohjola, Tähtitutu (3) oli Ylivieskan (Oulun ravit) lämmitykseen tosi hyväntuntuinen, ja varmaan parhaantuntuinen mitä se on koskaan ollut. Vastassa oli ihan oikeita hevosia. Silti vaisu esitys startissa mainion alleajon jälkeen oli pieni pettymys, kun meno jo viimeisellä takasuoralla alkoi olla työlästä. Edellissään asiallisesti suorittaneen Tähtitutun terveystilanne on nyt mainiolla mallilla, eikä tamman pärjääminen tässä olisi minulle mikään maata kaatava yllätys.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: En ole ennen ajanut tällä auton takaa, joten lähtönopeudesta minulla ei ole tietoa. Uskoisin selväravisen hevosen pääsevän kuitenkin ihan kohtuudella matkaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Ekstriimi (6) teki Kuopiossa ihan asiallisen esityksen tauolta ja hävisi vain suosikille. Nyt startti alla hevonen parantanee.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Janne Lukkari, Viimeksi kivasti suorittanut Hide Snow White (1) oli viikon treeneissä samanlainen kuin mitä se on viime aikoina ollut. Pärjäämiseen sopivalta lähtöpaikalta on mahdollista.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puolireippaasti eteenpäin on alussa tarkoitus ajaa. Nätti selkäreissu joko sisällä tai toisella radalla yritetään taas saada. Lopussa hevoselle annetaan mahdollisuudet.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Viimeksi varusteisiin lisättiin vedettävät korvahuput, mutta niiden käyttämiseen ei ollut tarvetta.

Kristian Autio, Talvitreenin aikana Xantine Croft (5) on tuntunut oikein hyvältä. Hyvällä tyylillä menneellä tammalla on muutama hiitti ja harjoitusravit alla. Mitään negatiivista ei ole ilmennyt, joten luottavaisina kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Harjoitusraveissa Xantine Croft toimi auton moitteitta, mutta tuskin se kuitenkaan mikään salama lähtötilanteessa on. Isoliikkeiselle jaksavalle hevoselle reipas matkavauhti olisi sopivinta. Matkallakin voidaan tilaisuuden tullessa ajaa eteenpäin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mikko Ojanperä, Yliodotusten kisoissaan mennyttä Gabriel Staria (12) on tauon aikana laitettu aika nätisti. Kun vielä lähtöpaikka selvisi, niin viimeinen hiittikin otettiin aika maltillisilla vauhdeilla. Kovempi ajo puuttuu, ja startteja tarvittaneen alle. Kun alkuasematkin ovat näin hankalat, niin totosijat tulisivat tällä kertaa yllätyksenä,.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kova matkavauhti olisi toiveissa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje
Keskisen kauden toisien (omissa) ravien T4:n näyttää ennakkoon varsin pelikelpoiselta. Vihjesysteemiä ajatellen jonkinlainen ennakkotieto peliprosenteista olisi ollut kuitenkin tarpeellinen. Nyt ehdotusta lapusta saattaa tulla jälkeenpäin ajateltuna aika hampaaton.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Varmaehdokas Shiny Bossin (1) voltin eturivistä ja vielä sisäradalta matkaan pääseminen on ennalta epävarmaa. Torniossa viimeisellä takasuoralla vetämättömiin selkiin juuttuminen ei estänyt orin ykkössijaa suoraa tauolta. Startin onnistuessa vahvasti kirivä Shiny Boss voi olla tässä tosi vaikea takana pidettävä

Yllättäjäehdokas Kenneth Granbackan mukaan paremmin kuin koskaan ennen harjoitusraveissa suorittanut Dizebell Gran (3) voi hyvänä avaajana saada kivan reissun kärjen tuntumassa. Jos tamman konseptit pysyvät kasassa koko matkan ajan, voi kausi alkaa vaikka heti ykkösellä.

Juoksunkulku arvaus Eturivin osanottajista useampi osaa. Dreaming Artist (2), Dizebell Gran (3), Olive Smith (4), Lucas Gran (6) ja Heart Throb Power (7) kiihdyttävät kaikki voltista mainiosti. Yhdellekään näistä keulajuoksu ei ole menestystä ajatellen välttämätön Jos juoksulangan ajoitus osuu kohdalleen, ottanee jompikumpi kahdesta viimeksi mainitusta alussa johtopaikan haltuunsa. Lucas Gran on ykkösveikkaukseni porukan vetäjäksi ja seuraavalla sijalla Dreaming Artist. Ravilla matkaan päästessään Shiny Boss (1) voisi saada juoksuasemat kohtuullisen läheltä kärkeä. Kun omaan juoksuun kykenevällä orilla on ollut kaikki kohdallaan, ei kiriin ole tarvinnut selkiä etsiskellä. Takamatkan osanottajista pitempää loppuvetoa voisi ehkä yrittää Svadilfarilla (13) ja Wille Caramellillä (11).

A: 1    B: 6,2,3,13,11    C: 7,4,14,8,12,16,15,9,5,10

T4-2 / LÄHTÖ 5
Varmaehdokkaat Taukoa pitänyt Valtrauksen Tähkä (6) aloitti kilpailemisen suoraan  76-tasolla. Esitys Seinäjoella oli heti ihan mallikas, minkä perusteella ruuna voi olla juoksun onnistuessa muille hankala vastustaja. Tässä edullisessa sarjassa kilpaileva Tutun Impi (3) jäänee taas alussa takajoukkoihin. Sitkeästi kirivä hieman tasavauhtinen tamma noussee lopussa voittokamppailuun, missä se ei tunnu mielellään häviävän. Kummallakin edellä mainitulla on kuitenkin ihan oleellinen laukkavaara. Voltista liukkaasti avaava Malkin (6) voi syksyä heti miten keulaan, ja pitää asemista kiinni parhaassa tapauksessa maaliin asti.

Arvoitus Lahjakkaan Hymyväreen (8) viime kauden loppu ei sujunut kykyjen edellyttämällä tavalla. Hyvin harjoitellut tamma ei ole käynyt hiiteillä, joten vire on kaikille arvoitus.

Juoksunkulku arvaus Yksin perusmatkalta starttaava Pontriot (1) on päässyt yleensä vähän huterasti liikkeelle. Nytkin joku takaa lähtevistä saattaa olla sen edellä jo ennen ensimmäistä kaarretta. 20 m pakin hevosista Malkin (6) ja Hymynväre (8) ovat nopeita lähtijöitä. Ainakin ensin mainitulla pidettäneen asemista kiinni, jos johtoon päästään. Tutun Impillä (3) startti on otettu laukkariskin takia yleensä aika tavalla varman päälle. Tässäkin tamma voi jäädä alussa aika kauas.  Lopussa vahva menijä pystyy nousemaan kauempaakin kamppailuun mukaan. Epävarmalla Valtrauksen Tähkälläkään (11) ei voi lähtöön juuri satsata. Alun karikot selvittäessään vauhdikas ja vahva ruuna ravilla voi kiertää tässäkin kaikki vastustajansa.

A: 11,3,6    B: 8,10,4    C: 7,2,12,1,9,5

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Varmaehdokkaat ? Sekä Mr Malcomilla (9) että Caraway Runnerilla (12) on ikävät lähtöpaikat. Voitto saattaa edellyttää jossain kohtaa hieman hampaat irvessä ajamista, mitä näillä kummallakaan ei välttämättä tällaisessa tehtävässä lähdetä tekemään.

Yllättäjäehdokas Prässääjät saattavat olla tässä kisassa kortilla, ja Seinäjoella lopussa ilman kiritilaa jäänyt Crystal Eye (4) voi päästä tekemään keulassa ihan oman juoksunsa, jolloin pitkästä maalisuorasta huolimatta lopun ohitusyritykset saattavat jäädä vain yrityksiksi.

Juoksunkulku arvaus Crystal Eye (4) voisi kiihdytyksessä terävin. Seinäjoella 76-päivänä lopussa ilman kiritilaa jääneellä tammalla ei ole vähän aikaan ajettu keulasta, mutta tässä Veli-Erkki Paavola saattaa hyvinkin käyttää tuota taktiikkaa. Gizah Boko (1) on tehnyt parhaat juoksunsa keulasta. Saattaa olla, että kesäbalanssissa tiukasti autoa seuraava tamma ei ole hokit alla alussa yhtä nopea. Jamas King Arthur (5) avaa parhaimmillaan aika terävästi, mutta vire tauolta ei ole välttämättä ihan tapissa. Johnny Dahlia (3) pystyisi tarvittaessa lähtemään varmaan aika kovaakin, mutta alkuun ei ole viime aikoina satsattu. Mr Malcomin (9) ja Caraway Runnerin (12) viime voitot tulivat johtopaikalta, minne kummallekaan ei näistä alkuasemista ole ihan heti asiaa. Juoksunkulun vähänkin suosiessa molemmat noussevat otteluun mukaan.

A: 9,12,4    B: 3,1    C: 11,5,7,2,8    D: 6,10

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1
Varmaehdokas, Päästessään vapauteen sisäradan syövereistä nyt startti alla parantava Captivate (9) saattaisi kyetä puristamaan lopussa ykköseksi.

Yllättäjäehdokas Antti Ala-Rantalan mukaan jo pitempään hyvässä kunnossa olleen ja mainiosti viikon viimeistelyissään esiintyneen Haras Du Pinin (7) juoksut eivät ole viime starteissa menneet ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvä avaaja juossee tässä joko keulassa tai sen takana. Tuurit saattavat kääntyä, eikä ykkössija ole ihan utopiaa.

Arvoitus  Voltista vielä suhteellisesti kovempaa avaava Hamis Fameraiser (6) on saanut juoksulangan paikan, mistä startin ajoittamien ei ole kokeneellakaan kuskille aina ihan helppoa. Tässä hevosen taakse asettuu ohjastusuransa avaavan nuorukaisen, joten lähdön epäonnistumisen vaara on olemassa.

Juoksunkulku arvaus  Eturivissä on useampi terävä avaava. Jos juoksulangan ajoitus osuu kohdalleen, niin joko Haras Du Pin (7) tai Hamis Fameraiser (6) saattaisi olla alussa nopein. Myös Road To Victory (1), Radical Way (4) ja Proud Leader (5) käynnistyvät voltista hyvin. Kenellekään  johtopaikka ei ole menestystä ajatellen välttämätön, mutta myöskään sen este. Haras Du Pin saattaisi olla lievästi todennäköisin lähdön vetäjä. Captivate (9) kärsii suljetusta lähtöpaikastaan. Heti tilaisuuden tullen ruuna nostettaneen toiselle radalle. Eteenpäinkin voidaan tuossa tilanteessa ajaa, kun paikka johtavan rinnallakin käy.

A: 9,5,7,6    B: 1,2    C: 10,11,12,4,3

T4-systeemit
Pieni:  1 (6,2)    11,3,6 (8,10)    4 (9,12)    9,5,7,6 (1,2)    =  12 riviä
Suuri:  1,6,2,3,13,11 (7,4) 11,3,6,8,10,4 (7,2)    4 (9,12) 9,5,7,6,1,2 (10,11) = 216 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Troikan ylärivien miehittäjät  Amatöörilähdön juoksutapahtumien sumeus yhdistettynä matalaan sarjamäärityksen tuomiin epävarmuustekijöihin tekevät yhdessä tulojärjestyksen arvaamisesta vielä normaaliakin hankalamman tehtävä. Kykyjensä puolesta neljä osanottajaa erottuu muusta joukosta jonkin verran. Tuon nelikon muodostavat lupaavat nelivuotiaat Xantine Croft (5) ja Gabriel Star (12) sekä kehityskelpoisen oloiset viisivuotiaat aloittelijat Hide Snow White (1) ja  Caldera Amour (10). Ainakin kahden näistä voisi uskoa onnistuvan juoksussaan ja sijoittumaan kolmen sakkiin.

Yllättäjäehdokas Viimeksi Seinäjoella sisärataa pitkin matkannut Ginellelle (3) ei löytynyt maalisuoralla kiritilaa, ja voimat jäivät talteen tätä kisaa ajatellen. Kuskina on amatöörilähtöihin mainio ohjastaja. Kun asiallinen avaaja on saanut vielä kivan lähtöradan, ei pärjääminen ole mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Amatöörilähdöissä ohjastajien ajotaktiikan arvaaminen on hankalaa. Kun kisa ajetaan vielä matalalla sarjamäärityksessä, on juoksutapahtumien ennakointi monella tapaa vaikea tehtävä, jos ei sitten mahdoton tehtävä. Grimson Faith (2) oli viimeksi ensi kertaa autolähdössä eturivissä, ja ainakaan vielä tuolla kertaa se ei päässyt kovin hyvin matkaan. Xantine Croft (5) ei ole ollut virallisissa kilpailuissa mukana ryhmä lähdössä, mutta harjoitusraveissa tamma osasi tämänkin lähtötavan. Muut eturivin osanottajat ovat näyttäneet ainakin kohtuullista nopeutta auton takaa. Johtopaikalta näistä ei ole kukaan voittoja ottanut, joten on hankala tietää ketä vetotyöt eniten kiinnostavat. Asemia voidaan joutua hakemaan jonkin aikaa, ja alkuvauhti voi pahimmassa tapauksessa mennä turhankin reippaaksi. Tuo hyödyttäisi tauolta palaavia, omaan juoksuun kykeneviä, lahjakkaanoloisia nelivuotiaaksi kääntyneitä Xantine Croftia (5) ja Gabriel Staria (12). Ensin mainitulla saatetaan tilaisuuden tullen ajaa jo matkalla eteenpäin. Starttien myötä eteenpäin menneellä Hide Snow White (1) saatetaan hakea yhä samanlaista nättiä reissua kuin viimeksi, mihin hyvällä avaajalla on sisäradan lähtöpaikalta saumat. Caldera Amourin (10) reissussa tuli viimeksi hieman turhan raskas. Ruuna ei jaksanut puristaa Ylivieskan pitkän loppusuoran viimeistä sataa metriä ihan loppuun asti. Tuon takia nyt saataisi olla maltillisemman taktiikan vuoro, ja menestystoiveet jätetään loppukirin varaan.

A: 5,1,10,12,3    B: 6,7,2,9,4    C: 11,8

Muut lähdöt

1.    1. Turen Touhu – 2. Harjan Merituuli – 11. Mylverin Yrjö – 3. Humu-Venla –9.Kiertäjä  (13. Marti – 5. Nevan Neito – 4. Jets Velho – 6. Meliita)
2.    7. Blady Saga – 2. Lovely Sunshine – 3. New Star Girl – 4. Rim Bay Willmore – 1. Fight Back – 9. Manifican – 10. Grande Amour – 13. Moon Eagle – 14. Give Me Gold (6. Tricky Dreamer – 8. Mar Zephyr)
3.    7. Foxlander – 6. Starling Chick – 5. Give Me Jam –  12. Ranch Penelope – 9. Mr Noon – 10. Cradled In Love  (8. Juss Tooma – 3. Ditchback Dear)
8.    6. Ekstriimi – 12. Rojaali– 3. Tähtitutu –  1. Routari – 7. Fliisutar  (4.Nietos – 10.Boheemi)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

.