Pelit ja vihjeet

                 

Web-käsiohjelmaan pääset klikkaamalla kuvaa.

 

Vesa Varmasen sanalliset vihjeet ja tallikommentit luettavissa alta ja ladattavista myös PDF-tiedostona.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

 

LÄHTÖ 1

Niko Jokela, Milda Makterin (1) tämän hetken tarkemmasta tilanteesta minulla ei ole tietoa, mutta aiemmin tamma on tarvinnut jonkin startin alle ennen kuin paras vire on tullut esiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvä lähtijä saanee tästä kivan reissun.

 

LÄHTÖ 2

Niko Jokela, Pikkuisen arka Jermalan Tykki (2) on pelannut asiallisesti starteissaan. Hieman yksitahtiselta vaikuttavan menijän rima tuntuisi olevan tässä kohtaa aika tavalla tällä tasolla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reissu vapaata rataa pitkin sopii Jermalan tykille parhaitten.  

Markku Kiljala, Touko Tähkä (16) palasi Ouluun pitkältä tauolta. Kovemmat ajot puuttuivat. Touko Tähkä ei ollut maalissa hengästynyt, ja Raitala sanoikin, että hevonen oli vain tosi tukkoinen. Ravi oli hyvää. Nyt ruunaa on päästy ajamaan ihan suunnitellusti. Ollakseen parhaimmillaan Touko Tähkä tarvinnee vielä jonkin startin alle, mutta jonkin verran viime kertaa terävämpi uskoisin sen olevan. Kun tämä meni viimeksi 36-vauhteja, niin vastaavissa olosuhteissa 33–34- tulos voisi olla nyt mahdollinen. Talvi on voitu treenata ihan hyvin, joten Touko Tähkän vauhdit eivät ole varmaan minnekään kadonneet, niin jatkoon on odotuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä Touko Tähkä saa lähteä rauhassa matkaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varustemuutoksiin ei ole aihetta, vaan samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 3

Heidi Hämäläinen, Talvi on ollut Kokkolassa treenaamisen kannalta hankala, joten Ramona Winille (2) oli miinusta, kun Kaustisen ravit jouduttiin perumaan. Viime viikko on tosin päästy ajamaan hieman paremmin. Oulun 75:ssa takaa oikeasti hyvän esityksen tehnyt Ramona Win on esiintynyt molemmissa montelähdöissään mainiosti. Tammaa ei ole koskaan hiitattu selästä. Ensimmäiseen montekisaansa, joka oli avoin lähtö, se tuli ihan kylmiltään ja hevonen oli hienosti kolmas maalissa. Tässä Ramona Win on mukana aika tavalla nappisarjassa. Lähtöpaikka on sopiva, joten pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ramona Win on paras selästä, minkälaisen juoksun perästä se pystyy tulemaan lopussa pätkän kovaa. Jos tamma saa tässä keulat, niin näin montessa sieltäkin saatetaan koettaa ajaa.  

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ramona Winillä on ajettu kärrylähdöissä ilman sekkiä, mutta montessa sekki on ollut käytössä. Tuolla samalla linjalla edelleen jatketaan.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Veli-Erkki Paavola, Kipeänä Tampereella olleella Novan Voitolla (4) oli kaksi virusta peräjälkeen. Niistä toinen, mahataudin aiheuttanut oli tosi paha. Kun sairauksista päästiin eroon, olivat kelit siinä kohtaa treenaamisen kannalta hankalia, mikä viivästytti starttiin tulemista. Novan Voitolla on kolme vain 40-vauhtia ajettua hiittiä alla, joten se tulee vielä tähän kisaan hieman keskentekoisena. Olisin toivonut, että reippaampaa ajoa olisi ollut tässä tilanteessa alla. Ilman ennakko-odotuksia kisaan lähdetään. Novan Voitto on tietenkin hyvä hevonen, joka pystynyt minut ennenkin yllättämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun Novan Voitto on terve, niin sille on käynyt kaikenlaiset juoksut. Tässä ajetaan sen mukaan, miltä hevonen kisassa tuntuu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin aiemmin yhä jatketaan.

Juhani Harmoinen, Myös Iinan Prinssin (6) viime esitykseen olin tyytyväinen. Ruuna joutui kiertämään vauhdikkaassa avauksessa johtavan rinnalle. Tuona päivänä Jyväskylässä tuuli oli kova, mikä ei varmaan helpottanut toisella ilman vetoapua matkanneen Iinan Prinssin tehtävää. Tallikaveri Jullen Ekoon, kuten monen muuhun kisan osanottajaan verrattuna, tällä on se etu, että se on päässyt starttaamaan tasaisesti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa lähtevä Iinan Prinssi saattaa rynnätä tästä johtoon. Keulajuoksu on käynyt tälle hyvin.    

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan,   

Juhani Harmoinen, Kovan räkätaudin sairastanut ja droppia saanut Jullen Eko (8) joutui pitämään ihan kunnon huilin. Vielä pyöreässä kunnossa olevalla ruunalla olisi saanut olla tähän starttiin enemmän hiittiä alla. Keskiviikkona ajetusta sellaisesta hevonen palautui tosi hyvin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on ulkona, ja taktiikka riippuu paljolti siitä, että kuinka liukkaasti Jullen Eko pääsee liikkeelle. Lähteähän tämä osaa. Ihan parhaimmillaan Jullen Eko on ollut selkäjuoksulla, kuten Oulun syyskuun 75-kisassa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan.   

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Satu Haaraoja, Ennen Tornion kisaa Villen kanssa tultiin siihen tulokseen, että tuossa porukassa Menthalla (1) kokeillaan päästellä keulasta. Johtoon pääsemiseksi kuski joutui hieman ajamaan. Hevonen jäi painamaan liikaa ohjille, mikä oli sitten lopusta pois. Iloisena perjantaina viimeistelyissä ollutta tammaa startin uskoisin vieneen eteenpäin. Pärjääminen tässä on varmaan paljon juoksunkulusta kiinni.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa päättää taktiikasta. Toisinaan Mentha voi itse päättää, mitä se startissa tekee. Aina tätä ei kestä ottaa kiinni, sillä laukkakin voi tulla.  

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin millä Torniossa aloitettiin, on tässäkin kisassa tarkoitus ajaa.

Mauri Jaara, Viimeksi Bodenissa matkalla ajettiin tosi hiljaa. Takajoukoissa juossut Diablo Sisu (3) yritti matkalla edetä, mutta se oli tuolla juoksukululla liian vaikeaa. Kaustisen kisassa mentiin alku kovaa. Keulassa juossut Diablo Sisu meni lopussa hapoille, ja laukkasi maalisuoralla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tältä paikalta starttiin satsataan, ja reippaasti matkaan yritetään lähteä. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla edelleen mennään.

Petri Klemola, Kaustisen helmikuun ravipäivänä Surprise Leader (6) sai jalkaansa 10 cm haavan ja joutui jäämään pois. Viikon taas treenanneelle tämä kisa tulee hieman nopeasti. Ruuna on ollut kuitenkin hyväntuntuinen harjoituksissa, ja odotan sen sijoittuvan kolmen sakkiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaikilta paikoilta pärjännyt Surprise Leader ei ole juoksusta riippuvainen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Miia Kjellman, Raitalan käteen Crossfire Bonfire (7) oli tuntunut viimeksi laukan jälkeen sen verran hyvältä, että ravia mennessään hevonen olisi voinut hänen mielestä olla toinen maalissa. Tuon kiihdytyksessä tulleen hypyn hän otti omaan piikkiinsä. Crossfire Bonfire on syksyllä jostain syystä huonompi kuin mitä sen olisi kuulunut olla. Nyt hevonen on vaikuttanut paremmalta kotonakin, mutta syytä siihenkään en tiedä. Kaustisen ravit peruttiin. Niissä olisi ollut tälle sopiva lähtö. Nyt ruuna oli pakko tähän selvään ylisarjaan mukaan. Crossfire Bonfire on tauluaan paremmassa kunnossa. Lähtöpaikka on jälleen kerran huono, eivätkä Ylivieskan tiukat kaarteet ole Crossfire Bonfirelle etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Crossfire Bonfire ei ole niin hyvä avaaja, että se pääsisi näin ulkoa keulaan, kun sisäpuolella on kovia lähtijöitä. Sisäradalle on pyrittävä. Pienessä porukassa ei voi jäädä kovin kauas kärjestä. Ylivieskassa on pitkä loppusuora, ja siinä kohtaa pitää sitten koettaa, että kuinka korkealle on mahdollisuuksia.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Crossfire Bonfirelle saatetaan ottaa ekakertaa pääaisa käyttöön. Ilman kenkiä pari sekuntia parempi hevonen joutuu vielä juoksemaan hokit alla, mikä ei ole etu.

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Satu Haaraoja, Kuumenemiseen taipuvainen Maize (3) yritetään pitää mahdollisimman rauhallisena ennen starttia. Lämmitystä ei tehdä radalla, vaan tallialueella. Perjantaina otetuissa vedoissa Maize oli hyvänoloinen, joten kunnon uskoisi säilyneen ennallaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksu olisi meneväiselle Maizelle parempi. Voltista lähdettäessä tammalla on jonkinlainen vaara sortua peitsille.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pullarinverkko otetaan käyttöön.

Miia Kjellman, Fux (6) tuntuu harjoitusten perusteella olevan edelleen kunnossa, ja kaikki hevosella on ollut kotona positiivisesti. Nelivuotias tamma ei ole ollut luonteeltaan ihan ongelmaton, ja psyykettä halutaan yhä rakentaa. Tässä nappisarjassa sellaiseen voisi olla mahdollisuudet, kun vauhtikestävä Fux voisi saada nyt helpon juoksun. Hevonen on hyvä menemään kaarteita, eikä niistäkään pitäisi olla haittaa. Voittoa lähdetään tavoittelemaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta on lyhin matka maaliin, joten sinne kovaa lähtevällä Fuxilla yritetään päästä.   

Varuste- ja kengitysmuutokset: Mitään virityksiä ei vieläkään tehdä, vaan samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Forgetmenot Sisu (8) jäi viimeksi johtavan rinnalla. Se oli liikaa ja hevonen antoi lopussa periksi. Tuon esityksen perusteella Forgetmenot Sisulle voisi onnistuneella juoksulla olla mahdollisuudet rahasijalle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Forgetmenot Sisu on ollut hieman liikaa oikealla ohjalla, joten sisäradalle sen olisi hyvä päästä juoksemaan.

Niko Jokela, Yllättävänkin kovaa Oulusta oma-aloitteellisesti lähtenyt Holy Victory Koks (11) ei ollut huono tuossakaan juoksussa. Tamma jatkaa ok-vireessä, mutta ehkä ei ihan sellaisessa huippuiskussa kuin missä se oli Kuopion ja sitä edellisen Oulun startin aikoihin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: En ole ennen ajanut Holy Victory Koksilla voltista, enkä tiedä, miten se tällä lähtötavalla pääsee matkaan. Selkäjuoksu ja tuon perään suhteellisen lyhyt kiri olisivat tamman kannalta paras vaihtoehto juoksun suhteen.  

Varuste- ja kengitysmuutokset: Uskoisin varusteiden säilyvän samoina.

Kirsi-Marja Kettunen, Emmanuel De Giguella (15) on kaksi hylkyä alla, joten en uskaltanut ilmoittaa sitä auton taakse. Tämä ei ole mikään volttispesialisti. Jotta hevonen menisi varmemmin ravia ilmoitin sen tarkoituksella tällaiseen sarjaan, missä se pääsee yksin paalultaan matkaan. Hyvin treenanneella Emmanuel De Giguella ei ole tähän kisaan ratahiittejä, joten ihan terävimmillään se ei heti välttämättä ole.  Vaikka Emmanuel De Gigue on iso hevonen, niin se on hyvä juoksemaan kaarteita, eikä Ylivieskan tiukkojen kurvien pitäisi olla sille ongelma. Jos rahaa saadaan, niin olen tyytyväinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Emmanuel De Gigue on usein startissa alkuun laiskan nihkeä. Jos ruuna pysynyt ravilla, niin hyvänä ollessaan se on pystynyt kiertelemäänkin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Emmanuel De Giguen varusteiden kanssa ei ole vielä kikkailtu, ja normivehkeillä edelleen jatketaan.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Tiina Koskinen, Explosive Elvikselle (1) vaihdettiin Vermoon erilainen balanssi, ja tuo osoittautui jälkeenpäin virheeksi. Kovalla radalla hevosella tuli kaksi laukkaa. Ensimmäisessä hevonen meni johtavan takana liiaksi kasaan. Toinen hyppy tuli, kun vetolaput otettiin käyttöön. Jyväskylässä Explosive Elvis jäi kirivaiheessa huonoon selkään liian pitkäksi aikaa. Hieman ulospäin painavalle hevoselle open strechillä eteneminen loppusuoralla ei ole helppoa, ja sijoitus jäi vaatimattomaksi. Explosive Elvistä on hoidettu tuon jälkeen, ja se on ollut harjoituksissa oikein mainio. Mielestäni Explosive Elvis on hyvä hevonen näihin lähtöihin, jonka kanssa menestystä tulee aina odottaneeksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on Explosive Elvikselle sopiva. Kuski saa päättää mistä hän haluaa ajaa. Pikkuisen vireälle ruunalle selkäjuoksu on ehkä hieman parempi vaihtoehto.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pitkät hokit alla kilpailleelta Explosive Elvikseltä otettiin Vermon kisaan hokkeja pois. Saattoi olla, ettei se saanut tuon takia tarpeeksi pitoa. Tuossa suhteessa palataan entiseen. Tämä kisa saatetaan ajaa hieman raskaammalla balanssilla. Vetolaput jätetään viime kerran huonon kokemuksen jälkeen pois.

Niko Jokela, Lovely Easyllä (4) oli viime startin jälkeen jotain ongelmaa. Tämän valmentajan treenistä hevoset tulevat yleensä heti tauolta kilpailukunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sekä selästä että keulasta pärjänneelle Lovely Easylle paikka johtavan rinnalla ei oikein käy. Hyvällä lähtijällä ajetaan tässä tilanteen mukaan.

Mikko Koivu, Whogonow (5) on herkkä hevonen, joka näkee joskus radalla ”anttiloita” (=mörköjä). Jyväskylän joulukuun kisassa terveys ei ollut kohdillaan, kun hevonen osoittautui seuraavana päivänä räkäiseksi. Lahden 75-kisassa ori polkaisi pahasti kannalleen. Etelässä kelit olivat kuraisia. Päätettiin, että Whogonow palaa kotiin, kun Kainuussa oli hyvät lumiolosuhteet paranemisen kannalta. Pari viikkoa on päästy ajamaan taas normaalisti. Meille palatessaan Whogonow oli hyvässä kunnossa. Keskiviikkona yritin ajaa Kajaanin radalla kovempaa, mutta en tiedä sainko oriin henget riittävästi auki. Voitosta ravilla lähdetään ottelemaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kieli keskellä suuta startti otetaan, mutta itsestään kovaa avaavaa hevosta ei ole kuitenkaan tarkoitus ottaa kiinni. Oriille käy myös selkäjuoksu.  

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteissa palataan niihin, mitä Whogonow on meillä käyttänyt. Etelässä hevosen korvat olivat enemmän kiinni ja silmien edessä olleet reikälaput vaihtuvat takasin norjalaislappuihin.

 

LÄHTÖ 8

Tiina Koskinen, System Dream (8) on ajettu treenit jarrukärryt perässä, eikä sitä ole vielä mitenkään vielä viritelty. Viime viikon Kaustisen harjoitusraveissa se teki hyvällä tyylillä 22,1-tuloksen. Tykkään System Dreamistä, ja uskon että tammasta kehittyy ajan oloon tosi mainio hevonen. Kaustisen kurvit System Dream meni moitteitta. Ylivieskan kaarteet ovat tiukemmat, ja ensimmäiseen kurvaan System Dreamillä voi olla pieni laukkariski.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaustisen perusteella System Dream pääsee voltista tosi liukkaasti matkaan, joten suljettu paikka on miinusta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin millä Kaustisen harjoitusraveissa tässäkin on tarkoitus ajaa.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Niko Jokela, Viimeksi maksimit saanut Pearly’s Jadessa (1) voisi nytkin juoksun onnistuessa seurailla kärjen tuntumaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pearly’s Jadessa on hyvä lähtijä, joka saanee tästä tarvitsemansa takan reissun.

Marko Hautamäki, Oscar Caballero (3) on ihan perushyvä hevonen, mutta ei kuitenkaan vielä ihan sellainen mitä se voisi olla. Vaikka Oscar Caballero on jo viisivuotias, niin se vielä startin aikana hieman mietti, että mitä pitäisi tehdä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva puolireippaalle avaajalle. Parhaiten Oscar Caballero on mennyt keulasta. Jos johtoon ei päästä, niin kuoleman paikkaa yritetään välttää, vaikka sieltäkin hevonen on tullut perille asti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla perusvehkeillä jatketaan.

Heidi Hämäläinen, Neljä viikkoa sitten meille ostettu True Value (6) juoksi pari viikkoa sitten Kaustisen harjoitusraveissa. Mikan mukaan 16-vauhtisessa hän istui lopussa vain rattailla maaliin. Hänen käteen hevonen tuntui mielenkiintoiselta, ja ensiesiintymisen perusteella hän odotti sen jossain kohtaa jatkossa pärjäävän.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sisäpuolella on Mikan mukaan kovia avaajia, mutta jos hyvin lähtevällä, aiemmin keulasta voittanut True Value pääsee alussa johtoon, niin sieltä ajetaan. Muussa tapauksessa tyydytään selkäreissuun.  

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kaustisen harjoitusraveihin True Valuen varusteita ja kengitystä muutettiin, mm. sekki jätettiin pois. Noilla samoilla jatketaan.

Pirjo Miettunen, Viime viikon Kaustisen harjoitusraveissa River’s Lastchancella (11) ajettiin matka läpi 23-vauhtia, ja hevonen meni sen ihan ok-tyylillä. Tuon on kovinta, mitä tällä on tauon aikana ajettu. Onkin hieman vaikea sanoa, että kuinka paljon parhaasta vireestä vielä puuttuu. Tästä kausi saadaan kuitenkin käyntiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on taas huono. Hyvänä ollessaan River’s Lastchance on pystynyt kirimään kauempaakin kamppailuun mukaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.  

T4-vihje

Ylivieskan iltapäiväravien ratapelin kolmannen lähdön Fux kerännee ymmärrettävästi todella ison kannatuksen. Kun muissakin kohteissa laadukkaat kärkihevoset tuntuvat erottuvan aika selkeästi muusta porukasta, voi lunastus peruspanoksella jäädä aika vaatimattomaksi.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Kisan kovimmat näytöt viime kaudella omaavat Novan Voitto (4) ja Jullen Eko (8) aloittavat tässä paussilta. Molemmat olivat välillä oikein kunnolla kipeinä. Tämä startti tuntuu tulevan valmentajiensa mielestä kummallekin hieman turhan aikaisin. Sekä Novan Voiton että Jullen Ekon paras herkkyys voi olla vielä hieman hakusessa. Säännöllisesti starttaamaan päässeellä, hyvin esiintyneellä Iinan Prinssillä (6) on selvä etu edellä mainittuihin verrattuna. Oulun tammikuun lopun startissa vetotöitä hoitanut ruuna ei vauhdikkaassa lopetuksessa suostunut päästämään kovaa Veetiäkään ohitseen.

Yllättäjäehdokas Kunnaan Tähti (3) aloitti viime kauden voitolla, ja jos sopivista asemista matkaan pääsevän tamman vire on taas samanlainen eikä tule, voi pärjääminen tässäkin olla jossain tapauksessa mahdollista.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Oulussa lopussa johtavan taakse ilman kiritilaa jäänyt Aika-Sisu (1) on ollut epävarma auton takana, joten alku jouduttanee ottamaan jonkin verran varman päälle. Startin onnistuessa reissusta voi tulla kärjen takana kiva, joten ainakin jonkinlaiseen menestykseen pitäisi olla aineksia. Vain normaalisti tällä tavalla kiihtyvä Helun Kuva (2) voi tipahtaa alussa hännille. Tasaisessa kunnossa olevan tamman kärkisija voi olla laatuseurassa seurassa aika tiukoilla. Hieman tasavauhtiselle, sitkeästi menevälle, asiallisesti lähtevälle Kunnaan Tähdelle (3) vetotyöt ovat käyneet mainiosti. Kun asiat ovat olleet kohdallaan, ovat Novan Voiton (4) heikkoudet vähissä. Hyvin avaavalle orille ovat vähän kaikenlaiset juoksut sopineet. Veli-Erkki Paavola aikoi ajaa paljolti sen mukaan, mitä orin päivän vire edellyttää.  Sopivilla reissuilla kärjen läheltä pärjännyt Erehys (5) on yleensä tarvinnut yhden startin alle ennen kuin menestystä tullut. Tauolta palaajalla tuskin panostetaan alkuun, kun sitä ei ole tällä lähtötavalla muutenkaan tehty. Hyvin viimeisissään suorittanut Iinan Prinssi (6) kesti Jyväskylässäkin mainiosti saamansa vaativan reissun. Asiallisesti autoa seuraavalla ruunalla ajettaneen heti eteenpäin. Joka kohdassa kisaa tasaisesti menevä Siron Peli (7) jäänee alussa peräporukoihin. Vahvan puurtaja saatetaan nähdä ensimmäisenä ulkoradoilla. Jullen Ekon (8) ajotaktiikkaa kasiradalta ja pitkältä paussilta on hieman vaikea veikkailla. Nopealla avaajalla saatetaan ajaa alussa eteenpäin. Tallikaverin Iinan Prinssin kanssa sillä ei varmaa aleta juoksupaikoista kinastella.

A: 4,6,8       B: 3,1                C: 7,2,5

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Oikein mieleistä ankkurikandidaattia ei tässä lukumäärältään vähäisessä porukassa osu silmiin. Tasaisen mukavasti jo pitempään suorittanut Diablo Sisu (3) menetti Kaustisen kovavauhtisen kisan loppusuoralla selkeästä johtoasema-asemasta tulleen laukan takia ykkössijan. Oivalta lähtöradalta Diablo Sisun on hyvät saumat edullinen reissu. Kaustisen helmikuun raveista pois jäänyt Surprise Leader (6) ei löytänyt Seinäjoella lopussa vapaata. Jos Petri Klemolan mukaan hyvin viikon menneellä ruunalla kaikki on taas kohdillaan, pitäisi juoksun suhteen monipuolisen hevosen otella tässä kärkisijasta.

Yllättäjäehdokas Ykkösradalta Mentha (1) voisi saada tässä reissun johtavan takana, ja jos Tornion juoksu vei tauolta palannutta tamma eteenpäin, ei voiton mahdollisuuskaan ole aivan minimaalisella tasolla.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Pienessä porukassa keulasta on hyvä ajaa, ja yllättävänkin monella saattaa olla tässä vetotyöt mielessä. Tornion taukokisassaan kohtuullisen esityksen kärjestä tehneen Menthan (1) uskoisi olevan nyt startti alla parempi. Sopiva selkä voisi kelvata tällä kertaa eteen. Paussi huomioiden Spitfire Effe (2) kiri Torniossa taustalta hyväksyttävästi loppua. Ruuna saattaa olla alussa nopein. Viime kauden otteiden perusteella paikka sisäradalla kärjen lähellä saattaa kiinnostaa eniten. Ennalta pahimman vastustajansa sisäpuolelta starttaava Diablo Sisu (3) lähteä riittävän hyvin, jotta voi kyetä etenemään jo varhain johtoon. Kaustisella ruuna laukkasi keulasta maalisuoralla selvästä johdosta. Mauri Jaaran käsityksen mukaan alkumatkan hurja vauhti oli vetänyt Diablo Sisun lopussa hapoille. Tässä mentäneen selvästi maltillisemmalla tempolla, joten vastaavan toistuminen ei tunnu kovin todennäköiseltä. Viime vuoden tilistään merkittävän osan tammalähdöissä ottanut Esmeralda Jons (4) on viihtynyt mainiosti Ylivieskan radalla. Tauon jälkeen parasta iskua ei ole vielä löytynyt. Hyvin lähtevän Esmeralda Jonsin voi olla hieman vaikea yltää tässä aika huonosti istuvassa sarjassa ihan kärkisijoille. Kohtuullisesti käynnistyvä Gisele Veluwe (5) on suorittanut pitkään hieman tasapaksusti, ja tälläkin kertaa tammalle saattaa olla tarjolla statistin rooli. Petri Klemola mukaan Surprise Leaderillä (6) on pikku haaverin jälkeen päästy ajamaan viikon verran normaalisti. Viikon viimeistelyt olivat sujuneet mainiosti, joten positiivisella mielellä valmentaja ruunan kanssa tähän koitokseen lähtee. Surprise Leader on ottanut totosijoja myös johtavan rinnalta, joten kuski uskaltanee ajaa sillä rohkeasti alusta asti. Ihan viime starttia lukuun ottamatta Crossfire Bonfire (7) ei ole esittänyt vähään aikaan kovin erikoisia otteita. Miia Kjellmanin mielestä hevonen tuntuisi olevan taas nousussa. Crossfire Bonfire ei ole valmentajan mukaan hyvä kaarrejuoksija, joten Ylivieskan tiukat kurvit asettavat rajoitteita ajotaktiikan suhteen. Parhaitten ilman kenkiä menevä, keulasta eniten menestystä ottaneen hyvän starttarin pärjääminen selvässä ylisarjassa voi edellyttää monella tapaa aika optimaalista juoksunkulkua.

A: 3,6        B: 1,2,7                     C: 4,5

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Tosi moni asia tuntuisi suosivan tässä koitoksessa Fuxia (6), jonka voittomahdollisuudet tuntuvat ennalta jo lähes vähän liian hyviltä. Rahallisesti nappiin istuvassa sarjassa Fux hyötyy tammatasoituksesta. Moni tulee kisaan paussilta, mutta Fuxilla on sopivasti nyt kaksi starttia alla. Asiallisesti voltistakin matkaan pääsevällä hevosella pitäisi olla hyvät mahdollisuudet edetä johtoon. Myös tuolta paikalta ykkösiä on tullut. Kunto viime esitysten perusteella on kohdillaan. Kaiken tuon päälle Fux vaikuttaisi kohtaavan aika käyvältä vaikuttavan vastuksen. Ainoa pieni arveluksen aihe on se, että tällaisen suhteellisen rutinoimaton nelivuotiaan tamman suoritusvarmuuteen ei osaa koskaan ihan täydellisesti luottaa.

Yllättäjäehdokas Tauluaan jonkin verran paremman Maizen (3) juoksut Oulussa ja Ylivieskassa menivät hevosen kannalta turhan hankaliksi. Seinäjoella tamma teki huonolta lähtöpaikalta sen mitä pystyi. Tässä Maize voi saada makoisan imujuoksun suosikin takana, ja noista totosija ei ole aivan utopiaa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Yllättävänkin moni kisan osanottaja on kilpaillut aika vähän tällä lähtötavalla, mikä hankaloittaa alun tapahtuminen arvioimista. Classic Soulille (1) ja Cradled In Lovelle (2) ensiaskeleet voltista ovat olleet usein hieman hataria. Ravilla hyvin voltista käynnistyvä Maize (3) voisi olla alussa vikkelin. Suursuosikin selkä olisi varmaan kiva saada eteen. I’m Honey Heel (4) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Hyvin ja varmasti voltista käynnistyvän Fuxin (6) saattaa olla kanssakilpailijoidenkin asiaan myötämielisesti suhtautuessa helppo työntyä johtoon jo varhaisessa vaiheessa. Prässääjät taitavat olla aika vähissä, joten Miia Kjellmanin mukaan vauhtikestävä tamma voi päästä tekemään keulassa aika tavalla oman juoksunsa. Ihan mukavasti voltista avaava Wish Upon A Tara (7) saattaa saada suhteellisen kivat asemat parijonosta. Zulamit (9) osaa lähteä voltista, joten kivan reissun tarvitsevalla tamma satsattaneen jonkin verran alkuun. Exploding Anna (10) on kunnossa ja jaksaa mennä. Myös tällä lähtötavalla hevosen ensiaskeleet ovat hieman harvoja. Kirin ajoituksen kanssa kuski joutuu olemaan tarkkana, kun Exploding Annalla on ollut maalisuoralla pientä ongelmaa motivaation kanssa. Hitaahkosti auton takaa liikkeelle päässyt Holy Victory Koks (11) yllätti maanantaina Oulussa lähtönopeudellaan. Liian pitkää kiriä tamma ei ole pystynyt ihan perille asti viemään, joten juoksuasemat suhteellisen läheltä kärkeä olisi hyvä saada. Holy Victory Koks on ollut aiemmin ehkä voltista hieman parempi lähtemään. Viitosrata ei kuitenkaan helpota tilannetta, ja on hieman vaikea arvata, minkä paikalta parijonosta valjakko startin jälkeen löytyy. Maanantaina viimeisellä takasuoralla porukan hännillä hieman ahtaalta vaikuttaneessa paikassa laukannut Bwt Dallas (12) osaa avata voltista. Paalu on pieni ja jos startin ajoitus juoksulangalta osuu kohdalleen, voi ruuna voi edetä heti kärjen tuntumaan. Juoksua tarvitsevan, tammatasoituksesta kärsivän Bwt Dallasin menestysmahdollisuuksien kannalta tuo olisi oleellista. Kirsi-Maria Kettunen kertoi, että kahden edellisen kisan hylkäyksen takia ehjä startti on Emmanuel De Giguelle (15) tähän kohtaan tarpeen. Hevonen ilmoitettiin tarkoituksella tällaiseen tehtävään, missä se pääsee rauhallisesti liikkeelle. Tammatasoitus tuotti ruunalle yhden lisäpakin. Emmanuel De Gigue on ollut parhaimmillaan riski kiertämään, joten tehtävä ei ole periaatteessa täysin sopimaton. Valmentaja piti kuntoa hyvänä, mutta kovemman ajon puutteen takia vire on arvoitus.

A: 6           B: 3,11,12,10,15       C: 9,7,13,1,14,4,8,2

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokkaat Porukan kyvykkäin Whogonow (5) on onnistuessaan tässä varmaan muille aika hankala vastustaja. Tuloshistoriasta voi kuitenkin helposti päätellä, ettei hevoseen ole ollut aina helppo luottaa. Sopivalta paikalta matkaan pääsevä Lovely Easy (4) ei välttämättä pärjää fyysisissä ominaisuuksissa edelliselle, mutta tamman suoritusvarmuus on kuitenkin toista luokkaa. Tallin hevoset ovat olleet yleensä heti starttiin tullessaan kunnossa, eikä tämäkään kerta tee todennäköisesti tuohon asiaan poikkeusta. Edulliselta lähtöradaltaan Lovely Easy tuntuisi varmimmin kolmen sakkiin sijoittujalta.

Yllättäjäehdokas Umeåssa tasaisella pitkällä kiri ykköseksi puristanut Explosive Elviksen (1) kahden viime startin menestyksen puuttumiseen on Tiina Koskisen mukaan syynsä. Jyväskylässä ruuna jäi ratkaisuvaiheissa hidastavaan selkään, eikä loppusuoralla open strech-kaistalle meneminen ollut hieman ulospäin painavalle hevoselle helppoa. Vermon olosuhteet ja käytössä olleet varusteet olivat Explosive Elvikselle miinusta. Jos Explosive Elvis jää kahden viime sijoituksen takia peliosuudessa liian kauas kahdesta suosikista, niin sopivista asemista matkaan pääsevä hyvä avaaja voi olla hyvä merkki T4-kupongille.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Reissu lähellä kärkeä on sopinut mainiosti paremmin hieman tasavauhtiselta vaikuttavalle Explosive Elvikselle (1), ja sellaisen hyvin matkaan pääsevä ruuna ykkösradalta saanee. Ylivauhti voisi olla kunnossa olevalle hieman hitaasti käynnistyvälle Vanilla Pricelle (2) optimaalista. Pikku mukavilla tasaisilla esityksillä tauolta aloittanut, vain tavallisesti avaava Dirk Diggler Sisu (3) saattaa jäädä alussa puolenvälin huonommalle puolelle. Hyvin kiihtyvä Lovely Easy (4) on pärjännyt sekä keulasta että selästä, mutta jälkimmäinen saattaa olla kuitenkin hieman juoksua tarvitsevalla tammalla se kärkisijan kannalta parempi vaihtoehto. Ravin ollessa kohdillaan Whogonow (5) syöksynee tästä heti johtoon. Varsinkin jos ruuna pääsee säätelemään keulassa matkavauhdin mieleisekseen, voivat lopun ohitusyritykset olla jo ennalta tuhoon tuomittuja. Pitkältä tauolta palannut Cobby’s Moonwalker (6) kiri maanantaina sisäratareissun perästä mielimatkallaan mukavasti loppua. Verkkainen lähtijä voi jäädä kuutosradalta alussa ulkoradoille roikkumaan. Bumlebee Laday (7) on yleensä tarvinnut juoksun kärjen tuntumassa. Vaikka tamma osaa lähteä auton takaa, niin pitkältä paussilta starttiin satsaaminen ei ole ollenkaan varmaan. Oulussa 3100 m matka taisi vain liian pitkä, muuten mukavasti menneelle Amaranth Artistille (8). Ylivieskassa juoksu radalta 12 onnistui täydellisesti, ja tamma kiri kolmannesta sisältä toiseksi. Vaikka Amaranth Artist seuraa siivekettä hyvin, niin kasilta hyvät tuurit ovat taas tarpeen. Paussilta tulevan, sisäratajuoksusta hyötyvälle Amazing Captorille (9) ysi vaikuttaa tähän tilanteeseen oikein käyvältä alkuasemalta. Keulasta ja johtavan takaa voittonsa 75-tammakoitoksissa ottaneen Julienne Canen (11) pärjäämiseen suoraan tauolta piippuhyllyn paikalta on etukäteen vähän vaikea uskoa.

A: 5,4            B: 1,2,3,8      C: 6,9,7,12,11,10

T4-systeemit

A: 4,6,8,3,1 (7,2)          3,6,1,2,7 (4,5)                     6 (3,11)                                      5,4,1,2,3,8 (6,9)                  = 150 riviä

B: 4,6,8 (3,1)                 3,6,1,2,7 (4,5)         6,3,11,12,10,15 (9,7)                             5,4 (1,2)                  = 180 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ideat hakusessa Kaikilta tämän tasaisen, matalalla sarjamäärityksellä ajettavan amatöörilähdön hevosilta puuttuvat sellaiset viime näytöt, jonka perusteella voisi uskotella jonkun olevan selvästi muita todennäköisempi pärjääjä.

Yllättäjäehdokas Heidi Hämäläisen ja Mika Seitun neljä viikkoa sitten hankkiman True Valuen (6) taulu on päässyt turhankin ruman kuntoon. Heidi Hämäläinen oli tyytyväinen ruunan ensiesiintymiseen tallin väreissä toissa viikon Kaustisen harjoitusraveissa. Jos kova onnistuu etenemään mieliasemiinsa keulaan, niin kaikki sijat ovat mahdollisia.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Valtaosasta hevosista on tässä ennestään outo ohjastaja takanaan. Kun amatöörilähdössä on lähes aina vaikea arvata kunkin kuskin ajotaktiikkaa, on juoksunkulun arviointi vielä selvästi tavallista pulmallisempaa. Pearly’s Jadessa (1) tarvinneen kivan imureissun, minkä mukavasti kiihtyvä tamma ykköseltä saanee. Kuten voittoprosentti kertoo, Fast Hero (2) on kaiken ollessa kohdillaan tällaiseen seuraan hyvä peli. Viime starteissa ravi on jostain syystä kadonnut loppukaarteessa. Keulaan päästessään asiallisen avaaja saisi juosta sisärataa pitkin, mikä voisi pienentää laukkariskiä. Hyvin lähtevä Oscar Caballerollekin (3) vetotyöt ovat käyneet, ja tuollaista reissua Marko Hautamäki ajokilleen hieman toivoi. Sopivalla matkavauhdilla ruunalla saattaisi olla keulapaikalta tässä jopa voittosaumat. Cousin Canuckille (4) saattaa jäädä kisassa sivunäyttelijän rooli. Hyvin avaava Wipeout (5) pärjäämisen edellytys on reissu kärjen lähellä, joten alkuun saatetaan satsata. True Value (6) voisi olla kiihdytyksessä nopein. Jossain kohtaa pärjäillyt keulajuoksulla pärjäilleellä ruunalla pidettäneen asemista kiinni, jos johtoon pääsy onnistuu. Caddiemaster (7) palaa kisaan käytännössä tosi pitkältä tauolta. Lähtöpaikka on ulkona, eikä kovalla lähtijällä tässä tilanteessa välttämättä satsata alkuun ihan täysillä. Vain tavallisesti käynnistyvälle E.V. Lilianille (8) kasirata voi tietää lisämetrejä. Kautensa tässä aloittava Harmicrobot Thinker (9) on tähän kohtaa monella tavoin vaikea sijoitettava. Viime starteissaan isoista raviongelmista kärsineen Davy Treasuren (10) askellus toimi nippa nappa Oulussa, ja tuloksena oli kakkossija. Kyvyt ruunalla piisaisivat tässä menestymiseen. Kaustisen helmikuun harjoitusraveissa River’s Lastchance (11) oli Pirjo Miettusen mukaan mennyt matkan 23-vauhtia ok-tyylillä läpi. Tuo oli kovinta, mitä hevosella on tauon aikana ajettu, joten tarkka vire oli hieman arvailujen varassa.  Hyvänä ollessaan River’s Lastchance on pystynyt tekemään pitemmänkin kirin. Vuoden vaihteessa mukavasti menneellä Goros Pepperillä (12) ajettiin Oulussa rohkeasti johtavan rinnalta, mikä oli pikku paussilta palanneelle hevoselle selvästi liikaa. Menestymiseen tässäkin tehtävässä näistä alkuasemista Goros Pepper tarvitsee aika tavalla tuureja juoksun suhteen.

A: 6,2,11,3            B: 1,10,12,7,9           C: 5,8,4

Muut lähdöt

  1. Tilun Taru 6. Werona – 1.Milda Makter – 3.Etusorja – 4.Tupen Rapina
  2. Touko Tähkä – 11.Rouhu Rols – 10.Juhannuspeikko – 2.Jermalan Tykki – 3.Primakka – 6.Tuisku-Taika – 14.Juhannes – 12.Laukero – 13.Kuusirantanen – 9.Taru Rols – 15.Tuuving (4.Virkun Hohto – 7.Kaunis Veera – 8.Toiskan Mamseli)                                                      
  3. Prayer’s Hope – 2.Ramona Win – 1.Blueray Savoy – 5.Crazy Valley – 4.Rose’s Nella – 7.Super Classic (6.Winner Type – 8.Caraway Runner)
  4. Sixteen Dream – 10.Cankus Up And Go – 4.Star Rose – 6.Fairytale’s Forever – 1.Hastag Winner – 5.Bwt Erie (3.Mick Windcape)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen