Pelit ja vihjeet

 

Ruunakunkkareiden käsiohjelman löydät klikkaamalla tätä.

Huom.! Painetussa käsiohjelmassa sunnuntain palkinnot ovat virheelliset.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja sunnuntain raveihin:

 

LÄHTÖ 1

Harri Kotilainen, Vanhanpuoleisena kilpailemisen aloittanut Candy Sex (9) on mennyt starttien myötä isoin harppauksin eteenpäin. Vieremällä tamman juoksusta tuli huonolta lähtöpaikalta turhan hankala. Aika ravivarman tuntuinen Candy Sex voisi sopivasti menneellä reissulla yltää tässä vaikka kärkipään sijoitukseen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vielä tässä vaiheessa uraa juoksun suhteen ei ole isompia toiveita.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Niko Jokela, Mainion esityksen Vieremällä tehnyt vahvanoloinen Bustler Beyonce (10) tuntuisi tuon esityksen olevan hyvällä mallilla. Ainoa miinustekijä olivat kaarteet, missä hevosella oli pieniä ongelmia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaarreongelmien takia olisi toivottavaa, ettemme joudu kurvien kohdalla kiertelemään.

 

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Seinäjoen hyvän esityksen jälkeen kesälomalle jäänyt Celeritas Savage (1) kävi kotona. Se sai olla siellä välillä laitumella, eli ajamatta. Tuon takia hevonen ei ole varmaan heti samassa iskussa kuin mitä se oli viime kisan aikoihin. Vaikka Celeritas Savage on ollut treeneissä hyväoloinen, niin vielä tässä kohtaa kärkisija yllättäisi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Celeritas Savagella oli Härmässä yllättäen isoja vaikeuksia päästä voltista ravilla matkaan. Ykkösrata voi olla sille tuossa suhteessa vielä kaikista hankalin. Toivotaan, että startti onnistuu.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

 

Harri Kotilainen, Little Boy Away (2) teki Jämsässä laukan jälkeen tosi kovan ja yllättävän mainion esityksen. Hyväänkin menestykseen voisi olla mahdollisuudet, mutta myös päinvastainen on mahdollista. Tässä on kovia vastassa. Kun vielä starttiväli on hieman pitkä, on sijoitusta vaikea lähteä ennustamaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Isot liikkeet omaavalle Little Boy Awaylle nykivä tempo olisi hankalaa. Tasaisen reipas meno olisi tälle parasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Tuomas Pakkanen, Paljon eteenpäin mennyt Outfield Ozzy (3) teki viimeksi hyvän esityksen ja Kajaanin radalle mainion ajan. Vastaavana Outfield Ozzyn pitäisi tässäkin pärjätä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kajaanissa Outfield Ozzy vastaili keulasta mainiosti.

 

Antti Ojanperä, Hyvän esityksen Joensuussa tehneellä Cape’s Captainilla (9) on nyt ihan kelpo vastus. Asiallisen oloisella ruunalla pitäisi olla taas kuitenkin pärjäämismahdollisuudet.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pienessä lähdössä juoksunkululla ei ole isompaa väliä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Antti Ala-Rantala, Porin kisan voi unohtaa. Ensimmäisellä yrityksellä ei päästy matkaan. Pikkuisen totiselle Mountain Twinklelle (8) oli jäänyt uusinnasta hieman pykälä silmään. En oikein luottanut keulassa juosseeseen. Nostin tamman toiselle ilman vetoapua. Kierros mentiin 11,5-kyytiä, ja hevonen puutui lopussa. Mountain Twinklelle haluttiin nyt selkäjuoksua, ja siksi se ilmoitettiin volttilähtöön takamatkalle. Hevonen oli perjantaina ajetuissa viimeistelyissä oikein rauhallinen, mikä on yleensä ollut hyvä merkki. Mountain Twinkle voisi pysyä menemään matkan 17 molemmin puolin.  Mountain Twinkle on ihan oikea hevonen, jonka pärjääminen ei jää kiinni vauhdeista. Tamma voisi olla tässä neljän sakissa, ja kovimpien vastustajien jostain syystä epäonnistuessa, vähän korkeammallakin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nätti reissu Mountain Twinklelle yritetään tarjota, jotta sen nopeutta voitaisiin lopussa hyödyntää.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 3

Niko Jokela, En tiedä miten Vieremällä ok-esityksen tehnyt Jenkkihymy (1) lähtee auton takaa matkaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaiselle Jenkkihymylle rytminvaihdokset ovat vaikeita, ja suoraviivainen juoksu sopisi sille parhaitten.

 

Panu Ahonen, Ylivieskassa ajettu autolähtö vei Naapurin Kauhua (10) eteenpäin. Hevonen on tuon jälkeen ollut starteissaan selvästi tomerampi. Oulussa jäimme takasuoralla huonoihin selkiin. Myös tuolla kertaa ruuna tuli asiallisenoloisesti perille asti. Odotusarvo on, että Naapurin Kauhu voisi tällaisella lyhyellä starttivälillä parantaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Joka paikasta menevä Naapurin Kauhu olisi paras keulasta, mutta sinne täältä ei ole mahdollista päästä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan,

  

LÄHTÖ 4

Markus Pulkkinen, Jaksavan Vici American (3) vauhdit ovat tiukoille nopeilla kesäkeleillä. Volttilähtöjä tälle olisi ollut tarjolla. Innokkaalla ruunalla on kuitenkin alussa liian kiire muiden mukaan ja sen jalat ovat menneet kiihdytyksessä solmuun. Jotta tauosta ei tuli turhan pitkä, niin tällä kokeillaan nyt kilpailla montessa. Selästä otetussa hiitissä Vici America oli aivan hyväoloinen. On kuitenkin melkoinen arvoitus, että mitä kisatilanteessa tapahtuu.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voltista kärryt takana ravilla liikkeelle pääseminen on ollut liian vaikeaa. Toivotaan, että se onnistuu selästä paremmin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vici America kilpailee sunnuntaina kengät alla.

 

Hannu Hietanen, Porissa juoksu oli kovavauhtinen, ja Bumblebee Laday (10) sai mennä koko matkan täysiä. Tuon parempaan hevonen ei tuolla kertaa pystynyt.

 

T65-1 / LÄHTÖ 5

Janne Lukkari, Marti (1) sai lyhyessä ajassa paljon rahaa, ja tuon takia sillä on nyt tässä hyviä vastassa. Aimo harppauksen lämpimillä keleillä eteenpäin mennyt ori on suorittanut starteissaan suurella varmuudella.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovassa seurassa Martille tavoitellaan nättiä juoksua. Nopeutensa ansiosta hevosella pitäisi olla ykkösradalta siihen hyvät mahdollisuudet.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Perushevonen jatkaa vielä tässä perusvehkeillä.

 

Hannu Hietanen, Takaa monessa kisassa nihkeämmin suorittanut Krannin Pihla (2) oli Oulussa edeltä parempi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin avaava Krannin Pihla on parempi, kun se saa juoksun kärjen lähellä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät alla kilpaillut Krannin Pihla olisi parempi ilman niitä. On kuitenkin aika epätodennäköistä, että kenkiä päästäisiin nytkään riisumaan.

 

Niko Jokela, Hyviä juoksuja keväällä tehnyt Siron Peli (3) oli Torniossa tosi voimakkaasti oikealla ohjalla. Se näytti ulospäin varmaan väsymiseltä, mutta sitä se ei ollut. Jotain hevoselle on varmaan tuon jälkeen koetettu tehdä, mutta en tiedä missä tilanteessa nyt mennään. Lähtö näyttää tosi kovalta. Kaiken ollessa taas kohdillaan, voisi Siron Peli saada tästäkin saada jotain.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että edelleen varmaan kunnossa oleva Siron Pelin käytös on kisassa kohdillaan.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Lahjakkaalla Hyvityksen Pyryllä (4) on psyykepuolella vielä opettelemista. Viime startit on ajettu selästä. Kun juoksut parijonossa eivät ole menneet ruunan mielen mukaan, niin se on vetänyt herneet nokkaan. Hyvityksen Pyryn osaamiseen on uskoa. Hyvänä ollessaan hevosen kunto edellyttää, että se pärjäisi tässäkin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tosi kovaa lähtevällä Hyvityksen Pyryllä tähdätään keulajuoksuun, kun se on ollut sillä selvästi parempi.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kuolaimiin tehdään pieniä muutoksia, tuolla ei ole suorittamiseen isoa merkitystä. Muuten samoilla jatketaan.

 

Jouko Tarvainen, Pitkän hyvän alkukauden tehneelle Rehtorin Sallille (5) tuli epäonnistumisia, ja siksi sillä pidettiin vähän paussia. Hevonen tuntui sellaiselta, että kilpaa voitaisiin taas ajaa, ja tästä käyvästä sarjasta päätettiin aloittaa. Rehtorin Sallin mieliala on aina etukäteen jonkinlainen arvoitus. Jos tammalla sattuu se oikea päivänsä, niin saavat ne muutkin juosta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rehtorin Salli on pystynyt avaamaan omista haluistaan tosi reippaasti. Jos tammalla on oikea henki päällä, niin startissa ei aleta jarruttelemaan. Rehtorin Salli ei ole keulariippuvainen hevonen, vaan se on pärjännyt myös parijonosta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Tuomas Pakkanen, Mäen Einon (11) viime kisojen hyvät esitykset ovat hieman yllättäneet. Huonosta lähtöpaikasta huolimatta Mäen Eino voi pärjätä tässäkin kisassa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sopivassa kohtaa lähdetään ajamaan eteenpäin.

 

T65-2/ LÄHTÖ 6

Markus Pulkkinen, Asiallisen juoksun Kajaanissa tauolta tehneen Mr Noonin (1) esitykset ailahtelevat kurkkuongelmien takia. Lähtöpaikka on tälle paras mahdollinen ja oikeana päivänään Mr Noonilla voisi olla tässä mahdollisuudet jopa totosijalle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tarkan juoksun tarvitseva Mr Noon on ollut paras lyhyellä kirillä, millaiseen tässä voisi olla mahdollisuudet.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan. Käsiohjelma tiedoista poiketen Mr Noon juoksi Kajaanissa kengät alla, ja tuolla balanssilla tässäkin mennään.

 

Petri Korkiakoski, Oulussa Veerillä (6) kokeiltiin kilpailla ilman etukenkiä, mutta tuo balanssi ei toiminut ollenkaan. Lauantaina ajetuissa viimeistelyissä tamma ei ollut huono, mutta ei hevonen loistanutkaan. Kalajoella lähtö uusittiin useampaan kertaan. Hyväksytyssä tämä sai huonon startin, mutta pystyi kirimään lopussa takaa ykköseksi. Kalajoen kaarteissa pinta oli pehmeä, mikä teki tamman kurvijuoksun hieman hankalaksi. Lämmityksessä Veerillä on kilpailuvarusteet yllä, ja meno siinä kertoo paljon tamman sen päivän tilanteesta. Uskon, että Veer tekee ok-juoksun, jolloin sen pitäisi olla tässä neljän sakissa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Veer avaa terävästi. Selkäjuoksu olisi ehkä parempi, mutta tilanteen mukaan kuski saa tässä ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vaikka tällä voitaisiin kokeilla ajaa ilman kaikkia kenkiä, niin tuota tuskin nyt tehdään, kun Veerin kaviot eivät ole ihan parhaat mahdolliset. Veerille tulee nyt hieman erilainen kenkä alle kuin mitä sillä on aiemmin käytetty.

 

Hannu Hietanen, Oulussa maanantain juoksussa matkavauhti oli nykivää ja Cubus (8) joutui kiihdyttelemään useampaan kertaan. Edelle päästyään ori alkoi katsella maisemia, ja yksi pääsi ohi. Esitys oli kuitenkin ihan asiallinen, ja kunnossa olevalla Cubuksella pitäisi olla tässä pärjäämissaumat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pätkällä pärjäävä Cubus on parempi parijonosta kuin keulasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Seinäjoella Cubus kilpaili ilman kenkiä, ja Oulussa ne olivat alla. Katsotaan sitten paikan päällä voidaanko kengät ottaa edestä pois. Tuosta olisi sille etua.

 

T65-4 / LÄHTÖ 8/ PD-1

Markus Pulkkinen, Caddie Jo (2) alkaa olla aika hyvässä mallissa. Menetystä pitäisi jossain kisassa jo kohta tulla. Sopivalta lähtöpaikalta jonkinlaiseen pärjäämiseen tässäkin voisi olla mahdollisuudet.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevällä Caddie Jolla ajetaan keulasta, jos sinne satutaan pääsemään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

 

Panu Ahonen, Classical Winnerille (4) matka sopii, mutta Ylivieskan takasuoralla nelonen on hieman ahdas lähtörata. Ylivieskassa ruuna jäi 500 m juostuna johtavan rinnalle, mikä oli liikaa sen huumorille. Jos Classical Winner saisi jossain sopivassa tehtävässä mieleisensä reissu, ei totosijakaan ole aivan mahdoton ajatus. Tässäkin Classical Winner voisi nätillä juoksulla roikkua yllättävän pitkään kärjen mukana.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Classical Winner tarvitsee paikan kärjen takaa sisäradalla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Kovassa kunnossa oleva Berto Vaikko (6) suoritti Joensuussa hyvällä tyylillä. Kaustisen kesäkuun lopun startissa ruuna kiri vähän samankaltaisen tehtävässä johtavan takaa ykköseksi. Myös esitys seuraavassa startissa Lappeenrannassa oli mainio. Lähtöpaikkana Ylivieskan takasuoralla on juoksunlangan sisempi rata. On hieman epävarmaa kuinka hyvin matkaan onnistutaan pääsemään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos kovan avaajan startti onnistuu, ja keulaan päästään, niin sieltä voidaan ajaa. Juoksunkulun mukaan ratkaisut kuitenkin tehdään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Berto Vaikko kilpaili viimeksi ilman kaikkia kenkiä. Nyt kengät jäävät taakse. Se minkälaiset kärryt takana tässä ajetaan, on vielä harkinnassa.   

 

Tuomas Pakkanen, Jalkaansa venäyttänyt Flash Bruce (8) oli välillä kevyemmällä. Hieman liikaa painoakin saanut ruuna ei ole vielä aivan timmissä kunnossa. Joensuun startti ei ollut vienyt hevosta eteenpäin, ja esitys torstaina Kuopiossa oli vain tasainen. Kun kisoja saadaan taas alle, niin uskon, että Flash Spruce alkaa taas mennä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tästä Flash Spruce saa selkäreissun, mikä sopii hyvin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ainoa muutos, joka saatetaan tehdä, on se että ajetaan ilman kenkiä. Tuosta olisi Flash Sprucelle jonkin verran hyötyä.

 

Janne Lukkari, Takarivi ei ollut Ambrogion (9) toiveissa, mutta onneksi olemme kuitenkin heti toisella radalla. Mainiosti viime startista palautunut ruuna oli ollut hyvä alkuviikolla ajetuissa viimeistelyissä. Pärjääminen tällaiselta lähtöpaikalta, on paljolti kiinni siitä, että miten juoksu lähtee menemään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ambrogio on ollut paras keulasta. Kuski tuntee hevosen hyvin, ja täältä hän ajaa siten kuin hän parhaaksi näkee.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ambrogio jatkaa ilman kenkiä, ja muutenkin samoilla varusteilla.

 

Antti Ala-Rantala, Viimeksi kuolemasta rahoille kestäneellä Titan Arrowilla (10) on ollut huonoja lähtöratoja, mutta nyt paikka on hyvä. Maili sopii. Hyvällä radalla ja onnistuneella juoksulla ruuna voisi mennä 13–14-ajan. Lyhyestä starttivälistä en usko olevan ainakaan haittaa. Tauluaan paremmassa kunnossa olevalla Titan Arrowilla voisi olla tässä pikku saumat neljän sakkiin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nätti sisäratajuoksu on toiveissa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Luultavasti samoilla jatketaan. On pieni mahdollisuus, että kenkiä otetaan pois. Tuosta saattaisi olla pientä hyötyä, muttei varmaan kovin merkittävää.

 

Antti Ojanperä, Broadway Apollo (11) oli ihan yes Oulun voitossaan. Treenien perusteella hyvin startin ottanut hevonen voisi olla nyt terävämpi. Matka käy Broadway Apollo. Tallimme tämän kisan hevoset ovat keskenään aika tasavertaisia. Tässä vaiheessa molemmille haetaan nousujohteisia startteja.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksun suhteen näistä asemista ei ole isompia toiveita.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei ole tarkoitusta muuttaa. 

 

Antti Ojanperä, Stay Alert (12) tuntuu menevän koko ajan parempaan suuntaan ja hevonen alkaa olla kohta olla jo aika hyvä. Lyhyt matka ei ole Stay Alertille ainakaan eduksi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Siistiä juoksua Stay Alertille vielä tavoitellaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla varusteilla taas ajetaan.

 

T65-5 / LÄHTÖ 9/PD-2, Troikka-2

Panu Ahonen, Tämän vuoden starteissaan M.T. Kopitar (1) on suorittanut siihen nähden hyvin, että se kilpaili niissä räkäisenä. Ongelma havaittiin vasta viime kisan jälkeen. Nyt hevosta on hieman huollettu, ja on mielenkiintoista nähdä, mitä M.T. Kopitar nyt tekee. Jos hoito on auttanut, ja juoksu tälle hevoselle huonolta lähtöpaikalta onnistuu, niin jonkinlainen pärjäämiseenkin voisi olla mahdollisuudet.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: M.T. Kopitar on hieman arka siivekkeen takana, ja tuon takia se ei ole ihan ensimetreillä kovin terävä. Johtavan rinnaltakin menevälle ruunalle käy keula- ja selkäjuoksut. Jos johtoon päästään, niin sieltä koetetaan ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Mahdollisten lähtöongelmien helpottamiseksi pikkuisen erilaiset laput saatetaan ottaa käyttöön.

 

Tuomas Pakkanen, Fade To Black (4) oli viimeksi vain tasainen. Tosi raaoissa porukoissa viime starttinsa juosseelle hevoselle haluttiin nyt helpompi puhde, mihin tämä tehtävä vaikutti sopivalta. Tässäkin hevoselle lähdetään hakemaan nättiä juoksua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Fade To Blackille tavoitellaan tarkkaa sisäratajuoksua.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Oikeaan suuntaan menevän Leon Dahlia (5) kunto on kova, mutta hevosella on ollut viime starteissaan huonoa tuuria. Kaustisen maililla kaikki kengät otettiin pois ja silmien eteen laitettiin umpilaput. Tuolla varustuksella Leon Dahlia oli aivan liian paineissaan, ja laukka tuli. Muuten hevonen tuntui noilla varusteilla käteen aivan miljoonalta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla pitää matkaan päästä, mutta reipasta yritetään kuitenkin lähteä. Tilanteen mukaan ajetaan. Vaikka Leon Dahlia on pärjännyt talvella takaa, niin kesällä se on tehnyt parhaat esityksensä keulasta.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Alumiini kengät laitetaan eteen. Lappupolitiikka on vielä harkinnassa, mutta mihin siinä päädytään, ei ole isoa merkitystä lopputuloksen kannalta.

 

Niko Jokela, Special Presentin (7) startti maanantaina ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Ori oli siivekkeen takana hieman turhan innokkaana. Jouduin ottamaan sitä kiinni, emmekä ehtineet starttihetkellä kiinni puomiin. minkä takia hevonen ei ehtinyt ihan normaalisti muiden mukaan. Vaikka hevonen joutui kiertämään lähes koko ensimmäisen kierroksen kolmatta, ei juoksusta tullut kuitenkaan erityisen raskasta, kun alku mentiin vain 19-vauhtia. Lopussa voitto meni turhan tiukaksi, kun erehdyin ajamaan väärää hevosta vastaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaisesti eteenpäin täältä on lähdettävä ajamaan. Paikka johtavan rinnallakaan ei pelota, kun Special Present on pärjännyt sieltä hyvin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.   

 

Markus Pulkkinen, Edfromed (8) on mukavan tuntuinen nelivuotias, jossa pitäisi olla näille leveyksille vielä hevosta joksikin aikaa. Jos juoksu ikävältä lähtöpaikalta onnistuu, niin korotetuille rahoille pitäisi olla saumoja.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vähän matkaa eteenpäin on startista ajettava. Kuolemanpaikkaa koetetaan välttää.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Edfromed on kilpaillut paljon ilman kenkiä, joten se on sille varmaan jonkinlainen etu. Lähtöpaikan takia ori juoksee nyt kengät alla. Myös tuolla balanssilla Edfromed on tehnyt hyviä juoksuja.

 

Hannu Hietanen, Kalajoella voittanut Surprise Leader (14) jäi aiemmissa tämän vuoden starteissaan kuoleman paikalle, mutta tuli silti aivan asiallisesti maaliin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kirissä toivotaan vetäviä selkiä eteen.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muutoksista minulla ei ole tietoa.

 

T65-6 / LÄHTÖ 10

Harri Kotilainen, Perjantain kovatempoisessa kisassa Leijan Leimu (6) sai tilaa maalisuoran lopussa. Tämä on takaa tarkka juoksun suhteen, eikä se lähtenyt kiinnioton jälkeen enää kunnolla menemään. Jos vapaata olisi tullut loppusuoran alussa, niin voittokin olisi voinut olla mahdollinen. Kantavana oleva tamma palailee pitkältä sairastauolta. Leijan Leimulla ei kotona ajettane mitenkään erityisen kovaa, joten lyhyellä starttivälillä hevonen voisi hieman petrata.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voltista terävästi avaava Leijan Leimu on ollut parhaimmillaan, kun se on saanut juosta lähellä kärkeä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Antti Ala-Rantala, Kun Tutun Impi (8) ei päässyt kuningatarkisaan mukaan, niin se sai olla ennen Oulua kolmisen viikkoa vähän helpommalla. Olimme lisäksi viikon välillä lomalla, jolloin mielellään ruokaileva tamma oli päässyt lihomaan. Noiden syiden takia hevonen ei ollut varmaan maanantaina ihan terävimmillään. Uskon, että Tutun Impi on nyt parempi, kun se on päässyt normaaliruokintaa, ja startti on alla. Volttiennätys hevosella on vaatimaton, joten aikatasoitus suosii. Tutun Impi voisi kyetä menemään matkan 26–27 väliin. Luotan tammaan, mutta ihan varmaksi en uskalla tätä kuitenkaan suositella. Joku voi päästä alkumatkasta karkuun, ja siinä tilanteessa ykköseksi nouseminen voi olla liian hankalaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tutun Impi on hidas voltista. Nyt lähtöpaikka on parempi kuin Oulussa, kun ketään ei ole ulkopuolella. Kiriin lähtöhetki määräytyy matkavauhdin ja juoksunkulun perusteella. Eteenpäin ajetaan hevoseen luottaen.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Putsien käyttö ratkeaa olosuhteiden mukaan. Muuten samoilla jatketaan.

 

Jukka-Pekka Kauhanen, Myrskytuulella (9) on ollut suun kanssa probleemaa. Vieremälläkin se moitti suuvehkeitä, ja laukka tuli tuon takia. Muuten hevonen oli pitkästä aikaa hyvänoloinen ja paremman tuntuinen kuin kertaakaan tällä kaudella. Jos suussa olleet ongelmat on saatu kuntoon, voisi Myrskytuulella olla tässä pienet pärjäämissaumat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tällä taululla ehjää starttia on lähdettävä ajamaan. Viimeksi Myrskytuuli pääsi ihan asiallisesti voltista matkaan, mutta auton takaa tamma on ollut parempi avaamaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Suuongelmien takia kuolaimia on saatettu vaihtaa.   

 

T65-vihje

Päivän 65-peliin ei ole tarjolla yhtään kiveen hakattua ankkuria, vaikka varmaehdokkaitakin on tarjolla moneen makuun.

 

 

T65-1 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Viime kaudesta hurjasti eteenpäin mennyt Mäen Eino (12) teki Joensuun pitkällä matkalla johtavan rinnalta riskin esityksen. Vahva, kirikykyinen jutikka voi kyetä jyräämään täältäkin kaikkien ohi.

 

Yllättäjäehdokas Jos keväällä mallikkaasti suorittaneella Siron Pelillä (3) on saatu taas kaikki kohdilleen, ei pärjääminen mainiolta lähtöpaikalta kärjen osalta tasaisessa, mahdollisesti alkuvauhdin suhteen kovassa ottelussa ole ihan mahdotonta.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Heti ensiaskelillaan terävälle Martille (1) keulapaikka on ollut menestyksen avain. Kovan vastuksen takia myös nätti reissu on Janne Lukkarin mukaan mahdollinen. Rinnalta lähtevä Krannin Pihlalla (2) ei ole ilmeisesti vielä koskaan satsattu aivan täysillä alkuun. Oulussa maanantaina tamma teki johtopaikalla asiallisen esityksen. Lopussa edellä pääsi vain paljon enemmän ansainnut, kuningatarkisan ensimmäinen varahevonen Tutun Impi.  Vaikka Krannin Pihla on Hannu Hietasen mielestä muiden edestä tomerampi, niin selkäreissu kärjen lähellä voi olla tässä tavoitteena. Kohtuullisesti kiihtyvä Siron Peli (3) ei ihan ehtine alussa nopeimpien mukaan. Johtavan rinnalle ruuna voisi tästä päästä.  Kun kaikki on ollut kohdillaan, niin nuokin asemat ovat sopineet. Lahjakkaan Hyvityksen Pyryn (4) yrityshalut ovat aina ennalta hieman arvailujen varassa. Johtopaikalla motivaatiota on ollut paremmin, ja sinne Jukka-Pekka Kauhanen tuntui liukkaalla lähtijällä mielivän. Jyväskylän toukokuun voiton perusteella Rehtorin Salli (5) kestää melkoisen reissun. Jos tamman on mieli on kohdallaan, niin omista haluistaan lujaa avaavaa tammaa Jouko Tarvainen ei aikonut ottaa kiinni. Hyvään kuntoon nousseella Koskelan Helemillä (7) käytettäneen Oulussa voittoon tuottanut taktiikka, eli voimat säästettäneen loppuun.  Rovaniemellä maksimireissun perästä maalisuoran mittaisella kirillä ykköseksi ehtineellä Alvar Hemillä (8) saatetaan ajaa alkuun hieman eteenpäin, jottei juoksupaikka jäisi menestystä ajatellen liian kauas kärjestä. Missä kohtaa kisaa huippukunnon löytäneellä Mäen Einolla (12) suunnataan ulkoradoille, määräytynee pitkälti matkavauhdin ja juoksutapahtumien perusteella.

 

A: 11,5,4,1      B: 3,2,7,8        C: 9,10

 

T65-2 / LÄHTÖ 6

Varmaehdokas Kesäkuussa tulleiden kahden voiton perästä Cubuksella (8) on nyt kolme peräkkäistä kakkosta taulussaan. Oulussa kiihdytykseen satsannut ori joutui toisen spurtin ekatakasuoran lopussa. Nuo pyrähdykset saattoivat maksaa juuri verran, mitä se voittajalle hävisi. Vastus vaikuttaa aika sopivalta, ja jos juoksu hieman ikävältä lähtöpaikalta onnistuu, niin Cubuksella pitäisi olla saumat kärkisijalle.

 

Yllättäjäehdokas Hyvä reissu kärjen takana voi olla tällaisessa kisassa menestyksen avain, ja sellaiseen Mr Noonilla (1) voisi olla tässä mahdollisuudet.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Monet kisan kuskeista ohjastavat ensi kertaa kisan ajokkiaan. Kun vielä juniorikokelaiden ajomieltymyksistä ei ole mitään käsitystä, saattavat taktiikkavalinnat yllättää allekirjoittaneen totaalisesti. Kohtuullisesti lähtevä Mr Noon (1) tarvitsee Markus Pulkkisen mielestä nätin reissun, joten asemia sillä ei alettane puolustamaan. Käytännössä tosi pitkän tauon jälkeen tässä vasta kauttaan käynnistelevä J.A. Priscilla (2) on aika tasainen joka kohdassa kisaa, eikä kärkeen taida olla alussa asiaa. Veer (6) on hyvä avaaja, joka on voittanut sekä keulasta että takaa. Petri Korkiakoski kallistui tässä selkäreissun puolelle. Tässä sen kontolle saattavat tulla kuitenkin vetotyöt. Silveriinalla (7) ajettaneen startissa eteenpäin. Vetävää selkää saatetaan kuitenkin kaivata eteen. Cubuksella (8) ei ole välttämättä vielä koskaan alkuun aivan täysillä. Johtopaikalle päästyään Hannu Hietasen mukaan oriilla on ollut tapana jäädä hieman haaveilemaan, ja paikkaa parijonossa hän piti kirikykyiselle Cubukselle parempana. Umeån 2600 m matkalla paikka johtavan rinnalla osoittautui Captain Cruiselle (9) liian vaativaksi. Edellisissään tasaisen mukavasti suorittanut hevonen hakee vielä uranavaus voittoa, mikä tässä tehtävässä voisi olla mahdollisuuksien rajoissa.

 

A: 8         B: 6,9,1,2,7         C: 5,11,10,4

 

T65-3 / LÄHTÖ 7 / Troikka-1

Varmaehdokas. Reippaasti lähtevä Pyörölän Paroni (1) on osoittanut Suur-Hollola-ajossa otetun voiton jälkeenkin hyvää kuntoa, eikä lauantain mailin kisa tehnyt tuohon sarjaan poikkeusta. Ykkösradalta terävä avaaja saanee reissun kärjessä tai heti sen takana.

 

Arvoitukset 2018 vastaavan kisan nimiinsä vienyt Polara (11) on kilpaillut kolme kertaa 2600 m, ja joka kerta se on ollut ensimmäisenä maalissa. Ruunan vire ei ole ollut tällä kaudella yhtä hieno kuin viime vuonna. Lauantaina lähdönuusinta kuumensi hevosen tunteet, ja vireen arviointi on vaikeaa. Tätä kisaa ajatellen on runsaasti kysymysmerkkejä ilmassa, kun lähtöpaikkakin on takarivissä. Josveis (3) palasi lauantain kisaan tauolta, ja tuota kisaa varten hevosella ei ole Antti Ojanperän mukaan kuin yksi hiitti alla. Alkuvauhti oli tuon takia ruunalle myrkkyä. Parantamista jäi kuitenkin tosi paljon, mahdollisesti liikaa.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tiukasti siivekettä seuraavalle, sopivan reissun perästä tarmokkaasti kirivälle Pyörölän Paronille (1) selkäreissu käy mainiosti, joten mieluinen veturi kelvannee eteen. Sellaisen löytyminen voi olla kuitenkin hankalaa Keulassa viihtyvä Josvei (3) tuntuisi normaalissa iskussa ollessaan aika luonnolliselta porukan vetäjältä, mutta lauantain esityksen jälkeen tilanne on toinen. Mailin kisan paras Nopsan Vauhti (7) näyttää nousseen hirmuiskuun. 2600 m matkalla Henry Bollström yrittäneen tarjota starttiraketille juoksun sisäradalla kärjen takana, josta ruuna voisi spurtata lopussa vaikka kärkeen. Tuo tietenkin edellyttää, että hevosen vire on tauolta riittävällä tasolla. Faks Nils (5), Polar Northug (6), ja Lex Peidei (8) ovat kaikki nopeita avaajia. Takarivin osanottajista Polara (11) tuntuisi ainoalta, jolla voisi ajaa tässä ottelussa rohkeasti.

 

A: 1                   B: 11,7,3       C: 4,6,12,9,8,7,2,5

 

T65-4 / LÄHTÖ 8/ PD-1  

Varmaehdokkaat Vastaavassa kisassa kaksi vuotta sitten koko matkan johdon perästä niukkaan voittoon kestänyt Berto Vaikko (6) teki Joensuun kovassa seurassa asiallisen esityksen. Monen raviradan takasuora on kapea, niin myös Keskisessä. Tuon takia juoksulangalta hyvän startin saaminen ei ole helppoa. Jos kiihdytys menee nappiin, ja ruuna saa paikan keulasta tai heti sen takaa, voisi ykköseenkin olla saumat. Johtopaikka ja ilman kenkiä, on ollut Ambrogiolle (9) hyvin menestyksekäs yhdistelmä. Täältä vetotöihin pääsemiseen ruuna tarvitsee tosi paljon onnea. Takamatkalta mailin voittaminen ei ole yksinkertaista. Antti Ojanperän kaksikon jompikumpi osapuoli voisi tehdä sen. Keskenään hevosia on hieman vaikea verrata. Oulun kevyessä tehtävässä Broadway Apollo (11) juoksu onnistui nappiin. Varmaa voittoa saattoi vielä auttaa merkittävästi, kun sen kova tallikaveri Testimonial O.K. otti alkuun pahan laukan. Joulukuun alussa Seinäjoen kultadivisioonafinaalissa ruudikkaasti kolmanneksi kirinyt jälkeen Stay Alert (12) on molemmissa lähdöissä tauon jälkeen hävinnyt vain Tir Du Cauxille, jollaista hirmua sillä ei ole tässä vastassaan.

 

Yllättäjäehdokkaat Keulapaikka mailin voltista on monesti jopa ratkaiseva etu. Ylivieskan takasuoralla sisäradan lähtöpaikat ovat edullisia. Wallaby (1), Caddie Jo (2) ja Mentha (3) ovat kaikki nopeita voltista, ja joku tuosta keulassa viihtyvästä triosta voi vetää kisaa jopa lähdöstä maaliin asti.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Mailin voltista startin onnistumien ratkaisee usein paljon. Wallaby (1) on päässyt voltista ihan kohtuullisen mukavasti liikkeelle. Ruuna näyttäisi pitävän vetotöistä. Parhaimmillaan oikein terävästi käynnistyvän Caddie Jolla (2) saatettaisiin ajaa mielellä kärjessä. Lempimatkallaan oikeana päivänään ja Mentha (3) saattaisi johtoon päästessään pitää aika pitkäänkin asemistaan kiinni. Tämä tehtävä kävisi parhaimmillaan liukkaasti lähtevälle Classical Winnerille (4) mainiosti, mistä osoituksena toinen sija toissavuoden vastaavassa ottelussa. Nyt ikä on alkanut jo hieman painamaan. Tämän kauden starteissa hieman vaisusti suorittanut Prin Holz (5) avaa auton takaa paljon tehokkaammin kuin voltista. Berto Vaikko (6) lähtee kovaa ja viihtyy keulassa, mutta sinne pääseminen hieman ahtaalla takasuoralta ei ole välttämättä aivan helppoa. Voltistakin mainiosti käynnistyvä Ramona Win (7) tarvitsee tarkan reissun kärjen takana, jota sen voi olla nyt hankala saada. Parhaimmillaan hurjaan kiriin kykenevä Flash Bruce (8) ei ole täältäkään välttämättä ihan ulkona kärkisijan suhteen. Keulaspesialisti Ambrogiolle (9) suljettu paikka on miinusta. Broadway Apollo (11) ja Stay Alert (12) kykenevät kumpikin omaan juoksuun. Jompikumpi niistä voi joutua lähtemään vetämään kolmannen radan jonoa. Selässä seuraava saattaa sitten korjata potin.

 

A: 11,12,6,9  B: 8,1,3,2      C: 7,5,4,10,12

 

T65-5 / LÄHTÖ 9/PD-2, Troikka-2 

Varmaehdokas, Maanantaina Oulussa 3100 m matkalla saamansa vaativan reissun urheasti kestäneellä Special Presentillä (7) ei ole taaskaan välttämättä ihan helppoa urakkaa tiedossa, kun lähtöpaikka on näin ulkona. Jos ori on palautunut alkuviikon rasituksesta, ja juoksu lähtee etenemään hevosen kannalta oikealla tavalla, niin viikon toiseen ykköseen pitäisi olla saumat.

 

Yllättäjäehdokas Leon Dahlia (5) oli tuntunut Kaustisella Jukka-Pekka Kauhasen käteen tosi makealta, mutta liikojen paineiden takia hommasta ei tullut mitään. Keulaan pääsyyn voisi olla mahdollisuudet, ja siinä tapauksessa Yllätyksiin kykenevän Leon Dahlian ohittaminen matkan aikana ei ole tässä välttämättä ollenkaan helppoa.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Ylivieskan radalla ajetaan nyt ensi kertaa 15 hevosen ryhmälähtö. Isossa lähdössä kiihdytyksessä saadulla juoksupaikalla on usein suuri merkitys tulojärjestykseen. Takariveistä ulompaa starttaavien juoksupaikkaa on lähes mahdotonta lähteä ennustamaan, mitä asiaa vielä Keskisen, maamme monen muun tapaan kavioura hieman kapea kavioura vielä vaikeuttaa. Viime kaudella hienosti suorittanut M.T. Kopitar (1) ei ole vielä tällä kaudella pystynyt esittämään aivan vastaavia otteita.  Panu Ahosen mukaan hieman siivekettä pelkäävä hevonen ei ole ollut ihan ensiaskelillaan mikään hirveä ripeä. Vaikka eturivistä ei löydy yhtään varsinaista starttihirmua, niin ulkopuolelta tultaneen ohi. Parhaimmillaan asiallisesti matkaan päässeelle Ingrossolle (2) haettaneen vain kivoja asemia kärjen läheltä. Mukavaan kuntoon noussut Super Classic (3) saattaisi olla alussa nopein. Selkäreissun perästä ruuna osaa tulla loppuun pätkän aika terävästi, ja sopiva selkä otettaneen mieluusti eteen. Fade To Blackin (4) kahden viimeisen ikäluokkakisan ykköspalkinnot ovat olleet 10000 € ja 15000 €, ja vastus on ollut myös sen mukainen. Tuomas Pakkanen suunnitteli nyt ajokilleen nättiä reissua. Leon Dahlia (5) on parhaimmillaan kyennyt sujahtamaan startissa keulaan ja pitämään paikkansa perille asti. Rehti, mutta hieman tasavauhtinen Real Steel (6) avaa vain kohtuullisesti, joten kuutosradalta juoksu voi mennä hankalaksikin. Oulussa Special Present (7) myöhästyi hieman startissa. Isossa porukassa kiinniottaminen saattaisi tietää hännille tippumista. Eteenpäin on ilmeisesti taas ajettava, tavoitteena joko paikka kärjessä tai sen lähellä. Ruotsin suoritusten perusteella Edfromed (8) vaikuttaa asiallisesti siivekettä seuraavalta rehelliseltä pikkujuoksijalta. Ruotsin viime startissa ilmeisen kevyessä lähdössä kierroksen kirillä ilman selkää niukkaan voittoon puristaneella oriilla tuskin satsataan kasilta ihan kaikkea starttiin. Oikeana päivänään tosi tiukasti siivekettä seuraavalle Ali Baba Rajmarille (9) takarivi on miinusta. Aika ailahteleva ruuna on hyvänä hetkenään osannut tosin kiriä takaakin. Umeån 08,8-avauksessa jollain tavoin mukana ollut ja ymmärrettävästi lopussa väsynyt Defrag Am (13) ja nousuvireiseltä vaikuttava Surprise Leader (14) ovat Haluan perusteella keskenään aika tasavertaisia. Sopivat vetoavut löytäessään molemmat voivat kyetä nousemaan täältäkin kamppailuun mukaan. Viime vuonna kymmenenvuotiaaksi tammaksi suorastaan hurmoksellisia esityksiä tehnyt J.A. Ninja (15) aloittelee vasta kautta, ja tältä lähtöpaikalta menestymiseen tarvittaisiin varmaan jo ihmetekoja.

 

A: 7         B: 1,14,13,4,9,3,5           C: 6,2,15,11,12,8

 

T65-6 / LÄHTÖ 10 

Varmaehdokas, Aikatasoitus suosii kuningatarkisasta niukasti rannalle jäänyttä Tutun Impiä (6). Tamma voitti maanantaina aika vastaavan sarjamäärityksellä ajetun kisan vaivatta. Oulussa pieni lähtö vielä hyödytti vähän hitaasti käynnistyvää. Tässäkään kierrettäviä ei ole ylettömästi. Ennen Oulua hevonen oli saanut olla helpommalla ja kerännyt turhaa painoa liialla syömisellä. Antti Ala-Rantalan mukaan nyt ruokailussa on palattu normaaliin. Kun hän uskoi startin vieneen eteenpäin, niin parempaan esitykseen hän uskoi. Vaikka rima vastuksen suhteen kokonaisuutena ottaen jonkin verran tiukkenee, pitäisi huippukuntoon nousseella Tutun Immillä olla mahdollisuudet toiseen peräkkäiseen tikkuun.

 

Yllättäjäehdokas Kohtuullisen mukavasti tässä aika tasoitussarjassa sisällä oleva Myrskyn Tuuli (4) on Jukka-Pekka Kauhasen mukaan kärsinyt suuongelmista. Tamma oli ollut Vieremällä muuten ensi kertaa tälle vuodelle jo hieman saman tuntuinen viime kaudella, jolloin menestystä tuli. Jos suun ongelmiin on löydetty helpotusta, ei pärjääminen tässä aika pieneksi kutistuneessa lähdössä ole täysin poissuljettua.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Hieman haparoimalla liikkeelle lähtevä Oleg (2) saattaa joutua ohitetuksi jo lähtösuoralla. Vaikka hyvin voltista käynnistyvä Meren Ritari (4) pääsisi alkumatkasta johtoon, niin viime esitysten perusteella silläkään tuskin pidetään asemista kiinni. Liukkaasti lähtevälle, hieman tasavauhtiselle Aparikselle (5) veturin oleminen on käynyt yleensä mainiosti. Kuopiossa kyyti johtopaikalla juosseelle tammalle oli kuitenkin hieman liian kylmää, eikä veto riittänyt perille asti. Vastaavan ei välttämättä haluta heti toistuvan, joten selkäreissuun saatetaan tyytyä. Puolentoista vuoden tauon jälkeen kilpailemisen taas aloittanut Leijan Loimu (6) pyörähtää voltista liukkaasti matkaan. Keulapaikka on tuottanut tammalle runsaasti menestystä. Vain tasaisesti käynnistyvä Jumiini (7) voi jäädä alussa takajoukkoihin, kuten myös voltista kankeahkosti liikkeelle pääsevä Tutun Impi (8). Heti kun kone käynnistyy, niin omaan juoksuun kykenevällä tammalla suunnataan kohti kärkipäätä. Kahdessa viimeisessä kovissa vauhdeissa johtavan takaa ravirytmin menettänyt Myrskyn Tuuli (9) avaa aika tavallista vauhtia, ja menestys jää loppukirin varaan, jonka se Vieremän kakkossijan perusteella osaa. Takamatkoista huolimatta hyvin kiihtyvälle Jonnin Joutavalle (11) koetettaneen saada sen tarvitsemaansa nätti sisäratareissua kärjen tuntumassa, mihin pienessä porukassa voisi olla jopa mahdollisuudet.

 

A: 8               B: 6,5,7,9      C: 4,2,10,11

T65-systeemi

A: 11 (5,4)  8,6,9,1,2,7 (5,11)  1 (11,7)  11,12,6,9,8,1,3,2 (7,5)  7 (1,14)                  8,6,5,7,9 (4,2) = 240 riviä

 

Muut lähdöt

 

  1. Staro Night Cap 5.Star Of Rowan Hill – 3.Big Was Dream – 9. Candy Sex –10.Bustler Beyonce (8.Speedy Lily – 1.Fast Hero – 6.Tom Boy Roof)
  2. Outfield Ozzy – 7.Cape’s Captain – 2.Little Boy Away – 9.Lex Legacy – 6.Bambaliina Poof – 8.Mountain Twinkle – 5.True Lance (1. Celeritas Savage)                                                    
  3. Jenkkihymy – 3.Eko-Ester – 2.Nirppis – 5.Affe – 10.Naapurin Kauhu (6.Mylverin Yrjö – 11.Salainen Toive)
  4. Dilba Sisu – 8.Classic Valley 11.Crazy Valley – 2.Calgary– 1.Billy Wanton – 7.Oh Connie Lie Star (9.Little Donnie – 3.Vici America – 4.Amour Boost)

            

 

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttienja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen