Pelit ja vihjeet

Ylivieska käsiohjelma 17.11.18_web

Vihjeet 17.11.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Viime kisaansa kipeänä olleella Fast’nfurious Sisulle (9) on tullut tuon jälkeen isoja muutoksia. Se ruunattiin, ja siltä osastolta löytyi sanomista. Hevonen on muuttunut tuon jälkeen paljon. Uskon, että aiemminkin mainiosti treenannut, mutta starteissa alisuorittanut Fast’nfurious Sisu menee nyt hyvin myös kilpailussa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei isompia toiveita.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

 

LÄHTÖ 3

Jaakko Rahko, Hyvin treenaava Aavan Tuuli (1)  jännittää kilpailuissa, ja tuon takia se ottanut turhia laukkoja. Viimeksi Oulussa tamma oli kovassa kiimassa. Se ei ollut tuon takia yhtä terävä kuin Rovaniemellä, eikä keskittynyt kilpailemiseen. Seurustellessaan tallikaverin kanssa Aavan Tuuli painoi sisälle päin. Kun jouduin tuon takia korjaamaan hevosta, niin laukka tuli.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Vaikka Aavan Tuuli ei ole ihan nopeimpia startissa, niin tästä sen uskoisi saavan hyvän paikan. Toinen kolmas sisällä olisi tälle toivepaikka juosta.

 

Varustemuutokset: Hokit ovat olleet jo jonkin aikaa alla eikä niistä ole ollut tälle haittaa.

 

Pasi Impola, Pankeri (3) meni Kaustisella ryntäämällä puomiin kiinni. Kuski kertoi, ettei hän kyennyt hillitsemään hevosta, ja laukka tuli. Lähtöpaikka olisi saanut olla ulompana, mutta nyt se on sama kuin viimeksi. Startti pitää yrittää ottaa nyt varovaisemmin. Verrattuna Kaustiseen en osaa sanoa laukan vaaran suhteen suuntaan tai toiseen. Vasta kesäkuun alussa uransa aloittanut Pankeri on kerännyt lyhyessä ajassa paljon rahaa, ja sarjat ovat nousseet nopeasti. Tuon myötä vauhdit ovat kasvaneet, mikä on lisännyt laukkariskiä. Pankeri on hypännyt ilman syytäkin, ja aika iso laukan vaara on olemassa. Kuntonsa puolesta Pankeri jatkaa samanlaisessa vireessä kuin mitä se oli Ylivieskan marraskuun startin aikoihin. Hyviä oriilla on tässä vastassa, eikä pärjääminen ehjälläkään juoksulla ole mikään itsestään selvyys.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Olisi tärkeä, että Pankeri saisi häiriöttömän juoksun.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Arto Laurukainen, Kaustisella Heady Hunter (1) oli vähän liiankin terävänä. Se meinasi mennä jo ennen auton irtoamista edellä olleen yli. Laukka tuli, jossa se jäi selvästi muista. Ruuna otti porukan kiinni. Ajoin sisäradalla, ja missä se oli edelleen melkoisen paineissaan. Helppoajoinen Heady Hunter tekee aina sen, mihin se kykenee. Terveydentila on kotona näyttänyt hyvältä, ja uskoisin, että hevonen alkaa parantamaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevä Heady Hunter menee paikalta kuin paikalta.

 

Varustemuutokset: Heady Hunterilla  ovat nyt kengät alla, mutta tuolla asialla ei ole isoa vaikutusta sen suorittamiseen. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

 

Jukka-Pekka Niskanen, Decameronelle (4) tuli Bodeniin pitkä starttiväli, kun se unohdettiin ilmoittaa yhteen kisaan. Viime juoksussa alussa aika kovasti töitä tehnyt ruuna oli lopussa vain tasainen. Decameronella ajettiin tällä viikolla Oulun hiittiraveissa. Tuon se varmaan tarvitsi tätä starttia ajatellen. Vaikka hevonen on tässä mukana ylisarjassa, niin kolmen neljän sakkiin on odotukset, eikä voittokaan yllättäisi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Decamerone on aika innokas lähtöön. Isot liikkeet omaava hevonen tykkää mennä puolireipasta. Kun kaikki on ollut kohdallaan, ei juoksupaikalla ole ollut tälle isoa merkitystä.

 

Varustemuutokset: Bodenissa Decameronella oli pienet hokat alla. Niiden poissaamisesta olisi hyötyä. Muuten jatketaan samoilla varusteilla.

 

Ville Pohjola, Ajamassani elokuun startissa Elit Enricolla (5) oli pitkästä aikaa vetolaput, silmillä ja ehkä niiden ansiosta ruuna teki positiivisen startin.  Hevosen tämän hetken tilanteesta minulla ei ole tarkempaa tietoa.

 

Timo Lahti, Hollywood Hills (8) teki Oulussa tauon jälkeen hyvän ekastartin. Kaikki hevosemme olivat Ylivieskan lokakuun puolivälin raveissa vaisuja. Ne olivat syöneet suoheinää, mikä oli pistänyt vatsat kuralle. Nyt Hollywood Hills on ollut taas kotona oma hyvä itsensä. Ulos vietäessä se on ollut hieman orimaisen hankala, mikä on ollut yleensä hyvä merkki hevosen virettä ajatellen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa katsoa tilanteen mukaan, missä kohtaa hän päättää ajaa eteenpäin.

 

Varustemuutokset:  Hollywood Hills jatkaa alumiinit alla ja muutenkin samoilla varusteilla .

 

Arto Laurukainen, Wille Caramell (9) mennyt nyt pitkään ravia, eikä se ole sortunut peitsille. Muuten tasaisen kivasti suorittanut ruuna oli Ylivieskassa jostain syystä vaisu. Esitys seuraavassa kisassa Rovaniemellä oli taas terävämpi. Kotona Wille Caramell on mennyt ihan nätisti.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka käy, ja Wille Caramell voi saada tästä oikeinkin sopivan reissun.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Tiina Linna, Talliin toukokuun alussa tullut  Case Closed (10) on uransa aikana juossut paljon keulassa. Meillä sille on pyritty hakemaan rauhallisuutta ja rentoutta. Harjoitusraveissa ruunalle on annettu nättejä reissuja. Kovia hiittejäkään ei ole otettu, joten olin ihan tyytyväinen Case Closedin esitykseen Kaustisella. Vaikka se ei tilaa saatuaan maalisuoralla ihan hurjasti loppua tullutkaan, niin kuitenkin paremmin kuin vähään aikaan. Startin ruuna otti hyvin. Toiveissa olisi tietenkin, että Case Closed parantaisi starttien myötä. Tällä on sisällä kapasiteettia, mutta on vaikea tietää, että mille tasolle se pystyy enää nousemaan. Meille tämä startti on vähän opettelua hevosen kanssa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä tulee väkisin selkäjuoksu, ja sellaista reissua vielä tähän kohtaan hieman toivoinkin.

 

Varustemuutokset: Case Closed juoksi sekä viimeksi Kaustisella että harjoitusraveissa avovehkeillä ja ilman sekkiä. Tuolla varustuksella on tässäkin tarkoitus kilpaa ajaa.  

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Jukka-Pekka Niskanen, Oulussa Victoria Vice (1) teki hyvän esityksen, mutta juoksunkulku oli vastaan. Vaikka suoritus oli Rovaniemelläkin ok, niin se ei ollut sitä mitä odotettiin. Hevosta ei ollut kelien takia päästy viimeistelemään normaalisti, mikä sitten näkyi hieman lopussa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Victoria Vice on ensi kertaa auton takana. Isot liikkeet omaava hieman harvatahtinen hevonen voi päästä lujaakin matkaan, mutta jonkinlainen arvoitus kiihdytystilanne ennalta on.  Ennen kisaa otettavaan  harjoituslähtöön mennään mukaan. Juoksun suhteen ei ole isompia toiveita, mutta hieman laiskansorttisella Victoria Vicella voisi olla hyvä ajaa keulapaikalta.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.  

 

Timo Lahti, Magic Hockenheim (3), kuten muutkin hevosemme olivat Ylivieskan lokakuun raveissa huonoja. Ne olivat syöneet tuota ennen vääränlaista heinää, mikä oli vienyt mahat löysälle. Hyvältä taas treeneissä vaikuttanut Magic Hockenheim on aina kotona tuntunut paremmalta hevoselta kuin mitä se on viime starteissaan tehnyt. Toivotaan, että Magic Hockenheim  palaa taas tasolleen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Isot liikkeet omaavalle Magic Hockenheimille olisi parasta, jos kisassa mentäisiin tasaista reipasta. Kun tammalla on kaikki ollut kohdallaan, niin juoksupaikalla ei ole ollut isoa merkitystä.

 

Varustemuutokset:  Jotta Magic Hockenheim keskittyisi olennaiseen, niin sille laitetaan umpilaput. Raskaalla balanssilla juosseen tamman kengitystä kevennetään, jotta vauhtia löytyisi paremmin.   

 

Ville Pohjola, Hyvin uransa aloittaneella Fastoche Thiebenillä (10) rupesi keittämään, ja se otti laukkoja. Seinäjoella tuli hyppy alkuun, mutta muuten ori oli varmemman oloinen. Tuon jälkeen ajetuissa harjoitusraveissa esitys oli mukava, mikä antoi viitteitä paremmasta. Fastoche Thiebenin luokka piisaa tällaisessa tehtävässä. Minua ei yllättäisi, jos hevonen pystyisi tässä ehjällä esityksellä menestymään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehjä juoksu olisi tähän kohtaan tärkeä saada. Lähtöpaikka on Fastoche Thiebenille sopiva, kun se saa lähteä nyt rauhassa matkaan.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jonna-Jasmiina Sarkkinen, Tauolta palannut  Ranch Penelope (2) oli viimeksi ylilatautunut. Hurjasti painanut tamma pullasi itsensä tyhjäksi. Henki tukehtui niin pahoin, että se joutui keskeyttämään. Ajetun viimeistelyhiitin ja torstain viimeistelyjen perusteella Ranch Penelope on hyvässä kunnossa. Hevonen kävi varmuuden vuoksi viime ja tällä viikolla verokokeissa, ja niiden perusteella kaikki tuntuisi olevan kohdillaan.  Jos henki kulkee, ja juoksu onnistuu, niin Ranch Penelope voisi olla kisan yksi mahdollinen pärjääjä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ranch Penelope lähtee näppärästi auton takaa eturivistä. Takaakin kiertänyt tamma menee keulasta ja selästä. Viime kerran jälkeen selkäjuoksu olisi tässä kohtaa oikein mukava vaihtoehto.

 

Varustemuutokset:  Ranch Penelope painoi viimeksi pään rintaan kiinni. Nyt sille vaihdetaan erilainen sekki, jotta leuka pysyy ylempänä. Varusteisiin lisätään myös suunsulkija, jotta suu pysyy kiinni.

 

Arto Laurukainen, Tasaisessa kunnossa jo pitempään kilpaillut My Bikini Workout (3) oli Oulussa hieman vaisu. Se juoksi tuon kisan hokit alla, mikä saattoi haitata hevosta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sopivalta lähtöpaikalta hyvällä avaajalla koetetaan päästä reippaasti liikkeelle. Tilanteen mukaan ajetaan. Myös keulajuoksu käy My Bikini Workoutille.

 

Varustemuutokset: Tämä kisa ajetaan kesäkengät alla. Muuten samat varusteet.  

 

Kaisa Oravakangas, Starling Chickin (4) taulu on mennyt huonoksi. Kaikki noihin viime sijoituksiin on sekä syy että selitys. Huonoa tuuriakin on ollut. Ruuna on nyt hoidettu, ja kaikki pitäisi olla kohdillaan. Starling Chick on tarkka siitä, millä mallilla sen asiat ovat. Tuosta johtuen sen hyvän ja huonon päivän ero on iso. Nyt kaikki tuntuisi oleman aikalailla mallillaan, joten juoksun onnistuessa pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet. Ainakin korotuille rahoille on odotukset. Starling Chiciltä odotan hevosistamme tässä kisassa enemmän.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lujaa avaava Starling Chick jaksaa mennä tasaista kovaa. Paikka  kärjen tuntumasta olisi tälle, kuten monelle muullekin hyvä. Paikka johtavan rinnalla ei käy Starling Chickille .

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Mauri Jaara, Hell Racer (5)  oli viimeksi mukana kovassa lähdössä, eikä tasainen hevonen riittänyt vain tuota korkeammalle.  Nyt tehtävä vaikuttaa sopivammalta, ja rahasijalle voisi sopivalla reissulla olla saumoja.

 

Roni Waarna, Nyt kotona olleella Estelle Crownilla (7) otettu paljon vesikävelyä. Itselläni on ollut jalan kanssa ongelmia. Tuon takia Veli-Pekka Toivanen on käynyt ajamassa hevosella jonkin kerran. Hänen käteen tamma on nyt tuntunut riittävän näpäkältä, jotta kilpaileminen voitaisiin taas aloittaa. Perjantaiaamuna ajetuissa viimeistelyissä Estelle Crown oli ihan hyvänoloinen. Ihan ilman pärjäämistoiveita ei tähänkään kisaan lähdetä. Tällä on jo hokit alla. Napakalla alustalla tuosta ei ole haittaa, mutta raskaalla märällä kelillä tilanne voi olla sitten ihan toinen. Tamma on nyt aika vahvassa kiimassa. Kotona tuo ei ole käytöksessä näkynyt, mutta tilanne startissa voi olla tietenkin ihan toinen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tuomas päättää taktiikan sen mukaan miltä kiihdytyksessä näyttää. Eteenpäin ajaminen heti startista on mahdollista. Selkäreissu voisi olla kiva saada, mutta myös keulasta voidaan ajaa, jos sinne päästään.

 

Varustemuutokset: Ilman kaikkia kenkiä parhaitten menneellä Estelle Crownilla on nyt hokit alla, minkä vaikutusta varsinakaan raskaalla radalla en osaa ennakoida.

 

Jukka-Pekka Niskanen, Tilda Sonikin  (8) kanssa pärjääminen on paljon siitä kiinni, että millä balanssilla päästään ajamaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilda Sonik olisi paras keulasta, eikä täältäkään aleta pakittamaan.

 

Varustemuutokset: Etukenkien poisottamisesta olisi Tilda Sonikille selvä etu. Tuo tehdään, jos olosuhteet sallivat

 

Kaisa Oravakangas, Kuopion radassa oli pyörivää irtoa, mikä ei sopinut Demba Me Toolle (12) ollenkaan.  Suoritus kisassa oli kuitenkin ihan hyvä. Ajettujen harjoitusravien jälkeen tuo ei ollut yllätys. Kaksi kuukautta sitten mainiossa kunnossa meille tullut ruuna ei ole vielä sellainen kuin mitä se pystyy olemaan. Hyvän kilpailuasenteen omaava hevonen on yhä hieman keskentekoinen, ja uskon sen olevan ensi vuonna parempi. Viime kisan jälkeen kotona kaikki on mennyt ihan mukavasti. Hieman pettynyt olen, jollei Demba Me Too yllä tässä viiden sakkiin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Tällainen lähtöpaikka ei ole tälle niin iso miinus kuin mitä olisi ollut Starling Chickille.  Täältä juoksu menee niin kuin se menee.

 

Varustemuutokset: Hokit alla juossut Demba Me Too jatkaa muutenkin samoilla varusteilla

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mauri Jaara, Filius Felix (1) on aavistuksen arka hevonen olemassa. Oulussa viimeisellä takasuoralla edessä menevä ei oikein edennyt. Tuntui, että tämä kiipeä sen ylitse. Ruuna meni tuossa tilanteessa hieman sisäradan. Se löi jalkansa radan putkeen ja laukka tuli. Filius Felix tuli tuon jälkeen oikeasti voimissaan maaliin. Aika toiveikkaana kunnossa olevan hevosen kanssa matkaan lähdetään. Laukkaakaan en osaa etukäteen isommin pelätä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Kun Filius Felixillä on kaikki kohdillaan, niin sille on käynyt monenlaiset  juoksut. Viimeksi ulkopuolella oli kovia avaajia, joiden mukaan tämä ei ihan ehtinyt. Filius Felix pääsee kuitenkin ihan mukavasti matkaan.

 

Varustemuutokset: Nyt kengät alla kilpaileva Filius Felix juoksi viimeksi ilman kenkiä, mikä helppaa  hevosta. Toisaalta se tuolla on balanssilla herkempi ottamaan laukan.

 

Ville Pohjola, Jeppas Roulett (3) teki viimeksi hyvän esityksen. Jouduimme satsaamaan alkuun, ja hevonen joutui ottamaan vielä ensimmäisellä takasuoralla toisen pätkän. Vaikka Jeppas Roulett matkasi toisen tuhannen johtavan rinnalla, niin se kesti hyvin maaliin asti. Terveystilanne oli nyt kunnossa. Tuntuikin, että ruuna oli mennyt kesän kisoista selvästi eteenpäin. Uskoisin Jeppas Roulettin parantavan starttien myötä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jeppas Roulett pääsee hyvin matkaan. Kurvit ovat vielä tässä vaiheessa hieman hankalia, joten sillä olisi ehkä helpompi ajaa sisärataa keulasta.

 

Veli-Matti Heinonen, Cankus Thunderball (4) alkaa olla vähän  turhankin pirteänä. Kaustisella se oli jo lämmitykseen ylipirteänä. Startissa kuski yritti ottaa alussa kolmannella ollut hevosta kiinni, jottei se olisi jäänyt sinne roikkumaan, ja laukka tuli. Cankus Thunderball on noussut nyt sellaiseen iskuun, että bensa riittää perille asti. Jos hevonen pysyy rauhallisena ja ravaa, niin sen pitäisi pystyä kohta alkaa taas pärjäämään. Huonoista lähtöpaikoista kärsineellä Cankus Thunderballilla on käynyt tällä kertaa rata-arvonnassa parempi tuuri. Vastustakaan ei vaikuta ihan niin kovalta kuin edellisillä kisoissa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Cankus Thunderball on nyt lähtenyt moneen starttiin hyvin liikkeelle. Kaikki juoksupaikat käyvät ruunalla, mutta kärjen tuntumassa sen olisi kiva mennä.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli vetolaput kuuluvat edelleen varusteisiin.

 

Jukka-Pekka Niskanen, Sunday’s Robertta (6) oli tehnyt useita tasaisen mukavia esityksiä. Huonoista harjoituskeleistä oli ollut haittaa viimeistelyille ennen viime kisaa, ja tamma suoritti vain tasapaksusti.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asiallisesti lähtevälle Sunday’s Roberttalle juoksupaikalla ei ole isoa merkitystä.

 

Tiina Linna, I One (9) oli alkuvuoden starteissa vino. Tuon aiheuttajaa ei kuitenkaan heti löydetty. Ongelmakohdaksi paikantui lopulta pieni vika takajalan hankositeestä. Siitä päästiin aika nopeastikin eroon. Sairaskertomus kuitenkin kasvoi, kun hevoselle tuli ikäviä ongelmia kavioiden ja päkiöiden kanssa. Muutamat harjoitusravit on ajettu. Viimeksi I One meni matkan 19-vauhtia läpi sen verran mukavasti, että tohdin ilmoittaa sen taas starttiin. Tauko on pitkä, ja hevonen on tuonkin takia tähän kisaan omalla laillaan kysymysmerkki

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eturivistä I One olisi päässyt kovaa matkaan, ja vapaata rataa pitkin sillä olisi paljon helpompi ajaa. Suljetulta paikalta startatessaan I One painoi aiemmin toisten takaa aika hurjasti ohjille, eikä sitä kärsinyt oikein ottaa kiinnikään. Viime vuonna myös parijonossa juokseminen onnistui paremmin. Hieman vaikea sanoa, että mikä tilanne nyt on, kun hevonen palaa tauolta.

 

Varustemuutokset: Hokit alla jo harjoitusraveissa juossut jatkaa tuolla balanssilla ja muutenkin samoilla varusteilla.

 

Jukka-Pekka Niskanen, Huonot lähtöradat ovat koko ajan haitanneet Black Reactionin (11) pärjäämistä. Menestyminen on taas paljolti siitä kiinni, että mihin paikkaan satutaan pääsemään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nopea lähtijä olisi paras 300-400 m kirillä, eli juoksupaikka pitäisi olla kärjen tuntumassa.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen

 

LÄHTÖ 8

Mauri Jaara, Tampereen karsintojen aikaan hieman sairastelleen Suzie Cuen (1) yritettiin tulla varmaan vähän liian nopeasti starttiin. Tuo näkyi kahdessa viime esityksessä, ja laukkoja tuli. Nyt hevonen on terve ja sitä päästy treenaamaan hyvin. Kunnossa oleva Suzie Cue on saanut sopivan paikan, joten pärjäämään sen kanssa lähdetään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa avaavalla Suzie Cuella voi ajaa keulasta.

 

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Ville Pohjola, Geriannea (7) jouduttiin välissä pariinkin otteeseen hoitamaan, ja nyt sen terveystilanne pitäisi olla parempi. Kesällä mukavia esityksiä tehneellä tammalla on vasta vähän kisoja alla. Uskoisin pikku paussilta palaavan Geriannen parantavan starttien myötä. Lähtöpaikka on huono, ja pärjääminen riippuu paljon siitä, millaisen juoksun hevonen täältä saa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Gerianne ei ole mikään starttiraketti, joten näin ulkoa olemme aika tavalla muiden armoilla.

 

Ville Pohjola, Eloy D’avigneren (8) ravi oli välillä totaalisen hukassa. Kun terveystilanne saatiin kohdalleen, on askelluskin ollut parempaa. Hevonen ei saa vaan nyt itsestään tehoja irti. Kaustisellakin se vain hutkutteli omaa vauhtiaan, mutta pykäliä ei löytynyt lopussa yhtään lisää.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eloy D’avignere jaksaa mennä, joten ylivauhtinen tai ainakin tasaisen reipas tempo olisi tälle parasta.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Ville Pohjola, Sypressi (6) teki Kaustisella mainion esityksen ja otti hyvin kyytiä. Tuon jälkeisissä starteissa on tuntunut, etteivät jalat ole meinanneet mahtua alle, ja vauhtia on hukkunut. Balanssia on jouduttu pikkuisen hakemaan kohdalleen. Seinäjoellakin meno oli tosi epävarmaa, eikä hevosta ei voinut yhtään päästää menemään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaisella menijällä koetetaan päästä ravia, ja ajaa kärkeä pikku hiljaa kiinni.

 

Varustemuutokset: Kengitystä hieman muutetaan, ja katsotaan onko siitä hyötyä.

 

Pasi Impola, Puolet lähdöistään voittanut Pofori (12) on laukannut kaksi kertaa loppusuoralla.  Noillakin kerroilla se olisi ravia mennessään voinut olla ensimmäisenä maalissa. Tässä sille tuli kymmenyksen takia yksi turha takamatka, joten sarjamääritys ei suosi. Aralle hevoselle iltaravit ovat olleet vaikeampia. Viimeiset kaksi laukkastarttia ovat tulleet iltavaloissa, joten epäonnistumisriski on jälleen olemassa. Tähän kisaan tultiin lähinnä siksi, että saadaan ajaa lähellä ja vielä sulalla kelillä. Pofori ei tunnu olevan hokit alla ihan parhaimmillaan, ja tässä hieman katsotaan, että mitä jatkossa tehdään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Pofori on juossut kisansa lähellä kärkeä. Nyt tehtävä on erilainen. On jonkinlainen arvoitus, miten kiertäminen mahdollisesti kuraisella radalla onnistuu.

 

Varustemuutokset:  Poforilla on ollut hokit alla. Edestä ne pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan pois.

 

Jaakko Rahko, Aavan Superi (16) oli viime startin jälkeen hieman väsyneenoloinen, joten se sai olla hieman helpommalla. Kun tämä tallimme muiden hevosten tapaa rokotettiin, tuli tauosta vähän pidempi. Aavan Superia on päästy treenaamaan ihan normaalisti, ja harjoitusten perusteella sillä tuntuisi olevan kaikki kohdillaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:  Aavan Superi on aika innokas lähtötilanteessa. Juoksulangan paikalta startin onnistuminen on jonkinlainen arvoitus, ja pieni laukankin vaara on olemassa. Toivotaan, että pääsisimme lähtökiihdytyksessä saman paalun kovien vastustajien etupuolelle, kun tämä vastaa hyvin ohitusta yrittäville.

 

Varustemuutokset: Aavan Superille koetetaan ainakin lämmitykseen kevyempää sekkiä, ja tuon perusteella katsotaan ajetaanko sillä myös startissa. Ruunalla on nyt hokit alla, mutta niistä ei ole sille haittaa. Muuten samat varusteet.

 

T4-vihje

Ylivieskassa ajettavien maamme kakkosravien T4:n vaikuttaa ennalta pelaamisen kannalta mielenkiintoiselta. Oikein isot suosikit näyttäisivät puutuvan, ja yllättäjäehdokkaitakin on jonkin verran tarjolla.

 

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Komeaa jälkeä kevään starteissaan tehnyt Hollywood Hills (8) ei ole ollut viimeksi oma itsensä, kun vääränlainen ruoho oli pistänyt orin mahan kuralle. Nyt kaikki pitäisi Timo Lahden mukaan olla taas kohdillaan. Hollywood Hills pystyy tekemään omaa juoksuaan, joten kasiratakaan ei ole ylittämätön voitoneste.  Oikein vahvoin perustein tähän kisaan on vaikea alkaa tukipilaria ehdottamaan.  Lähin ehdokas tuohon tehtävään on Decamerone (4). Rovaniemellä niukkaan voittoon kestänyt ruuna joutui Bodenissa keulaan päästäkseen tekemään 11,7-avauksessa kovasti töitä, joka sitten näkyi loppusuoralla. Helpommin menneellä reissulla ykkösrahoihin on hyvältä lähtöradalta saumoja.

 

Yllättäjäehdokkaat Voitokas Heady Hunter (1) ei ole vielä tänä vuonna onnistunut. Kunto starttien perusteella on kuitenkin ainakin jonkin verran parempi kuin mitä vaatimattomannäköinen taulu kertoo, ja Arto Laurukainenkin oli aika toiveikas pärjäämisen suhteen. Terävä avaaja voi päästä matkaamaan mieliasemiinsa keulaan, jolloin kaikki saattaa olla mahdollista.

 

Arvoitus Harvakseltaan tällä kaudella starttaamaan päässyt Case Closedin (10) teki Kaustisella kolmen kuukauden tauko huomioiden aivan puolimukavan esityksen. Keulasta mainiosti pärjänneelle nopealle  avaajalle suljettu lähtörata on miinusta. Kyvykkään Case Closed suoritustaso on tähän vielä tähän starttiin kaikille jonkinlainen kysymysmerkki.

 

Arvuuttelua juoksunkulusta Heady Hunterilla (1) on sisäradan paikalta alkuun jonkinlainen laukan vaara. Ravilla ruuna saattaa kyetä pitämään kaikki ulkopuolellaan. Jos se siinä onnistuu, niin asemista pidettäneen kiinni. Edellä mainitun pahin uhka lähtökiihdytyksessä voisi olla Seinäjoella vastaavalta lähtöpaikalta 10,5-avauksessa johtoon porhaltanut Badass (7). Tuossa kisassa se jäi starttiin satsattaessa painamaan liikaa ohjille. Veto riitti maililla kohtuudella perille asti, mutta 2100 m vastaava voisi tietää vaikeuksia loppumatkalle. Selkäjuoksu sopii mainiosti Badassille, joten sellainen voisi edullisempi taktiikka. Asiallisesti autoa seuraavan Jamas King Arthurin (2) tämän kauden otteet eivät kannustane kovin aggressiiviseen ajoon, joten nättiä reissua kärjen tuntumasta saatetaan yrittää orille tarjota.  Decamerone (4) ei ole erityisen nopea ensiaskelillaan, ja pahimmassa tapauksessa ruuna voi jäädä alkuun ulkoradoille roikkumaan. Keulaan pääseminenkin on taas mahdollista, joten sitä saatetaan koettaa. Wille Caramellin (9) edessä on hyvät kiihdyttäjät, joten ruuna voi tuurilla saada kivat juoksuasemat. Oulussa keväällä 3100 m monta vahvaa juoksua tehneellä Hollywood Hills (8) ei ollut viimeksi mahaongelmien oma itsensä. Vain tavallisesti matkaan pääsevä ori voi jäädä kasiradalta alussa aika tavalla takajoukkoihin.  Kaiken ollessa kohdillaan vahvalla hevosella voi ajaa jo matkalla eteenpäin. Case Closedin (10) juoksua kymppipaikalta on vaikea lähteä ennustamaan. Tasavauhtinen Remember Y. (3) oli aika aseeton kesän nopeilla radoilla. Kelien hidastuessa sitkeän menijän pärjäämismahdollisuudet paranevat, kuten Seinäjoella nähtiin. Vaikka Remember Y. ei ole niitä nopeimpia auton takana, niin kolmoselta ruunalle voi löytyä kuitenkin ihan kohtuullinen paikka parijonosta.

 

A: 8,4,1        B: 9,10,7,3               C: 5,12,2,11,6

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Victoria Vicen (1) lähtönopeudesta ei ole vielä näyttöä, mutta voltista se on päässyt aika jouhevasti matkaan. Nuori tamma tarvinnee aika nätin reissun, minkä sen uskoisi sisäradan paikalta saavan. Uran alkustarteissaan vielä aika tasaiselta menijältä vaikuttanut  Victoria Vicen voitto ei ole mitenkään itsestään selvyys, mutta kuitenkin mahdollinen.

 

Yllättäjäehdokkaat Parhaimmillaan mukavasti vauhtia ottanut ja hyvin perille tullut Fastoche Thieben (10) on ollut starteissaan toivottoman epävarma. Seinäjoella lähtökiihdytykseen tuli paha laukka. Raville selvittyään kolmivuotias ori kulki asiallisen näköisesti. Ville Pohjolan käteen meno oli aiempaa varmempaa. Tuon kisan jälkeen ajetuissa harjoitusraveissa Fastoche Thiebenin esitys oli ollut toiveita herättävä, joten ihan ilman menestystoiveita Pohjola ei ajokkinsa kanssa tähän koitokseen lähde. Aika mukavasti autoa seuraavan Because I Love Youn (4) uran ainoa ykkönen on keulajuoksulla, minkälaiseen tammalla saattaisi olla tässä mahdollisuudet.

 

Arvuuttelua juoksunkulusta Näin matalassa sarjassa juoksunkulun ennustaminen on aika hankalaa, mutta toisaalta sillä ei ole lopputuloksen kannalta yhtä suurta merkitystä kuin enemmän tienanneiden koitoksissa. Viktoria Vice (1) on tässä kisatilanteessa ensi kertaa auton takana, joten tamman rooli lähtökiihdytyksessä on hieman hämärän peitossa. Keulajuoksun sopivuudestakaan ei ole näyttöä. Voltista asiallisesti käynnistyvä  Victoria Vice saanee tästä kuitenkin kivat asemat kärjen tuntumasta. Kajaanin kesän autolähdössä Magic Hockenheim (4) lähti puolimukavasti matkaan. Hieman tasavauhtisen tuntuisen hevosen uran toinen tolppa on johtopaikalta, joten sinne saatetaan pyrkiä. Ehkä tämän porukan parasta starttinopeutta tällä lähtötavalla julkituoneen  Because I Loven (4) uran ainokainen on tullut koko matkan johdon perästä, ja vielä aivan hyvällä esityksellä. Firetail Avenger  (8) on päässyt kilpailemaan tällä kaudella vasta pari kertaa. Esitykset ovat olleet vielä hieman tasaisia. Kolmanteen starttiin ruuna voisi olla jo terävämpi, joten parhaimmillaan omaan juoksuun kykenevältä Firetail Avengeriltä saatettaisiin nähdä jo aika pitkänkin loppuveto. Epävarman Fastoche Thieben (10) kanssa ravilla meneminen on avainkysymys. Ehjällä juoksulla vahva menijä saattaisi pystyä kirimään lopussa kamppailuun mukaan.

 

A: 1,3,10,8,4  B: 2,9,5,6

 

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas, Ennalta tosi tasaiselta vaikuttavaan koitokseen on erityisen uskottavaa ankkuria vaikea löytää. Kesän nopeat olosuhteet eivät varmaan suosineet paremmin vahvaa ja tasavauhtista  Demba Me Toota (12). Kaustisella uusista käsistä ja tauolta ruuna pystyi heti sivuamaan täyden matkan autoennätystään. Kisassa on olemassa ylivauhdin vaara, mikä lisäisi Demba Me Ton tässä seurassa jo muutenkin omaamia realistisia voittomahdollisuuksia.

 

Yllättäjäehdokkaat Tasaisessa kohteessa monella on mahdollisuudet ykkösrahoihin. Eräs sellainen voisi olla sopivalta paikalta starttaava Starling Chick (4). Kaisa Oravakankaan mielestä ruunan laidasta laitaan keikkuvat suoritukset ovat riippuvaisia siitä, millä mallilla herkän hevoset asiat kulloisessakin hetkellä ovat. Hoitojen perästä ne ovat nyt hyvällä mallilla, joten tuon perusteella paraskin pärjääminen voisi olla mahdollista.

 

Arvuuttelua juoksunkulusta Vaikka eturivin osanottajista ei löydykään yhtään varsinaista starttirakettia, niin ne kaikki osaavat seurata siivekettä tiiviisti. Ensimmäisenä johtopaikan valtaavaa on aika mahdotonta ennalta arvata. Useammalle vetotyö on näyttänyt soivan mainiosti. Yksi näistä, pitkästä aikaa hyvän lähtöpaikan saanut My Bikini Workout (3) on eräs mahdollinen tuohon tehtävään. Viimeksi turhan kovissa paineissa ollut Ranch Penelope (2) voi liukkaana lähtijänä hyvinkin hankkia itselleen Jonna- Jasmiina Sarkkisen toivoman selkäreissun kärjen läheltä. Oulun hutikuun voitto tuli johtopaikalta, joten tuokin taktiikka on mahdollinen. Asiallisesti käynnistyvä Starling Chick (4) voisi saada kivan reissun ihan lähellä keulaa. Joensuussa keulasta voittaneella Estelle Crownilla (7) saatettaisiin tavoitella tuota samaa hyvään tulokseen johtanutta taktiikkaa. Jukka-Pekka Niskasen mukaan Tilda Sonik (8) tarvitsee paikan läheltä kärkeä, ja vielä mieluimmin keulasta, joten eteenpäin hän aikoi heti startista ajaa. Sitkeään kiriin pystyvällä Demba Me Toon (12) lähdettäneen reissuun viimeisen takasuoran alkupuolella. Kaikin puolin tasaisessa koitoksessa enempää juoksutapahtumista en uskalla arvailla.

 

A: 12,4,6      B: 7,10,8,1,3,2      C: 5,9,11

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokas, Sisäradan lähtöpaikka hieman arveluttaa, mutta jos Filius Felix (1) sen mahdollisesti aiheuttamat vaikeudet, niin vireensä puolesta ruuna pitäisi pystyä tässä pärjäämään, siksi mainiolta hevonen Oulussa ennen laukkaansa viimeisellä takasuoralla näytti.

 

Arvoitukset Vaikka yhdeksän kuukauden tauolta palaava voitokas I One (9) oli suorittanut Kaustisen harjoitusraveissa Tiina Linnan mukaan ihan mukavasti, niin vire pitkän sairastelun jälkeen punnitaan tässä vasta tosi koitoksessa. Suljettu lähtöpaikkakin saattaa olla ruunalle taas hankala, jos paussi on lisännyt liikaa painetta pönttöön.

 

Arvuuttelua juoksunkulusta Filius Felixille (1) keulapaikka sopisi mainiosti. Oulussa se käynnistyi yllättävänkin rauhallisesti. Johtoon päästäkseen hevosen pitää olla tässä alussa selvästi ärhäkämpi. Sujuvasti auton takaa matkaan pääsevä Jeppas Roulett (3) voisi olla terävin alkuun. Sillä on kokeiltu vain kerran ajaa keulasta. Tuossa kisassa se sai koko matkan ajan tiukkaa prässiä ulkopuolelta, eikä veto riittänyt loppusuoralla.  Jonkin verran tasavauhtiselle Jeppas Roulettille selkäreissu käy eikä paikka johtavan rinnalla tunnu olevan sille vastenmielinen. Asiallisesti käynnistyvä Cankus Thunderball (4) on pärjännyt kaikenlaisilta juoksupaikoilta, joten kuski voi ajaa sillä paljolti tilanteen mukaan.  Hyvin avaavalla Sunday’s Robertalla (6) panostettaneen jonkin verran starttiin. I Onen (9) juoksun sujuminen suljetulta lähtöpaikalta on ennalta aika tavalla arvailujen varassa.

 

A: 1,4,3,9     B: 5,6,11          C: 10,2,8,12

T4-systeemit

A:  I  1 (8,4)   II   1,3,10,8,4 (2,9)   III  12,4,6,7,10,8,1,3,2 (5,9)                 IV  1,4,3,9 (5,6)        = 180 riviä
B:  I  8,4,1,9,10,7,3 (5,12)   II  1,3,10,8,4 (2,9)  III 12,4,6,7,10,8,1,3,2 (5,9)    IV  1 (4,9) = 315 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkurit Kolme kuudesta startistaan voittoisasti selvittäneen Poforin (12) esittämät vauhdit kisan moneen muuhun hevoseen verrattuna ovat kovat. Rutinoimattomalla ruunan ravilla meno ei ole taattua varsikaan iltavaloissa, mutta ehjällä Poforin yltäminen kärkisijoille tuntuu ennalta melkoisen todennäköiseltä. Rahojen ja kyytien puolesta tässä sopivaan tehtävään osallistuva Aavan Superi (16) on sijoittunut reilusti yli puolessa uransa startissa totosijalle. Jos vire pikku tauolta on kohdillaan, voivat tilastot tässä kisassa edelleen kohentua.

 

Yllättäjäehdokas Tähän porukkaan kivat kyydit omaava Neitorilla (10) on tosi epävarma, kuten taulu kertoo. Ravia mennessään tamma voisi olla kisan yksi mahdollinen mitaliehdokas.

 

Arvuuttelua juoksunkulusta Varmin asia mitä juoksunkulusta voi ennakoida, on se, että laukkoja tulee. Paalun osanottajista Virkun Hohto (2) ja Naapurin Kauhu (4) tuntuisivat pääsevän aivan kohtuudella liikkeelle. Jompikumpi niistä saattaa vetää joukkoa aika pitkäänkin. 60 m pakin hevoset ovat näyttäneet muita selvästi parempia vauhteja, ja ainakin Bofori (12) ja Aavan Superi (16) saattavat olla kierros juostuna, jos ei ihan kärjessä, niin kuitenkin aivan sen niskassa.       

 

A: 12,16     B: 15,13,14,6,10,9       C: 11,1,2,3,4,7       D:8,5

 

Muut lähdöt

 

  1. 10.Backward’s Boy – 3.Strait Hero – 9.Markin Midsummer – 5.Exploding Anna – 11.Garriella Mountain Selma

2. Fast’nfurious Sisu – 1.Laurentsia – 2.Casanova Flight – 10.Fighter Kiss – 14.Village No Vodka (6.Hot Choklit Kiss – 4.Steam Vici – 3.Reality Bites – 5.Sweet Nelly)

3. Pankeri – 8.Vivaltsu – 2.Päällykäinen – 1.Aavan Tuuli – 7.E.V. Arto (5.Koskelan Helemi – 6.Ryyppy)

8. Suzie Cue – 7.Gerianne – 5.Like A Power – 10.Eloy D’avignere – 11.Perberg (3.Finosåfin – 8.Lindy Blizz)

 

 

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen