Pelit ja vihjeet

 

Ylivieska_käsiohjelma_30.4.2019_web
vihjeet 30.4. pdf

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

 

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Viime kokeessa hyvin lopun tullut Boss Birdland (1) kulki edellisellä kerrallakin alun ihan mukavasti, mutta laukan jälkeen se ei ottanut vauhtia enää ollenkaan. Herkkä hevonen on iästään huolimatta käytökseltään vielä lapsellinen.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäreissu voisi olla Boss Birdlandille tässä vaiheessa parempi. Ensisijainen tavoite on ajaa koko matka ravia.

 

Ville Pohjola, Reilu viikko sitten ajetussa kisassa meno oli Fighter Kissin (6) kannalta turhan tasaista, ja ori laukkasi voittonsa viimeisen takasuoran lopussa. Vaikka pakkia on paljon, en osaa sitä pelätä. Ravilla mennessään Fighter Kiss pystyy täältäkin pärjäämään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tavoitteena on ajaa ravilla matka läpi.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hyvin ravannut Fighter Kiss oli viimeksi aika rento, joten isompiin muutoksiin varustukseen suhteen ei ole varmaan tarvetta.  

 

LÄHTÖ 3

Ville Pohjola, Nyt ylisarjassa juoksevalle Westcoast Millielle (2) tehtävä vaikuttaa aika kovalta. Tässä ollaan lähinnä mukana sen takia, kun päästään ajamaan lähistöllä. Välillä kisoissa vähän mötkylänä ollut tamma oli Bodenissa terävämpänä. Startissa hevosella oli jo liian virkeänä, ja se jäi tuon takia paikalleen pomppimaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Normaalisti varmasti lähtenyt Westcoast Millielle osaa avata puolireippaasti. Koetan tarjota sille tässä nättiä reissua.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ei ole ollut ainakaan puhetta.

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Don Juan Sisu (1) tarvitsi välistartin Oulun 75-kisoja ajatellen. Viime kausi oli repaleinen. Nyt hevosta tätä on päästy treenaamaan terveenä, ja starttien myötä koko ajan eteenpäin menevä Don Juan Sisu on noussut hyvään iskuun.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun Don Juan Sisulla on ollut paikat kunnossa, niin se on saanut ilahduttavasti selvästi lisää lähtönopeutta. Tilanteen mukaan tässä ajetaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Mira Oksakari, Pikku tauolta palaava Staro Interstate (2) on hyvä harraste hevonen. Kotona tämä on ollut ihan mukavan tuntuinen. Vauhdikkuus tekee Staro Interstatesta hieman hankalan treenattavan. Tuon takia ruuna koetaan saada starttien myötä iskuun.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive:Näin tauolta nättiä reissua tavoitellaan, joten sisäradalle olisi mukava päästä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Maaliskuun alun Kortesjärven paikallisraveissa Staro Interstate oli varmaan raskain balanssi alla mitä sillä on koskaan ollut. Hokeista ei ole tälle sinänsä haittaa. Nyt alla on taas pitkästä aikaa alumiininen kesäkenkä. Kevyt balanssi on tälle etu.

 

Kimmo Ahola, Thai Profit (4) ei ollut kuskin mukaan viimeksi normaali. Ruuna oli epävireinen, eikä sillä pystynyt satsaamaan starttiin. Kavioita oli lyhennetty, ja ilmeisesti tuo haittasi. Thai Profit ei tunnu kotona koskaan sen kummemmalta kuin muutkaan hevosemme, ja tarkkaa virettä on hankala tietää. Viime esityksen takia tämä kisa ajetaan hieman kokeilumielessä. Myös starttirytmiä on hyvä pitää yllä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Normaalina olleessaan Thai Profit lähtee kovaa. Keulastakin voidaan periaatteessa ajaa. Paikka johtavan rinnalla yritetään välttää.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Thai Profetille laitetaan tähän kisaan kärkikenkä alle, millä se on kilpaillut Norjassa. Rataolosuhteiden salliessa takaa kengät otetaan pois. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

 

Mauri Jaara, Wilda Tigern Jack (6) oli kokeessa hieman tukkoisen oloinen, kun huonot kelit olivat haitanneet treenejä. Ruuna tarvinnee startteja alle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaiken ollessa kohdillaan Wilda Tigern Jack avaa reippaasti.

 

Antti Ala-Rantala, Viime vuonna kovissa lähdöissä pärjänneeltä ja hyviä aikoja menneeltä Titan Arrowilta (8) tuntuu tällä hetkellä puuttuvan jokin juttu. Lopussa vain tasaisesti suorittanut ruuna ei ole nyt sellainen kuin mitä se voisi olla. Uskon, että starttien myötä eteenpäin menevä helpporavinen Titan Arrow vielä jossain kohtaa nopeilla keleillä ja lyhyillä matkoilla pystyy pärjäämään. Lähdöstä tuli yllättävän kova, mutta sopivasti menneellä juoksulla neljä sakkiin voisi olla saumat.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikan suhteen Titan Arrow on ollut autokisoissa huonon tuurin hevonen. Toiveena olisi päästä matkaamaan keulan taakse, ja hyvällä avaajalla ladattaneen täältäkin jonkin verran alkuun,

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman kenkiä paremmin menevä Titan Arrow jatkaa kengät alla ja muutenkin samoilla varusteilla.

 

Katariina Sinkkilä, Edlance (9) olisi voinut näin sopivalta lähtöpaikalta pärjätäkin, jos tilanne olisi ollut toinen. Pitkältä tauolta palaava ruuna parantanee taas starttien myötä. Tässä sillä on kuitenkin heti muutama kilpaillut kova vastassa, joten suurempaa menestystä en osaa odottaa.  

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on paussilta aloittavalle Edlancelle paras mahdollinen. Parhaimmillaan ollessaan ruuna on nopea avaaja, joka pystyy esittämään terävän pätkän loppuun. Nyt ankkuri yritetään heittää heti alussa sopivaan selkään. Jos tilaa ei löydy, niin sitten tullaan vaikka pussissa maaliin.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla todennäköisesti jatketaan, eli vetopallot korvissa ja jenkit perässä. Normaalisti Edlancella on ollut myös vetolaput, mutta niiden käyttö ei ole tässä avausstartissa vielä tässä kohtaa varmaa.   

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Antti Ala-Rantala, Masun Vilkeen (1) juoksu meni Porissa niin kuin toivoin. Tämä on ollut parempi selästä, joten päästin vastustajan eteen. Loppusuoran alussa ori tuntui hyvältä. Kävimme jo ohi keulassa juosseesta. Mylverin Muisto vastasi kuitenkin yllättäen uudelleen edelle. Tein vielä uuden hyökkäyksen. Normaalisti Masun Vilkettä on kärsinyt käskeä. Maalisuoran alle 25-vauhdeissa tuo oli liikaa, ja laukka tuli. Kaustisella porukka oli selvästi kovempi. Liisan Tulilinnun vetäessä alku mentiin tosi vauhdikkaasti. Toista paikkaansa puolustaneelle Masun Vilkkeelle kyyti oli vähän liian kylmää, ja se hieman nitkahti päätössatasella. Mainiolla mallilla oleva, hyvin syövä Masun Vilke ei ole kova ottamaan itseensä, enkä usko lyhyestä, vain kolmen päivän starttivälistä olevan sille haittaa.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ketä tahansa ei eteen päästetä, mutta jos Eetin selkä on tulossa eteen, niin se meille kelpaisi mainiosti.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Jouni Törmänen, Ylikierroksilla käyminen ei ole Eetille (5) aivan tavatonta, ja Kaustisella sille sattui tuollainen päivä. Jouduin tekemään ekakurviin voimakkaan väistöliikkeen, missä yhteydessä orin polvisuoja tippui nilkkoihin. Ilmeisesti tuosta syystä ravi mureni pikku hiljaa, ja laukka tuli viimeisellä takasuoralla. Hevosen polveen tuli haaverin yhteydessä pieni kolhu. Kotona tämä on ollut normaali. Edelleen kohtuullisessa kunnossa jatkava Eeti ei ole varmaan enää ihan samassa huippuiskussa kuin viileämpien kelien aikoihin, jotka ovat olleet sille parempia. Viime startin jälkeen Eetin esitys on tässä kisassa itsellenikin pieni arvoitus.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Taktiikka ratkeaa hevosen päivän vireen mukaan, eli kuinka rauhallisena se pysyy. Toisinaan Eeti päättää itse lähteä alkumatkasta eteenpäin, eikä sitä voi ottaa silloin kiinni.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Arto Komulainen, Paussin aikana Vernantoa (9) on saatu ilman vastoinkäymisiä. Yleensä heti tauolta asialliseen suoritukseen kyennyt ori on ihan mukavassa kunnossa. Tähän kisaan sitä ei ole vielä millään tavalla trimmailtu. Kovimmillaan ei ole menty kuin 40-vauhteja, joten vielä pulskalla mallilla oleva hevonen ei voi tietenkään olla ihan huippuiskussa. Vielä tähän kisaan ei ole mitään sijoitustavoitteita. Tärkeintä olisi, että Vernanto tekisi tähän kauden avaukseensa tasaisen juoksun.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaisesti 40 m pakilta pitää lähteä ajamaan. Vernanto saa pitkälti tehdä sellaisen juoksun kuin haluaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tässä kisassa kokeillaan hieman erilaista sekkiä. Muuten aivan samoilla jatketaan.   

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Aki Järvelä, Mountainside Ariallelle (1) tuli loppukaudesta pientä sanomisia terveyden suhteen. Tauon aikana asiat on hoidettu kuntoon, ja ajamani harjoitusravilähdön perusteella kaikki tuntuisi olevan taas kohdillaan. Viime vuonna tammalla oli hieman vaikeuksia kurvijuoksun kanssa, mutta tuokin ongelma tuntuu olevan nyt voitettu. Pärjääminen tässä aloituskisassakaan ei tunnu ennalta ihan tekemättömältä paikalta.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva. Tämä on tammalle ekastartti pitkään aikaan, joten selästä olisi hyvä ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muutokset tuntuvat etukäteen aika epätodennäköisiltä, jollei sitten lämmityksen jälkeen tunnu, että varusteita pitää jostain syystä vaihtaa.

 

Sami Mykkänen, Neymarilla (2) on matalat liikkeet, eikä sille ole onnistuttu löytämään kengitystä, millä se menisi hyvin hokit alla. Joensuun jälkeen virustaudin sairastaneelle ruunalla on päästy ajamaan taas jo pitempään normaalisti. Kunto on kivalla mallilla, ja Neymar oli oikein hyvä perjantaina ajetuissa viimeistelyissä. Suuongelmien takia kaarrejuoksu ei ollut tälle vielä viime vuonna ihan helppoa. On vaikuttanut siltä, että hampaitten vaihdon ja suunhoidon ansiosta tuosta haitasta olisi päästy eroon. Nyt hevonen on oiennut kurveihin. Kerrankin mukavan lähtöpaikan saaneella Neymarilla pitäisi olla ravia mennessään tässä pärjäämismahdollisuudet.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevälle Neymarille käy vähän kaikenlaiset reissut. Mainiosti takaa kirivällä ruunalla voi ajaa myös keulasta, eikä paikka johtavan rinnallakaan pelota.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengitykseen tehdään pientä muutosta.

 

Hannu Hietanen, Viimeksi tauolta aivan asiallisen juoksun tehnyt Taj One (4) ei saanut lopussa tilaa, ja varoja jäi jonkin verran.  Mukavassa kunnossa oleva Taj One on ravuri ja helppo ajettava.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Taj One starttasi viimeksi ekakertaa auton takaa eturivistä, eikä se osannut mennä ihan siivekkeeseen kiinni. Periaatteessa ori pystyy lähtemään varmaan aivan hyvin matkaan.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Taj One jatkaa edelleen samoilla varusteilla, eli avovehkeillä.

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Tuomas Pakkanen, Uskoisin A Nice Officerin (1) menevän tämänkin matkan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvältä lähtöpaikalta lähdetään paukuttelemaan heti eteenpäin. Jos keulaan päästään, niin sieltäkin voidaan ajaa.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät pysyvä yhä alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

 

Mauri Jaara, Ylivieskassa Backward’s Boyn (4) sidottu kieli lähti Startin aikana irti ja meni kurkkuun, joten jouduimme keskeyttämään. On vaikea sanoa, miten pitkä matka hieman meneväisen oloiselle ruunalle käy. 3100 m kokemuksesta on hevoselle hyötyä, ja Backward’s Boy kohtaa tässä selvästi rutinoidumpia vastustajia. Myös tuo vaikeuttaa menestymismahdollisuuksien arviointia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Backward’s Boy on kilpaillut harvoin voltista, ja kiihdytystilannetta ruunan osalta on hieman vaikea ennalta arvioida. Myös keulasta voi ajaa, jos sinne päästään.

 

Henry Ala-Korpi, Umberto Croft (11) oli ekastarttiin tauolta ihan ok, mutta se oli hieman saamaton. Hevosella ei ole mitään räkätautia. Se on kuitenkin jonkin verran pärskinyt, joten hengitys ei jostain syystä tällä hetkellä toimi välttämättä aivan parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi vastustaja tuntuu ennalta liian kovalta, mutta muille ruuna voisi tässä käypäisessä sarjassa hyvänä päivänään pärjätäkin.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nykyään tarkan reissun tarvitsevalle Umberto Croftille yritetään antaa selkäjuoksu, jonka perästä menestystä tavoitellaan lyhyellä spurtilla.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ylivieskan rata on ollut tälle hieman turhan karkea, joten kengät tällä kertaa ajetaan. Muuten varusteita ei tarkoitus muutella.

 

Ville Pohjola, Kaustisen maaliskuun kisassa The Swede (12) oli viimeiselle kierrokselle lähdettäessä hyväntuntuinen. Sattuneen härdellin aikana se polkaisi pahasti päkiälleen. Ajelin tuon jälkeen vain maaliin. Jos ruuna ei ole olisi ottanut haaverista niin paljon kierroksia, olisin keskeyttänyt. Tuohon suoritukseen ei kannata kiinnittää huomiota. Ajetulla reippaammalla hiitillä hevosella oli ollut valmentajan mukaan kaikki kunnossa. Tässäkin meillä on muutama hyvä vastassa, mutta silti The Swede kohtaa nyt kuitenkin hieman köykäisemmän näköisen porukan kuin aikoihin. Positiivisella mielin kisaan lähdetään.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksusta saattaa näin takaa tulla vaikeakin. Kaiken ollessa kunnossa The Swedellä kestää ajaa jo matkalla eteenpäin

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tämä kisa mennään vielä ihan perussysteemeillä.

 

LÄHTÖ 8

Karoliina Sinkkilä, Hienoravinen Bombastic (2) on tasainen suorittaja, jonka käyttöohjeita joutuu ajetun harjoitusravilähdön perusteella vielä hieman opiskelemaan. Useamman päivän kuljetuksesta toivuttuaan ruunalla on käyty yksissä harjoitusraveissa ja otettu yksi ratahiitti. Nopea lähtijä on tosi kestävänoloinen. Vastus vaikuttaa paperilla aika sopivan näköiseltä. Jos alla olisi yksi oikea kisa, niin menestyksen ennustaminen olisi helpompaa. Vielä tässä kisassa voittoa ei lähdetä ihan verenmaku suussa tavoittelemaan.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Näin alkuun ottaisin juoksussa mieluimmin selän eteen. Jos keulaan joudutaan, niin sieltäkin voidaan ajaa, jos vauhti pysyy järkevänä.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Bombasticillä on ajettu erikoiskengällä. Meillä hevonen aloittaa ihan peruskengällä. Tuosta balanssia lähdetään jatkossa viilaamaan. Jos sitä ei löydetä, niin sitten palataan entiseen. Varusteet ovat muuten aika samat kuin aiemminkin, ainoastaan umpihuppujen käyttäminen hieman mietityttää.

 

Hannu Hietanen, Porissa pitkästä aikaa paremmin suorittanut Cat’s Commander (9) oli perjantaina Seinäjoella sellainen kuin mitä se on nyt jonkin aikaa ollut. Ruuna antoi johtopaikalta turhan aikaisin periksi. Montelähtö saattaisi sopia isolle hevoselle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aiemmin keulasta hyvin mennyt Cat’s Commander ei tunnu enää tykkäävän juosta tuolla paikalla.

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, Oulussa keulassa oli niin hyvä hevonen, ettei Martilla (6) ollut mitään mahdollisuuksia päästä siitä lopussa ohi. Ok esityksen tehnyt Marti tarvinnee startteja alle, kun se menee vielä vähän jumputtelemalla.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Martilla voi varmaan ajaa monilta paikoilta, myös keulasta.

 

Tuomas Pakkanen, Vielä vuosi sitten Hissun Turbo (7) tuntui aika hankalalta tapaukselta. Uuden elämän löytänyt ruuna on mennyt tuosta paljon eteenpäin uuden elämän. Pienenkokoinen terävä Hissun Turbo suorittaa hyvällä asenteella. Sunnuntaina Kuopiossa auton heiluvaa siivekettä tuijottanut ruuna jäi jännittämään, ja laukka tuli. Raville selvittyään Hissun Turbo teki hyvä ajan ja kovan juoksun. Nyt ekakertaa kesäkengässä kilpailleen hevosen meno ei ollut maksimivauhdeissa ihan sulavinta. Startti vei kuitenkin varmaan eteenpäin.  Viimekertaiset vauhtien uskoisi riittävän tässä aika pitkälle.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Normaalisti asiallisesti ja varmasti lähtevällä hissun Turbolla voi ajaa vähän paikalta kuin paikalta.

 

Ville Pohjola, Harkkareiden rauhallisissa vauhdeissa mukavalta tuntuneen Jim Myrbergin (11) ravi käytti hyvin, ja monesti hieman turhan virtavan olleen orin meno oli rennompaa. Tarkempaa kuvaa hevosen vireestä en tuon perusteella kuitenkaan saanut. Kun Jim Myrbergillä on kaikki mallillaan, niin se on näihin lähtöihin ihan pystyvä menijä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voi olla hyvä, ettei meneväisellä Jim Myrbergillä ole tässä vapaata rataa edessään.

 

Tuomas Pakkanen, Kyvykäs Hissun Feeniks (12) pääsi Kaustisella kesäkenkään. Vielä lämmittelyssä olemus ei ollut kovin lupaava. Starttiin hevonen paransi paljon, ja voitto oli aika varma. Ravilla menemisen kannalta lähtöpaikalla ei ole tälle isoa merkitystä.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hissun Feeniksillä pitää lähteä toisen tuhannen aikana tekemään omaa juoksua.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Suurempia muutoksia ei pitäisi olla tulossa.

 

LÄHTÖ 10

Antti Ala-Rantala, Siiri Vei (3) on tässä rahallisesti soppelissa sarjassa.  Esitys Kaustisella oli pieni pettymys. Kolmen kovan jälkeen nelossija olisi ollut otettavissa, mutta normaalisti hyvin päähän asti tullut tamma hieman hiipui lopussa. Pinnassa oli vähän liikaa irtotavaraa, kun tuossa kohtaa raveja rataa ei ollut vielä kasteltu. Saattoi olla isokokoinen hevonen ei saanut riittävästi pitoa. Jonkin verran tasavauhtinen Siiri Vei voisi kyetä tässä 32–33-tulokseen. Sijoitus riippuu paljon muidenkin tekemisestä, mutta ehkä kolmen neljän sakkiin saattaisi olla mahdollisuuksia.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Yrittävällä ja hieman hätäisellä Siiri Veillä on alkuun laukan vaara. Ravilla se pysyy startissa muiden mukana. Periaatteessa juoksupaikalla ei ole tälle isoa väliä. Vähän turhan totiselle menijälle paikka johtavan rinnalla voisi olla ehkä hieman hankala. Sieltä kuitenkin ajetaan, mihin kiihdytyksessä päädytään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

 

Henry Ala-Korpi, Taisoni (5) on vielä näin tauolta hieman pulskassa kunnossa. Ajamani treenin perusteella olen tosi tyytyväinen, jos jo tässä kohtaa rahaa saadaan. Taisonilla oli paremmin vauhtia sisällään, mitä se startissa antaa itsestään ulos.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sisäratoja pitkin koetaan ajella.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Talvella Taisonilla ei kannata ajaa kilpaa, kun kengättömyys on sille niin tärkeää. Samoilla varusteilla jatketaan.

 

Ville Pohjola, Vilmer Myrberg (6) sai muutamassa startissa aika nopeasti rahaa. Sarjojen nousun takia vaatima vauhtien harppaus oli sille liian kova. Ajamani harjoitusravistartin perustella hevosen terveyspuoli tuntui olevan kunnossa.

 

Hannu Hietanen, Tilun Tarulla (11) oli tosi sitkeää tautia, ja räkää tuli aina vain uudestaan. Nyt hevosta on päästy ajamaan taas jokunen tovi. Tilun Taru on ihan mukavanoloinen tamma, joka voi pystyä nousemaan sarjoissaan. Vielä tähän kisaan ei ole suurempia tulostavoitteita. Ryhmälähtö on tälle eduksi.

 

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilun Taru on vähän turhan innokas alussa, joten on hyvä kun sillä on selkä heti edessään.

 

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan perusvarusteilla yhä mennään.

 

T4-vihje

Ylivieskan vappuaaton ravien kaikki T4-kohteet vaikuttavat ennalta aika selkeäpiirteisiltä, ja maistuvia realistisia yllättäjiä oli aika löytää, joten lunastus peruspanoksella saattaa jäädä aika pieniin lukemiin.

 

 

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Kahden viimeisen loistoesityksen ansiosta Don Juan Sisu (1) saanee syystäkin pelaajien ja kanssakilpailijoiden suuren arvostuksen. Jos vire on säilynyt ennallaan, tuntuu tappion todennäköisyys aika vähäiseltä, vaikka sisäradan lähtöpaikka on auton takana aina hieman arvoituksellinen.

 

Yllättäjäehdokas Räväkästi kiihtyvä Staro Interstate (2) voi saada kakkosradalta tosi nätin reissun johtavan takana. Ruuna on kyennyt myös aiemmin menestymään reilussa ylisarjassa, ja sama on tässäkin mahdollista, jos vire heti pikku tauolta on riittävällä tasolla.

 

Arvoitukset Asiallisia otteita Suomenkin starteissaan esittänyt Thai Profit (8) ei ollut viimeksi Kimmo Aholan mukaan ihan normaali. Toinen kierros tultiin tosi reipasta, eikä suoritus tuon huomioiden ollut millään muotoa huono. Kaviot olivat ilmeisesti lyhentämisen takia hieman arat, mikä saattoi olla haittaa. Pystyykö toissa kerralla 10-lopetuksessa ilman kiritilaa jäänyt Thai Profit nyt parempaan, on kysymysmerkki.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Don Juan Sisu (1) otti Oulussa keulat, mutta hieman raskaissa olosuhteissa ensimmäisen puolikkaan vauhti ei ollut 17. Viime kaudella ruuna ei ollut ihan ensiaskelilla kovin terävä, ja sen perusteella tässä kaikkien ulkopuolella pitämien ei tuntuisi ollenkaan varmalta. Mauri Jaaran mukaan terveenä olleen ruunan lähtönopeus on kuitenkin selvästi parantunut, joten Don Juan Sisu voi ottaa homman heti hallintaansa.. Jos alussa joku muu on nopeampi, niin kuski voi nostaa ajokkinsa heti toiselle kaistalle. Tie johtopaikalle on tässäkin tapauksessa varmaan melko siloinen, kun valjakon kunnioitus kahden viime esityksen perusteella on korkealla tasolla.  Staro Interstate (2) on ollut usein heti auton irrottua täydessä vauhdissa, ja ruuna saattaa ottaa tässäkin ekakeulat. Mira Oksakari kertoi tavoittelevansa tauolta palaavalle ajokilleen sisäratareissua. Thai Profitin (4) kavioita oli lyhennetty ennen viime kisaa, eikä normaalisti tiukasti siivekettä seuraavalla ruunalla voinut satsata alkuun. Thai Profit saattaa olla nyt mukana alun kiihdytyskisassa. Eturivin osanottajista ainoastaan Spirit Squad (3) ja Cash Lane (5) kiihtyvät vain tavanomaisesti. Pitkältä tauolta Jyväskylässä kautensa lupaavasti aloittanut Spirit Squad hyötyisi ylivauhtisesta juoksusta. Wilda Tiger Jack (6), Vagabondo (7) ja Titan Arrow (8) ovat nopeita auton takana. Kaikkien kolmen nykyvire edellyttänee aika nättiä reissua. Pienessä porukassa kovalla alkuun satsaamisella ei ole paljon voitettavissa, joten niillä tyydyttäneen vain hakemaan sopivaa paikka parijonosta. Edessä menevän selkää hyvin startissa ja matkan aikana seuraava Edlance (9) voi tuurilla saada tosi kivan sisäradan juoksupaikan läheltä kärkeä..

 

A: 1         B: 3,4,2,9         C: 6,8,7,5

 

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat / Arvoitukset Molemmat varmaehdokkaat ovat ennalta jollain tavoin arvoituksellisia. Eetin (5) Kaustisen 75-kisa pilaantui jo ensikurvissa, kun polvisuoja tipahti nilkkoihin. Jouni Törmäsen mukaan ravi ei enää tuon jälkeen sujunut, ja viimeisellä takasuoralla tullut laukka ei häntä yllättänyt. Pääosa Eetin menestyksistä on tullut viileämmillä ilmoilla. Vaikka ori on Törmäsen mielestä yhä ihan mukavassa kunnossa, niin talven huippuvire on ehkä mennyt jo hieman ohi. Viime esityksen jälkeen Eetin suoritus tässä kisassa on myös kuskille pieni arvoitus. Vernanton (9) tauko on sujunut ongelmitta. Treenivauhdit ovat olleet kuitenkin maltillisia, eikä hevonen ole Arto Komulaisen mukaan tuon takia vielä aivan terävimmillään. Tämä kisa ei ole orin vuoden tärkeimmästä päästä, ja tasaista juoksua kuski aikoi lähteä ajokilleen tarjoamaan. Vernanto on aloittanut kautensa aiemminkin vastaavista lähtökohdista, eikä esityksissä ole ollut moittimista.

 

Haastaja Tähänastisen elämänsä huippuvireen löytänyt Masun Vilke (1) juossee tässä joko keulassa tai heti sen takana. Jos kahden suosikin päivävire ei ole ihan paras mahdollinen, voi ori pystyä Ylivieskan pitkällä loppusuoralla tuikkaamaan vaikka ykköseksi.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Porissa lauantaina loppusuoralla voittokamppailusta laukannut Masun Vilke (2) on Antti Ala-Rantalan mielestä parempi selkäjuoksulla, mutta tässä ruuna joutuu vetotöihin. Eteen kuski ei aikonut hyväksyä muita kuin 20 m pakin parhaan lähtijän Eetin (5). Jouni Törmäsen mukaan ori on joinain päivinä menollaan, jolloin sitä ei kannata ottaa kiinni. Onkin hyvin mahdollista, että Eeti sujahtaa jo alkumatkasta johtopaikalle. Kuopion reipasvauhtisessa kisassa vielä hieman keskeneräiseltä vaikuttanut Satiinin Saku (3) ei ole ollut nopea alussa. Pitkältä tauolta palaavalla Pramialla (4) voltista ravilla pääseminen on epävarmaa. Kohtuullisesti avaavalle paussilta palaavalle Rillakalle (6) voi löytyä kiva juoksupaikka sisäradalta läheltä kärkeä. Mittavalta tauolta aloittava, hitaahkosti käynnistyvä Sävel Muisto (7) voi jäädä alussa peräporukoihin. Porukka on pieni, joten asiallisesti käynnistyvät Pertturi (8) ja Vernanto (9) saanevat kohtuulliset paikat parijonosta. Kautensa aloittavilla menestyksen saavuttaminen jätettäneen loppukirin varaan.

 

A: 5,9             B: 1,8             C: 4,7,6,3

 

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat, Hokit olivat ilmeisesti suurin syy hyvän viime kauden tehneen Neymarin (2) alkuvuoden pärjäämättömyyteen. Tässä aika sopivalta näyttävän vastuksen kohtaava ruuna saanee kakkoselta edullisen reissun. Vireen ollessa heti tauolta kohdillaan, ei ykkössija todellakaan yllättäisi.  Driverlanen (9) parhaat suoritukset ovat tulleet, kun omistaja/valmentaja Jari Nurmi on pidellyt ohjaksista kiinni. Ammattilainen takanaan tamma on jostain syystä suorittanut ratkaisuhetkillä usein vaisummin, kuten viimeksi. Kaustisellakin Driverlane kulki ottamansa pahan alkulaukan perästä vahvasti perille asti. Amatöörilähtöön aika turvallisentuntuiselta lähtöpaikalta pärjäämiseen voisi olla saumoja.

 

Yllättäjäehdokas Kivan nelivuotiskauden tehnyt Mountainside Arialla (1) on mahdollisuus saada nappireissu kärjen takana. Aiemman perusteella tuollaisen pitäisi olla sille etu. Jos tamman vire paussilta on mallillaan, ei parempikaan menestyminen tunnu ihan mahdottomalta.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Amatöörien koitoksissa juoksutapahtumia ei monesta syystä pysty arvaamaan edes siinä määrin oikean suuntaan kuin normaalilähdöissä. Mountainside Aria (1) on ainakin kilpatilanteessa ekakertaa auton takana eturivissä. Voltista ja toisten takaa tamma on päässyt ihan kivasti liikkeelle. Nätti reissu kärjen lähellä kauden avaukseen saattaisi olla tähtäimessä. Asiallisesti käynnistyvä Neymar (2) on pärjännyt sekä keulasta että selästä, joten molemmat taktiikat ovat mahdollisia. Enjoy Boost (3) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Taj One (4) oli viimeksi ensikertaa mukana ryhmälähdössä. Startti sujui ongelmitta, ja ori olisi varmaan päässyt tarvittaessa selvästi kovempaankin matkaan. Viimeksi Taj One ei saanut lopussa mahdollisuutta. Todella vähän ohjastaneet kuskin taktisia ratkaisuja on liian vaikea alkaa edes arvailla. Vuosi siiten vastaavassa kisassa lopussa voittoon kirinyt Cradled In Love (5) voisi terävänä avaajana saada tässäkin vastaavanlaiset hyökkäysasemat. Puolimukavasti siivekkeen takaa kiihtyvän Piraya Rocin (6) roolia alun juoksutapahtumiin en osaa uumoilla. Monesti alussa takajoukkoihin jäänyt Giant Leap (7) voi joutua aloittamaan loppuvetonsa taas suhteellisen taustalta. .  Kohtuullisesti avaavalle Exploding Annalle (8) yritettäneen hakea mahdollisimman mukava paikka toisen radan jonosta. Driverlanella (9) on hyvät lähtijät edessään. Tasaista reissu tammalle yritettäneen taas tarjoilla. Ylivauhti voisi olla Driverlanelle eduksi. Muiden takarivin hevosten tekemisiä kisan aikana on aika mahdotonta hahmottaa.

 

A: 2,9       B: 4,1,8,7,5      C: 6,10,11,12,3

 

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1  

Varmaehdokkaat, Vajaa pari kuukautta sitten Kaustisen 3100 m The Swede (12) ei suorittanut aivan omalla tasollaan. Ruuna oli polkaissut päätöslenkin alun härdellitilanteessa kannan pahasti auki, mikä oli syynä lopun vaikeuksiin. Yleensä pitkä matka on suosinut vahvaa menijää. Vastus vaikuttaa paperilla aika sopivalta, ja normaalina ollessaan The Sweden pitäisi pystyä ottelemaan tässä voitosta.

 

Yllättäjäehdokas Vaikka Umberto Croft (11) ei ole vielä tämän kauden starteissaan loistanut, niin tässä seurassa aiemmin pitkällä matkalla hyviin esityksiin kyennyt ruuna ei ole oikean päivänään välttämättä kisassa täysistatisti.

 

Arvoitukset Backward’s Boy (4) ei ole sitten uran alun kilpaillut tällä lähtötavalla, miten startti voltin hieman hankalana pidetyltä nelosradalta onnistuu. Tilannetta tosin helpottaa, että vastustajia ei ole ulkopuolella. Mauri Jaaran mukaan Backward’s Boy on hieman meneväinen startissa, mikä ei ole etu 3100 m. Kun hevonen kohtaa vielä aiempaa selvästi kovemmat vastustajat, on menestystä hieman vaikea lähteä ennustamaan.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Auton takaa terävästi starttaava A Nice Officer (1) ei ole kilpaillut kuin kerran volttilähdössä uransa avauksessaan syyskuussa 2016, joten kovin osuvaan arvioita sen otteista tällä lähtötavalla ei pysty tekemään. Ykkösradalta todennäköisesti hyvin käynnistyvä tamma ottanee alussa johtopaikan haltuunsa, ja asemista saatetaan pitää kiinni. Vauhti koetettaneen pitää mahdollisimman maltillisena. Lyhyemmällä matkalla paikka johtavan rinnalla olisi kohtuullisesti voltista avaavalle vahvanoloiselle Short In Notesille (2) sopiva, mutta tässä epäedullisessa sarjassa ja 3100 m asemat saattavat olla sillekin liian vaativat. Kalypso T.J. (3) voi olla aika ripeä ensiaskelillaan. Kovassa porukassa tässä kilpaileva tamma yritettäneen sijoittaa piiloon sisäradalle. Uran varsinainen avauskisan jälkeen Backward’s Boy (4) ei ole startannut tällä lähtötavalla. Auton takaa nykyään aika terävästi avaava päässee voltistakin ihan kohtuudella liikkeelle. Ketään ei ole startissa ulkopuolella, mutta nelosrata ei ole tällä lähtötavalla silti etu. Ruuna tuntuu juoksupaikan suhteen aika monipuoliselta menijältä, ja eteenpäinkin voidaan heti päästellä.  Kahden seuraavan pakin hevosten taktiikasta pitkällä matkalla en pysty sanomaan oikein yhtään mitään. Jaksava Cobby’s Moonwalkerilla (10) saatetaan ajaa jo suhteellisen varhain eteenpäin. Matka käy Umberto Croftille (11), mutta tämän vire edellyttänee kuitenkin selkiä eteen. Jos kärjessä tempo meinaa vajota pohjalukemiin, niin vahvalla The Swedellä (12) suunnataan ulkoradoille, mahdollisesti jo aika varhaisessa vaiheessa kisaa.

 

A: 12            B: 1,4,11,2,7,6,10          C: 9,8,3,5

T4-systeemit

A: I 1 (3,4)  II   5,9,1,8 (4,7)     III  2,9,4,1,8,7,5 (6,10)  IV 12,1,4,11 (2,7)  = 112 riviä

B:  I 1,3,4,2,9,6 (6,8) II  5,9,1,8 (4,7)  III   2,9,4,1,8,7,5 (6,10) IV 12 (1,4)   = 168 riviä

 

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Nordic Cup on aiempina vuosinaan kerännyt mukaan sarjamäärityshuomioiden runsaasti laadukkaita suomenhevosia, eikä tämä koitos tee tuossa suhteessa poikkeusta. Ennalta kärjen suhteen aika tasaiselta vaikuttavassa lähdössä juoksunkulku saattaa ratkaista paljon. Ensimmäisenä mieleen tuleva troikkakupongin tukipilari on turvallisen tuntuiselta paikalta starttaava, Kaustisella takaa ykköseksi vahvasti kirinyt, ravivarmasti suorittava kyvykkäänoloinen Helkan Urho (9).

 

Yllättäjäehdokkaita: Ilman tietoa pelijakaumasta en keksinyt tähän kohtaa yhtään mielekästä troikkakertoimen nostajaa.

 

Arvuuttelua juoksutapahtumista Sillankorvan Uljas (1) ei pystyne pitämään kaikkia ulkopuolellaan, mutta kivaan paikan sisäradalta kärkeä mukavasti autoa seuraava ruuna voi pystyä itselleen hankkimaan. Hyvin kiihtyvän Ani-Aimon (2) uran kolmesta voitosta kaksi on tullut johtopaikalta, joten sellaista juoksua saatetaan tässä tavoitella. Viereltä starttaava Bofori (3) veti porukkaa Oulussa, kunnes laukka tuli vajaa 50 m ennen maalia. Voittaneella tässäkin kilpailevalla Hissun Turbolla ei ollut tuossa vaiheessa yliotetta, joten Boforilla saatetaan pyrkiä taas vetotöihin. Svengillä (5) ensimetrit siivekkeen takaa on ollut ilmeisesti pakko melko tavalla varmaan päälle, ja neloselta tamma voi alussa takajoukkoihin. Uran ainoassa ryhmälähdössä E.V. Artolla (5) otettiin seiskaradalta liinat kiinni, joten mitään käsitystä hevonen lähtönopeudesta ei ole. Hyvin avaavalle Martille (6) tavoiteltaneen taas selkäreissua. Normaalisti asiallisesti kiihtyvällä Hissun Turbolla (7) uskaltanee ajaa heti eteenpäin, kun Oulun voiton perusteella paikka johtavan rinnallakaan ei rehdille menijälle voiton este. Uudesta valmennuksesta aloittava tauolta palaava epävarma Etusorja (8) on tähän uransa ensimmäisen autokisaan monella tapaa vaikea arvioitava. Ysiltä ruuna voisi saada tarvitsemansa imureissun. Juoksun suhteen aika monipuoliselta hevoselta tuntuva Helkan Urho (9) pääsee matkaa hyvien lähtijöiden takaa, joten kiriin orin ei tarvitse suunnata välttämättä kovin huonoista asemista. Parhaimmillaan vahvaan loppuvetoon kykenevä Jim Myrberg (10) on Ville Pohjolan käsityksen mukaan aika meneväinen peli, joten suljettu lähtöpaikka sopii. Viimeksi keulasta ykköseksi pitänyt, ajoittain epävarmasti suorittava Hissun Feeniks (12) on kyennyt pärjäämään myös takaa, joten tällainenkaan lähtöpaikka ei vie orin kaikkia menestysmahdollisuuksia.

 

A: 9,7      B: 1,12,3,6,2          C: 11,4,5,10,8

 

Muut lähdöt

 

  1. Weeti – 6.Norina – 1.Hymynkare – 4.Rinteen Kohu – 5.Roihu Rols (8.Seekerin Lumo – 3.Siskon Tuuli)
  2. Boss Birdland – 2.E.V. Igor – 10.Fighter Kiss – 4.Wipeout – 5.Hightech Avenger – 7.Mama’s Hope (3.Franco Des Thirons)
  3. Pitch Perffect – 4.Nina Casall – 5.Come On Day – 1.Fux – 6.Can Cach –3.La Verne – 7.Star Credit (2.Westcoast Millie)
  4. Bombastic – 7.Rim Bay Goliath 8.Fantom Sundance – 4.Bumblebee Laday – 6.Blue Finn (9.Kat’s Commander – 5.Fourteen Karat)
  5. Vexi –11.Tilun Taru – 10.Pelin Sälli – 4. Jenkkihymy – 12.Satiinin Sato – 3.Siiri Vei (8.Eka-Inteksi – 6.Vilmer Myrberg)

 

 

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

 

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen